Barkovljanka 2016

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

aleks09
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a aleks09 » Ne Okt 09, 2016 12:52

Konec.. pred cca 20 minutami.. se pravi po eni uri plovbe je zmagala 22 m Alfa romeo... druga Maxi Jena, ki je zaostala cca 5 - 6 minut.. tretja Pendragon...

Se pa Italijani že sladko smejijo in opevajo upravičeno zmago nad slovensko jadrnico.. in kako se bodo hvalili celo leto do naslednje Barkolane po nepričakovani zmagi zaradi nezaslišane napake "profičev in favoritev na papirju" z Maxi Jene, ki so popušili protistarejši in slabši jadrnici
Človk prou ne morje verjet, da dobljeno regato tako izgubiš..

Mene bi bilo zelo zelo sram če bi bil danes na Maxi Jeni :oops:
matejofski
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a matejofski » Ne Okt 09, 2016 13:09

Res je, neverjetna zgodba. hja, tudi profičem se zgodijo takšne napake ...

Sem kar nehal gledati po ene 10 minutah hvale Taljanov :)
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Okt 09, 2016 13:24

Jaz pa ne razumem italjansko in sem gledal do konca :)
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
Lure
Admiral
Kraj: Ljubljana - Izola

OdgovorNapisal/-a Lure » Ne Okt 09, 2016 17:15

Zame je bila tole prva Barkovljanka v regati. Pametno so start premaknili za eno uro, da je burja malo popustila. Že tako smo se raje držali bolj zadaj, ker se štartalo sicer v smeri na leve uzde, kar pa ne pomeni, da v času starta ni še polno posadk vozilo paralelno na desne uzde. Po štartu kmalu dvignili spinaker, pri prvi boji pravočasno pospravili, potem pa nam je pri obratu na boji en Italjan prečil na leve uzde in smo se z premcom oplazili njegovo krmo - žal ni bilo kaj dosti prostora ne levo, ne desno, ker se je vse zgostilo okoli boje. Bojim se da je naletel še na koga.

Potem smo odvozili dokaj umirjeno do konca, končali na 449 v skupno.
dijo_porko
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a dijo_porko » Ne Okt 09, 2016 19:09

aleks09 napisal/-a:Konec.. pred cca 20 minutami.. se pravi po eni uri plovbe je zmagala 22 m Alfa romeo... druga Maxi Jena, ki je zaostala cca 5 - 6 minut.. tretja Pendragon...

Se pa Italijani že sladko smejijo in opevajo upravičeno zmago nad slovensko jadrnico.. in kako se bodo hvalili celo leto do naslednje Barkolane po nepričakovani zmagi zaradi nezaslišane napake "profičev in favoritev na papirju" z Maxi Jene, ki so popušili protistarejši in slabši jadrnici
Človk prou ne morje verjet, da dobljeno regato tako izgubiš..

Mene bi bilo zelo zelo sram če bi bil danes na Maxi Jeni :oops:

ne vem, ce je bila ravno napaka, meni je zgledalo, da je alfa sposobna it dosti bolj v veter kot jena.
aleks09
Admiral

OdgovorNapisal/-a aleks09 » Ne Okt 09, 2016 20:00

Meni je pa zgledalo kot, da na Maxi Jeni niso imeli prave pozicije 3. boje in so držali smer preveč levo. Vsaj za eno miljo bi falili bojo, če se ne bi popravili. Komentator (ne vem ali na TV Koper ali na računalniku, kjer sem tudi spremljal Barkolano v živo) je ob prejšnjem obratu rekel, da gre Maxi Jena zdaj direktno na bojo, Alfa romeo pa da bo poskušal z taktiko bolj v desno in da se bo morala pred bojo popravljati. Videli pa smo, da je bilo ravno obratno.. direkt na bojo je prikrmaril Alfa romeo. Poleg tega je komentator vsaj dvakrat povedal, da Mitja gleda Alfo romeo kam pluje in bi tako lahko po moje že prej popravil smer in s tem kao taktiziral, da bi ostal bliže Alfi.

V glavnem.. po moje so popušili na celi črti.. prav zdaj sem na TVS gledal Kosmino kako se je pred regato hvalil, da bodo zmagali in nato po regati dejal, da so odpeljali taktično 100%, kar je še podkrepil z besedami, da je seveda on taktik. Toje povedal s takim tonom, kot, da je on naj naj in oh in sploh in nezmotljiv. Pa ne ga srat no Kosmina.. danes je/so zajebali in to je to.. lahko bi vsaj po pravici povadal.. ma ne a... Tako, da od danes naprej žal ne navijam več za Maxi Jeno oz. prepotentnega Kosmino.
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Ne Okt 09, 2016 20:09

Alfa je drugače grajena kot Jena. Ima manjšo omočeno površino in boljši kot v veter. Današnji vetrovni pogoji so bili pisani Alfi na kožo. Jena ni mogla direktno na bojo, ker ni zmožna peljati pod takim kotom.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Okt 09, 2016 20:37

Res lep dan se je naredil.
Krožili smo v ozadju in se preganjali z Gasparjem na desni strani štartne pozicije. Malo sem, malo tja in 5 minut do štarta, smo se znašli na štartni liniji in tudi že čez. Pa tako sem se trudil ostati zadaj. Hitro jadra na full in nazaj za štartno linijo ... buuuum in štart. Pa ne moreš verjet, cela Barkolana je za nami :lol:
Do 1. boje lepo jadrali malo bolj v levo, da se izognemo gužvi na 1. boji in tudi burjica je lepše prihajala v jadra. Cca 15-20vz jo je bilo. Hitrost med 6 in 7,5.
Z genakerje nismo tvegali. Je kar nekaj bark z gen/špinakerji pošteno zorcalo, nekaj pa jih tudi potrgalo. S polno genovo in glavnim jadrom je letelo prav ok.
Pred 1. bojo lepo zamenjamo uzde, da pridemo pripravljeni do boje, tam pa ufff gužva. Poka levo, poka desno, dretje, nekaj bark zapletenih stoji pri miru. Zategniiii in odpeljemo se mimo, brez prask. Uff za las je šlo in res je klavnica tale Barkolana. Do 2. boje še lepo šibamo, proti tretji pa ni šlo več direktno in nas odnese v levo kot še mnogo drugih kruzerjev. V sunkoviti burji, ki nam ne pusti lepega ritma, potegnemo skoraj do obale, kjer naredimo obrat proti 3. boji. Zgleda da bo tokrat šlo direkt in res lovimo bojo in spet gužva. Tri barke vozimo vzporedno, mi malo zadaj. Ko desna barka opazi da ne bo šlo okrog boje naenkrat zavije v levo in buumm druga barka trešči vanjo. Vse to se dogaja 50m pred mano. Popuuustiiii vseeee! in počasi se dotaknemo zapletenih bark. Ni hudega. Počasi se odvozlamo in vsak po svoje. Nisem jezen na nikogar, ker to ni navadno jadranje in stvari niso preproste. Mislim, da bo do 4. boje šlo direk pa se spet izkaže, da bomo morali še enkrat prečiti. Pred 4. bojo je bila situacija taka, 50 bark naravnost, 50 bark pravokotno na njih. In to je križanje za popiz... Fantje mi lepo poročajo, kar vidijo spredaj desno, kjer jaz nimam pogleda. Skiperji so kulturni in lepo si odstopamo prostor, tako da je bilo vse ok ampak, kar stresno, ker ne veš točno kaj bo kdo naredil in v naslednjem trenutku si že skupaj. No, po četrti boji pa krasna linija v cilj pred glavnim tržaškim pomolom. Odpremo šampanjec in naredimo častni krog mimo obale polne gledalcev. Dobre 3 ure dirkanja, 740 v skupni razvrstitvi, 128 v 2 kat. Nimam pojma, kaj to pomeni, edino, da smo naredili rezultat na eni največjih regat na svetu, se imeli super in preživeli.
Nazaj grede pojadramo do Timavo ob zasluženi malici. :) :)

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Burje je bilo več, kot so napovedali modeli, vseeno pa ni bila premočna in je bila res lepa jesenska ob sončnem vremenu. Krasne razmere.
Alesjota smo videli, kako jadra med tankerji in usmerja promet proti 3. boji.
Pred 1. bojo smo bili blizu, ko je, se mi zdi naš morjeplovec, spuščal parasailor TTY. Ne vem kako je prišel mimo 1. boje, ker je zlgedala takrat tam blazna gužva.
Nazadnje spremenil Marchi, dne To Okt 11, 2016 18:06, skupaj popravljeno 3 krat.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Okt 09, 2016 20:43

U mater ,dobr da niste razbili.Lepe slike.Mi smo vas gledali z veeeeliko morjeplovsko zastavo.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral

OdgovorNapisal/-a alesjo » Ne Okt 09, 2016 20:44

:D :D krasno jadranje danes, moram še nekaj slik dveh prvouvrščenih objavit ker sem jadral direkt na njiju med bojo miramare in zunanjo. Lepo smo drseli po valovih, super :D
aleks09
Admiral

OdgovorNapisal/-a aleks09 » Ne Okt 09, 2016 20:46

MarjanT napisal/-a:Alfa je drugače grajena kot Jena. Ima manjšo omočeno površino in boljši kot v veter. Današnji vetrovni pogoji so bili pisani Alfi na kožo. Jena ni mogla direktno na bojo, ker ni zmožna peljati pod takim kotom.

V zadnjih dneh je bilo napisanega in povedanega kar nekaj o tem kako so Jeno posodobili, olajšali, hvalili so se koliko se špendali in da je to zdaj to... več se kao da ne da.. Ma orka pipa.. ma če ne gre v veter tako kot Alfa oz. še malo boljše, saj je tudi daljša za cca 2 m, kaj potem so jo delali samo za plovbo z vetrom in po bonaci.. Je pa že škoda vseh napisanih in izrečenih besed hvale.. da o cvenku ne govorimo. Pa brez zamere.. sem pač razočaran, ker po vsem sem pričakoval gladko zmago

PS: Seveda pa čestitke vsem, ki ste prišli skozi cilj :!:
Uporabniški avatar
Lure
Admiral

OdgovorNapisal/-a Lure » Ne Okt 09, 2016 21:03

@Marchi: aha, pol smo bili res blizu, če si nas videl z Parasailorjem. Do boje je bilo ok, za njo pa smo vsi začeli orcati lepo proti razbremenilni boji, samo en se je dam odločil, da bo šel na leve uzde pred vsemi. Mi smo ga dotaknili, ker je obrnil ravno pred nami in se nismo imeli kam umaknit, samo zmanjšali smo kot dotika, ne vem pa kaj je bilo kasneje ker na naši levi je bilo še vsaj 10 bark paralelno in ne vem kako je zvozil z ostalimi.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral

OdgovorNapisal/-a alesjo » Ne Okt 09, 2016 21:55

:D :D :D Slika
Slika
Slika
Slika
Po regati jadranje proti r. vasi, odlično do 7,5 kn in pred porto piccollo ujeli še par lignjev, zdaj pa jih pojedli za večerjo doma 8) perfect day :wink: :D
Uporabniški avatar
Lure
Admiral

OdgovorNapisal/-a Lure » Po Okt 10, 2016 07:11

Uradne fotografije, ki dobro pokažejo gnečo na startu in bojah.

Glede Maxi Jene, pa je očitno, da barka ne gre tako dobro v veter (orco) kot nekaj manjši Alfa Romeo. Tukaj ni bilo vprašanje taktike, ker sem siguren da pri vožnji v veter ne bi kar odpadali, ampak enostavno niso zmogli takšen kot v veter kot tekmec. Vsaka barka je kompromis in ima svoje dobre in slabe lastnosti. Na ekipi pa je da jih čimbolje izkoristi v svoj prid.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Okt 10, 2016 10:34

Hvala za odlične fotke in opise!

MarjanT napisal/-a:Alfa je drugače grajena kot Jena. Ima manjšo omočeno površino in boljši kot v veter. Današnji vetrovni pogoji so bili pisani Alfi na kožo. Jena ni mogla direktno na bojo, ker ni zmožna peljati pod takim kotom.

Ima kdo slučajno idejo, če se kje da najti polarni diagram za eno in drugo jadrnico?

Kar zadeva vreme, se je lepo izšlo tako Barkolani kot nam: primeren veter in brez padavin, ki bi motile, čeprav je pri nas padalo prej in potem.

Jaz tokrat nisem utegnil sproti spremljati niti v živo od blizu niti čez medije.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti