Bimini - tenda za jadrnico

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

Re: Bimini - tenda za jadrnico

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Jul 13, 2020 18:54

1stofficer napisal/-a:@NASA bela ali umazano bela !

Bom tut jaz kar v tejle temi nekaj vprasal. Sivilja mi sela custom made trikotno plahto za jadrnico. Nekako jo moram vsaj na enem delu pritrdit na zajlo, pa ne najdem neke pametne sponke. Navadna scipalka ni dovolj bo treba nekaj mocnejsega. Obstaja kaj takega, da na hitro prisraufas na zajlo in lahko nosi nekaj kilc?

Kaj od tega:

https://www.svb24.com/en/mounting-plate.html

https://www.svb24.com/en/flag-halyard-cleat.html

https://www.svb24.com/en/shroud-fitting ... flags.html
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Po Jul 13, 2020 21:39

Grega295 napisal/-a:
1stofficer napisal/-a:@NASA bela ali umazano bela !

Bom tut jaz kar v tejle temi nekaj vprasal. Sivilja mi sela custom made trikotno plahto za jadrnico. Nekako jo moram vsaj na enem delu pritrdit na zajlo, pa ne najdem neke pametne sponke. Navadna scipalka ni dovolj bo treba nekaj mocnejsega. Obstaja kaj takega, da na hitro prisraufas na zajlo in lahko nosi nekaj kilc?

Kaj od tega:

https://www.svb24.com/en/mounting-plate.html

https://www.svb24.com/en/flag-halyard-cleat.html

https://www.svb24.com/en/shroud-fitting ... flags.html

Bemti !!! Imam katalog doma, 2x vse pregledal pa se spomnim samo tega z drugega linka! Tocno to s prvega bi mi ustrezalo, hvala Grega :!:
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

Re: Re:

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Po Jul 13, 2020 21:46

NASA napisal/-a:
admin napisal/-a:Bela tenda NAJBOLJ greje, najhladneje pa je pod črno ali temno modro dokler gre za bimini... Če pa zadevo popolnoma zapreš, pa je res, da je bela hladnejša, kar vemo vsi.
Ja termodinamika je zanimiva reč. :D

In predno se vsuje kup lajičnih pripomb, naj razložim zakaj. Toplota se prenaša na več načinov in sicer:
1. z dotikom
2. s konvekcijo (kroženjem zraka)
3. s sevanjem

No in ko smo pri bimini tendi, sem prepričan, da prva točka takoj odpade, saj se z "ritjo" še nikoli nisem tiščal ob tendo.
No potem je druga točka konvekcija, tukaj tudi odpade, saj na morju vedno vsaj malenkostno pihlja in s tem se ta del toplote povsem izniči oziroma jo odpihne stran od plovila.
Ja na koncu je pa 3. točka. Tukaj pa nimaš kaj, ti si pod tendo in ona lapo izsevava toploto nate... In pri tem je bela barva popolni favorit, saj od nje izjemno "puhti". No črna pa je absolutni zmagovalec, če bi bila tenda res popolnoma črna, potem bi bila ta toplota celo nič!!!

Za primerjavo, domači radiator... Ima kdo v hiši črnega? Mislim, da ne, če pa že kdo, potem krepko slabše greje, saj gre preko njega vsa toplota v sobo samo s konvekcijo. Bel radiator pa odlično izsevava še ta del toplote in s tem bolje greje.

Ufff, sem razvil celo termodinamično teorijo iz ene bimini tende. No ja sorry za off-topic, ki pa vseeno ni povsem. :wink:

LP

Preiskal še in še. Nazadnje našel v tej temi na 2.strani :)

Tole me je pa presenetilo, sem si predstavljal enak efekt kot ga ima svetlo oblacilo proti temnemu ali pa barva avta. Zanimiva teorija, slisi se precej verjetna. In glej ga zlomka, ze mora bit nekaj na tem, saj so tende na plovilih v glavnem temno modre kar najbrz ni slucaj!

No nekaj sem se novega naucil, kar je super, ceprav sem ravno dal sivat trikotno plahto in seveda izbral ... belo. Zdaj je kar je jo slikam v akciji, sivilja je opravila krasno delo
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Jul 14, 2020 16:19

Barva za tekstil..
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

Re: Re:

OdgovorNapisal/-a admin » To Jul 14, 2020 21:59

1stofficer napisal/-a:
NASA napisal/-a:
admin napisal/-a:Bela tenda NAJBOLJ greje, najhladneje pa je pod črno ali temno modro dokler gre za bimini... Če pa zadevo popolnoma zapreš, pa je res, da je bela hladnejša, kar vemo vsi.
Ja termodinamika je zanimiva reč. :D

In predno se vsuje kup lajičnih pripomb, naj razložim zakaj. Toplota se prenaša na več načinov in sicer:
1. z dotikom
2. s konvekcijo (kroženjem zraka)
3. s sevanjem

No in ko smo pri bimini tendi, sem prepričan, da prva točka takoj odpade, saj se z "ritjo" še nikoli nisem tiščal ob tendo.
No potem je druga točka konvekcija, tukaj tudi odpade, saj na morju vedno vsaj malenkostno pihlja in s tem se ta del toplote povsem izniči oziroma jo odpihne stran od plovila.
Ja na koncu je pa 3. točka. Tukaj pa nimaš kaj, ti si pod tendo in ona lapo izsevava toploto nate... In pri tem je bela barva popolni favorit, saj od nje izjemno "puhti". No črna pa je absolutni zmagovalec, če bi bila tenda res popolnoma črna, potem bi bila ta toplota celo nič!!!

Za primerjavo, domači radiator... Ima kdo v hiši črnega? Mislim, da ne, če pa že kdo, potem krepko slabše greje, saj gre preko njega vsa toplota v sobo samo s konvekcijo. Bel radiator pa odlično izsevava še ta del toplote in s tem bolje greje.

Ufff, sem razvil celo termodinamično teorijo iz ene bimini tende. No ja sorry za off-topic, ki pa vseeno ni povsem. :wink:

LP

Preiskal še in še. Nazadnje našel v tej temi na 2.strani :)

Tole me je pa presenetilo, sem si predstavljal enak efekt kot ga ima svetlo oblacilo proti temnemu ali pa barva avta. Zanimiva teorija, slisi se precej verjetna. In glej ga zlomka, ze mora bit nekaj na tem, saj so tende na plovilih v glavnem temno modre kar najbrz ni slucaj!

No nekaj sem se novega naucil, kar je super, ceprav sem ravno dal sivat trikotno plahto in seveda izbral ... belo. Zdaj je kar je jo slikam v akciji, sivilja je opravila krasno delo

Hehe, ni neka teorija, samo osnove termodinamike... :D
Pod črno tendo bo krepko bolj vroče, če imaš vse okrog zaprto, če pa govorimo o biminiju, je pa kar sem napisal in objasnil zgoraj. Mogoče je še ena stvar, ki je nisem omenil, skozi belo prehaja tudi del svetlobe in še dodatno kar direktno "greje" tvojo kožo...
Idealno bi bilo, da bi imel tendo na zunanji strani belo, spodaj (znotraj) pa črno! :D
Uporabniški avatar
DR76
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a DR76 » Sr Jul 15, 2020 07:07

Idealna zaščita pred vročino bi bila dvoplastna z vsaj kakimi 10 cm medsebojne razdalje (prva plast se segreje, druga preprečuje sevanje toplote navzdol, vmesni zrak pa odnaša toploto). Nekaj podobnega se uporablja za prikolice in je razlika občutna. V primeru tende bi bilo to seveda bistveno težje izvedljivo, bi se pa v nekaterih primerih nemara celo dalo.
Lep pozdrav.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » So Jul 18, 2020 12:51

Takole izpade. Malo je luknjicasto blago, da se v vetru ne obnasa kot jadro ;) Z elastikami in dviznico za spinaker ali se eno dodatno, ki sem jo nameatil na napono se lepo in hitro napne tam kjer to rabim.

Slika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti