Nakup jadrnice na hrvaškem

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

polanc
Admiral
Kraj: sevnica

Re: Nakup jadrnice na hrvaškem

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Mar 01, 2021 21:23

Ja moja priba je imela slo papirje.Hotel sem jo pr Evrohercu zavarovat kasko pa je niso hotli,ker ji ni matična marina v HR
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Po Mar 01, 2021 22:48

Marchi, ne vem če to drži. Par let sem imel barko zavarovano pri Adriaticu, imam Hr zastavo.
Fakinx - davke plačujem v Sloveniji. Imam obešeni obe zastavi, po pravilih, ne vem pa katere naj bi se trenutno sramoval.
Kar se tiče prometnega davka, barko sem kupil pred 16 leti , od hrvata. Takrat smo morali dobiti cenilca, ki je ocenil vrednost. Davek je bil 5%.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Mar 01, 2021 23:11

MarjanT napisal/-a:Marchi, ne vem če to drži. Par let sem imel barko zavarovano pri Adriaticu, imam Hr zastavo.

Kje imaš barko. V IT?
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » To Mar 02, 2021 04:55

Glede na napisano do sedaj v tem postu, logično sklepam, da bi bilo torej najbolje pred nakupom zadevo doreči z zavarovalnico in v kolikor ne vidijo težave v tem, da je barka v slo marini in v hr registru, potem se nima smisla mučit s papirologijo in registracijo v slo.

Je pa čudno tudi to, da npr. ista barka glede na tip in letnik, ki je bila svoj čas registrirana v slo nima nobenih težav , medtem ko barka, ki je bila v svoji življenski dobi vmes prodana na hrvaško, je pa zdej čist neki druzga.......

Ali mi lahko predlagate konkretno zavarovalnega agenta , ki je v stanju, da to brez komplikacij urediva. Lahko na ZS , da ne bo reklame.

Meni je samo važno, da imam formalno vse pošlihtano in zaradi mene je lahko češka zastava na barki.
Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Kraj: Lj-Pag

OdgovorNapisal/-a Paco » To Mar 02, 2021 07:11

Ce te ne moti pusti barko na zastavi kakrsna je.Stroskovno gledano bos imel najmanj stroskov.Naredis prepis in mir.
Za samo registracijo bos rabil obvezno zavarovanje ,ki ga po hitri liniji naredis v najblizji expozituri kapetaniji kjer bos registriral in je to to.

Kaj in za koliko bos pa potem delal kasko ali kaj je stvar debate ki ji na forumu ze par tem nazaj nismo prisli do konca in tudi tu ne bomo.

Skratka , par 100 kun in mas preregistrirano iz kapetanije v kapetanijo, sami posljejo papirje, ce so kaj zgubli njihov problem dokler je barka v Hr.
pojdi se z bikom bost!
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » To Mar 02, 2021 09:00

Marchi napisal/-a:
MarjanT napisal/-a:Marchi, ne vem če to drži. Par let sem imel barko zavarovano pri Adriaticu, imam Hr zastavo.

Kje imaš barko. V IT?

V Nerezinah jo ima. HR.
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » To Mar 02, 2021 10:08

Presenetljivo hitro so našli vse dokumente na kapetaniji in sproti pošiljali odgovore.

Našli so t.i. Svjedodžbo o gradnji čamca (certificate on boat's construction)
Dokument so našli na kapetaniji, kjer je bil prvi vpis
Uporabniški avatar
bojan11
Admiral
Kraj: Trebnje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bojan11 » To Mar 02, 2021 12:36

Kovač napisal/-a:Presenetljivo hitro so našli vse dokumente na kapetaniji in sproti pošiljali odgovore.

Našli so t.i. Svjedodžbo o gradnji čamca (certificate on boat's construction)
Dokument so našli na kapetaniji, kjer je bil prvi vpis

Svjedodzna o gradnji camca ni Izjava o skladnosti! Dobro se pozanimaj na Kapetaniji v Slo, da ne bos imel kasneje ko bos barko ze izbrisal iz HR registra tezav pri reg v Slo. Hr po novem ne dovoljuje vec novih registracije plovil starejsih od letnika 2000.
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » To Mar 02, 2021 15:41

Ta letnik (86) nima in ne more imeti izjave o skladnosti oz. CE certifikata, ker je takrat enostavno še ni bilo.
Izjava graditelja je bila tisti čas edino, kar je dokazovalo seaworthiness.
Če je pa to dovolj pa vprašaj direktno Bana na kapetaniji v Kopru. Na mail s pripetim dokumentom, da se ne bo slučajno potem kaj izgovarjal...
Za preregistracijo rabiš:
Račun
Pregled
CE certifikat ali listino, ki ga nadomešča,
Carinsko listino (če izven EU)
Delisting iz prejšnjega registra
...
Branje:
tukaj

Vse dokumente razen delistinga ti lahko prodajalec izroči da jih posreduješ Banu v pregled in morebitno dopolnitev, delisting pa po plačilu polne cene in dejanskem prenosu lastništva. To je namreč edini dokument ki ostane prodajalcu, da te drži za denarnico.

Pregled že imaš?

V primeru posla med FO kupoprodajno pogodbo (overjeno in prevedeno, če je potrebno) in dokazilo o plačanih davkih. Zato se plovila dostikrat prodajajo preko brokerjev.
Ne, preregistracija z zastave na zastavo ni noben bav-bav, je pa res, da se zakonodaja nagiba v vse več državah v residenstvo. Se pravi, tam kjer plačuješ davke, tisto zastavo viješ. Razen v primerih PO. Tisto je pa itak extra in v tvojem primeru ne pride v poštev.

Zelo dobro bi bilo, da lastnik uredi še obrazec T2L. Sicer si boš potem uredil svojega (na tvoje ime in registracijo), je pa dobra osnova glede dokazila o plačanih davkih (to pokažeš pa imaš mir pred organi v EU).
SLO vpisni list zagotavlja pridobitev T2L na naši carini. Osebno preizkušeno.

Čitaj sine, ne da ti mi pamet solimo in se hkrati delamo najpametnejše...(ne, nismo)
:mrgreen:
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » To Mar 02, 2021 21:57

Ali ima kdo kakšen uporaben osnutek pogodbe v hrvaškem jeziku?
Uporabniški avatar
bojan11
Admiral
Kraj: Trebnje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bojan11 » To Mar 02, 2021 22:02

https://mmpi.gov.hr/more-86/upisnici/ob ... naka/22020

Pa se vse druge obrazce dobis na tem linku
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Sr Mar 03, 2021 19:20

bojan11 napisal/-a:https://mmpi.gov.hr/more-86/upisnici/obrasci-zahtjeva-stranaka/22020

Pa se vse druge obrazce dobis na tem linku

Super, hvala.

Nisem pa na tej povezavi našel kakšnega obrazca za potrdilo o plačilu are. Ima kdo kaj uporabnega
fakinx
Admiral

OdgovorNapisal/-a fakinx » Sr Mar 03, 2021 20:14

Kovač, koliko si star in koliko boš pljunil za barko?
Ko te berem se sprašujem, če ne spadaš morda v ono kategorijo, ki cinca za ceno sendviča in s topom izstreli nekaj 100k za šajni bajto, ki je črna gradnja in še na kmetijskem zemljišču, po možnosti celo K1.
Zakaj to govorim?
Tako kot greš po meso k mesarju, po antibiotik k zdravniku in potem k farmacevtu, tako pri nakupu dražjih stvari k profesionalcu, v kolikor ne znaš tega sam in hkrati nisi pripravljen nositi vseh posledic.
Pa brez zamere, ampak mnogo podobnih zgodb (sicer ne pri nakupih plovil) sem že imel (ne)srečo reševati. Kar se je pač rešiti dalo.
Pa nikakor ne trdim ali namigujem, da si se slabo ali napačno zmenil, le ne cincaj zdaj za par 100€ pri odvetniku ali notarju in boš imel mirno vest in korektno izpeljan posel. Razmišljaj raje, kaj vse mora biti v pogodbi navedeno in nedvoumno zapisano, ker kar ni na papirju, ne obstaja.
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Sr Mar 03, 2021 20:33

Ma to niso take cifre, gre čist tolk za to, da mal napišema kolk are sem mu dal. Res nisem vsakodnevno v teh zadevah, zato bi rad za tistga jurja-dva are , imel vsaj en dokument pod katerega se podpiševa oba.

Resno pogodbo pa bova itak ornk spisala in s pomočjo stroke.

Na takih stvareh ne šparam, sam zdajle sm zlo u gužvi, in je že uspeh, da sploh pridem na ogled barke z vsemo covid kolobocijami..

Do une za 100k mi pa še veeeeelik manjka :D
fakinx
Admiral

OdgovorNapisal/-a fakinx » Sr Mar 03, 2021 21:17

Vsekakor ti želim dobro izpeljan posel, predvsem pa obilo “ljubezni” nove ljubice....
Saj veš - ljubice so (običajno) najdražje! (in tudi najslajše...)
:mrgreen:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost