Beli dim iz auspuha - saildrive - vodna pumpa

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Apr 22, 2011 06:34

No ja, Mic-Tica so opozarjali, da bo mogoče lahko problem, ker bi bil vodni tok skozi peto potreben za hlajenje prenosa v njej, in da morda zaradi tega ne bi bilo dobro obiti pete. Jaz sem se okrog tega tokrat - končno - utegnil malo poigrati s številkami.

Raćun kaže, da bi moralo pri polni obremenitvi biti v peti gretja za manj od 3kW, kar vodni tok mimo pete pri recimo 6 ali več vozlih hitrosti toliko toplotne moči odvzame najmanj enako zlahka kot tisti, ki ga je črpalka vlekla skozi peto v toplotni izmenjevalec za hlajenje motorja.

Torej, ne bi smelo biti problema s tem.

Podrobnosti - če koga zanima (in da me lahko kdo popravi, če sem ga kaj polomil)

Po adminivem vzorcu (in njegovi oceni izkoristka za ležaj in zobniški par) iz prispevka o menjalnikih, izkoristku itn. sem šel malo računat oceno, če gretje zognikov v peti zahteva pretok vode skozi peto.

Ocena je, da je pri polni obremenitvi, tj. pri nazivni moči potorja 55 HP (kar je malo manj kot 41 KW) v peti izgub (ki se večinoma pretvorijo v toploto) v peti manj kot 3 kW.

To pa je za en malo večji kalorifer, kar bi kovinska peta v morski vodi morala brez zapletov odvajati okolju, še posebej, ker je pri polni hitrosti vodni tok mimo saildrive noge bistveno večji kot tisti, ki ga črpalka vleče skozi toplotni izmenjevalec.

Če predpostavim štiri ležaje in en zobniški par (nisem našel sheme, kako dejansko zgleda), potem dobim;

ni_1 = 0,96 (zobniški par)
ni_2 = 0,991 na četrto potenco = 0,964483090561 (courtesy by M$ Excell)
ni = ni_1*ni_2 = 0,92590376693856 izkoristek cele pete ( :wink: )
Izgube v peti 1-ni= 0,074096233

(Tudi za morebitne napake v izračunu kriv M$ Excell)

Glede na to, da nimam podatkov o navoru pri vrtljajih, vsamem max deklarirano nazivno moč 55 KM, malo pod 41 KW.

Glede na to, da nimam podatkov o številu zobniških parov in ležajev v menjalniku, in zato ne morem upoštevati izgub v menjalniku, od tu naprej obravnavam reč kot neenačbo (namesto 'je enako' jemljem 'je manjše').

7.4% od 41 KW je pa okrog 3 KW (2,997192627 by Excell), in manj od tega bi se smelo sproščati toplote pri maksimalni obremenitvi pogona.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Pe Apr 22, 2011 17:49

Menjalnik, je verjetno tako v barki, tako da na samo peto mogoče odpade 10% celotnih izgub, menjalnik pa se sigurno ne hladi vodno., pri motorju 55HP. Po mojem se nima kaj bati glede hlajenja, tu je nekdo imel podoben problem, zgleda da je to kar pogosto:
http://www.cruisersforum.com/forums/f11 ... -7587.html

Pa še odgovor nekoga, ki je kontaktiral Volvo:
I have been told by Volvo that the cooling pick up in the saildrive leg is for convienience and that the imersion of the leg in water is what cools the leg not the intake. You can keel cool the engine and blank the intake off.
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » Po Maj 02, 2011 17:06

:D Vam to kaj pove?
Zrihtali smo. Dima ni več in tudi abartovega glasu iz auspuha ni več.
Ko sem zapustil Koprsko marino nisem mogel iz svoje kože in sem uspel motorirati samo 5 minut. Potem pa sem potegnil ven jadra in v zmerni burjici odjadral do Pirana.
Seveda zakaj imamo kapitani žene :?: Da nam pijejo kri. zato sem moral pod njeno kontrolo motorirati po Piranskem zalivu gor in dol. Belega dima ni bilo in mi je dovolila, da sem plačal servis..... :twisted:
Vse sem poslikal in fotoslikanica sledi.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

Konec belega dima

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Maj 15, 2011 13:28

Konec belega dima
Mic-Tic napisal/-a:... Prosim daj jih na forum.
Ko smo končali, smo odšli skupaj na testno vožnjo in obremenili motor do 3000 obratov. Nič dima in lepo meče vodo ven.
Staro cev smo pustili tako kot je. Prićvrstili smo jo na steno in zamašili
zaradi varnostnih razlogov. Ventil na nogi pa zaprli.
Stari filter imam v rezervi, če bom kdaj rabil povezavo iz noge.
Ko bom naslednje leto vzel barko iz vode, bom poiskusil očistiti nogo z
dratom za čiščenje cevi. Porinil ga bom skozi cev od zgoraj v nogo, potem pa poiskusil zbezati ven svinarijo pri spodnjih odprtinah.
Mehanik pa mi je priporočil, da naj v roku 3-4 let zamenjam gumo okoli noge (po Volvo navodilih je potebno menjati ta del po 7 letih).

Slike in komentarji

Če ponovim - ideja je bila kar na dvigalu napraviti luknjo in namestiti ventil, potem pa nazaj na vodi v miru urediti ostalo. Ker je videti, da je bilo 'vse ostalo' samo napeljava ene nove cevi in pritrditev in zamašitev druge, je bilo najbrž tudi to narejeno kar na dvigalu.

Dvig
Slika
Slika

Pogled na stanje propelerjev
Slika

Sklopljiv trikraki
Slika

Pogled mimo premčnega potisnika
Slika
Zadnjih nekaj slik bi bilo dobro 'flešnit' ali pa slikat s kakšno drugačno nastavitvijo osvetlitve, da bi se kaj videlo od propelerjev, ampak kar je pa je, za umetniški vtis, ne tehnična slika o stanju propelerjev.

Potem pa na delo. Izbira mesta za preboj in vrtanje vodilne luknjice za kronsko žago, od zgoraj.
Slika

Kolikor vidim, je to v sredini pred motorjem, takoj pod pokrovom pod stopnicami.
Slika

Vrtanje preboja s kronsko žago, z zunanje strani
Slika

Če bi jaz to vrtal, bi najbrž imel očala, da ne dobim kaj v oči. Steklene nitke iz stekloplastike niso šala, še posebej v očeh ne.
Slika

Slika

Slika

Prilika, da nejeverni Tomaž s prstom potipa debelino stene trupa.
Slika

Tu se vidi tudi presek plasti trupa - iz tega bi mogoče kdo vedel kaj povedati...
Slika

Odstranitev barve okrog odprtine, kamor bo prilepljen vsis, da bo tesnilna masa lepo prijela.
Slika

Vstavljen in zatesnjen vsis, od spodaj
Slika

in od zgoraj, zatesnjen s tesnilno maso in privit.
Slika

Pa še en pogled skozi...
Slika

Na to prideta
Slika

ventil in koleno.
Slika

Če bi bilo dovolj prostora, bi jaz dal brez kolena nastavek za nataknit cev (da lahko kasneje, če se tudi to zapaca, predrezaš naravnost skozi in skozi), ampak če bo treba kdaj kje jemati motor ven in bi konec tega štrlel ven, bi se to utegnilo zatakniti in odlomiti ventil, kar je pa močno 'no-go'. Poleg tega bi se nataknjena cev, če ne bi bilo kolena 'hotela motati' okrog jermenice... bo pač mogoče malo manj udobno za čiščenje čez nekaj let.
Slika
Slika
Slika

Še zamenjava filtra, ki je imel premer vstopa (mislim da) 15 mm s takim, ki pričakuje vhod fi 30 mm.
Slika

Mic-Tic napisal/-a:Staro cev smo pustili tako kot je. Prićvrstili smo jo na steno in zamašili zaradi varnostnih razlogov. Ventil na nogi pa zaprli.
Mislim da je tole na desni ta cev, pred pritrditvijo in zamašitvijo. Na trenutno prazni nastavek pride nova cev do vsisa oziroma ventila za njim.
Slika

Zdaj gre od tu cev z ventila na filter, s filtra pa nazaj sem - na sliki zgoraj - na vodno črpalko slane vode (raw water pump). Vse lepo enako široko 30 mm.
Slika

Lahko bi bila še kakšna slika, s katere bi se videlo, da je vse to šlo, ko je barka bingljala na dvigalu, Mic-Tic bi tudi še lahko napisal kaj o tem, koliko je vse skupaj trajalo. Za filmski scenarji bi tudi manjkala še kaka slika s spuščanja nazaj v vodo in kaka s s testiranja (koliko zdaj pljuva v primerjavi s prej).

Mic-Tic napisal/-a:...
Ko smo končali, smo odšli skupaj na testno vožnjo in obremenili motor do
3000 obratov.
Nič dima in lepo meče vodo ven.
...
Stari filter imam v rezervi, če bom kdaj rabil povezavo iz noge.
Ko bom naslednje leto vzel barko iz vode, bom poiskusil očistiti nogo z
dratom za čiščenje cevi. Porinil ga bom skozi cev od zgoraj v nogo, potem pa poiskusil zbezati ven svinarijo pri spodnjih odprtinah.

Mehanik pa mi je priporočil, da naj v roku 3-4 let zamenjam gumo okoli noge (po Volvo navodilih je potebno menjati ta del po 7 letih).
V glavnem, to je zdaj konec moje domače naloge - in zdaj jaz nalagam Mic-Ticu, da mora dokumetnirati omenjeno obljubljeno drezanje v nogo, če oziroma ko ga bo delal... :wink:

Ko bo menjano tesnilo noge, gre - kolikor vem - motor z menjalnikom ven in saildrive dol, in če bo obljubljeno drezanje neuspešno, bo morda takrat mogoče tudi pogledati, kaj je pravzaprav zamašilo pretok skozi nogo. To bi bilo tudi zanimivo dokumentirati.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » Po Maj 16, 2011 09:00

Marjan Tomki Hvala za fotoreportažo!.
Barka sedaj pluva vodo, kot je treba in tudi se mi zdi ima motor večjo moč in gre hitreje pri manj obratih. Žal ali pa na srečo, gre pa pod jadri še vedno hitreje, kot na motor! :D
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Maj 23, 2011 13:46

MicTic in Marjan, korenito in pogumno sta se lotila nove luknje na plovilu. Lep prikaz postopka. Upam, da je sedaj stvar rešena.

Jaz pa moram rešiti tale mini problemčič.
dinksi napisal/-a:
Marchi napisal/-a:Meni pa pri tistem "oddušnem" kolenu oz. po cevki, ki je speljana vstran, preveč curlja in se sčasoma nabere kar nekaj vode v kaljuži.
Kaj bi to lahko bilo?

Demontiraj zadevo, razstavi, očisti in sestavi. Not boš našel eno tanko opno pod katero se ponavadi nabere sol. Pazi vrstni red tesnila in opne.
Če bo še vedno puščalo pa se je verjetno opna deformirala in ne tesni.
Kupi novo.

L.p.

Sem odprl in opne nisem niti našel, samo ena podložka in to je to. Curlja pa kar dobro, se nabere cca 1l na uro.
Kje bi v LJ ali kjerkoli drugje dobil tole opno ali cel "oddušnik"?

Si sposojam Marjanovo fotko, ker je identična zadeva.
Slika
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Maj 25, 2011 05:50

Marchi, reči pravijo vakuumski ventil ali ventil proti nategi (vacuum valve, antisyphoning valve, syphon brake ali break). Mislim, da naj bi tega delal Vetus. Praviloma dobiš kit -

Nekje sem videl sestavnico (in mislil sem, da sem nekje dal link nanjo), ampak zdaj ne najdem.

Tule je opis, kako naj bi reč delovala. Če se zapaca na en način, ne prepušča zraka (in tako ne prekine natege, zaradi česar lahko motor zalije morska voda), drugaće zapacan pa solzi.

Nasvet mislim da je bil čiščenje v topli milnici s krtačko za zobe :wink:

Kot sem rekel, trenutno ne najdem ne slike ne naslova strani. Če (ko) najdem, prilepim.

gregstr
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a gregstr » Sr Maj 25, 2011 07:59

mVolk napisal/-a:gregstr,
tudi meni cvili. Od začetka, že 3 leta. Vse kar smo ugotovili je to, da cvili nekje v sail drivetu. Imeli so mehanikarji neke ideje da bi zamenjali ležaje, seveda na naše stroške dviga barke iz vode. Pa nismo. Očitno je to še ena od serijskih napak super kvalitete bavarije. A dvig ploščadi (če ga imaš) še dela? Pa kak alarm za previsoko temperaturo motorja pri zelo nizkih obratih motorja? In merilec za gorivo prav kaže? Pa gelcoat, a se je že strdil? In....še kaj.

Se je tudi meni zdelo, da je saildrive. Ja od samega začetka. Verjetno je pozno za kakšno prijavo serijske napake? Ravno sedem let bo kmalu za zamenjavo dihtunge za saildrive ... bi bilo ravno prav. Mogoče se lotim gonje. 8)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Maj 25, 2011 10:00

Marjan Tomki napisal/-a:Marchi, reči pravijo vakuumski ventil ali ventil proti nategi (vacuum valve, antisyphoning valve, syphon brake ali break). Mislim, da naj bi tega delal Vetus. Praviloma dobiš kit -

Nekje sem videl sestavnico (in mislil sem, da sem nekje dal link nanjo), ampak zdaj ne najdem.

Tule je opis, kako naj bi reč delovala. Če se zapaca na en način, ne prepušča zraka (in tako ne prekine natege, zaradi česar lahko motor zalije morska voda), drugaće zapacan pa solzi.

Nasvet mislim da je bil čiščenje v topli milnici s krtačko za zobe :wink:

Kot sem rekel, trenutno ne najdem ne slike ne naslova strani. Če (ko) najdem, prilepim.

To je to. Kje pa to nabaviti, pa ne vem? Kakšen mehanik bi sigurno našel kaj kompatibilnega iz kakšne druge mašine, sistema. Ne vem sicer kaj vsebuje repair kit. Nikjer ne najdem tega podatka. Bom malo raziskal. Če pa kdo kaj ve o tem, pa hvala v naprej.

Slika

http://www.marinepartseurope.com/en/vol ... 6-208.aspx
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Maj 25, 2011 15:12

Marchi, na tisti strani (ki sem jo jaz tokrat zaman iskal in na katero si ti dal povezavo), je slika povezana s seznamom delov -

Za vsako postavko piše, koliko stane, ali je v kompletu za vzdrževanje (overhaul kit) ali ne in ali se da dobiti posebej. Imam vtis, da je to internetna trgovina in bi verjetno del poslali.

Številka zraven je pa skoraj gotovo šifra artikla, tudi za komplet (tesnila, membrana...) in z njo najbrž lahko zagnjaviš kakega trgovca bolj blizu, če ima.

Kot je videti, naj bi bilo nekatere dele mogoče dobiti samo s kompletom (kit) - recimo membrano.

http://www.marinepartseurope.com/en/volvo-penta-explodedview-7744440-26-5520.aspx Tule je koleno videti enako, tesnila in membrana tudi, le da so zraven cevi za prehod na različne premer.

Na http://www.keypart.com/volvo-penta/diesel-engine/2002/19831991 je telo vakuumskega ventila drugačno, tesnila pa videti podobna. Cena je nižja, ampak iz tega človek ne ugane, ali gre za enake dimenzije.

Sicer je zdaj vidim, da ta ventil skoraj gotovo dela na podobnem principu, kot stari ventilčki za kolesarske zračnice. Pri njih je gumijasta cevka pokrivala luknjico na steblu ventila. V eno smer zrak ja, ker je pritisk odmaknil cevko od stebla, v drugo ne, ker je poleg elastičnosti tudi zrak pritiskal gumico na steblo ventila in tesnil. Razen seveda, če je bila med gumi cevko in telesom ventila svinjarija ali je bila gumi cevka dotrajala, razpokana, strgana...

Podobno je videti, da tu v eno stran membana nalega na podlago in pri večjem pritisku od znotraj tesni, pritisk z druge strani (oziroma podtlak od znotraj) pa jo odmakne in gre zrak lahko noter in s tem prekine natego.

Solzenje je pa lahko zaradi dotrajane (natrgane, razpokane...) 'membrane' ali zaradi umazanije med nji in površino, na katero naleže, ko je tlak znotraj večji.

Če ne bi bila to reč, ki mora biti zanesljiva, saj mora prekiniti natego tudi, ko te ni zraven, bi človek enostavno poskusil narediti podobno membrano iz koščka zračnice za kolo :roll:

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Maj 26, 2011 12:15

Zadevo (repair kit) sem danes naročil pri AsBoats, ki jo celo imajo na zalogi, cca 30€. Cena taka kot na https://www.marinepartseurope.com/en/volvo-penta-c87-vacuum-valve.aspx samo pri marinepartseurope.com je poštnina za Slovenijo 18€ tu pa 0 oz 3€ door2door.

Naročil sem še en Impeller kit cca 36€. Skupaj s poštnino 69€.
V Marinepartseurope bi bilo vse skupaj s poštnino 75€. Samo za primerjavo.

Seveda, če bi našel samo diafragmo, bi me skupaj s podložkami prišlo cca 10€ namesto 30€, ampak bom zdaj pač zamenjal komplet in je mir za nekaj časa.

Prilagam pa še uradno razlago funkcije zaklopke sifona.

Vacuum valve
For vessels with an engine installation at or below the water line a vacuum valve should be installed. The valve prevents siphonage occurring through the seawater intake, resulting in water ingress to the engine.

Vaumska zaklopka se mora vgraditi pri plovilih z motorjem vgrajenim na ali pod vodno linijo. Zaklopka preprečuje izlitje morske vode iz sifona hladilnega sistema v motor.

Slika
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

Re: Konec belega dima

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Jun 13, 2011 01:11

Marjan Tomki napisal/-a:Odstranitev barve okrog odprtine, kamor bo prilepljen vsis, da bo tesnilna masa lepo prijela.

Slika

Se opravičujem, če je malo off-topic -
Ko gledam kako ste zavrtali tole luknjo me zanima, ali je dovolj, da je med laminatom in morsko vodo zgolj tesnilna masa? A ne bi bilo treba tole odprtino z nečim bolje zaščititi, da laminat oz. sredica ne pride v stik z vodo (vsaj gole stene odprtine)?
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Po Jun 13, 2011 23:02

Najprej se luknje skozi laminat vrta z diamantnim svedrom, da se dobi gladki rez. Nato luknjo še enkrat obrusiš, da je popolnoma gladka, očistiš z acetonom in steno premažeš s tesnilno maso.
To naj bi zadosti zaščitilo steno reza v plastiki. Praksa in izkušnje so pokazale, da je vsakršnja skrb pri taki izvedbi popolnoma odveč.
Seveda bi te luknje lahko premazali z gelcoatom, vendar pa bi bilo to delo zelo zamudno in posledično drago.
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
bostjanpar
Kapitan fregate
Kraj: Lj-Črvar

zaščita preboja skozi trup pod vodno gladino

OdgovorNapisal/-a bostjanpar » To Jun 14, 2011 09:25

Vse preboje pod vodno gladino sem pred aplikacijo tesnilne mase zaščitil z epoksijem. Tesnilne mase na osnovi silikonov in poliuretanov imajo relativni visoke permeacijske koeficiente za vodo- na pamet najmanj velikostni razred več kot epoksi.

Mogoče pretiravam, a ni veliko več dela, je pa res da zaradi polimerizacije epoksija celotno proceduro zavleče za en dan.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Sep 18, 2011 17:38

Še vedno moram rešiti tale problemčič.

dinksi napisal/-a:
Marchi napisal/-a:Meni pa pri tistem "oddušnem" kolenu oz. po cevki, ki je speljana vstran, preveč curlja in se sčasoma nabere kar nekaj vode v kaljuži.
Kaj bi to lahko bilo?

Demontiraj zadevo, razstavi, očisti in sestavi. Not boš našel eno tanko opno pod katero se ponavadi nabere sol. Pazi vrstni red tesnila in opne.
Če bo še vedno puščalo pa se je verjetno opna deformirala in ne tesni.
Kupi novo.

L.p.

Sem naročil kit pri As boats in zamenjal opno in cevko z vsem kar pride zraven. Ni spremembe!? Sem pa ugotovil, da pri nižjih obratih curlja veliko bolj kot pri visokih obratih, torej ko je pritisk manjši, opna odpira, ko je večji, zapira pretok. Ali še drugače, opna odpre pri nizkih obratih, pri visokih manj, morala pa bi samo pri mirovanju motorja.Kaj dela-m narobe? Sem preveč ali premalo zategnil "opno" ali je kaj drugega?

Si sposojam Marjanovo fotko, ker je identična zadeva.
Slika

Slika
[/quote]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov