Zoro napisal/-a:Zivjo morjeplovci,
Pred kratkim sem gledal na youtube neke slovence, ki so sli cez atlantik na bavarii 46 cr. je to kdo od tukaj, oziroma zanima me, kako sevobnese taka barka za pot cez luzo.
Vnaprej hvala in lp,
Borut
Živjo.
Zadnjič sem v enem tujem mediju bral obširen članek na temo ali je "velikoserijska" jadrnica (Bavaria, Jeanneau itd...) primerna za pot čez Atlantik (ravno na ARC so se naslanjali) in ugotovitev je bila: ni razloga, da ne bi bila primerna.
Tudi Hallberg Rassy-ja je potebno opremiti za tako pot (vsega tudi HR nima serijsko). Tista razlika v izdelavi (debelejši trup pa boljši gel coat in več pozornosti pri izdelavi) pa mislim, da ne predstavlja bistvene razlike v primeru (in to je res pomemben pogoj!), da svojo jadrnico dobro poznaš, si jo dobro preizkusil, vzdrževal in seveda, kot rečeno, primerno opremil.
Vse ostalo je po moje kompliciranje in teoretiziranje ali je ali ni itd...
Pač greš in to je to.
Ena od debat je tudi ali imeti na barki watermaker ali ne? Dosti bark, ki prečkajo tega kosa opreme nima pa vseeno pridejo čez.
In tako naprej.
Jasno, imaš pa tudi take teoretike, ki si kupijo še sekstant in se gredo romantiko ali pa ga imajo samo na polički v tisti lični, leseni škatlici.
In potem lahko odpremo novo temo za kreganje: ali zaupati moderni navigaciji ali se lotiti raznih old school metod (ne govorim o tistih osnovnih zadevah, ki bi jih moral vsak navtik poznati!).
V nekem pogledu bi prečkanje Atlantika z ARC lahko primerjali s komercialnim naskakovanjem Mt. Everesta. Menim, da je Južni Pacifik ali Indijski ocean veliko bolj zahteven, kot je Atlantik. Jasno vsa morja spoštujemo a vseeno.
In ARC je žurka proti nekem solo prečenju.
Nisem jadral čez Atlantik, je to naredil moj prijatelj (2x), nekaj sem prebral... a vseeno ne bom rekel, da sem kompetenten za resno mnenje glede tega. Zato je to zgolj filozofiranje.
Nikakor pa ne bi šel z Bavario. Mislim, da ne paše na Karibe (hehe).