JADRALCI, KJE STE?
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
u-r-o-s napisal/-a:
MarjanT: vang zateguješ v orco? V orco ravno nima nekega pomena vang, saj to opravi že škota. Vang je namenjen jadranju z vetrom, oziroma večjim kotom od vetra, kjer ti škota več ne vleče booma dol, to opravi vang. Pri jadranju v veter se raje malce poigraj s "cunningham"om.
Sory, Uros, ampak mislim, da ima Marjan kar prav. Bi bilo treba malo teorijo pogledat
-
EL CAPITANO
- Admiral
- Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula
Joško napisal/-a:El Capitano, se vidimo na Pagu, dogovorjen sem z Branetom na Beneteau. Ga zebe! Baje gresta skupaj, celo brez spremstva? Upam, da bo trajekt vozil.
Sicer pa sem v Burji reden gost, zjutraj si rad privoščim kavo, potem pa je odvisno od tega, kje delam. Ta teden sem v Kopru na novi Bavariji 32.
Vsekakor si imamo jadralci veliko za povedat in si izmenjat izkušnje. Je pa treba odpret temo in vprašat. Trenutno mi nič ne pade na pamet.
LP
Joško se vidimo.
Gregor,
Napoved sem videl. Že nekaj tednov nisem bil na barki. Treba jo je malo pregledat in ogret motorje. Jadralska pa bo predvsem hitra
Če se danes ne vidimo ,vsem en lep pozdrav!
FISHING & SAILING IS LIFE
-
EL CAPITANO
- Admiral
MarjanT napisal/-a:Smo prisotni, smo. Mogoče imamo res manj problemov kot motoristi, ali pa raje zamolčimo, če kaj polomimo, raztržemo, razbijemo. Saj poznate tisto: meni se pa to ne more zgodit.
Vendar predlog je dober. Izmenjava jadralskih izkušenj bi marsikomu prišla prav. Pravilna nastavitev jader je še kako pomembna tudi pri ''dopustniškem'' jadranju. Če pridobimo 0,5 vozla hitrosti, je to pri daljši turi, npr. 10 ur, lahko ena ura prednosti. V tem času mirno zasidramo ali privežemo jadrnico, ter spijemo pivo v bližnji konobi, ko za nami prijadra kolega s slabše strimano jadrnico.
Pa naj ponudim prvo kost za glodat. Kako imate nastavljen VANG.
Na svoji jadrnici, stari Elan 31s, nastavim tako da pri vožnji v orco zategnem vang toliko da se poravna deblo (boom), z drugo letvico v glavnem jadru, gledano od zgoraj navzdol. Jadrnica tedaj občutno pospeši. Bil sem pa s kolegom na njegovi jadrnici, katera ima za moje pojme nesorazmerno debel boom, ima pa tudi trdi vang. Moram priznati, da ta moja praksa pri njemu ni delovala.
Pa lep jadralski pozdrav.
Pri resnem jadranju v orco vang nima kaj iskat.Ne vidim tudi možnosti kako bi ga namestil takrat ko plujem ostro v orco. Vemo pa , da je vedno problem ker nam jadrnica panovadi gre vedno premalo ostro v veter. Predvsem takrat ko bi želeli z čim man obrati doseči čim večjo višino.
Tudi pri špinakru gre brez če je kapitan taprav
Hmmm, očitno so nas v jadralnem klubu učili narobe, ali se je pa jadralska tehnika od takrat spremenila... Namreč nas so učili tako: v močnem vetru in jadranju v orco priteguješ vang zato, da "kriviš" boom in s tem ploščiš jadro(seveda to velja za jadro, ki je po celem vpeto v boom). "cunningham" smo uporabljali samo na regatah, na "free" jadranju pa ne, saj naj bi ravno "cunn..." dodatno "utrujal" jadro in ga je škoda, če ne gre zares...Enako velja za flattening. Res pa je, da sem se jaz učil jadrat pred skoraj dvajestimi leti...
evovii, hvala za koristni prispevek. Treba bo malo prebrat...
burjovc, kot sem že prej omenil, treba je razlikovat regatno jadranje in free. Pri prvem je posadka kompletna in več ali manj vsi vedo, kaj in kako se kaj dela. Primer: močnejši veter-ostra orca:mene so učili: prvo zategni jadro kjer je možno. Ko ne gre več, skrajšaj ali popuščaj gl.jadro(kar je za jadro slabša opcija, saj plahutanje zadnjega roba jadro uničuje). Ko-če popustiš jadro,prevzame del bremena vang, to je res, vendar ta vang ni iz papirja in mora prenesti določene obremenitve, sicer ga ne rabiš! Ko jadraš free in imaš ob sebi svojo drago, ki si zaželi jadranja, da se bo lahko malo sončila ob šumenju vetra in valov, jo menda ne boš preganjal, naj ti popušča škoto, ampak se boš ti malo bolj "skoncentriral" in pokazal svoje jadralske veščine
MarjanT. Vse, kar sem pisal o vangu, seveda ne velja za jadra, ki niso vpeta v boom po celi dolžini. Jaz se s temi jadri ne srečujem, morda je teorija čisto drugačna. Saj se ne kregam
. Bi bilo pa res fino, da se kdaj v živo pogovorimo o tem.
Nikoli ne vemo vsega, ali pa morda živimo v zmoti
.
burjovc, kot sem že prej omenil, treba je razlikovat regatno jadranje in free. Pri prvem je posadka kompletna in več ali manj vsi vedo, kaj in kako se kaj dela. Primer: močnejši veter-ostra orca:mene so učili: prvo zategni jadro kjer je možno. Ko ne gre več, skrajšaj ali popuščaj gl.jadro(kar je za jadro slabša opcija, saj plahutanje zadnjega roba jadro uničuje). Ko-če popustiš jadro,prevzame del bremena vang, to je res, vendar ta vang ni iz papirja in mora prenesti določene obremenitve, sicer ga ne rabiš! Ko jadraš free in imaš ob sebi svojo drago, ki si zaželi jadranja, da se bo lahko malo sončila ob šumenju vetra in valov, jo menda ne boš preganjal, naj ti popušča škoto, ampak se boš ti malo bolj "skoncentriral" in pokazal svoje jadralske veščine
MarjanT. Vse, kar sem pisal o vangu, seveda ne velja za jadra, ki niso vpeta v boom po celi dolžini. Jaz se s temi jadri ne srečujem, morda je teorija čisto drugačna. Saj se ne kregam
Nikoli ne vemo vsega, ali pa morda živimo v zmoti
-
EL CAPITANO
- Admiral
burjovc napisal/-a:Moje skromno menje: ko jadraš ostro v veter in imaš človeka na škoti, kateri skrbi da pri refulih jadrnice ne položi, vang ne sme biti zategnjen. V trenutku ko jadro popustiš na vang delujejo zelo velike obremenitve in je velika verjetnost da ti nekje popusti.....
Se strinjam.
Večinoma prejadram z mojo boljšo polovico ali sam. Zaradi omejitve posadke gledam , da je jadranje predvsem varno in ne tako ekstremno kot je navada če imam na jadrnici moško ekipo
Se bo pa obvezno potrebno na morju dobit in kakšno reč na to temo.
Mogoče pa se dogorimo za prvo Morjeplovec regato
Družba z motornimi bo pa mal navijala. Potem pa obvezen morjeplovski žur
Ljubitelji morja pozdravljeni,
prvo da se predstavim, sem Gregor iz LJ, 36 let. Jadrati (laser)znam že od malega, je pa res, da sem na potovalne barke prešaltal šele pred kakšnimi 6-7 leti. Sem 100% privrženec premikanja na veter, ker imam rad mir in dvignem jadra gor tudi, če ni nič vetra in samo upam da bo..
Moram priznati, da je tudi pri meni pri glavnem jadru, vang seveda poleg škote ali travelerja v kokpitu, če ga barka ima, druga najbolj uporabna komanda. Jaz ga pri močnem vetru v orco zategnem, saj so tudi mene učili, da kljub temu da že škota vleče boom dol, ga vang še bolj in s tem tud malce splošči jadro. Drugače pa gledam po zadnjih muštrinih, ki pa se včasih tudi malce po svoje obnašajo, ampak tudi to je čar jadranja.
V bok gledam zadnje muštrine, tako da vsi trije kolikor toliko isto plapolajo in če ni preveč močan veter popustim tudi bazo. V krmo pa toliko odprem, da ni ravno celo jadro na križih.
Toliko tudi iz moje strani ,..zaenkrat..
gregor
prvo da se predstavim, sem Gregor iz LJ, 36 let. Jadrati (laser)znam že od malega, je pa res, da sem na potovalne barke prešaltal šele pred kakšnimi 6-7 leti. Sem 100% privrženec premikanja na veter, ker imam rad mir in dvignem jadra gor tudi, če ni nič vetra in samo upam da bo..
Moram priznati, da je tudi pri meni pri glavnem jadru, vang seveda poleg škote ali travelerja v kokpitu, če ga barka ima, druga najbolj uporabna komanda. Jaz ga pri močnem vetru v orco zategnem, saj so tudi mene učili, da kljub temu da že škota vleče boom dol, ga vang še bolj in s tem tud malce splošči jadro. Drugače pa gledam po zadnjih muštrinih, ki pa se včasih tudi malce po svoje obnašajo, ampak tudi to je čar jadranja.
V bok gledam zadnje muštrine, tako da vsi trije kolikor toliko isto plapolajo in če ni preveč močan veter popustim tudi bazo. V krmo pa toliko odprem, da ni ravno celo jadro na križih.
Toliko tudi iz moje strani ,..zaenkrat..
gregor
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta