Lifejacket
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
-
al
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
al napisal/-a:Zakaj bi pa moral karkoli vprašati JZS?
...
Problem zna biti zakonodaja o športu - in zdaj kaže da je v teku priprava na sprejemanje novega.
Nisem utegnil temeljiteje naštudirati pravne podlage, ampak kolikor sem preletel, bi sedanji pravni red rad imel vse hierarhično - oziroma birokratsko - 'pošlihtano', torej vsako športno dejavnost preko njene zveze, ta lahko (ali mora?) predpiše licence in inšpekcija prepove dejavnost, če kdo nima licence...
Upam, da ne bom doživel, da bo potrebna tudi licenca za dihanje.
Za vsak primer pa bomo za zdaj poskrbeli, da bo kdo tudi v našem klubu imel tudi kak 'pildek' za poučevanje, če ga bomo potrebovali in del tega so bila tudi predavanja in potem konec septembra izpit (iz 9 predmetov) na FŠ.
Jadranje, vreme in podobno pa pri tem še sploh ni bilo omenjeno.
O tem sem nameraval tudi nekaj napisati - ampak po zgodbi v prepucavanju in še nekaj temah iz tistega časa za zdaj to pustim.
Že zdaj zna biti potrebno biti licenciran za poučevanje kupa reči za kup 'prejemnikov' (zlasti proračunski, recimo šole) - in še posebej, če hoče kdo to zaračunati; zna pa se zgoditi, da se bo z novo različico zakona zakompliciralo še kaj.
Recimo, rekli so mi, da so naši nekaj - ne bom pisal kaj - na zahtevo ministra šli 'urediti' s predpisom. In je bilo predpisano, da tisto se ne sme več izvajati brez licencene. Potem se je pokazalo, da ni nihče kompetenten (nima zakonskih pogojev), da pripravi preizkus za licenco, in še naprej tudi še ni nihče kompetenten, da za te 'preizkuševalce' pripravi izobraževanje in preizkus za to.
Po tistem iz osnov zakonodaje o športu, kar je bil del enega od predmetov, se za odločanje 'o bistvenih plateh urejenosti' nekega športa (in torej tudi usposabljanja v njem) zahteva tretja stopnja izobrazbe in/ali doktorat, nikjer pa zakon ne zahteva poznavanja predmeta (tiste dejavnosti, športa...). Če nihče z ustrezno izobrazbo še ni 'povohal' tiste dejavnosti ali športa, lahko po zakonu o tem odloča tisti z doktoratom, tisti ki pa zadevo zna, pa - po predpisih - kaže da ne sme in ne more nič.
O priliki moram zares najti čas in prebrati tudi predpis, ne samo študijsko gradivo.
Če pogledam ureditev poučevanja smučanja, imaš malo manj ko obvezno članstvo v smučarski zvezi in zvezi smučarskih učiteljev (imaš obvezna letna izobraževanja za obnovitev licence, ki so nekajkrat dražja, če nisi član). Ampak tam verjetno tisto z doktoratom vseeno gre, ker vsaj mislim, da že imaš ljudi z doktoratom, ki znajo tudi dobro smučati in to učiti.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
- Marjan Tomki
- Admiral
@wituri
Naši, ki razpišejo to usposabljanje, morajo vsi peljati k kateremu od izvajalcev čez mejo in tale je tudi na CRO.
@Lure
Naši, ki razpišejo to usposabljanje, morajo vsi peljati k kateremu od izvajalcev čez mejo in tale je tudi na CRO.
@Lure
- Kaže, da sva rešilni pas ostala sama. Bo v tem primeru cena še taka?
-
al
Ne vem zakaj praviš, da sta ostala sama?
Kako zelo se pa tebi mudi z nakupom MT?
Sem napisal, da bom pač naredil domačo nalogo novembra.
Opremo in rezervne dele za barko kupujem na jesen, kvečjemu začetek zime tako, da sem marca ready.
Če pa se mudi potem me pa res ni treba čakati, ker realno ga jaz potrebujem šele naslednjo sezono.
Kako zelo se pa tebi mudi z nakupom MT?
Sem napisal, da bom pač naredil domačo nalogo novembra.
Opremo in rezervne dele za barko kupujem na jesen, kvečjemu začetek zime tako, da sem marca ready.
Če pa se mudi potem me pa res ni treba čakati, ker realno ga jaz potrebujem šele naslednjo sezono.
- Marjan Tomki
- Admiral
...ti javim na ZS, ko bom (če boš še čakal...).
Kaže, da tega nisem razumel prav - verjetno je šlo naprej na ZS.
Do pomladi tudi jaz še ne rabim, za to, kar bom verjetno počel do tedaj bom - če bo treba - lahko upoorabil nenapihljivega.
dijo_porko napisal/-a:Uspevalo je, dokler JZS tega ni prepovedala, ker ni bilo pod njihovim okriljem. Da bi pa sami kaj naredili... mogoče kdaj, glede na to, da je sedaj predsednik JZS Aljoša Tomaž, ki je bil na tečaju takrat kot jaz.
Kot je meni znano je JK Loka organiziral tečaj - najeli so ISAF certificiranega inštruktorja in izvedli tečaj za prijavljene. Tukaj nima JZS kaj prepovedati; vsak lahko preko katerekoli pravne osebe (društvo, s.p., d.o.o.) najame profi predavatelja in izvede tečaj o gobarstvu, kvačkanju ... ali preživetju na morju. Če to zahteva kurjenje bakel in čofotanje v bazenu, se poskrbi še glede tega (gasilci itd.). Poanta: JZS ne more kar prepovedati takega biznisa. Če se motim, naj me prosim kdo poduči.
-
al
Včeraj mi je Joško dal na probo (ne sprožitev
) jopiča KRU Commodore in pa Spinlock.
Vsekakor si bom zase in sojadralko privoščil Spinlock oz. nekaj v tem stilu. Razlika je tako očitna (udobje, oprema, varnostni trakovi...), da je to to, kar iščem.
Razmišljam pa, da vzamem še dva Kru-ja za občasno posadko.
Toliko za enkrat. Več pa tekom zime (poiščem še kakšne primerljive jopiče).
Meni je poleg zgornjega pomembno tudi to, da je servisni interval čim daljši, ker na to rad pozabim...
Najbolj idealno bi bilo kupovati na sejmu Boot, ker tam večina znanih (in manj znanih) razstavlja in lahko probaš, kupiš...
Vsekakor si bom zase in sojadralko privoščil Spinlock oz. nekaj v tem stilu. Razlika je tako očitna (udobje, oprema, varnostni trakovi...), da je to to, kar iščem.
Razmišljam pa, da vzamem še dva Kru-ja za občasno posadko.
Toliko za enkrat. Več pa tekom zime (poiščem še kakšne primerljive jopiče).
Meni je poleg zgornjega pomembno tudi to, da je servisni interval čim daljši, ker na to rad pozabim...
Najbolj idealno bi bilo kupovati na sejmu Boot, ker tam večina znanih (in manj znanih) razstavlja in lahko probaš, kupiš...
-
al
Jebela, ta mora imet že vgrajen jet pogon. No ja, more money more funny, očitno.
So pa verjetno tudi bombice precej različna cena, glede na model. Od 20 do skoraj 100€. Mogoče poceni, mogoče drago, odvisno od intervala.
Nagibam se k tistemu "samonapihljivemu", v katerega pihneš nekajkrat in ga postaviš in ne rabi vzdrževanja. Malo za šalo malo zares. Tudi tadragi imajo to pihalko, če slučajno bombica zataji, tako da to ni povsem iz trte zvito.
So pa verjetno tudi bombice precej različna cena, glede na model. Od 20 do skoraj 100€. Mogoče poceni, mogoče drago, odvisno od intervala.
Nagibam se k tistemu "samonapihljivemu", v katerega pihneš nekajkrat in ga postaviš in ne rabi vzdrževanja. Malo za šalo malo zares. Tudi tadragi imajo to pihalko, če slučajno bombica zataji, tako da to ni povsem iz trte zvito.
-
al
Ja, ni poceni. Stvar posameznika pač.
Je pa res dobro to probati. Sicer bi bilo najbolje, da bi ga dal čez jadralno obleko, ne čez pulover a ok...
Mislim, da je @andrejV pisal o trakovih, ki jih daš med noge, da te lepo drži. No tale Spinlock ima to zelo lepo rešeno.
Glede cene in pogostosti vzdrževanja pa nimam pojma in to je tista "domača naloga", ki jo želim narediti.
Nisem še googlal ampak najbrž obstaja kje kakšen nepristranski test.
A še enkrat: moje izkušnja je, da je treba to probati...
Je pa res dobro to probati. Sicer bi bilo najbolje, da bi ga dal čez jadralno obleko, ne čez pulover a ok...
Mislim, da je @andrejV pisal o trakovih, ki jih daš med noge, da te lepo drži. No tale Spinlock ima to zelo lepo rešeno.
Glede cene in pogostosti vzdrževanja pa nimam pojma in to je tista "domača naloga", ki jo želim narediti.
Nisem še googlal ampak najbrž obstaja kje kakšen nepristranski test.
A še enkrat: moje izkušnja je, da je treba to probati...
Pri teh preizkusih bodite pozorni še na nekaj. Oblečite si ga, ko imate jadralsko jakno (tisto ta težko, za slabo vreme) in potem še enkrat samo na T-shirt. Ker Recimo moj rešilni jopič je udoben, ko imam jakno z ovratnikom, takrat sploh ne vem da ga imam. Na T-shirtu pa je precej drugače, rob za vratom te začne hitro žuliti.
Večinoma ga seveda nosiš takrat, ko piha in ko so valovi in imaš jakno. Ampak recimo poleti preko Otranta, z vetrom v krmo...takrat pa je toplo za t-shirt, jopič pa je tudi dobro imeti na sebi.
Večinoma ga seveda nosiš takrat, ko piha in ko so valovi in imaš jakno. Ampak recimo poleti preko Otranta, z vetrom v krmo...takrat pa je toplo za t-shirt, jopič pa je tudi dobro imeti na sebi.
- Marjan Tomki
- Admiral
@al
Treba je pomeriti tako le čez majico ali kopalke kot čez polno 'bojno' opravo.
Katerega...
Udobje...
Treba je pomeriti tako le čez majico ali kopalke kot čez polno 'bojno' opravo.
Katerega...
- Kar zadeva mene, imam nenapihljiv jopič in kadar se 'grem prevračat, oblečem nekaj takega nenapihljivega (kadar je treba, še čez trapez).
Tu pa iščem 'trpežen' pas z pripenjanje (da me v valovitem ne vrže s krova, ko se ukvarjam s čim drugim), ki ima integriran napihljiv rešilni jopič. V tem, o katerem smo se pogovarjali, sem tudi v obleki preplaval nekaj ur in vem, da mi ustreza, pa še posebno drag ni.
Udobje...
- Tudi Ocean Safety ima dražje - in za koga najbrž udobnejše. Recimo
Ta ima tudi sprayhood že integriran itn., tako da razlika v ceni ne gre le v udobje. V glavnem, al lahko išče še naprej
Je pa zelo pomembno - bistveno - poskusiti, kako se počutiš v njem, zato je tudi nabava tega čez internet vprašljiva. Kaj vreden je namreč le tisti rešilni jopič, ki ga ima kdo na sebi, ko odleti v vodo, in če je kakšen preveč neudoben, da bi ga kdo nosil, za varnost tistega v bistvu ni vreden nič.
Po drugi plati pa je pomembno tudi, kaj se odtrga, če nosiš kombinacijo 'rešilni jopič' z pasom za pripenjanje (harness), kot je kateri od teh.
Če padeš pripet s krova česa hitrega, bi te sunek ob padcu v vodo polomil, če kaj ne bi odjenjalo. Sme - oziroma mora se odtrgati prej - rinka, ki nas drži na traku k barki, kot trak okrog pasu, ki rešilni jopič drži na nas. Če ostanemo v rešilnem pasu in se vžge lučka na njem, so možnosti, da nas barka najde, ko nas pride nazaj pobrat, precej večje, kot če se pretrga trak okrog pasu in se cela reč lepo brez nas vleče na gurtni za barko...
- Marjan Tomki
- Admiral
@glede cene in pogostnosti vzdrževanja ...
- Ena reč so predpisani roki pregledov, čisto druga pa to, ali je pas v uporabi ali shranjen, in ali je shranjen kje na suhem in ne-prehladnem, ali pa kje v vlažnem med čim plesnivim.
V bistvu bi moral sam ob vsaki večji spremembi (recimo, preden pospraviš pred zimo in spet ko vzameš na barko na prvo letno plovbo) narediti temeljit pregled, kakršnega sicer naredijo - če so kaj vredni - pri servisu.
Ali je kje kaj obrabljenega, zlasti šivi, ali je kje kaj drugačne barve kot okolica (lahko bi bila plesnoba, kislina od akumulatorja...), je še videti dobra tabletka v mehanizmu, je še prave teže (torej polna) in nekorodirana bombica za napihovanje, ali gre napihovanje čez ustnik (če ima pas to opcijo)...
Ne glede na to, da tako pregledaš periodično - in najbrž še pred čimerkoli resnim (podobno kot plezalci vrv in plezalni pas pred in po vsaki plezariji), je dobro na nekaj let to dati pregledati še komu, ki ima drugačne izkušnje in utegne videti še kaj, kar ti spregledaš, torej na (dober) servis, po možnosti tako, da s serviserjem pogledata skupaj.
Tole - ponovno pripravo za uporabo po napihnitvi - pa moraš itak znati sam.

Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti