navijalno glavno v full batten
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
--
Nazadnje spremenil EDO, dne Pe Dec 07, 2012 16:22, skupaj popravljeno 1 krat.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Ta enovrvni sistem imajo skoraj vse novejše jadrnice(sigurno pa vse Bavarie). In iz lastnih izkušenj lahko rečem, da je zelo enostaven in hiter.
Povezovanje krajšanih jader je nujno za vse, ki nimajo lazy baga(če hočte imet čim manj motenj med jadranjem).
Lazy bag pa se "pospravlja" le na regatah!
Mislim, da je ena prvih jadrnic, ki ima serijsko vertikalne letve v roll sistemu Bavaria33.(pa naj me kdo popravi, če se motim
)
Moj izbor sistema(če me kdo vpraša):
-za jadralca, ki se mu še ljubi: roll genova+klasično jadro+lazy bag(obvezno).
-za jadralca, ki hoče že malo več guštat: self tailing flok+roll glavno jadro(če se da, roll v boom!)
.
To je moje mnenje.
Povezovanje krajšanih jader je nujno za vse, ki nimajo lazy baga(če hočte imet čim manj motenj med jadranjem).
Lazy bag pa se "pospravlja" le na regatah!
Mislim, da je ena prvih jadrnic, ki ima serijsko vertikalne letve v roll sistemu Bavaria33.(pa naj me kdo popravi, če se motim
Moj izbor sistema(če me kdo vpraša):
-za jadralca, ki se mu še ljubi: roll genova+klasično jadro+lazy bag(obvezno).
-za jadralca, ki hoče že malo več guštat: self tailing flok+roll glavno jadro(če se da, roll v boom!)
To je moje mnenje.
Ali je mogoče na zunaj videti, če je bum prirejen za single-line krajšanje? Sumim, da bi moj utegnil biti; ampak da je pa v uporabi klasični sistem krajšanja.
Spodaj nekaj slik, najprej opis vrvi:
a) Belo-rdeča in belo-modra sta 1. in 2. krajšava (prvi in zadnji škripec).
b) Belo-rumena zvita vrv ni v uporabi, poteka pa v bum in je na drugem koncu tudi povezava v vozel (tretji škripec z leve). Najbrž je to 3. ali 4. krajšava, ki je sedaj nimam v uporabi.
c) Poleg belo-rumene (drugi škripec z leve) je vrv za trimanje glavnega jadra po bazi. Vmes v bumu se vrv pretvori v zajlo (na drugem koncu buma pride vem tako samo zajla).
IMG_1438 by _grega_, on Flickr
Sedaj pa drugi konec buma pri krmi, pogled od zgoraj: prva in druga krajšava pridejo ven, prav tako belo-rumena, ki pa ni v uporabi. Prost pa je še en kolešček, ki nima napeljane vrvi. Zajla (na drugem koncu je vrv) pa je namenjena trimanju glavnega jadra po bazi.
IMG_1457 by _grega_, on Flickr
Še pogled v notranjost buma - notri sta dva škripca prve in druge krajšave:
IMG_1436 by _grega_, on Flickr
Je mogoče kako od zunaj identificirati, če gre za bum, prirejen za krajšanje z eno vrvjo?
Spodaj nekaj slik, najprej opis vrvi:
a) Belo-rdeča in belo-modra sta 1. in 2. krajšava (prvi in zadnji škripec).
b) Belo-rumena zvita vrv ni v uporabi, poteka pa v bum in je na drugem koncu tudi povezava v vozel (tretji škripec z leve). Najbrž je to 3. ali 4. krajšava, ki je sedaj nimam v uporabi.
c) Poleg belo-rumene (drugi škripec z leve) je vrv za trimanje glavnega jadra po bazi. Vmes v bumu se vrv pretvori v zajlo (na drugem koncu buma pride vem tako samo zajla).
IMG_1438 by _grega_, on Flickr
Sedaj pa drugi konec buma pri krmi, pogled od zgoraj: prva in druga krajšava pridejo ven, prav tako belo-rumena, ki pa ni v uporabi. Prost pa je še en kolešček, ki nima napeljane vrvi. Zajla (na drugem koncu je vrv) pa je namenjena trimanju glavnega jadra po bazi.
IMG_1457 by _grega_, on Flickr
Še pogled v notranjost buma - notri sta dva škripca prve in druge krajšave:
IMG_1436 by _grega_, on Flickr
Je mogoče kako od zunaj identificirati, če gre za bum, prirejen za krajšanje z eno vrvjo?
EDO napisal/-a:Za ugotovit od zunaj:
Poglej če imaš na bumu, ob jamborju škripce, ki omogočajo, da vrvi gredo gor ob jamborju, tako kot je to s spodnje strani. Če jih ni potem najverjetneje ni predviden za krajšanje z eno vrvjo.
Misliš te koleščke kot na slikah? Sta res dva, 1. in 2. krajšavi pa imata za koleščkom vozle.
IMG_1460 by _grega_, on Flickr
Zadaj pa buma še nisem odpiral.
Mislim, da dobro kaže, sodeč po tej sliki imam:
- par škripcev na bumu na zgornji strani, pri jamboru (št. 3 na sliki - malo spodaj)
- spodaj 4 škripci (št. 1 na sliki)
- par škripcev zadaj spodaj (št. 4 na sliki)
- par škripcev zadaj zgoraj (št. 2 na sliki)
Manjka mi res le še pogledati v notranjost, če je voziček (št. 5 na sliki)
sinle line by _grega_, on Flickr
Selden bum je možno nadgraditi; Google vrne zadetke na "single line reefing conversion kit"
- par škripcev na bumu na zgornji strani, pri jamboru (št. 3 na sliki - malo spodaj)
- spodaj 4 škripci (št. 1 na sliki)
- par škripcev zadaj spodaj (št. 4 na sliki)
- par škripcev zadaj zgoraj (št. 2 na sliki)
Manjka mi res le še pogledati v notranjost, če je voziček (št. 5 na sliki)
sinle line by _grega_, on Flickr
Selden bum je možno nadgraditi; Google vrne zadetke na "single line reefing conversion kit"
Ma dokler nisi ti v tej temi pred časom pisal o tem sistemu, sploh nisem vedel, da ta obstaja, sem milsil, da je le klasika in roll v jambor ali bum
.
Skoraj sem tudi že kupil drugi Selden single-line bum; ima ga uporabnik Obojan s tega foruma.
Tretja krajšava bo pa klasična; omejitev je dolžina buma; notranji vozički ne prevozijo toliko poti, da bi se lahko pokrila ta razdalja.
Thx Edo!
Skoraj sem tudi že kupil drugi Selden single-line bum; ima ga uporabnik Obojan s tega foruma.
Tretja krajšava bo pa klasična; omejitev je dolžina buma; notranji vozički ne prevozijo toliko poti, da bi se lahko pokrila ta razdalja.
Thx Edo!
EDO napisal/-a:Poglej, če imaš tudi na sprednjem robu gl. jadra rinke. Pol lahko takoj inštaliraš celo stvar. Če ne, daj jadrarju naj ti to všije.
Jebemtiš, zgleda da imam tudi rinke za SLR. Upam, samo da sta krajšavi višinsko na pravi poziciji oz. da je bilo res z namenom single-line krajšanja narejeno. Evo fotke iz lazybaga:
IMG_1462 by _grega_, on Flickr
Kot vidim pa na tej fotkah z interneta, pa rabim še škripec na jadru (najbrž je to prva krajšava):
Edo, imaš tudi ti tak škripec? Na eni ali obeh krajšavah? Brez njih najbrž ne gre?
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov