Konec belega dima
Mic-Tic napisal/-a:... Prosim daj jih na forum.
Ko smo končali, smo odšli skupaj na testno vožnjo in obremenili motor do 3000 obratov. Nič dima in lepo meče vodo ven.
Staro cev smo pustili tako kot je. Prićvrstili smo jo na steno in zamašili
zaradi varnostnih razlogov. Ventil na nogi pa zaprli.
Stari filter imam v rezervi, če bom kdaj rabil povezavo iz noge.
Ko bom naslednje leto vzel barko iz vode, bom poiskusil očistiti nogo z
dratom za čiščenje cevi. Porinil ga bom skozi cev od zgoraj v nogo, potem pa poiskusil zbezati ven svinarijo pri spodnjih odprtinah.
Mehanik pa mi je priporočil, da naj v roku 3-4 let zamenjam gumo okoli noge (po Volvo navodilih je potebno menjati ta del po 7 letih).
Slike in komentarjiČe ponovim - ideja je bila kar na dvigalu napraviti luknjo in namestiti ventil, potem pa nazaj na vodi v miru urediti ostalo. Ker je videti, da je bilo 'vse ostalo' samo napeljava ene nove cevi in pritrditev in zamašitev druge, je bilo najbrž tudi to narejeno kar na dvigalu.
Dvig

Pogled na stanje propelerjev

Sklopljiv trikraki

Pogled mimo premčnega potisnika

Zadnjih nekaj slik bi bilo dobro 'flešnit' ali pa slikat s kakšno drugačno nastavitvijo osvetlitve, da bi se kaj videlo od propelerjev, ampak kar je pa je, za umetniški vtis, ne tehnična slika o stanju propelerjev.
Potem pa na delo. Izbira mesta za preboj in vrtanje vodilne luknjice za kronsko žago, od zgoraj.

Kolikor vidim, je to v sredini pred motorjem, takoj pod pokrovom pod stopnicami.

Vrtanje preboja s kronsko žago, z zunanje strani

Če bi jaz to vrtal, bi najbrž imel očala, da ne dobim kaj v oči. Steklene nitke iz stekloplastike niso šala, še posebej v očeh ne.

Prilika, da nejeverni Tomaž s prstom potipa debelino stene trupa.

Tu se vidi tudi presek plasti trupa - iz tega bi mogoče kdo vedel kaj povedati...

Odstranitev barve okrog odprtine, kamor bo prilepljen vsis, da bo tesnilna masa lepo prijela.

Vstavljen in zatesnjen vsis, od spodaj

in od zgoraj, zatesnjen s tesnilno maso in privit.

Pa še en pogled skozi...

Na to prideta

ventil in koleno.

Če bi bilo dovolj prostora, bi jaz dal brez kolena nastavek za nataknit cev (da lahko kasneje, če se tudi to zapaca, predrezaš naravnost skozi in skozi), ampak če bo treba kdaj kje jemati motor ven in bi konec tega štrlel ven, bi se to utegnilo zatakniti in odlomiti ventil, kar je pa močno 'no-go'. Poleg tega bi se nataknjena cev, če ne bi bilo kolena 'hotela motati' okrog jermenice... bo pač mogoče malo manj udobno za čiščenje čez nekaj let.

Še zamenjava filtra, ki je imel premer vstopa (mislim da) 15 mm s takim, ki pričakuje vhod fi 30 mm.

Mic-Tic napisal/-a:Staro cev smo pustili tako kot je. Prićvrstili smo jo na steno in zamašili zaradi varnostnih razlogov. Ventil na nogi pa zaprli.
Mislim da je tole na desni ta cev, pred pritrditvijo in zamašitvijo. Na trenutno prazni nastavek pride nova cev do vsisa oziroma ventila za njim.

Zdaj gre od tu cev z ventila na filter, s filtra pa nazaj sem - na sliki zgoraj - na vodno črpalko slane vode (raw water pump). Vse lepo enako široko 30 mm.

Lahko bi bila še kakšna slika, s katere bi se
videlo, da je vse to šlo, ko je barka bingljala na dvigalu, Mic-Tic bi tudi še lahko napisal kaj o tem, koliko je vse skupaj trajalo. Za filmski scenarji bi tudi manjkala še kaka slika s spuščanja nazaj v vodo in kaka s s testiranja (koliko zdaj pljuva v primerjavi s prej).
Mic-Tic napisal/-a:...
Ko smo končali, smo odšli skupaj na testno vožnjo in obremenili motor do
3000 obratov.
Nič dima in lepo meče vodo ven.
...
Stari filter imam v rezervi, če bom kdaj rabil povezavo iz noge.
Ko bom naslednje leto vzel barko iz vode, bom poiskusil očistiti nogo z
dratom za čiščenje cevi. Porinil ga bom skozi cev od zgoraj v nogo, potem pa poiskusil zbezati ven svinarijo pri spodnjih odprtinah.
Mehanik pa mi je priporočil, da naj v roku 3-4 let zamenjam gumo okoli noge (po Volvo navodilih je potebno menjati ta del po 7 letih).
V glavnem, to je zdaj konec moje domače naloge - in zdaj jaz nalagam Mic-Ticu, da mora dokumetnirati omenjeno obljubljeno drezanje v nogo, če oziroma ko ga bo delal...
Ko bo menjano tesnilo noge, gre - kolikor vem - motor z menjalnikom ven in saildrive dol, in če bo obljubljeno drezanje neuspešno, bo morda takrat mogoče tudi pogledati, kaj je pravzaprav zamašilo pretok skozi nogo. To bi bilo tudi zanimivo dokumentirati.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...