Catalina 22 v Črni Gori

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

NIL
Kapitan

Re: Catalina 22 v Črni Gori

OdgovorNapisal/-a NIL » To Jan 26, 2021 22:06

V EU imaš zastopnike tovarne Catalina. V Italiji so naslovi na tej spletni strani http://www.catalina.it/dealer, zagotovo pa so tudi po drugih državah. Na tvojem mestu bi kontaktiral zastopnike in jih obvestil, da iščeš točno to barko in če bodo vedeli za kakšno, ki se prodaja, naj te obvestijo. Nakup v EU bo zagotovo bolj enostaven kot nakup barke v državi, ki ni v EU.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Jan 26, 2021 22:59

NIL napisal/-a: ...Nakup v EU bo zagotovo bolj enostaven kot nakup barke v državi, ki ni v EU.

Ne glede na to kje kupiš plovilo TO NE VPLIVA NA POSTOPEK REGISTRACIJE PLOVILA V EU!!!
V vsakem primeru mora lastnik predložiti enake dokumente in če kupiš plovilo izven EU je treba poleg vsega priložiti še carinske dokumente o plačilu carine (če je zahtevana) in plačilu davka.

Če plovilo nima CE, kar velja tudi za vsa v EU narejena plovila pred uvedbo CE certifikacije, ga mora uradna oseba pregledati, premeriti, da vpiše gabarite in navesti težo, ki pa je največkrat podana že v stoterih dokumentih, brošurah, registraciji plovil enakega tipa... ali pa daš plovilo stehtat z dvigalom, ki mora imeti umerjeno in certificirano tehtnico.
Po zakonu so dolžni za plovila do 12m IZMERE IN PREGLED narediti kapitanije, vendar se tega otepajo in ljudi pošiljajo na klasifikacijska podjetja, ker se jim preprosto ne ljubi s tem ubadat. Za plovila nad 12m pa zakon predpisuje obvezen pregled s strani certifikacijskega podjetja.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Jan 27, 2021 00:16

Pa zakaj pa bi rad glih to? Sej je lepa ne rečem sam jadrnic lepših in boljših je ogromno..
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
bojan11
Admiral
Kraj: Trebnje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bojan11 » Sr Jan 27, 2021 05:47

Nikola T. napisal/-a:
NIL napisal/-a: ...Nakup v EU bo zagotovo bolj enostaven kot nakup barke v državi, ki ni v EU.

Ne glede na to kje kupiš plovilo TO NE VPLIVA NA POSTOPEK REGISTRACIJE PLOVILA V EU!!!
V vsakem primeru mora lastnik predložiti enake dokumente in če kupiš plovilo izven EU je treba poleg vsega priložiti še carinske dokumente o plačilu carine (če je zahtevana) in plačilu davka.

Če plovilo nima CE, kar velja tudi za vsa v EU narejena plovila pred uvedbo CE certifikacije, ga mora uradna oseba pregledati, premeriti, da vpiše gabarite in navesti težo, ki pa je največkrat podana že v stoterih dokumentih, brošurah, registraciji plovil enakega tipa... ali pa daš plovilo stehtat z dvigalom, ki mora imeti umerjeno in certificirano tehtnico.
Po zakonu so dolžni za plovila do 12m IZMERE IN PREGLED narediti kapitanije, vendar se tega otepajo in ljudi pošiljajo na klasifikacijska podjetja, ker se jim preprosto ne ljubi s tem ubadat. Za plovila nad 12m pa zakon predpisuje obvezen pregled s strani certifikacijskega podjetja.

Nikola, zal to ne drzi. Za vsa plovila ki so uvozena iz tretjih drzav je pri placilu uvoznih dajatev potrebna izjava o skladnosti, se pravi CE certifikat. Podobno kot naprimer ce uvazas elektroniko ali kaksne druge stvari (maske, teste, igrace, itd), ce le ti artikli v tem primeru plovilo nima CE certifikata ga ne bos ocarinil! Samo primer iz prakse, mislim da je bilo nekje leta 2011, sem imel na poti iz ZDA za Bremerhaven, Nemcija 4 barke, par dni preden je ladja prisla v Bremerhaven sem dobil email od spediterja da se je zakonodaja spremenila in da bom za carinjenje potreboval CE certifikat! Je bil kar hec in pa predvsem strosek to uredit v tako kratkem casu.

Tudi ce po ne vem kaksnem nakljucju rata ocarinit brez CE certifikata, se bo zadeva zalomila pri Slo registraciji. Leta 2019 jeseni sem kupil barko letnik 1997, katera ima placane uvozne dajatve in imam original carinsko deklaracijo iz leta 2013, ko je Hrvaska vstopila v EU (kar spomnimo se kaksno dobro potezo so naredil, ko so zacasno znizali DDV za barke pred vstopom v EU). Barka pa je bila kljub temu da ima placan DDV in carino ves ta cas registrirana v ZDA. Ko sem hotel barko registrirati v Slo, so nasi veleumi na kapetaniji, sam vpis zavrnili ker nima CE certifikata, kljub temu da je barka starejsa od letnika 1998 (od 1998 naprej so zaceli izdajati CE certifikate). Z nasimi veleumi se vedno bijem email besedno bitko, res pa je da ne posvecam polne pozornosti temu, ker mi to ni prioriteta. Samo barko pa sem se uspel pred 1.1.2020 registrirat na Hrvaskem, kjer tudi ne dovoljujejo vpisa plovil starejsih 2020 in brez CE certifikata.

V Nemciji in Holandiji je zgodba drugacna, za barke starejse od 1998 ne zahtevajo CE certifikata, ker so nekako razumni da ga ne morejo, ce jih pred 1998 sploh se niso izdajali. Je pa druga tezava in sicer ta da ce nisi rezident ne mores registrirat. Za Nemcijo to velja sedaj ze par let, za Holandijo pa je to zacelo veljat z 1.1.2021.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Jan 27, 2021 08:13

Sem pozabil napisati, da to velja za plovila narejena pred 1998.
V vsakem primeru, verifikacijo lahko izdela certifikacijska firma recimo (LLoyd, Bureau Veritas...) in izda potrdilo, ki je ekvivalentno CE kar je tudi z zakonom predpisano. Bistvo kar hočem povedati je to, da ta predpis ne prepoveduje uvoza starejših plovil ZA OSEBNO RABO. Ti si uvažal plovila v okviru poslovanja in z namenom nadaljne prodaje in verjamem, da so v tem primeru zelo striktni in da tak uvoz ni mogoč, kar je tudi po svoje logično. Če obstaja v zakonodaji člen, ki prepoveduje uvoz starejših plovil za osebno rabo, bi ga rad prebral.

Ko sem 2003 hotel registrirat barko narejeno 1982 v EU sem priložil vse papirje kot je kupoprodajna pogodba, dokazilo o plačilu davka, izpis iz registra plovil, kjer je bila prej registrirana... in nato so od mene zahtevali še CE !??
Bilo je popolnoma nelogično, da za starejše plovilo, ki je bilo uradno vpisano in izdelano v EU, plulo v EU nato naenkrat ob preregistriranju na drugo zastavo zahtevajo CE izjavo za plovilo, ki je bilo izdelano davno pred uvedbo zakonodaje. Kot vedno se tudi ta juha nikoli ne poje tako vroča kot se skuha. Tovarna mi je poslala vse dokumente katere so takrat imeli in seveda so tudi takrat imeli uradne načrte, izmere in vse uradne podatke katere so potrebovali za prevoze in registracijo.
moščenice
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a moščenice » Če Jan 28, 2021 18:52

AEgir napisal/-a:Pa zakaj pa bi rad glih to? Sej je lepa ne rečem sam jadrnic lepših in boljših je ogromno..

Vsem hvala za nasvet. Kot kaže bo vendarle treba kupit v EU.

Po dveh sezonah rentanja motornjaka, vem kaj potrebujem. Rad bi jadrnico velikosti med 6 in 7 m. Konkretna Catalina 22 ima dvižno kabino, kar je super, visoko postavljen bum, jambor se relativno enostavno postavi in kar je zelo pomembno, ima dvižno kobilo. Všeč mi je relativno visok nadvodni del. Jadral še nisem nikoli, čeprav teoretično zadevo poznam. Že kakšno leto spremljam you tube objave jadranja v tehničnem pogledu. No praksa sledi na tečaju ali dveh, ki se jih udeležim takoj ko bo to mogoče. Plujeva sama z ženo, ki ima nekaj ortopedsko gibalnih ovir, zato sem na barki deklica za vse. Takšno velikost barke (rental sem do 8 m) si sam upam obvladat, več ne. Pripravljen sem odšteti do 10000 eur in če ima kdo kakšen konkreten predlog, prosim. Predvsem me zanima alternativa Catalini 22, ki mi je zelo všeč, tako funkcionalno kot vizualno.
Rad bi letos poleti užival na svoji barki, kajti tole z rentanjem me preveč omejuje pri uporabi, čeprav se sliši kot dobra matematika "najameš, uporabiš, vrneš ključe, pa te briga". Resnica, vsaj po mojih izkušnjah, pa ni čisto takšna.
Vmes je dogovarjanje, pregledovanje plovila, stalno pogledovanje na uro, da pravočasno vrneš plovilo, spoštovanje dogovora, ne glede na vreme ipd. Vsaj za dnevni najem to velja kot pribito.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Jan 28, 2021 19:01

Ko si omenil, da ima žena omejene gibalne sposobnosti - jadrnice do nekje 9m se precej majejo - v smislu, greš z enega boka na drugi, pa se barka nagne. Nekjakrat sem bil na eni 22 čeveljski, pa me je to precej presenetilo. Na moji 31.5 čeveljski, ima ene 4 tone, pa tega sploh ni. Probaj prej najeti tako jadrnico (te velikosti), preden kupiš.
Uporabniški avatar
sova
Admiral
Kraj: Solkan

OdgovorNapisal/-a sova » Če Jan 28, 2021 19:02

Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Jan 28, 2021 19:46

Wow. Huda!

Drgač pa jaz bi si kupil mcgregorja. Vem da jadralci kao ne marajo ampak men je všeč koncept.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Jan 29, 2021 00:06

AEgir napisal/-a:...Drgač pa jaz bi si kupil mcgregorja. Vem da jadralci kao ne marajo ampak men je všeč koncept.

Imaš prav razen tistega "kao", kajti to niti približno ni jadrnica. 8)
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Jan 29, 2021 02:11

Jadra in to menda sploh ne slabo, glisira, gre na prikolico, nepotopljiv je in na njem lahko spi 6 odraslih. Kaj češ bolšga.

Ni sexi kot nekatere jadrnice so, ampak to pa pač moraš v zakup vzet.
moščenice
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a moščenice » So Jan 30, 2021 13:14

AEgir napisal/-a:Jadra in to menda sploh ne slabo, glisira, gre na prikolico, nepotopljiv je in na njem lahko spi 6 odraslih. Kaj češ bolšga.

Ni sexi kot nekatere jadrnice so, ampak to pa pač moraš v zakup vzet.

Aegir, na tvoj predlog sem zbrskal tole plovilo na Bolhi. govoril z lastnikom in barka je v stanju "ni da ni", je pa malo izven mojega proračuna. Ima poceni možnost uporabe suhega veza v kvarnerskem akvatoriju, kar mi zelo odgovarja. Pogledal sem si nekaj filmčkov o barki. je hibrid, ki ga ne eni ne drugi ne marajo (jadralci sploh ne) a meni bi stvar načeloma funkcionirala. Pripenjam link in prosim vse, da mi komentirate samo barko in izpostavite predvsem njene slabosti. S prodajalcem sva dogovorjena, da se, takoj ko se vreme malo popravi, skupaj odpeljeva na preizkus barke. menda je barka enostavna za upravljanje, kar mi tudi zelo ustreza.
Vnaprej se zahvaljujem za pomoč pri odločitvi.
Evo link:
https://www.bolha.com/motorna-plovila-d ... as-1462853
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Jan 30, 2021 13:34

Več kot 40000 prodanih primerkov govori svoje. Če boš šel v detajle brat, maš tudi mnenja nekaj najbolj znanih jadralcev na svetu, ki so prečili svet po vseh zemljepisnih širinah in nimajo nič proti, bolj kot ne pohvalijo. Pač klasičnemu jadralcu gre na živce, da lahko v določenem trenutku pobereš šila in kopita in se odpelješ z 20 vozli.

Da bi bil lep, ni glih ampak za nekoga, ki dela in nima par mesecev na leto časa za jadralske podvige, je po moje tole super opcija.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » So Jan 30, 2021 14:56

Dvospolnik je,pol miš pol tič visoki boki,neki manj jader močan in težek zunanji motor,mislim da uvlačljiva kobila,vodni balast..Prespat se da,kuhat pit pet seksat komot tud..na prekoceanske regate ni deb z njo hodli,za klatet se je pa sigurn.Pa če je Šterk z 6,5 m prečil Atlantik,pa ga nekteri ubrisanci tudi preveslajo,bi šlo tud z Gregorjem..
moščenice
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a moščenice » So Jan 30, 2021 15:05

polanc napisal/-a:Dvospolnik je,pol miš pol tič visoki boki,neki manj jader močan in težek zunanji motor,mislim da uvlačljiva kobila,vodni balast..Prespat se da,kuhat pit pet seksat komot tud..na prekoceanske regate ni deb z njo hodli,za klatet se je pa sigurn.Pa če je Šterk z 6,5 m prečil Atlantik,pa ga nekteri ubrisanci tudi preveslajo,bi šlo tud z Gregorjem..

Kaj pa cena?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti