Beli dim iz auspuha - saildrive - vodna pumpa

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » So Maj 26, 2012 22:39

No, da zaključim še zgodbo z belim dimom in curljanjem vode iz sifona hladilnega sistema na moji jadrnici.

Slika

Torej, ker je bilo pretoka hladilne vode skozi peto, premalo, ni bilo dovolj pritiska na vakuumsko prepono v sifonu in ta zato ni dobro zapirala. Voda je iz sifona precej curljala, približno liter na uro se jo je nabralo.
Zaradi premalega pretoka morske vode, je bilo hlajenje sladkovodnega sistema v izmenjevalcu preslabo, posledično se je motor preveč segreval in uparjeval vodo-zrak, ki sta prišla v izpušni sistem. Zato bel dim.

Ko je bila barka na kopnem, sem pošteno očistil kanal in reže v peti saildrajva, v solno kislino namočil sifonski ventil.
S poštenim pretokom slane vode, brez mehurčkov zraka v cevi, zdaj vse deluje kot mora. :lol:

Na angleških forumih morjeplovci opisujejo to curljanje skozi sifon, kot kontrolo, če vse deluje ok. S tem se po moji izkušnji strinjam saj, če se curljanje vode skozi sifon stopnjuje iz tedna v teden, potem to pomeni, da so vstopni kanali za morsko vodo zaraščeni in zamašeni.
Nazadnje spremenil Marchi, dne Po Maj 28, 2012 13:22, skupaj popravljeno 4 krat.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Maj 28, 2012 13:00

Marjan Tomki napisal/-a:Če je bila reč tako zamašena, da črpalka (ki je vlekla mehurčke) ni razvila dovolj tlaka, da bi temeljito pritisnilo tisto membrano v ležišče in torej ni dobro zaprlo, je to že lahko bilo krivo za solzenje.

Če ti je zdaj uspelo dovolj dobro očistiti prehod skozi peto, tako da ne bo več mehurčkov med filtrom in črpalko, bi bil zdaj tlak lahko zadosten in bi ti lahko antisifonski ventil nehal solziti, ne da bi moral še kaj drugega narediti.

Diagnoza curljanja sifonske membrane z Marjanovimi besedami drži 100%. Optimizem rojeva sadove :lol: :lol:
Po čiščenju stvar deluje super.

Sem pa vseeno naročil rezervno membrano, ker jo s časom slana voda zmatra.
Nikjer se ne dobi samo membrane ampak cel zgornji del ventila, ki stane od 25 - 30 €. No po intenzivnem iskanju sem v VB našel firmo, ki prodaja samo membrano s pripadajočo podložko. Naročil sem jih 5, tako da če kdo potrebuje, naj me kontaktira. Cena 8€.
Slika
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Maj 28, 2012 21:32

Slika
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
MicTic
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a MicTic » Po Jun 04, 2012 14:10

Marchi
Bodi dober in opiši, kako si spucal peto.
Kljub temu, da sem jaz rešil stvar bolj drastično. Luknja v trup itd (Marjan, je to opisal zelo natančno).
Bi rad to prvotno pot skozi peto tudi jaz očistil. Nikoli ne veš, kdaj ti prav pride.
Nekateri so mi svetovali, naj zlijem solno kislino v kanal (kakšno, koliko %).
Drugi pa so dejali, da bo ražrlo kanal (Aluminij, gus.. ne vem iz česa je ta kanal) in da bo še večje sranje.
Torej prosim za povratno informacijo.
Koliko časa si to delal, ali si zamašil izhodno luknjo in pustil delovati ali si samo prelival, kako?

Jaz bi bil pa kandidat za eno podložko....
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Jun 04, 2012 15:02

Nisem zlival solne kisline, čeprav verjetno ne bi škodilo. Glavni vzrok so bile zaraščene vstopne reže na dnu in ob straneh pete. Fizično sem odstranil školjkice, vsako režo posebej, z obeh strani in spodnjo luknjo, ki je bila zaprta z malo nedolžno školjko :evil:. Potem sem skozi vstopni ventil v notranjosti barke spustil veliko vode, potem še od spodaj, skratka vse sem dobro očistil in spral. Kanal po katerem teče voda v peti je širok cca 5cm, tako da je morda kakšna školjkica še ostala vendar ne igra vloge. Pomembne so reže, kjer hitro pride do manjšega pretoka od željenega. Čez dve leti bom menjal gumo med peto in dnom barke, tako da sem bom takrat loti čiščenja pete še temeljiteje. Pretok vode je bil po čiščenju precej boljši od tistega prej.

Vodni kanal v spodnjem delu saildrajva je širok cca 5cm in dolg 40-50cm.
Slika

Hja, za sifonsko membrano pa bova morala še malo počakati, saj se je obljubljenih 5 dni pošte iz VB zavleklo, tako da upam, da sploh pride. Te obvestim.
Še to, sifonski ventil sem odvijačil in odstranil membrano in podložke ter ga namočil v solno kislino, opral membrano in sestavil nazaj, z ventilom navzdol, tako da se membrana lepo usede na svoje mesto. Vse skupaj zategneš na roko!, če pa še kaplja pri navoju, pa še 1/4 obrata s ključem.
Očitno je zadeva precej občutjiva in potebuje veliko pozornosti. Sicer je meni delovalo nekaj let brez vzdrževanja ampak zdaj vsaj vem kaj in kako.
Nazadnje spremenil Marchi, dne Po Jun 04, 2012 20:20, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral
Kraj: NOVA GORICA

OdgovorNapisal/-a ljubo » Po Jun 04, 2012 15:24

No ko si ravno omenil zamenjavo gume. To čaka tudi mene. A si jo že kdaj menjal in kaj je takrat treba narediti? Mam občutek, da je potrebno motor sneti peto ven pobrat in nato menjat. vsaka informacija mi bo dobrodošla.

Lep dan Ljubo
pomisli in zgodilo se bo
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Jun 04, 2012 16:26

Ljubo,
Sem odprl novo temo glede menjave tesnilne gume saildrajva.
Nazadnje spremenil Marchi, dne To Mar 26, 2013 15:39, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jun 06, 2012 18:45

MicTic napisal/-a:Jaz bi bil pa kandidat za eno podložko....

Evo, dobil! Oglasi se na eno pivce!
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jun 06, 2012 19:38

In seveda, zdaj, ko je vse spucano in je dovolj pretoka po hladilnem sistemu, tudi pritiska, se je pokazal še en šibki člen, semering na vodini pumpi malo kaplja in ga bo potrebo zamenjati.

Ali ima kdo kaj izkušenj s tem? Kaj se ponavadi menja? Cel komplet ali selektivno, samo no. 3...

Slika
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Če Jun 07, 2012 07:12

Zamenjaj semering in impeler pa boš imel mir 2 leti.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
zeja
Kapitan
Kraj: Litija

OdgovorNapisal/-a zeja » Če Jun 07, 2012 08:35

Če pa želiš imeti 10let mir, pa menjaj osovino, semering in ležaje pa si zadevo rešil.
right or wrong I am still the captain !
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Jun 07, 2012 10:26

zeja napisal/-a:Če pa želiš imeti 10let mir, pa menjaj osovino, semering in ležaje pa si zadevo rešil.

Hja, za 250€. Ali se motim glede stroška?
A se os zvije in ležaji znucajo s časom?

A se vse skupaj z osjo vzame ven od spredaj, ko odstranim impeler ali je potrebno sneti celo pumpo?
Uporabniški avatar
zeja
Kapitan

OdgovorNapisal/-a zeja » Če Jun 07, 2012 11:20

Problem nastane na osovini ta se vrti vedno na istem mestu kjer semering naredi s časom utor in postopoma začne puščati, če boš menjal samo semering boš morda zadevo rešil začasno ali pa sploh ne odvisno od poškodbe osovine.

Jaz sem odnesel črpalko domov in menjal osovino, ležaja in semering na Yanmar motorju, zadeva je čisto podobna tvoji črpalki, cena je bila okrog 100€, s tem da sem ležaje nabavil sam in ne original.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Jun 07, 2012 11:45

Saj ležaji in semeringi niti niso predragi, zgleda da je os čez 100€. Vse skupaj repair kit 264€ :roll: Če ne bom našel cenejše variante, bom letos menjal samo semeringe.

http://www.marinepartseurope.com/en/volvo-penta-explodedview-7740690-26-9344.aspx
Uporabniški avatar
zeja
Kapitan

OdgovorNapisal/-a zeja » Če Jun 07, 2012 12:02

Zelo zanimivo da je takšna razlika v ceni med Yanmar in Volvo :evil:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov