early booking v. last minute

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

smrekar
Praporščak

early booking v. last minute

OdgovorNapisal/-a smrekar » Sr Jan 14, 2015 22:20

Zdravo!

Sem bolj zelen pri najemanju jadrnic, pa še to imam izkušnje samo z early bookingom. Ker smo na bolj študentskem buđetu, me zanima če ima kdo izkušnje z last minute najemanjam jadrnic? Zanima me vse, zlasti pa:
- se splača v primerjavi z early bookingom?
- se sploh da dobiti jadrnico v visoki sezoni?
- se da dobiti manjše jadrnice (dvokabinske)?
- koliko prej je last minute? teden, dva, tri?

Če do tukaj še ni očitno, iščemo čim cenejšo jadrnico. Ni problem če je starejša pa če je malo bolj zmahana. To poudarim zato, ker se ponavadi pri tej primerjavi najde en kup frajerjev (beri: čarter firm), ki poudarjajo, da se last minute ne da dobit ta zadnje elanke iz fabrike. A dej?!

Itak pričakujem da se bo razvila ena morjeplovska debata o nečem čisto nepovezanem (tako kot tule) :roll: Ma probat ni greh ...

Hvala!
Uporabniški avatar
donato
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a donato » Sr Jan 14, 2015 23:48

Pozdravljen,
Sam sem lani dobil dvokabinko, 10m last minute 26 julija. Nazadnje sem celo izbiral med dvema. Je pa blo že malo panike, izbire ni in cena ni nič "last minute" ampak precej normalna. Če si vsaj za nekaj dni fleksibilen s terminom, lahko tvegaš, če pa želiš točen datum - teden, pa raje rezerviraj prej. Velja za višek sezone med 10 julijem in 20 avgustom, sicer pa je bark načeloma dovolj in se tudi za ceno lahko dogovoriš.
Takšne so moje izkušnje, ..... Pa Al-u se izogni, če boš kaj sidral :lol:

veliko užitkov
Lp
kalužni mali
Uporabniški avatar
johnny1300
Viceadmiral
Kraj: Straža
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a johnny1300 » Če Jan 15, 2015 08:36

donato napisal/-a: Pa Al-u se izogni, če boš kaj sidral :lol:
Lp

Al je ponavadi v Grčiji. :)

Jaz sem 2 leti zapored vzel jadrnico preko BIZZONE (ne delam reklame).
Konec julija sem rezerviral za okoli 10. avgusta. Dogovarjal sem se z več ponudniki, pa sem preko njega dobil najbolj ugodno.

Kot sem že nekje zapisal, potem ne moreš ne vem kaj izbirati, kot so letnik jadrnice (dalj časa odlašaš kaj boš vzel, starejšo dobiš), tip jadrnice in pa iz kje izpluješ.
lp
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Jan 15, 2015 08:47

Kaj sem zdaj jaz kriv? :D
Sidra naj kjer hoče samo ne boku moje ljubice... :lol:
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Jan 15, 2015 10:15

Izven glavne sezone se da zmenit za dobro ceno. Junij - Sept, pa je pogosto razprodano.
Uporabniški avatar
Lure
Admiral
Kraj: Ljubljana - Izola

OdgovorNapisal/-a Lure » Če Jan 15, 2015 10:54

Jaz sem dve sezoni rental last-minute, cca 2 tedna pred odhodom (odhod je bil ali konec julija ali prvi teden avgusta). Za en teden bi rekel da ni problema, ce si pri dolzini fleksibilen (+- 1-2 metra), je pa res da manjse (pod 36") tezje dobis last minute - jaz sem vedno koncal na 37-38 feet.
Pa seveda moras biti fleksibilen pri kraju najema - ceprav je toliko ponudbe da se lahko skoraj vedno odlocis vsaj za akvatorij - okoli Zadra, okoli Splita...

Je pa cisto nemogoce tako rentati za dva tedna ali vec.
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » Če Jan 15, 2015 11:09

Verjetno malo od srece odvisno - jaz sem zadnjih nekaj let VEDNO dobil barko v top sezoni last minute (± 33 feet) za 14 dni (2-3 tedne prek, lansko leto pa celo samo nekaj dni prej - pac sem dovolj fleksibilen pri dopustu).

Letos grem za 4-5 tednov, se pa menim ze sedaj.

Eno vprasanje sicer: nekje sem zasledil, da z ne-Grskimi charter barkami NE SMES pluti v Grciji (recimo iz HRvaske s charter barko v Grcijo). Je to (se) res?
smrekar
Praporščak

OdgovorNapisal/-a smrekar » Pe Jan 16, 2015 19:01

Hvala za vse odgovore.

Kaj dosti o ceni nismo slišali, razen donata ki pravi da cene niso nič last minute. Zakaj se potem sploh odločate za last minute? Nenazadnje s tem vendarle pride precej tveganja in sekiranja v zadnjem trenutku. Počnete to samo tisti, ki si ne morete par mesecev v naprej rezervirat enega tedna poleti? Skratka, ni mi čisto jasno kje naj bi bile prednosti last minute najema ...
Uporabniški avatar
donato
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a donato » Pe Jan 16, 2015 19:37

Cene za čarter so stvar pogajanja. First minute, last minute, any minute.
Najteže se je pogajati, kadar čarteristi vedo, da so barke večinoma oddane, zato last minute v špici sezone ni ravno "win" situacija za najem.

Dobro se zmeni, hitro pozabi na vplačane evrčke in uživaj.

Lp
kalužni mali
sodnick
Kapitan
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a sodnick » So Jan 17, 2015 14:12

Jaz že več let vedno rentam last minute. Vedno sem imel na koncu izbiro med nekaj barkami. Vedno iščem trikabinko 33-37 feet in vedno jo dobimo. Rentamo pa s 30-35% popusta. V ponedeljek pokličem agenta za sobot in še vedno smo našli OK barko. V 2013 sem imel celo to srečo, da sem dobil povsem novo barko (prvi najemnik) za 35% popusta. Gremo pa za en teden.

Izven sezone pa sploh ni problema.

Najemam pa že več let preko najemjadrnice.si.

Inspirion. Tudi jaz sem to slišal in se mi zdi, da pri najemu podpišeš, da ne boš plul izven hrvaških voda. Sem pa prepričan, da če vnaprej poveš, ni problema in se uredi s pogodbo.
LP, Sodnick
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » So Jan 17, 2015 15:33

Vecinoma hrvaskih charterjev ne dela problema plut v Italijo ali Grcijo. Bral sem bolj, da Grki ne pustijo in te 'nazenjo' nazaj na Hrvasko.

Mogoce kdo ve (brskam nekaj po netu pa nic pametnega ne najdem)

@smrkar, last minute barke so CENEJSE. Vsaj tretjino. Je ze res, da je v sezoni izbira manjsa, toda v last minute dobis barke, za katere vedo, da nimajo rezervacij. In jih pac dajo ceneje. Bolje, kot da stojijo v marinah. Moras pa biti felksibilen z datumom in ravno letnika/opreme se tudi ne mores kaj prevec zmisljevat...
smrekar
Praporščak

OdgovorNapisal/-a smrekar » To Feb 03, 2015 00:19

Niste bili preveč prepričljivi kar se tiče prednosti last minute najem-a. :lol: Tako da sem jaz kar sledil donatovemu nasvetu ter že rezerviral jadrnico 8) Kako že pravjo ... bole drži ga nego lovi ga!
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » To Feb 03, 2015 08:38

Ne vem če še obstaja visoka sezona, razen v cenah. Ko sem se lansko leto vračal iz dopusta v marino Veruda, je bilo na pomolih privezanih več kot polovica čarter bark. In to v začetku avgusta. Čez en mesec pa vse prazno. Verjetno se da v takem primeru tudi kaj zdilat za ceno.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Feb 03, 2015 08:41

Jaz toliko čarter bark po Jadranu, kot lani julija, še nisem videl...
Uporabniški avatar
kekeck
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a kekeck » To Feb 03, 2015 15:25

Poznam tipa, ki se poslužuje ultra last minute.
V soboto popoldan vleti v eno od čarter baz in vpraša katera barka je frej. Razlogi za to so različni, ni bila zabukirana, so spremenili termin zadnji čas, ....
Vglavnem, po zelo nizki ceni dobi ponavadi malo večjo večjo barko (40ft).
... potovanj ne štejem po prejadranih miljah ampak po krajih ki jih obiščem in ljudeh ki jih srečam ...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost