S kako barko do Kanarov?

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

S kako barko do Kanarov?

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Jan 16, 2013 23:46

Vprašanje za te zimske večere, ko je dovoljeno sanjati ... 8)

Pred časom sem imel debato z enim jadralcem o primernosti - konkretno moje barke za daljše poti kot npr. Jadran - Sredozemlje - Gibraltar - Kanarski - Atlantik - Karibi.

Moje izhodišče je bilo, da tovrstne Elanke v osnovi niso primerne za tako pot; dodatno opremo (elektroniko kot radar, AIS, EPIRB in ostalo po predpisih za oceansko plovbo) že dokupiš in montiraš; bi bila pa mnogo primernejša barka s skegom, po dolžini daljšo kobilico; ter na splošno nekaj večja, težja in stabilnejša barka.

Vprašanje za izkušenjše morske mačke - kakšen je dejanski domet tovrstnih bark - tam do 33 čevljev dolžine (moja 31.4) in s takim pod-vodnim delom? Bi šli npr. prek Sredozemlja in do Kanarov s tako barko?

Čeprav je vprašanje morda malce butasto ... ampak s precej lažjo vestjo, bi tudi še v prihodnjih letih metal orje v barko (razne predelave, izboljšave, dodatna oprema ...), če bi bilo to pospremljeno še z nekimi dodatnimi "sanjami", da čez npr. 10 let lahko s to barko tudi odplujem kam dlje ... Trenutno pa je moje stališče, da je tale barčica za Jadran, morda do Grčije and that's it. Me res zanimajo vaša mnenja.
Nazadnje spremenil Grega295, dne Po Jul 21, 2014 20:47, skupaj popravljeno 2 krat.
Mat2000

OdgovorNapisal/-a Mat2000 » Sr Jan 16, 2013 23:51

..
Nazadnje spremenil Mat2000, dne To Mar 19, 2013 12:04, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Če Jan 17, 2013 08:09

Moje skromno mnenje. Tepeš je šel okoli sveta z Skokico, ki je drugače Y999 če se ne motim. Je sicer potrebna določena predelava v smislu zamenjave opreme in dokupa opreme (npr. zamenjava jambora,...)
Dolžina pomoje ni problem, ker so pluli okoli sveta že z tako majhnimi banjicami, da se lahko kar mal zamisliš. Če že našega Šterka pogledaš je prvič šel okoli če se ne motim z 7m barko.

Lp Andrej
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Jan 17, 2013 08:29

Tepeš je šel - mislim, da - s Y40.

Dolžina ni tak problem kot - bolj po moje oblika podvodnega dela. Recimo Angelži na ybw.com dosti opevajo Contesso 26; ampak ta mala barčica ima "full keel".

Je pa res, da je to teorija ... v praksi pa je marskaj drugače.

Slika
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Če Jan 17, 2013 09:00

S tole tvojo barko - komot kamorkoli.
Poglej s čim je jadral Šterk...

Edino čemur bi se z njo izognil so kakšne zelo hladne vode, kjer lahko plava led in pa najbrž obplutju Horna. Pa še to velja le, če je ni bi prej ojačal na izpostavljenih mestih.

Moje čisto osebno mnenje pa je, da kar hudo pretiravaš; Po Jadranu se da krasno pluti tudi s 5-6 metrskimi barkami, le udobja je manj. Tudi mini-transat je z mini barkami, pa ni zato kakšnih tragedij. Poanta plovbe (tudi dolge) je bolj v znanju in občutku za morje in veter, kot v dolžini barke.

In... veš kakšne podrtije sem gledal v marinah na zahodno-afriški obali, pa čisto lepo in redno plujejo tam okrog, tudi do Kanarov? Tvoja barka je space shuttle v primerjavi z njimi...
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Če Jan 17, 2013 09:02

P.S. Ja, Tepeš in Kosi - oba plujeta na Y-40.
Samo za Tepeševo vem, da je malce prirejena - predvsem ima Ocean rig, ne vem pa če je tudi trup kaj ojačan.
Pa je šlo čisto lepo okrog Horna v hudo ekstremnih razmerah.
Mat2000

OdgovorNapisal/-a Mat2000 » Če Jan 17, 2013 10:38

..
Nazadnje spremenil Mat2000, dne To Mar 19, 2013 12:04, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Če Jan 17, 2013 10:46

Ja bo držalo, da je Y40. Vedel sem da je Y-ka ampak me je malo neslo. Evo specifikacije in opis Skokice http://www.tepes.info/jadrnica_skokica.html
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Če Jan 17, 2013 10:49

[quote="Mat2000"]Ko sem se s Miranom pogovarjal na Kanarskih je povedal, da je pri izgradnji trupa dodatno ojačal pomembne dele. ( več plasti ).

Jambor ni poseben, sem bil na Skokici.
quote]

Tepeš piše na svoji strani, da so dali nov Seldnov oceanski jambor. Vir: http://www.tepes.info/jadrnica_skokica.html
Mat2000

OdgovorNapisal/-a Mat2000 » Če Jan 17, 2013 10:58

..
Nazadnje spremenil Mat2000, dne To Mar 19, 2013 12:05, skupaj popravljeno 1 krat.
Mat2000

OdgovorNapisal/-a Mat2000 » Če Jan 17, 2013 11:07

..
Nazadnje spremenil Mat2000, dne To Mar 19, 2013 12:05, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Če Jan 17, 2013 11:23

Pred nekaj leti se je odpravil na pot okoli sveta slovenski par, mislim, da sta bila Bojan in Brigita. Jadrnica je bila serijska Bavaria 35 Holiday. Že samo ime Holiday pove, čemu je barka namenjena. Prišla sta sicer do Karibov, a sta imela veliko problemov s plovilom. K sreči sta obrnila, ter se srečno vrnila nazaj. Moje mnenje je, da so serijske jadrnice, katere so najštevilčnejše na Jadranu, namenjene za največ Sredozemsko morje. Tu imaš možnost se izognit nevihtam, se nekam skrit, ter počakat da mine. Na oceanu je jadrnica v slabem vremenu izpostavljena velikim obremenitvam do konca nevihte. Če barka ni grajena za take pogoje, se ji slabo piše.
Šterk je res krožil okoli sveta z majhno jadrnico, a je bila narejena kot tank.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Če Jan 17, 2013 11:29

MarjanT napisal/-a:Šterk je res krožil okoli sveta z majhno jadrnico, a je bila narejena kot tank.

Nekaj podobnega kot Aurora :) 8m pa 4 tone :oops:
Sea storm
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Sea storm » Če Jan 17, 2013 11:58

Tale filemček me vedno fascinira.

http://www.youtube.com/watch?v=h167pT8u_Cg

Jadrnica je komaj 6 metrov dolga, s staro radijsko postajo, brez rešilnega čolna in z jadri pokrpanimi hujše kot švicarski sir.

Nekdo si ne bo upal obluti svet z 20 metrsko, prekooceanko z vso mogočo opremo, medtem ko bo to nekdo drug opravil z majhno in staro jadrnico.

Če se ne motim je bila Tepešova jadrnica po njegovem naročilu ojačana na mestih, kjer so največje obremenitve: kobilica, pritrdišča jeklenic, premčna statva, okoli krmila, pridrdišča vinčev in štoparjev. Na njegovem potovanju je imel kar nakaj tehničnih težav: odpadel je propeler, kvaril se je avtopilot, okvare motorja, ena od jeklenic se je natrgala..
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Jan 17, 2013 12:05

Kosiju se na Y40 tudi trgajo pripone, kot po tekočem traku. Samo, kot on piše, mu jih je nekdo jačal in stiskal v Izolski marini in ga ne more prekleti, ker je na francoski polineziji čakal DHL z novimi priponami, zdaj pa še na Havajih.

@Grega
V vsako barko in opremo moraš pridobiti zaupanje, da se potem počutiš varno. To pa lahko pridobiš le tako, da eno sezono ne gledaš vremenskih napovedi in se podaš na pot, kadarkoli in kjerkoli. Malo pretiravam, ampak sosed iz marine, je storil ravno to. Ko je dobil novo Y40 jo je stestiral v vseh mogočih razmerah in jakostih vetra. Nazadnje je iz Internavtike, kjer je bila razstavljena njegova barka, odplul v orkanski burji in prišel v Medulin ves zelen in izjavil "No, barka je stestirana v nulo. Če je prestala to, bo prestala karkoli".

Glede znamke barke pa samo poglej, kaj se je zgodilo Srečku in Olgi Pust z njuno vrhunsko švedsko jadrnico.

Nisem stari maček in še nisem preplul oceana, menim pa da je tvoja elanka boljša barka kot si misliš. Z njo lahko pluješ kamorkoli. Samo za boljši občutek se naredi nekaj (ne dragih) ojačitev okrog kobilice in na rigu, morda krmilu.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti