Za vse, ki razmišljate o oceanski plovbi

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Nov 19, 2014 15:11

@evovii
tudi meni so "pločevinke" všeč:)

@borro
lej. sej se ne poznava ampak a se zmeniva, da če kdo zadane jackpot, da kupi drugemu tako barko? :D

Nekaj fotk Alluresa najdeš v mojem zapisu TUKAJ

Mater, tale tema je prav krasna in idealna za jesensko/zimske dni :roll:
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Sr Nov 19, 2014 15:13

He he he... Evo tisti ko prvi kupi pelje en giro. Lohk sam do Grčije :)
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Nov 19, 2014 15:15

Zmenjen! :D
Se pa bojim oz. upam, da bomo lahko sploh te ladje, ki jih imamo sedaj, obdržali :?
Uporabniški avatar
kekeck
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a kekeck » Sr Nov 19, 2014 15:20

@evovii
Ovni 395 lahko rentaš na jadranu. Opis in video.
http://nautica-portal.com/forum/index.php?topic=6104.0

Tudi meni pločevinke najbolj sedejo, mogoče zaradi poklicne deformacije - strojnik.
Po nepredvidenem orkanu pločevinke zmečejo nazaj v morje, plastik fantastik pa zmečejo na smetišče.
... potovanj ne štejem po prejadranih miljah ampak po krajih ki jih obiščem in ljudeh ki jih srečam ...
borro
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a borro » Sr Nov 19, 2014 15:28

@Al
velja....saj 40+ mio ne moreš sam zapravit -če si normalen seveda...
drugače, pa ja.. tvoj zapis sem že bral parkrat - pohvala na izbranem okusu :lol: :lol: :lol:
v mojih sanjah je pa poleg Discovery-a in Amel-a še slednji:
http://www.gunfleetmarine.com/our-yachts/gunfleet-58/
- ko gre ustanovitelj Oyster "na svoje" :lol:
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Pe Nov 21, 2014 11:41

Tale Gunflet je pa tud petarda. kok je pa nabavna cena?

Še ena piksna

http://www.kmy.nl/yacht/stadtship--54--infinity.html
:D
diligence
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a diligence » Ne Nov 23, 2014 18:56

al

OdgovorNapisal/-a al » Ne Nov 23, 2014 19:37

Romantično...
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Po Nov 24, 2014 08:32

kekeck napisal/-a:@evovii
Ovni 395 lahko rentaš na jadranu. Opis in video.
http://nautica-portal.com/forum/index.php?topic=6104.0

Tudi meni pločevinke najbolj sedejo, mogoče zaradi poklicne deformacije - strojnik.
Po nepredvidenem orkanu pločevinke zmečejo nazaj v morje, plastik fantastik pa zmečejo na smetišče.

To da se pa nahaja ena na jadranu pa nisem vedel. Bo treba it enkrat malo pobiže pogledat :)
Zoro
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Zoro » Ne Nov 30, 2014 18:44

Zivjo morjeplovci,

Pred kratkim sem gledal na youtube neke slovence, ki so sli cez atlantik na bavarii 46 cr. je to kdo od tukaj, oziroma zanima me, kako sevobnese taka barka za pot cez luzo.

Vnaprej hvala in lp,

Borut
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Nov 30, 2014 19:56

al

OdgovorNapisal/-a al » Po Dec 01, 2014 10:25

Zoro napisal/-a:Zivjo morjeplovci,

Pred kratkim sem gledal na youtube neke slovence, ki so sli cez atlantik na bavarii 46 cr. je to kdo od tukaj, oziroma zanima me, kako sevobnese taka barka za pot cez luzo.

Vnaprej hvala in lp,

Borut

Živjo.

Zadnjič sem v enem tujem mediju bral obširen članek na temo ali je "velikoserijska" jadrnica (Bavaria, Jeanneau itd...) primerna za pot čez Atlantik (ravno na ARC so se naslanjali) in ugotovitev je bila: ni razloga, da ne bi bila primerna.

Tudi Hallberg Rassy-ja je potebno opremiti za tako pot (vsega tudi HR nima serijsko). Tista razlika v izdelavi (debelejši trup pa boljši gel coat in več pozornosti pri izdelavi) pa mislim, da ne predstavlja bistvene razlike v primeru (in to je res pomemben pogoj!), da svojo jadrnico dobro poznaš, si jo dobro preizkusil, vzdrževal in seveda, kot rečeno, primerno opremil.

Vse ostalo je po moje kompliciranje in teoretiziranje ali je ali ni itd...
Pač greš in to je to.

Ena od debat je tudi ali imeti na barki watermaker ali ne? Dosti bark, ki prečkajo tega kosa opreme nima pa vseeno pridejo čez.
In tako naprej.

Jasno, imaš pa tudi take teoretike, ki si kupijo še sekstant in se gredo romantiko ali pa ga imajo samo na polički v tisti lični, leseni škatlici.

In potem lahko odpremo novo temo za kreganje: ali zaupati moderni navigaciji ali se lotiti raznih old school metod (ne govorim o tistih osnovnih zadevah, ki bi jih moral vsak navtik poznati!).

V nekem pogledu bi prečkanje Atlantika z ARC lahko primerjali s komercialnim naskakovanjem Mt. Everesta. Menim, da je Južni Pacifik ali Indijski ocean veliko bolj zahteven, kot je Atlantik. Jasno vsa morja spoštujemo a vseeno.
In ARC je žurka proti nekem solo prečenju.
Nisem jadral čez Atlantik, je to naredil moj prijatelj (2x), nekaj sem prebral... a vseeno ne bom rekel, da sem kompetenten za resno mnenje glede tega. Zato je to zgolj filozofiranje. :)
Nikakor pa ne bi šel z Bavario. Mislim, da ne paše na Karibe (hehe).
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Po Dec 01, 2014 11:07

Mene najbolj zanima kako se npr. obnese ena serijska barka ala Bavarija v primerjavi z HR ali pa celo z kakšno alu piksno. Npr. če pri polni hitrosti nabašeš kakšen kontejner. Ok če naredi samo luknjo potem že nekak poflikaš, kaj pa če npr odpade kobilica?? Pol si pa u piz...
Kolikor imam informacije so pri nekaterih Bavarijah kobilce stran padale če si jo sam mal grdo pogledal (če se ne motim so bile celo smrtne žrtve na eni regati na HR). http://www.practical-sailor.com/blog/Ch ... 428-1.html

Glede ostale opreme itak, da imaš vse kar je potrebno ampak če lupina ne zdrži najhujših pritiskov pol je vse brez veze.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Dec 01, 2014 11:31

Še dobro da obstaja Bavaria, da lahko vse kar bi šlo na barki lahko narobe, speljete v Bavaria strelovod :lol: Res ste neverjetni, kako z lahkoto govorite o teh stvareh. Pa ne bom razpredal naprej o načinu izdelave in certifikatih, za katere morajo biti izpolnjeni določeni tehnični pogoji in ki jih pri Bavarii vzamejo resno.

Kar zadeva težke pogoje plovbe, pa ne samo pri prečenju Atlantika, so konzervativne, "dolgočasne" barke alla Hallberg Rassy, verjetno varnejše od športno našpičenih, ki imajo višji jambor, večjo kvadraturo jader in dolgo kobilico, vse na menji še sprejemljivega. V šali rečeno, ima Hallberg že v osnovi prvo krajšavo glavnega jadra.
Enako velja za cruser Bavarie, ki so kar podhranjene "varne" kar se jadrovja tiče, za razliko recimo od kakšne Elanke, kjer je skoraj vedno v ospredju performance in regatiranje.

V vsakem primeru, tudi zaradi lastnih občutkov, je pametno pregledat in po potrebi ojačat izpostavljene dele, kot so premec, vpetje kobilice, vpetje krmila, pripone in morda še kaj. To so najvitalnejši deli barke.

Veliko vlogo v nesrečah pa predstavlja človeški faktor. In če nekdo pretirava z jadri mu ne pomaga še tako dobra barka, da ne bi podrl jambora.

Kaj je že bilo vprašanje? Ne vem točno, a tale odgovor je zelo blizu resnice.
al napisal/-a:Vse ostalo je po moje kompliciranje in teoretiziranje ali je ali ni itd...
Pač greš in to je to.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Po Dec 01, 2014 11:36

Drugače po mojem mnenju so Bavarije kar dobre barke ampak dejstvo je, da so ga pri določenih modelih usrali. Če se ne motim je so bile to serije Match...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti