nova jadrnica
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Re: nova jadrnica
Vsi imamo nekaj izkušenj takšnih ali drugačnih. Jaz opažam, da ni nekega pravila s kakšnimi problemi se kdo ali s kakšno barko bolj ukvarja kot kdo drug. Govoril sem z lastniki Hallberg Rassy-jev, X-sev... pa tudi imajo probleme. Marsikdo misli, da jih nimajo. Seveda jih imajo. Vsi lastniki plovil jih imajo. Tudi ti jih boš imel prej ali slej. Prej se sprijazniš s tem, bolj zate.
Hudič je v tem, da je na barkah (sploh na jadrnicah) toliko različnih sistemov in konstrukcijskih sklopov, da so tudi najboljši izdelovalci plovil odvisni od toliko "zunanjih" komponent, ki naj bi delovale B.P. Lahko delujejo nekaj časa, neskončno pa sigurno ne.
Marsikaj je odvisno od tistega, ki skrbi za barko in kako z njo dela. Lahko je tudi barka iz charterja bolj vzdrževana in v boljšem stanju, kot kakšna lastniška.
Ne pričakovat, da boš dobil na forumu odgovore na vsa svoja vprašanja. Dobil boš kup mnenj na osnovi lastnih predstav in izkušenj povprečnega člana foruma. Enako boš ugotovil, če pobrskaš po tujih forumih. Zato se ti zdijo nasveti bolj ali manj neuporabni. In takšni dejansko so.
Moj nasvet ti je: najprej se malo poduči o zadevah sam. O vzdrževanju, jadralnih lastnostih bark, najpogostejših problemih... Opozarjam, da če boš bral samo zadnje (o problemih in z njimi povezanimi stroški) se boš najverjetneje premislil. Žal, pa je na forumih ravno teh tem največ. Zakaj že?
Še ena stvar: najem barke v charterju za 7-14 dni (prevzeta oprana, očiščena, servisirana) in vrniti je po uporabi po sistemu "pređi brigo na drugoga" ali imeti svojo 365 dni na leto nima popolnoma nič skupnega.
Ena stvar pa drži kot pribita - gre samo za vprašanje denarja - koliko vložiš na začetku in koliko si pripravljen plačevat za vzdrževanje oz. v kakšni meri se boš s tem ukvarjal sam. Če ti nič od tega ne predstavlja problem potem pa le pogumno v nakup.
Hudič je v tem, da je na barkah (sploh na jadrnicah) toliko različnih sistemov in konstrukcijskih sklopov, da so tudi najboljši izdelovalci plovil odvisni od toliko "zunanjih" komponent, ki naj bi delovale B.P. Lahko delujejo nekaj časa, neskončno pa sigurno ne.
Marsikaj je odvisno od tistega, ki skrbi za barko in kako z njo dela. Lahko je tudi barka iz charterja bolj vzdrževana in v boljšem stanju, kot kakšna lastniška.
Ne pričakovat, da boš dobil na forumu odgovore na vsa svoja vprašanja. Dobil boš kup mnenj na osnovi lastnih predstav in izkušenj povprečnega člana foruma. Enako boš ugotovil, če pobrskaš po tujih forumih. Zato se ti zdijo nasveti bolj ali manj neuporabni. In takšni dejansko so.
Moj nasvet ti je: najprej se malo poduči o zadevah sam. O vzdrževanju, jadralnih lastnostih bark, najpogostejših problemih... Opozarjam, da če boš bral samo zadnje (o problemih in z njimi povezanimi stroški) se boš najverjetneje premislil. Žal, pa je na forumih ravno teh tem največ. Zakaj že?
Še ena stvar: najem barke v charterju za 7-14 dni (prevzeta oprana, očiščena, servisirana) in vrniti je po uporabi po sistemu "pređi brigo na drugoga" ali imeti svojo 365 dni na leto nima popolnoma nič skupnega.
Ena stvar pa drži kot pribita - gre samo za vprašanje denarja - koliko vložiš na začetku in koliko si pripravljen plačevat za vzdrževanje oz. v kakšni meri se boš s tem ukvarjal sam. Če ti nič od tega ne predstavlja problem potem pa le pogumno v nakup.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
igorb napisal/-a:to je tako,vsi ti bomo nekaj svetovali in na koncu bo narobe tisto kar ne bos pogledal,vse se lahko popravi in uredi ok pustimo razne strukturne poskodbe verjetno se taka barka tezko proda.pozoren bodi na stanje instalacij,raznih ventilov,olje okrog motorja,voda v kaluzi,sladka ali slana,vonj na barki,stanje jader in verjetno je najbolj zanesljiv indikator nekaksen tvoj obcutek ko bos stopil na barko ce ti je vsec jo kupis in ce ti je vsec bos lazje prenesel napake,sicer osebno menim da je alubarka na linku lepa in dobra,kupis kar ti je vsec prevec cincanja se ne izplaca
Hvala. Več takih blogov. V bistvu, če sem tehnični teip. Mislim, da sem. Utaknem nos kamor se leda in seveda se vidi ali je motor frišno opran ali lepo vzdrževan, vstopne ventile.......Sigurno bom na koncu hotel še videti podvodni del. Kako je vidna osmoza, če sploh je vidna.
Sem našel neko alu na severu Vandestat 42fit, lepa........ampak predraga.
L.p. Robert
EDO napisal/-a:Vsi imamo nekaj izkušenj takšnih ali drugačnih. Jaz opažam, da ni nekega pravila s kakšnimi problemi se kdo ali s kakšno barko bolj ukvarja kot kdo drug. Govoril sem z lastniki Hallberg Rassy-jev, X-sev... pa tudi imajo probleme. Marsikdo misli, da jih nimajo. Seveda jih imajo. Vsi lastniki plovil jih imajo. Tudi ti jih boš imel prej ali slej. Prej se sprijazniš s tem, bolj zate.
Najprej najlepša hvala. O vzdrževanju res nisem veliko podučen. Do sedaj je bilo prevzami-odjadraj-vrni-pređi briga. Iz lastnih izkušenj. Mislim, da je bilo stanje teh bark predvsem odvisno od charter družbe. Imel sem letnike 2000 s katerimi nisem imel nobenih problemov. Na drugi strani pa veliko novejše s kar nekaj problemi.
Res bi bilo lepo prebrati tudi: imam to in to jadrnico fulll sem zadovoljen. Tole pa tole redno servisiraj.
Hvala za napisano. Iz vsakega branja nekaj novega.
L.p.
Robert
krojac123 napisal/-a:[
Res bi bilo lepo prebrati tudi: imam to in to jadrnico fulll sem zadovoljen. Tole pa tole redno servisiraj.
Saj to sem ti ravno hotel (do)povedat. Takšnega odgovora ne boš dobil. Servisiral boš čisto vsako jadrnico (enkrat motor, drugič palubno opremo, tretjič elektriko, četrtič navigacijsko opremo, pa pohištvo bo treba kaj pošraufat, jadra se bodo strgala, zamenjat bo treba bimini, sprayhood, če nič drugega okna na sprayhoodu zamenjat pa cvirne po bo požrl UV...., upal, da se ne bo začela osmoza.....
Konec koncev ni vse niti v vzdrževanju. Če ti v osnovi ni všeč koncept barke z njo ne boš zadovoljen pa tudi če se nikoli nič ne pokvari.
Meni je osebno ta barka
http://www.berckemeyer-yacht.de/yachts/ ... 43_KF.html
blizu idealne ampak če tebi ni blizu koncept barke iz aluminija s svojo estetiko vred, potem ti moj nasvet ne pomeni čisto nič oz. je neuporaben. Poanta mojega pisanja je - bodi pripravljen na kompromise, ker če boš iskal svojo idealno barko je ne boš našel nikoli. Če nič drugega, se z leti spreminjajo tudi prioritete.
EDO napisal/-a:krojac123 napisal/-a:[
Saj to sem ti ravno hotel (do)povedat. Takšnega odgovora ne boš dobil. Servisiral boš čisto vsako jadrnico (enkrat motor, drugič palubno opremo, tretjič elektriko, četrtič navigacijsko opremo, pa pohištvo bo treba kaj pošraufat, jadra se bodo strgala, zamenjat bo treba bimini, sprayhood, če nič drugega okna na sprayhoodu zamenjat pa cvirne po bo požrl UV...., upal, da se ne bo začela osmoza.....
Konec koncev ni vse niti v vzdrževanju. Če ti v osnovi ni všeč koncept barke z njo ne boš zadovoljen pa tudi če se nikoli nič ne pokvari.
Meni je osebno ta barka
blizu idealne ampak če tebi ni blizu koncept barke iz aluminija s svojo estetiko vred, potem ti moj nasvet ne pomeni čisto nič oz. je neuporaben. Poanta mojega pisanja je - bodi pripravljen na kompromise, ker če boš iskal svojo idealno barko je ne boš našel nikoli. Če nič drugega, se z leti spreminjajo tudi prioritete.
Ja. V bistvu je res.Še ena hiša za rihtat.
krojac123 napisal/-a:EDO napisal/-a:krojac123 napisal/-a:[
Meni je osebno ta barka
Ja. V bistvu je res.Še ena hiša za rihtat.
Pogledal povezavo. Tole so že mal mokre sanje. Kolk €-kov pa tole kaj stane? Npr letnik 20110, Ker novo mora bit tole 200+
jaz imam staro barko sket 105,hotel sem jo zamenjat x krat vendar mi je nekako prirasla k srcu ceprav stalno nekaj sravfam,ampak nikoli kaj resnega same malenkosti,z njo nimam velikih stroskov privez in antifavling ok se cca gajba pira za prijatelje in sotrpine ki barvajo zraven mene,sem bolj tehnicen tip in nimam problemov z raznimi objemkami in ...sem imel resen problem z motorjem,nikakor nisem mogel nastelat minimo stalno je crkaval,dokler nisem pogruntal da so ni čez zimo ukradli nafto,smo skoraj diplomirali iz nastavitev,predvsem zato ker sem prelen da bi menjal sondo na rez.goriva,dotocil nafto dela kot urca.šibka točka vsake barke je malomaren lastnik.
krojac123 napisal/-a:Res bi bilo lepo prebrati tudi: imam to in to jadrnico fulll sem zadovoljen. Tole pa tole redno servisiraj.
Svetoval bi naslednje:
A) Naredi si stroškovnik za prihodnjih 5-10 let po nakupu barke. Vanj daj vse fiksne stroške (marina, osnovno in kasko zavarovanje, letni servis (AF, servis motorja, dvigi, spusti itd.)), simuliraj nekaj večjih nadgradnj in obnov (npr. menjava jader) in še nekaj nepredvidenih večjih izdatkov. Tako si boš bolj plastično predstavljal, kaj pomeni lastništvo in dejansko je tako pri vseh znamkah bark - če imaš X Yachts ali pa Elanko. Kot ti je napisal Edo - ne obstaja znamka, kjer se samo voziš (kot v čarterju) in nič ne vzdržuješ. Pogovori se z nekaj lastniki, ti bodo rade volje povedali njihove izkušnje (=bolečine ponavadi).
B) Identificiraj tip jadrnice, ki ti ustreza. Lep primer je Elan, ki za en segment dela volumnske Impression in nato še ločeno linijo performance cruiserjev. Meni je prva delitev ta značaj - hitra ali pa prostorna. Obojega na dolžini pod 40 ft ne moreš imeti, na več pa ja. Nato spet naprej - nekdo, ki želi prečati Atlantik bo spet iskal bolj robusten tip barke (v poštev pride centralni kokpit). Nekdo, ki ima veliko opreme (potapljaške) rabi specifični kokpit (nikakor centralni). Veliko bark je narejenih za čarter in je kabin in WC-jev več. Taka razporeditev je primerna za družine z otroci, manj pa za pare brez otrok. Stara klasika ali novejša Ikea izvedba? Regate? Teh delitev je še veliko. Nujno je torej opredeliti tip barke glede na svoje preference, potem pa gledaš od tam dalje. Razumeti je torej treba na katere segmente kupcev je ciljala tovarna z določenimi modeli in potem ne kupiti nekaj kar ni bilo že v osnovi narejeno za tvoj segment.
C) Naredi si seznam kaj od opreme potrebuješ. Pri nakupu se stanje in obseg opreme pogosto zanemari, ker gledamo barko kot celoto, ampak vsaka nadgradnja pa kar veliko stane. Odgovori si npr. ali rabiš radar, navijalno glavno jadro, vgradni avtopilot, sodoben ploter, več kompletov jader .... in nato išči barko, ki spada v tvoj "tip" (točka zgoraj) in ki se temu seznamu želene opreme čim bolj približa. Vsaka menjava stare verzije opreme z novejšo ali še posebej nadgradnje (ko vgradiš nekaj, česa prej sploh ni bilo), stanejo precej.
(D) Koliko časa jo nameravaš imeti? Neskočno dolgo ali kakih 3-5 let? Nekdo ti je svetoval aluminijast Ovni. Ali kovinski Van de Stadt. Segment, ki kupi tak tip jadnice je v naših krajih precej majhen, kar posedično pomeni, da jo boš težje prodal naprej.
E) Ogled. Svetujem, da imaš ob ogledu poleg kakega lastnika jadrnice, najboljše nekoga, ki je imel / ima barko vsaj 10 let in je isti tip jadralca (išče isti segment oz. tip barke). Kdor ima barko 10 let, ti bo hitro znal oceniti vsako, katero greš gledati (iz uporabniškega vidika). Preden pa barko kupiš, pa še obvezno profi pregled stanja motorja, opreme in trupa. Najboljše profi preglednik (surveyor), ki naredi zapisnik o pregledu. Barka ima lahko visoko stopnjo vlage v laminatu, osmozo, lahko je bila butnjena in popravljana itd.
F) Razmislek pred nakupom. Koliko dni jo boš koristil? Boš zadovoljen z vložkom / izplenom? Ne bi morda raje garsonjere ob obali? Zakaj sploh kupuješ jadrnico in ne motornjaka? Ali avtodoma? Kdaj te bodo pričele obletavati črne misli, ob izračunih iz (A)? Če se to začne že prvo ali drugo leto, potem boljše nič vzeti.
-------
Če narediš zgorjo domačo nalogo (z boljšo polovico), boš manj zgrešil. Iz tvojega pisanja razberem, da ti marsikaj od zgornjega ni jasno. Ampak, ne more biti drugače, tudi meni ni bilo nič od zgodnjega, ko sem kupoval svojo, razen B - vedel sem kak tip barke hočem, kupil sem pravo in še danes sem happy (čeprav sem zmetal vanjo že en kup €€€).
Nazadnje spremenil Grega295, dne Po Jul 13, 2020 19:58, skupaj popravljeno 1 krat.
Tako ne bos nikoli kupil jadrnice.
Dobil si goro uporabnih informacij in nasvetov, ampak, bojim se, da jih sploh ne znas vkup zlozit.
Enostavno si moras nagledat par bark, pot pod noge in ogled. Ce ti bo barka vsec, ce se bos dobro pocutil na njej (dovolj velik kokpit, ustrezne kabine, salon, ce bo zeni vsec kuhinja,......), potem poisci se nekoga, ki se spozna, da preveri tehniko, stanje motorja, barke,........in ce si zadovoljen, shandlaj ceno in kupi!
Dvomim,da bos nasel barko, ki ima vse po tvojih zeljah. Bos ze kasneje nabavil kaksno stvar, ki si jo zelis na barki. Verjetno pa bos po par letih plutja ugotovil, da pol stvari sploh ne potrebujes. Vsaj jaz vozim okorg pol barke krame, ki je pac na barki za vsak slucaj, pa samo prekladam sem in tja. Pa nimam gor skoraj nic.
Drugace pa druga moznost: do zastopnika,spisek zelja in vsaj 200k €
Dobil si goro uporabnih informacij in nasvetov, ampak, bojim se, da jih sploh ne znas vkup zlozit.
Enostavno si moras nagledat par bark, pot pod noge in ogled. Ce ti bo barka vsec, ce se bos dobro pocutil na njej (dovolj velik kokpit, ustrezne kabine, salon, ce bo zeni vsec kuhinja,......), potem poisci se nekoga, ki se spozna, da preveri tehniko, stanje motorja, barke,........in ce si zadovoljen, shandlaj ceno in kupi!
Dvomim,da bos nasel barko, ki ima vse po tvojih zeljah. Bos ze kasneje nabavil kaksno stvar, ki si jo zelis na barki. Verjetno pa bos po par letih plutja ugotovil, da pol stvari sploh ne potrebujes. Vsaj jaz vozim okorg pol barke krame, ki je pac na barki za vsak slucaj, pa samo prekladam sem in tja. Pa nimam gor skoraj nic.
igorb napisal/-a:jaz imam staro barko sket 105,hotel sem jo zamenjat x krat vendar mi je nekako prirasla k srcu ceprav stalno nekaj sravfam,ampak nikoli kaj resnega same malenkosti,z njo nimam velikih stroskov privez in antifavling ok se cca gajba pira za prijatelje in sotrpine ki barvajo zraven mene,sem bolj tehnicen tip in nimam problemov z raznimi objemkami in ...sem imel resen problem z motorjem,nikakor nisem mogel nastelat minimo stalno je crkaval,dokler nisem pogruntal da so ni čez zimo ukradli nafto,smo skoraj diplomirali iz nastavitev,predvsem zato ker sem prelen da bi menjal sondo na rez.goriva,dotocil nafto dela kot urca.šibka točka vsake barke je malomaren lastnik.
Od srca resnično. Barka je ljubezen kot ženska. Sami problemi z njo, pa kaj ko jo imaš rad,,,
zlatko83 napisal/-a:Tako ne bos nikoli kupil jadrnice.
Res je, da se je treba odločit iti okol in se v nekaj zaljubiti. Kupiti, negovati, šraufati.....in to ti mora biti v veselje. Bom kupil. Sem spoznal, da idealne barke ni. So kompromisi, ko začutiš barko in jo potem neguješ. Tko kot ženska. Ko se odločiš, da ti ustreza jo vzameš, potem delaš na njej...
Jaz sem enkrat spisal nekomu na forumu en spisek kaj naj pogleda na barki..odzivi so bili zelo pozitivni in več ljudi je napisalo da se tole splača sprintat in po tem čekirat..žal pa ne znam najti tega.morda kdo bolj računalniško pismen to izbeza..
- 1stofficer
- Admiral
Vsec mi je primerjava z zensko. Sem mislil, da je to samo moja razlaga, pa vidim da ni 
Ko kupujes jadrnico je eno financen okvir, potrebe, zahteve, zelje in specifikacije. Vse to je vec ali manj mozno opisat tehnicno, si zgradit sliko na papirju in v glavi. Drugo je, ko zacnes barke gledat v zivo. Ena ima lahko popolnoma vse kljukice, pa ti enostavno ne potegne. Potem pa vidis njo, cricki se oglasijo, cena kar naenkrat ni vec taksna ovira, cel kup stvari s seznama zelja ni vec pomembnih. Ljubezen na prvi pogled, kup plastike in nerjavnega zeleza dobi duso, ime... In tega ne govoris vsakemu, saj bi nemara izpadel mal ubrisan. Vendar pa je le taksna barka ta prava. To je moje pravilo, poslusam instinkt in se obnese ! Enako velja za nakup ure, avta ali pa pri ... zenskah
Ko kupujes jadrnico je eno financen okvir, potrebe, zahteve, zelje in specifikacije. Vse to je vec ali manj mozno opisat tehnicno, si zgradit sliko na papirju in v glavi. Drugo je, ko zacnes barke gledat v zivo. Ena ima lahko popolnoma vse kljukice, pa ti enostavno ne potegne. Potem pa vidis njo, cricki se oglasijo, cena kar naenkrat ni vec taksna ovira, cel kup stvari s seznama zelja ni vec pomembnih. Ljubezen na prvi pogled, kup plastike in nerjavnega zeleza dobi duso, ime... In tega ne govoris vsakemu, saj bi nemara izpadel mal ubrisan. Vendar pa je le taksna barka ta prava. To je moje pravilo, poslusam instinkt in se obnese ! Enako velja za nakup ure, avta ali pa pri ... zenskah
Dajmo možaku še kake predloge.
Moje top 3 za 80-90k:
Beneteau OCEANIS 40 CC
https://www.mornar.net/Show/boat.asp?ID ... 89000.-EUR
Barka v katero se zaljubiš. Lahko je drugi dom, lahko greš prek Atlatika.
Jeanneau Sun Odyssey 43 DS
https://www.mornar.net/Show/boat.asp?ID ... 82900.-EUR
Podobna kot Benetau zgoraj. Prostorna, francozinja s stilom. Bil na taki, 2 kabinska izvedenka. Ogromno svetlobe v notranjosti in velik komfort za par ali dva.
Salona 38
https://www.mornar.net/Show/boat.asp?ID ... 85000.-EUR
Salone so kvalitetno izdelane barke na Hrvaškem. Dizajn od Jakopinov (Seaway). V laminat je vdelana jeklena kletka (kot pri X Yachts), ki nosi vso breme konstrukcije. Pohištvo znotraj robustno, ni Ikea style. Hitre barke - performance cruiser.
Disclaimer: vse nasvete za konkretne barke jemati z rezervo. Samo sam boš vedel kaj je zares primerno zate.
Moje top 3 za 80-90k:
Beneteau OCEANIS 40 CC
Podobna kot Benetau zgoraj. Prostorna, francozinja s stilom. Bil na taki, 2 kabinska izvedenka. Ogromno svetlobe v notranjosti in velik komfort za par ali dva.
Salona 38
Salone so kvalitetno izdelane barke na Hrvaškem. Dizajn od Jakopinov (Seaway). V laminat je vdelana jeklena kletka (kot pri X Yachts), ki nosi vso breme konstrukcije. Pohištvo znotraj robustno, ni Ikea style. Hitre barke - performance cruiser.
Disclaimer: vse nasvete za konkretne barke jemati z rezervo. Samo sam boš vedel kaj je zares primerno zate.
Grega295 napisal/-a:Dajmo možaku še kake predloge.
Moje top 3 za 80-90k:
Beneteau OCEANIS 40 CC
Salona 38
SO 43 -ja. Za dva stara uživača.
Kaj pa starost?
https://www.yachtworld.co.uk/boats/2003 ... s-2304632/ - Tole bi bilo za mene. Seveda ceno še malo zdilam, pa mal proračun dvignem.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost