Jaz sem začel z jadranjem prek jadralnih šol; prva je bila Navigator v Izoli, nato pri Marjanu (JŠ Porta), pa enkrat vmes RYA tečaj za male katamarane.
Najlepše spomine imam na prvo šolanje; lastnik in inštruktor Andrej nas je brez ego tripanja temeljito naučil osnovnih stvari. Navigator je omogočal tudi najem jadrnice po zelo ugodnih cenah in že po prvem tečaju smo nato sami začeli počasi pluti po naši obali.
Ista druščina smo potem čez ene 2 leti ugotovili, da bi bilo dobro iti spet en korak naprej in smo poiskali Marjana, ki je tedaj s punco (zdaj ženo) plul po jadranu, preživljala sta se pa s tem, da sta bodisi izvajala čarter ali šolo; kar je posadka želela. Mi smo želeli (zahtevali) zelo "zajebano" šolo ... in smo jo dobili

Sredi avgusta, v najhujši vročini in med lepimi dalmatinskimi otočki je bil dril cel dan ... npr. je štopal koliko časa traja menjava prednjega jadra in "drkali" smo toliko časa, da je bila menjava dovolj hitra, pristajali smo toliko časa, dokler ni bil pristanek izveden popolno, zadolženi za navigacijo je moral cel čas prek papirnih kart vedeti kje smo. Nekdo je pa bil npr. v podpalubju in ga je čez čas poklical ven in je moral ugotoviti kje se nahajamo (brez elektronike - svetilniki, hribi in azimuti ter laufati spet v salon in risati na zemljevid; štoparica je pa tekla).
Za začetnike je to neprecenljivo in to je tisto pravo, kar nekoga, ki štarta iz nule počasi pripravlja na to, da bo nekoč sam varno peljal posadko - vsaj vidiš česa vsega še ne znaš in na kaj biti pozoren ob naslednjem čarterju, regati, kjer potem prosiš specifično nekoga naj ti še kaj pokaže.
RYA tečaj za katamarane, ki sem ga naredil v Grčiji mi za jadrnico ni skoraj nič koristil (delati sem ga seveda šel, ker tedaj imel katamaran), na malih barkah ni nič sidranja, pristajanja, krajšanja, menjave jader etc. Zato sem tudi vedno skeptičen, ko kdo svetuje začetnikom, naj gre npr. jadrati z jadrnicami mini na Bohinjsko jezero ali kako 470 itd.
Ko postaneš lastnik jadrnice, pa se ti spet odpre "nov svet"; namreč prej si na čarterju dobil ključe v roke in zrihtano barko; sedaj pa moraš sam skrbeti, da ti vsi sistemi delujejo.
Moj naslednji tečaj bo RYA na Kanarskih; me zanima kako zadevam strežejo v RYA, pa da vidim še razmere na Atlantiku, predvsem kar se tiče plime, tokov etc. V meni simpatičnem mestecu z marino Puerto de Mogan pride npr. 1 tedenski tečaj 500 €
http://www.aistrac.com/sailing_courses_schools.htm
Tečaji so torej super zadeva za nekoga ki ni mogel začeti drugače; recimo nekdo, ki je odraščal v morjeplovski družini in bil z navtiko v stiku od malega ... tak seveda tega ne rabi; tisti naj samo nabavi barko in pluje, ker ga je že vse kot mulca naučil foter.
So pa prvi stiki z morjeplovstvom pomembni; ti dajo nek pečat, podobno kot si se naučil na začetku, boš plul tudi kasneje, vsaj jaz to opažam. Recimo jadral sem s človekom, ki ne krajša jader; ko pihne malo preveč, jadra pospravi in pluje na motor. Je pač samouk, ki mu je krajšanje zoprna zadeva in pravi, da je ne rabi. Ima sicer jadrnico, vendar jo uporablja kot motorni čoln; če karikiram - jadra ima samo za to, da ne kuri nafte. Uživa pa veliko na sidru in v ribolovu; pač vsak po svoje ... ampak sigurno bi plul drugače, če bi na začetku naredil en kvaliteten tečaj.
PS. Še glede Tajske ... enkrat nas je dobila nevihta, ko smo šli z motornim čolnom na Phi Phi - zelo slaba izkušnja, predvsem zato, ker se mi je zdelo, da je tam morje (tip valov) in nevihte tako drugačno, da mi tedanje znanje in intuicija iz Jadrana čisto nič ne pomaga ...