Priprava na nevihto
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Re: Priprava na nevihto
Na ali v čoln maks konjev vedno govorim in v barko tudi.Sem govoril z kapitanom v Zadru ki je sodeloval pri opremljanju Vektorja v Sas Zadar,je izkusen jsdralec.Je reku da je govoru skoz naj vanj..V Vektor 36 vgradijo 4 valjni motor,pa so dali zarad cene 3 valjni not..dans dobis pa 2 valja serijsko..
-
Rok-11
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
1stofficer napisal/-a:Rok-11 napisal/-a:1stofficer napisal/-a:Bi pa tule nekaj vprasal bolj izkusene od mene. Zgoraj je blo nekaj idej kontra uporabi motorja v nevihti. Ce je regata razumem. Ampak ce jadras turisticno po moznosti sam, pa si js v takem vetru ne bi dovolil nadaljevat z jadri. Ce ze, pa vsaj z viharnim jadrom ali zaprtim jibom, glavnega bi zvil cimprej. Se pravi, da ce hoces met barko pod nadzorom in jadra niso obvladljiva moras pac prizgat motor. Ne govorim o nalivu ampak o fejst nevihti 40kt vetra in gor.
V cem je potem fora?
Motor v nevihti... 2 fori; eno - za izvenkrmni motor - so ti že povedali, drugo (moč motorja) pa tudi dobro opisali.
Pa še za boljše razumevanje... moj motor, vgrajeni diesel, nima niti 10 KM. Za bonaco je super, barka gre do 6 Kts z njim, v malo manj mirnem kakšne 4,5 do 5, pije cca liter na uro realne vožnje, pa še tih je... kar je prijetno.
A v nevihti ni šans. Niti premca v veter ne morem obrniti z njim če res dobro piha. Govorim npr o 8+ Bf vetra. Takrat deluje samo viharnik in koti vsaj 90 stopinj (ali več) od vetra.
Potemtakem ni slabo v startu pri nabavi gledat za barko z malo močnejšim motorjem. Ponavadi pri novih lahko izbiraš. Vprašanje je, koliko je takšnih sploh na trgu (2nd hand). Za primer, ko ni vetra maš 6-8kt krusanje z jadrnico čist zadost in ne rabiš 200 konjičev pod palubo. Močnejši motor zato res malokrat potrebuješ ampak ko ga ,pa to lahko odloča o tem ali greš v skale ali ne...
Ja, lahko pomaga. NI pa nujno, ker če gredo stvari res močno narobe... je itak vrag.
Po drugi strani pa... plujemo že tisočletja in očitno gre tudi brez močnih motorjev. Samo pozoren je treba biti bolj.
Če šteješ še minuse močnih motorjev - od tega da jih ni za dobiti v starejših barkah, do večje porabe in še česa... si hitro spet v dvomih in pri tem, da se je predvsem dobro naučiti pluti s tistim, kar pač imaš.
Mene pri teh motorjih pri jadrnicah nekaj moti;
Vsi jadralci večinoma govorite on nekih nerazumno nizkih porabah motorjev; tisti mali propelerček pred krmilom se mi zdi da se dostim precej v prazno vrti. Lopatice majhne, korak majhen, obrati majhni => mobilizirana moč majhna in posledično poraba majhna. Posledično je potem tudi efekt majhen. Imam občutek, da propeler ne obremenjuje motorja. Če primerjaš porabo 60 km diesla v jadrnici in 60 km outboarda na običajnem gliserju je razlika nekajkratna upoštevajoč večjo energijsko vsebnost diesla.
Za motorno barko je reka morja od potiska propelerjev, ko gledaš jadrnico je pa komaj potoček.
Vsi jadralci večinoma govorite on nekih nerazumno nizkih porabah motorjev; tisti mali propelerček pred krmilom se mi zdi da se dostim precej v prazno vrti. Lopatice majhne, korak majhen, obrati majhni => mobilizirana moč majhna in posledično poraba majhna. Posledično je potem tudi efekt majhen. Imam občutek, da propeler ne obremenjuje motorja. Če primerjaš porabo 60 km diesla v jadrnici in 60 km outboarda na običajnem gliserju je razlika nekajkratna upoštevajoč večjo energijsko vsebnost diesla.
Za motorno barko je reka morja od potiska propelerjev, ko gledaš jadrnico je pa komaj potoček.
Xilinx Vivado HLx trainee
kasaudio napisal/-a:Mene pri teh motorjih pri jadrnicah nekaj moti;
Poraba pri švoh dizel motorjih je samo na videz majhna. Če pišemo, da porabimo 1l/h, potem to čisto nič ne pomeni, ker je treba še pogledat, kam pridemo v tej uri. Jadrnica, potovalna, v povprečju pri 1000 obratih cca 3 milje daleč
Pa 1l/h je res skoraj na idle obratih (800-1000). Recimo Volvo 30KM na 2200 obratih porabi krepko čez 2,5l//h pri hitrosti cca 6kn. Torej 0,4l/miljo.
Koliko pa porabi 30KM izvenkrmni na gumici na miljo?
Poraba v L/h je sorazmerna z mobilizrano močjo motorja, ki je pri jadrnicah evidentno nizka. 30 konjski outboard bo pri full gasu žrl cca 12 L/h, 75 konjski 28.4, 175 konjski pa 69.2. Če ni mobilizirane moči ni porabe in tudi efekta ni. Moč pa je sila X hitrost. In pri kljubovanju neurju rabiš predvsem silo.
Poraba v litrih na miljo pove več, kot poraba v litrih na uro.
Razen tega jadrnice ne glisirajo. Motorna barka z enim (dizelskim) motorjem, ki pluje s 5 vozli, tudi ne porabi dosti več goriva, od enako dolge jadrnice, ki pluje enako hitro. Čeprav ima dosti močnejši motor od jadrnice. Ker pri petih vozlih pač uporablja samo delček moči motorja.
Razen tega jadrnice ne glisirajo. Motorna barka z enim (dizelskim) motorjem, ki pluje s 5 vozli, tudi ne porabi dosti več goriva, od enako dolge jadrnice, ki pluje enako hitro. Čeprav ima dosti močnejši motor od jadrnice. Ker pri petih vozlih pač uporablja samo delček moči motorja.
kasaudio napisal/-a:Poraba v L/h je sorazmerna z mobilizrano močjo motorja, ki je pri jadrnicah evidentno nizka. 30 konjski outboard bo pri full gasu žrl cca 12 L/h, 75 konjski 28.4, 175 konjski pa 69.2. Če ni mobilizirane moči ni porabe in tudi efekta ni. Moč pa je sila X hitrost. In pri kljubovanju neurju rabiš predvsem silo.
Koliko porabi l / miljo, me je zanimalo? To je podatek, ki bi ga lahko primerjali. Recimo če porabi 12l/h in med tem šiba 30kn, potem porabi 0,4 l / miljo, kar je isto kot dizel.
Pri jadrnici pa moraš računat tudi na težo in inercijo mase skozi val, v neurju npr. Pri srednjem valu se kar pozna masa, pri velikem pa nimaš šans. Motor je pri jadrnici mišljen kot pomožni pogon in sploh nima smisla razmišljat, da bi dal 150KM v 10m jadrnico, kar bi recimo pomenilo, da imaš neko moč v neurju. Ampak spet, motor deluje v določenih pogojih, ki niso guncanje 45° sem pa tja.
Torej "hvali more, drž se kraja!"
To, da se jadralci hvalimo kolk mal nam žrejo motorji, je bolj posledica tega, da tankamo 2x v sezoni, ker motor uporabljamo sorazmerno malo. Če pa "šibamo" od A do B, potem pa pač skurimo tistih 150l na teden. Nič nenavadnega.
-
Rok-11
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
Poraba našega mlinčka (Volvo Penta MD5A) je 0,22 l / NM pri hitrosti cca 4,5 Kts in 0 do zmernem valovanju.
Ni se za hvalit s tem ker že res da je ugodno za žep, ni pa moči, ko je kdaj treba. In ni kaj premajhen prop, ki bi se vrtel v prazno, ker doseže ravno optimalne obrate (po mehanikovem mnenju), čez pa ne zmore.
Ni se za hvalit s tem ker že res da je ugodno za žep, ni pa moči, ko je kdaj treba. In ni kaj premajhen prop, ki bi se vrtel v prazno, ker doseže ravno optimalne obrate (po mehanikovem mnenju), čez pa ne zmore.
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Na barki imam motor 55 konj, Golf 1,6D. Poraba na uro pri hitrosti 6,3 vozla je v povprečju 2,4l (merjeno na 4000ur). Izračunano na prevoženo miljo je tako poraba 0,38l/NM. Občutek imam, da v normalnih pogojih motor na cca 2.000 obratih deluje le s tretjino moči. Ko potrebujem moč z odločnim gasom in niti ne do konca, sem že plul proti vetru katerega sunki so presegali 70 vozlov. Proti vetru NI PAMETNO PLUTI PREHITRO tudi z Grand Banksom 31 sem že plul v zelo močni nevihti pri Brindisiju. Zaradi valov višjih od flya sem upočasnil, da je barka lepo lezla na val in se zapeljala z vala brez, da bi se zapičila v prihajajoči val. Zato moraš v nevihti ČE ŽE MORAŠ pluti točno v veter le to delati z minimalno progresivno hitrostjo, ki ti jo določa frekvenca vala in dolžina barke. Sicer pa probaš in takoj čutiš, do kje imaš rezervo in kje so limiti plovila. Mojo snast sem na začetku stestiral tako, da smo s polnimi jadri pri 30vozlih orcali kolikor se je dalo v veter. Ko smo to stestirali, sem spoznal kdaj je pametno in kdaj obvezno krajšati jadra.
Propeler pri hitrosti cca 6 vozlov video...
Propeler pri hitrosti cca 6 vozlov video...
Koliko porabi l / miljo, me je zanimalo? To je podatek, ki bi ga lahko primerjali. Recimo če porabi 12l/h in med tem šiba 30kn, potem porabi 0,4 l / miljo, kar je isto kot dizel.
Poraba v L/miljo je seveda najbolj prgledna za primerjavo ekonomičnosti plovila. Ampak jaz sem govoril o sposobnosti transmisije da motor 100% izkoristi. Lahko je motor izkoriščen le s 50% in bo plovba še vedno relativno učinkovita, lahko pa je izkoriščen do 100% ob enaki ali boljši učinkovitosti plovbe.
Ekonomičnost plovila ni pojem za izkoriščenost motorja.
Povedano po kmečko še drugače; imaš motor ki ima 30 konjev, vendar jih nikoli več kot 15 ne potegneš ven iz njega. Plovba je še kar ekonomična, proti nevihti pa ni dovolj moči. Če pa bi bil sposoben izkoristit vseh 30 konjev pa bi tudi v nevihto nekak šlo (in ekonomičnost plovbe bi bila njabrž še boljša).
Npr.: barka pluje čisto počasi. Daš full. Motor se zavrti in če s pridobivanjem hitrosti barke obrati motorja kaj dosti ne naraščajo, potem je izkoriščenost motorja švoh. Če pa se motor takrat matra, barka konkretno pospešuje in s hitrostjo obrati motorja naraščajo pa je izkoriščenost dobra.
Nazadnje spremenil kasaudio, dne Pe Maj 14, 2021 20:45, skupaj popravljeno 4 krat.
Ni vse v porabi ,ko rabiš moč v vetru,ko rabiš porint pa imaš močan motor z primernim propom,ki da moč ne brzino..pol ti to pride stokrat prav pr pristajanju..se kr vkoplješ..sem imel 60 konj v Pribi..11 m 6,4 tone..sedaj 27 konj in 5,6 tone..ni primerjave..Pa sedaj mislim da je 900 kubov prej pa 1900..k to porine je razlika..pa prej sem požgal 200 l nafte sedaj pa 120.Na leto da se razume
Slovenščina...................
??? A je ratu slavističn forum al bomo spet eno križarsko vojno udarl pa čarovnce lovil ?
Je tu kdo ,ki ne razume kar je polanc napisu ?
Je tu kdo ,ki ne razume kar je polanc napisu ?
pojdi se z bikom bost!
zebra napisal/-a:Slovenščina...................
Slovenščina j pej materin jezik, ki ima puhno dijalektou, tko da s zastupmo, tudi kar j polanc zapisou vjmo kaj pomjne
Zdaj pa se lahko pripravimo na nevihto
tudi mi u vipauski dolini ga razumemo,inu če nam kaj fali si pej zamislimo skorej točno kaj je muž tou povidat.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta