Drsnik prednjega jadra

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Re: Drsnik prednjega jadra

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Maj 07, 2024 11:00

Kovač napisal/-a:
Lure napisal/-a:
Meni je skoraj vse razen čiste bonace bolje kot poslušati motor, zato je fajn znati dobro jadrat tudi z manj vetra.

Jaz tudi ne prenesem motorja.

Občudujem pa motornjakarje, da se jim da poslušat tist motor ceu cajt. In da ti še piha u bučo ku zmešano..
Vem, ne bi smel to napisat, ampak moram :-)

Ampak motorni so čez Kvarner v pol ure, ti pa v treh. Vsakemu svoje. Ne zamenjam :)
Me je presenetil podatek kolega, ki z jahto letno prekruza cel Jadran, motor pa teče med 20-30 ur v treh tednih. Z jadrnico mi Volvo drajsa 8 ur dnevo, če ni vetra in čem priti 40 milj daleč. 40 milj kolega naredi v cca uri in pol. Pustimo stroške nafte/benza in vzdrževanja dveh motorjev. Tko da prav velik ropotanja pa tudi ni. Pač čist drug "eko morjeplovski sistem".
mimodami
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a mimodami » Sr Maj 08, 2024 12:04

Bouges Nina napisal/-a:Za moje pojme ena boljših razlag za začetnike:

https://www.youtube.com/watch?v=lwX66PKrIdE&t=91s

Knjiga od Dedekama je odlična, prav tako tudi Vitaljičeva Biti brži.

Res odlični knjigi Nina, predvsem od Dedekama. Lepo razloženo, dobre skice. Odlična je tudi Vitaljičeva, vendar je zelo strokovna, tako da sem mnenja, da je za "navadne smrtnike" knjiga Trimanje jedara i jarbola boljša izbira. Najboljša izbira pa je seveda, da znanje črpaš iz obeh :D
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Maj 08, 2024 12:13

Nina hvala za info in linke.

Tale Android app je tudi super simulacija trimanja jader. Ne najdem je več na Playu, zato prilagam link iz Dropboxa. Sam imam app instaliran za starejši tablici. Je pa baje zadnja posodobitev bila jeseni 2023, tako da bi moralo delat.
https://youtu.be/rCeOhYXqiW8

Slika

Sail Flow Analisis Android app. Če pri instalaciji kaj teži z Ad oni, previdno s klikanjem.
https://sail-flow-analysis.en.softonic.com/android

https://apkpure.com/sail-flow-analysis/ ... n/download
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Po Nov 11, 2024 09:19

Vceraj sem jadral po Vinodolskem kanalu, napovedana je bila sicer konkrtetna burja, a je bila bolj podobna jugu, jugovzhodniku.

Zanimivo, opazil sem, da gre barka do 1kt hitreje, ko sem plul v smeri Crikvenice, kot obratno. Kot vetra v obeh primerih 90 stopinj na barko, drsnik genoe nastavljen enako. Glavnega jadra sploh nisem vlekel ven ker moram porihtat krajsavo. Zgalo je namrec do 22 kt in je lepo letelo tudi samo s full odvito genovo. Ta je bila nastavljena v obeh smereh enako.

Kaka ideja zakaj taka razlika? Morda valovi?

Pa se slikca, malo orcanja, malo z vetrom v krmo, vecinoma veter 90 stopinj (AWA) v bok.

Slika
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Nov 11, 2024 20:00

Plima&Oseka=tokovi.
Načeloma Plima gor, oseka dol, ob jadranski obali oz. ven, not, v zalivih, prelivih ipd.
Poglej na plimne napovedi, če se sklada s tvojo razliko v hitrosti.
Če imaš brzinomer z mlinčkom in ga lahko primerjaš z gps, hitro ugotoviš kdaj in kam teče morski tok.
Valovi pa itak da vplivajo. Če se v njih zaletavaš ne moreš pričakovat iste hitrosti, kot če potuješ z njimi ali v polkrmo recimo.

Pa še to. Razporeditev teže v barki močno vpliva na razlike v hitrosti med levimi in desnimi uzdami oz. na kot jadranja v veter.
Koliko so napolnjeni rezervoarji vode, dizla, akumulatorji, kuhinja, vkrcana oprema ...
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Po Nov 11, 2024 20:21

Plima oseka ne bi smelo vplivat, premalo casa pri spremembi smeri, ce gledas najbolj juzno crto na sliki. Pravokotno nanjo so sli valovi, kot tudi veter. Teza je priblizno enako razporejena, sicer bi bla barka postrani. Je pa seveda tukaj tok, na katerega nisem pomislil, niti primerjal mlincka in GPS, good point :!:

Se mi je pa zdelo, da so jadra nekako lepse primejo v smeri proti vzhodu, vsaj tak obcutek sem dobil. Najbolj verjeten je torej tok, bo naslednjic za bit pozoren na mlincek
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Nov 11, 2024 20:36

Moja B36 je šla prazna na desne uzde veliko bolj v veter, kot na leve. Ko pa je bila full loaded za dopust, pa nisem opazil razlike.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov