Kakšna jadrnica za začetnika...

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Duli
Desetnik
Kraj: Novo mesto

Kakšna jadrnica za začetnika...

OdgovorNapisal/-a Duli » To Jul 15, 2008 14:59

Pozdrav vsem.

Sem Simon, prihajam pa iz Novega mesta. Star sem 22 let.
Drugo leto spomladi bi kupil svoje prvo malce večje plovilo (trenutno mam samo čoln na vesla, kajak :)). Že od nekdaj sem si želel imet jadrnico, tko da bi kupil jadrnico. Do zdaj sem jadral samo na laserju, ampak me je pa čist zasvojilo. :)
Zdaj pa se obračam na vas za kakšne nasvete. Proračun je do 15.000€, morda kakšnega tisočaka več.
Jadrnico bi koristil med vikendi (med tednom vozim kamjon, tako da me ni doma) in pa seveda med dopustom. :) Kakšna dolžina bi bla najbolj primerna? Sam sem gledal dolžine tam od 6.5-8m, kaj vi menite o tem? Glede na to, da bi jo koristil največkrat od petka popoldne, pa do nedelje zvečer, kje se mi jo splača imet privezano? Kakšne so kej cene marin v Sloveniji in na Hrvaškem?
Kaj menite o rabljenih jadrnicah (glede na moj proračun bom itak kupil rabljeno), je poliester z leti, dosti slabše kvalitete kot takrat, ko je plovilo novo?

Hvala za vsakršno pomoč, bom pa ziher nabral še kaj vprašanj, ko se jih bom spomnil. :)

Lp, Simon
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » To Jul 15, 2008 19:34

Zanimiva zadeva se mi zdi Argo 680. Z malo močnejšim avtom jo lahko prevažaš tudi po cesti in s tem privarčuješ ca 1500€ za letni privez v marini. Je pa zadeva dokaj majhna, meni osebno premajhna, ker s svojo višino 190cm bi si težko kje našel primeren prostor. Je pa sigurno zelo primerna za vstop v svet jadranja.

Je pa res da je barka/čoln vedno za 1m prekratek :D
LP, Uroš.
Duli
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Duli » To Jul 15, 2008 21:48

Hvala za odgovor. :)

Drugače pa se mi zdi mal nerodno vozit usak drugi vikend jadrnico s prikolico na morje, mar ne? :) Tko da če bi dobu kakšno marino za 1500€ na leto, bi blo kr fajn, če pa še kod kakšno alternativo za ceneje, pa tok bulš. :) Drugače pa sem na hitro pogledal na netu in našel eno to barko, samo je 2 leti stara pa stane 28.000€. :) Od katerega leta pa delajo sploh ta model, da bi pogledal za starejše jadrnice. Kaj pa alternativne barke/rešitve?
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » To Jul 15, 2008 22:05

Za vožnjo na prikolici vsak vikend seveda zadeva odpade. Fino je recimo če bi imel kje možnost čez poletje kakšen privez, čez zimo pa privlečeš vse skupaj domov recimo. Drugače pa je cena osnovne verzije te barke. nove, okoli 25k €. Na mornarju pa se ena prodaja mislim da pod 20k, opremljena.

Seveda je tudi možnost nakupa kakšne starejše 33ke, UFOta 27, showa 27, h800,... Vendar so to barke večinoma letnik pod 1990. roblem je tudi ker se marina plačuje po dolžini in daljša kot je zadeva dražje je, ne samo marina ampak celoten projekt :)
LP, Uroš.
Uporabniški avatar
Mr007
Višji praporščak
Kraj: Dom Žale

OdgovorNapisal/-a Mr007 » To Jul 15, 2008 22:34

kaj pa menite o tej "firmi in modelu"
http://www.viko-yacht.de/

model viko20? Cena se mi zdi "smesno" nizka za novo plovilo.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Jul 15, 2008 23:37

Evo takole je. Argo 680 precej poznam, poznam podjetje, poznam celoten potek dela, poznal sem pokojnega lastnika, poznam njegovo hči, ki je firmo prevzela, vem tudi, kdo je lastnik sedaj... Barka je kvalitetna, simpatična, dobre plovne lastnosti... Zalomi pa se s ceno. Viko, ki ga omenjaš je krepko cenejši, res mogoče malo slabši, vendar cena... Pri nas je takih bark malo, če pa se januarja odločiš obiskati Düsseldorf, boš videl, da je takih bark za 10.000 EUR netto neomejeno... Proizvajalci so nemški, poljski, češki...
Jaz osebno se ne bi odločil za Argo, ker za ta denar dobiš že krepko več, res pa slabše kvalitete. Tako sem začel razmišljati pred kakšnim letom, ko se je moje prepričanje o kvaliteti na prvem mestu zalomilo... Ugotovil sem namreč, da ljudje kupujejo barko po sistemu price/performance, pri avtomobilih pa je to daleč od tega. Tako meni ni bilo nikoli jasno, kako nekdo vozi BMW, Audi ali Mercedes, barko kupi pa Stingray, Glastron ali Bavaria... Tole ne leti na nobenega našega člana, čeprav poznam 2, ki počneta prav to. :D Oba sta dobra prijatelja, pa vem, da ne bosta zamerila... No in s časom sem ugotovil, da imajo prav. Pri barkah je razlika namreč zelo majhna. In plačati nekaj dvojno, pri tem pa dobiti samo 10% več... Verjetno brez veze... Če pa bi bila razlika tolikšna, kot je med Daewoo-jem in Audijem, potem je pa to druga zgodba...

Uff, sem zabluzil ampak mogoče komu pomaga pri odločitvi...

LP
Duli
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Duli » Sr Jul 16, 2008 01:50

Se pravi da se splača uzet to Vikotovo barko? Lepo da je tema malo zaživela. :)
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Jul 16, 2008 19:07

Ne vem, če se splača... V navtiki se itak nič ne splača. No jaz bi rad imel Argo, ki je narejena kot se spodobi! Vendar pa kot sem napisal, ljudje na to ne dajo dosti. Važna je prostornost (dolžina-širina), ki jo dobijo za nek kupček denarja. In če imaš na voljo 20.000 EUR, lahko kupiš Argo, ki ga ni niti 7 metrov, ali pa recimo Viko, ki ga je čez 9 metrov... Precej razlike, govorim pa o cenah brez DDV.

LP
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Sr Jul 16, 2008 20:53

.
Admin ima spet čisto 10tko!

Ja, so taki časi da človek, ki je ekonomski potrošnik, veliko več vidi v obliki, kot v vsebini. Določen odstotek ki vedo kaj potrebujejo in imajo veliko in široko morjeplovsko srce, dajo na spisek potrebno plovilo in začnejo finančno operacijo nabave kvalitetnega plovila.

Največ je pa takih, ki jim je važno imeti- zakaj vedo le oni- in hočejo za denar ali kredit oz. lizing dobiti eno in pol barke. Ko se zapleteš z njimi v pogovor pogosto tema pogovora obsega samo "hohštaplarijo" v stilu koliko smo pojedli in popili, pa koliko goriva pokuril, pa še kaj. Skratka tipični potrošniki sodobnega načina življenja. Veliko v kratkem in večkrat, pa po možnosti all inkluziv...............................

Tovarne so po vzoru iz avto industrije tudi tu v navtiki začele racionalizirat proizvodnjo. Je kar smešno ko vidiš razdrto, novo še nesestavljeno barko koliko je plasti na nosilnih delih, katerim bi pred leti samograditelji dali še
dve ali pa tri plasti mate gor v stilu "za vsak slučaj".

Malo dnara, malo muzike!

Toda, če gre bolj za turistično uporabo, lahko kot premični vikend na vodi, ki ne zahteva večjih obremenitev plovila in posadke, na varnem sidrišču, nakup vsekakor pride v poštev.

S takim pristopom industrije je marsikdo morjeplovec, ker mu je pač to omogočeno.

Moje razmišljanje, pa LP
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Duli
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Duli » Če Jul 17, 2008 19:42

Hm, zase nebi kupu take barke, ki bi se razpadla ob prvi večji burji, tako da očitno potem ta Viko ni to. :) Na kaj pa morem bit pozoren, ko grem gledat rabljene jadrnice? Je plastika, ko je starejša, močno oslabljena v primerjavi z novo?
matkoro8
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a matkoro8 » So Jul 19, 2008 19:46

Pozdravljeni,

Moje mnenje je, da kupiš barko glede na želje, potrebe in globino žepa.
Za vsoto 15K EUR-ov dobiš v tujini lepo rabljeno plovilo skupaj z prikolico. Sam sem pred dnevi pripeljal iz nemčije jadrnoco Bavaria 707 dolžine 7,07m/2,5m z notranjim dizel motorjem, vso opremo in na prikolici. Je dobro ohranjena in še nikoli v slani vodi (bila je na jezeru).
Moraš si pa vzeti čas za iskanje, primerjati ponudbe med sabo, zahtevati slike in podatke i.t.d.
Poglej na BoatShop 24.com. Na jesen bo dosti ponudbe, ko bodo prišli z dopustov in bodo začeli prodajati.

LP, Roman
mito75
Poročnik korvete
Kraj: NOVA GORICA

OdgovorNapisal/-a mito75 » Če Jul 24, 2008 16:36

Če boš nabivil jadrnico, ti lahko zrihtam privez v Villago del Pescatore v Italiji(blizu Monfalcone, če si šofer boš že vedel kje je), oddaljen 20 minut iz Nove Gorice. Letni privez je cca.1200 eur.
Duli
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Duli » Pe Jul 25, 2008 21:04

Vem kje je Monfalcone ja, sej se tja tut avte voz iz Revoza z štaserji. :)
Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a luftar » Sr Jul 30, 2008 18:52

Seveda se barke kupujejo po veličini žepa, toda ne glede na to je skoraj vsaka barka čez nekaj časa premajhna za pol metra ali meter. Zato ti svetujem, da ne kupuj premajhne barke, ker jo boš hitro prerasel. Za začetek pa mislim da je bolje kupiti dobro ohranjeno rabljeno barko, ki ima tudi že potrebne instrumente in opremo za daljše potovanje. Če boš še malo primaknil, boš lahko dobil že dobro 9 metrsko barko in s takšno že lahko delaš lepe izlete. Malo poglej po forumu.lp :wink:
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Avg 01, 2008 19:10

Sory če upadam v del foruma kjer ste jadralci me pa vedno bolj zanima tudi ogled Jadrana z jadrnico. Mislim da sem na Mornarju videl oglas za jadrnico kjer piše da je bivša last g.Šterka(dolžina cca5.5m) cena pa se mi zdi smešna samo 1000EUR. Ni mi logično ker na oko izgleda čisto v redu sploh za začetnika! Včem je fora sprašujem vas ker imate izkušnje? :roll:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov