Bavaria 31

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

polanc
Admiral
Kraj: sevnica

Re: Bavaria 31

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Feb 26, 2023 17:51

Sam za wireles ne meč dnarja stran...ti pove kolk je refula ravno s tako zakasnitvijo,de ti potrga jadra vmes..jajc na kubik..pa pol baterije gor ,,bljaaak
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Ne Feb 26, 2023 18:38

polanc napisal/-a:Sam za wireles ne meč dnarja stran...ti pove kolk je refula ravno s tako zakasnitvijo,de ti potrga jadra vmes..jajc na kubik..pa pol baterije gor ,,bljaaak

Hahahahha... no, ce nic druzga, tale z baterijo zmaga ;)
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Ne Feb 26, 2023 23:56

1stofficer napisal/-a:Glede na nick imas Bavario morda?

Ne svoje, zložil(prva splovitev in jambor) pa sem jih več kot 500 če ne več v 25-tih letih.

Ko je kabel že v kanalu, je velika verjetnost, da bo vtež s špagico naredila kakšen krog okrog njega. Ko boš vlekel nov kabel, se bo ta zamotal okrog in ne bo šlo več nikamor. Sprobano več krat. Zato smo včasih potegnili tudi vse ven in nato vse skupaj nazaj not. To je pa najbolj sigurno.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Po Feb 27, 2023 08:43

Bavarko napisal/-a:
1stofficer napisal/-a:Glede na nick imas Bavario morda?

Ne svoje, zložil(prva splovitev in jambor) pa sem jih več kot 500 če ne več v 25-tih letih.

Ko je kabel že v kanalu, je velika verjetnost, da bo vtež s špagico naredila kakšen krog okrog njega. Ko boš vlekel nov kabel, se bo ta zamotal okrog in ne bo šlo več nikamor. Sprobano več krat. Zato smo včasih potegnili tudi vse ven in nato vse skupaj nazaj not. To je pa najbolj sigurno.

Super, potem veš kaj govoriš 8) Je več kanalov ali en sam? Bavaria 31 '99
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Feb 27, 2023 09:20

Odvisno je od tega, kateri Selden jambor je.
Jambor ima več kanalov. Najbolje najprej probati, če je na vrhu kaka odprtina, kamor lahko vstaviš laks, na katerega privežeš kake matice in probaš, če pride do vpetja jambora na palubi. Ponavadi je treba mal dr*at; na srečo so mojsti pri meni to uspeli 2x urediti v dobri uri (enkrat za novi vhf kabel in drugič za wind instrument).
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Po Feb 27, 2023 10:01

Grega295 napisal/-a:Odvisno je od tega, kateri Selden jambor je.
Jambor ima več kanalov. Najbolje najprej probati, če je na vrhu kaka odprtina, kamor lahko vstaviš laks, na katerega privežeš kake matice in probaš, če pride do vpetja jambora na palubi. Ponavadi je treba mal dr*at; na srečo so mojsti pri meni to uspeli 2x urediti v dobri uri (enkrat za novi vhf kabel in drugič za wind instrument).

Tnx. Zdej sam še žrtev najdem, da bo lezla na jambor 8)

Kako izgledajo potencialno prazni kanali na vrhu? So s strani, z vrha? Imajo kake 'štoflce' ?
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Po Feb 27, 2023 12:33

1stofficer napisal/-a:

Ka dolgo od takrat :roll:
Vem, da so se jamborji precej spremenili okrog leta 2000. Pri tvojem je verjetno še stari sistem, ki ima vsaj en kanal do vrha.
V novem si dobil v njemu samo kabel od lučke in dodatno špagico s katero smo povlekli vind in VHF.
Včasih se je zgodilo, da je bila špagica omotana okrog kabla in smo morali potegnit vse ven in nato vse 3 nazaj not.

Na novejših jamborjih z navadnim jadrom(ne rol) pa so nardili sranje, kable so dali v kanal ob kanalu za drsnike od jadra. Oba sta povezana z odprtino skozi katero ti lahko kabel pade v kanal od drsnikov in naredi sranje. Reševali smo tako, da smo vstavili kabel in nato potisnili not še kos pene, ki je onemogočal, da kabel pade ven v kanal od drsnika.
To je bilo nemogoče naknadno zamenjati kabel, ker si z vlečenjem vlekel peno dol.

Tu so različni izrezi profilov: https://support.seldenmast.com/files/14 ... -557-E.pdf
Če imaš 1A ali 1B, je ta kanal povezan s kanalom od drsnikov. Tej so novejši.
Če imaš 2, je super. Cev je vredu za vse 3 kable. Če boš potreboval še četrtega, gre tudi z malo previdnosti in kakšne kreme.

Pri jamborju z rol jadrom ni bilo teh problemov.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Po Feb 27, 2023 12:47

Bavarko napisal/-a:
1stofficer napisal/-a:

Ka dolgo od takrat :roll:
Vem, da so se jamborji precej spremenili okrog leta 2000. Pri tvojem je verjetno še stari sistem, ki ima vsaj en kanal do vrha.
V novem si dobil v njemu samo kabel od lučke in dodatno špagico s katero smo povlekli vind in VHF.
Včasih se je zgodilo, da je bila špagica omotana okrog kabla in smo morali potegnit vse ven in nato vse 3 nazaj not.

Na novejših jamborjih z navadnim jadrom(ne rol) pa so nardili sranje, kable so dali v kanal ob kanalu za drsnike od jadra. Oba sta povezana z odprtino skozi katero ti lahko kabel pade v kanal od drsnikov in naredi sranje. Reševali smo tako, da smo vstavili kabel in nato potisnili not še kos pene, ki je onemogočal, da kabel pade ven v kanal od drsnika.
To je bilo nemogoče naknadno zamenjati kabel, ker si z vlečenjem vlekel peno dol.

Tu so različni izrezi profilov: https://support.seldenmast.com/files/14 ... -557-E.pdf
Če imaš 1A ali 1B, je ta kanal povezan s kanalom od drsnikov. Tej so novejši.
Če imaš 2, je super. Cev je vredu za vse 3 kable. Če boš potreboval še četrtega, gre tudi z malo previdnosti in kakšne kreme.

Pri jamborju z rol jadrom ni bilo teh problemov.

Super, hvala. Se od spodaj prepozna različica jamborja?
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Po Feb 27, 2023 14:46

Najbolje boš videl v notranjost, če pogledaš v luknje od štrikov.
Cev za kable je plastična, bele barve. Tvoja bo verjetno okrogla, večji jamborji imajo večjo in kvadratno.
Imaš kakšno sliko spodnjega dela jamborja?
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Po Feb 27, 2023 14:52

Bavarko napisal/-a:Najbolje boš videl v notranjost, če pogledaš v luknje od štrikov.
Cev za kable je plastična, bele barve. Tvoja bo verjetno okrogla, večji jamborji imajo večjo in kvadratno.
Imaš kakšno sliko spodnjega dela jamborja?

Ne vem kolk se vidi iz teh...

Slika

Slika
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Po Feb 27, 2023 16:29

Nisem siguren, se mi pa zdi, da ti pridejo kabli ven iz tega temnejšega dela kot na tej sliki:
Slika

Kako ima narejeno v notranjosti, če in kje ima cev, se ne spomnim.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » To Mar 07, 2023 14:24

Upam, da bo tole vedel kdo, ki ima bavario teh letnikov.

Na armaturki ni placa za chartploter Ray 435i pa da ga j... Tam kjer je spaga za boom bi sicer dal eno inox cev in gor obesil ploter pa preprosto ni prostora.

Gledam mesto, ki je na sliki spodaj rdece oznaceno. Ravno lepo bi se tja plotter vgradil, se mi pa zdi, da je tam dvojna stena. Desno na pregradi proti stopnicam je namrec nekakasen zracnik, ne vem cemu sluzi in ga hkrati z notranje strani ne vidis, torej je nekaj vmes.

Ve kdo, je ta ideja izvedljiva ali ne?

Slika
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Krk

OdgovorNapisal/-a modro morje » To Mar 07, 2023 16:12

Pozdravljam sicer napor, da se neka starejša oprema (modelno leto 2004?), ki si jo nekak dobil, vgradi in naj bi se tako malo izboljšal navigacijski standard na tej barki.
Jaz sem tudi dobil enga takega Raymarine ob nakupu rabljene barke, ki je zmontiran v salonu, najprej sem se še neki trudu z aktivacijo, pa zgleda nima kart naloženih. Kasnej sem se nehu trudit iz naslednjih razlogov:
- še vedno uporabljam 888, ker je res zakon;
- po desetletjih hrvaškega Jadrana poznam praktično vse otoke in zalive, kjer je primerno za spat, pa kolk je kaj daleč;
- plujem samo ob dobri vidljivosti, in ker so na Jadranu otoki blizu, se vedno vidi naslednji otok, in veš s katerim rtom imaš opravka;
- kadar je slabo vreme, sem v zalivu varno (upam) privezan in ne rinem ven, kjer bi mi recimo neka navigacija malo pomagala
- Enkrat sem moral ponoči v drug zaliv, ker je začelo preveč pihat, pa sem se čisto dobro znašel z smart telefonom in Google maps navigacijo, pa 888.

Bolj me privlači ideja o radarju, ki pa je po moje bistveno bolj uporabno orodje, kot pa samo neki chartploter. Samo sodobni radarji ala Raymarine Quantum zahtevajo novejši displey (npr. Axiom) od teh prazgodovinskih Raymarine displeyev. Žal je taka kombinacija hitro 3+ K.
Navigare vivere est.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » To Mar 07, 2023 17:03

@modro morje

No pa si zadel bistvo v zadnjem stavku. Ce bi mel 500K bi kupil novo ladjo in bi sel gor samo pocivat, tako pa mam 20+ let staro barko in mi je cist OK vlozit nekaj napora in za sorazmeren denar nekaj postimat. Pa nc ne jamram in sem cist vesel da mam kar mam, sam na veterana pac das temu primerno opremo gor. Tut js ne nosm tangic na primer, niti Armanija :)

Tko da bom vesel mnenja, ce kdo ve slucajno kako je z vgradnjo plotterja na oznacenem mestu.
jurko123
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a jurko123 » To Mar 07, 2023 18:50

Jaz ga tja ne bi dajal, dva razloga če kdo sedi tam, se lahko s hrbtom nasloni oz. je tik pod vinčem in so skozi šriki in takoj lahko kaj udariš z ročico. Kaj pa dodatna škatla nad konzolo pri krmilu?

Lp

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 2 gosta