Pred časom sem imel debato z enim jadralcem o primernosti - konkretno moje barke za daljše poti kot npr. Jadran - Sredozemlje - Gibraltar - Kanarski - Atlantik - Karibi.
Moje izhodišče je bilo, da tovrstne Elanke v osnovi niso primerne za tako pot; dodatno opremo (elektroniko kot radar, AIS, EPIRB in ostalo po predpisih za oceansko plovbo) že dokupiš in montiraš; bi bila pa mnogo primernejša barka s skegom, po dolžini daljšo kobilico; ter na splošno nekaj večja, težja in stabilnejša barka.
Vprašanje za izkušenjše morske mačke - kakšen je dejanski domet tovrstnih bark - tam do 33 čevljev dolžine (moja 31.4) in s takim pod-vodnim delom? Bi šli npr. prek Sredozemlja in do Kanarov s tako barko?
Čeprav je vprašanje morda malce butasto ... ampak s precej lažjo vestjo, bi tudi še v prihodnjih letih metal orje v barko (razne predelave, izboljšave, dodatna oprema ...), če bi bilo to pospremljeno še z nekimi dodatnimi "sanjami", da čez npr. 10 let lahko s to barko tudi odplujem kam dlje ... Trenutno pa je moje stališče, da je tale barčica za Jadran, morda do Grčije and that's it. Me res zanimajo vaša mnenja.