Znacilnosti jadrnic po izdelovalcih

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Gora59
Praporščak
Kontakt:

Znacilnosti jadrnic po izdelovalcih

OdgovorNapisal/-a Gora59 » Sr Apr 15, 2015 15:49

Ahoj!

Ce je bila tema ze odprta se opravicujem, je nisem nasel.

Zanima me vase mnenje o posameznih jadrnicah, cca 10 m, letnik nekje med 2000 - 2003 (tukaj se zaenkrat se nekako najdem glede cene).

Kaksne so primerjalne znacilnosti npr. Elan333, Clipper 331 ali 311, Sun Odysey 32, 33, 34, Bavaria 32, GibSee 33?

Slisal sem, da so imele posamezne firme neke slabe letnike, pa nebi rad trofnu ravno take (ponavadi sem take srece).

Kaj pa strejsi letniki, recimo Sun Odysey 33?

Naceloma pa me zanima v prvi vrsti varnost in udobje (imam 190 cm), sele potem hitrost, ceprav pa res nebi zelel neke konstrukcijsko extremno pocasne barke.

Mnenje poznavalcev mi morda lahko pomaga olajsati odlocitev zato HVALA!
Če vprašaš kaj neumnega izpadeš neumen 5 minut. Če ne vprašaš, si neumen celo življenje.
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Apr 15, 2015 17:22

Kaj pa kakšen Event34? Tudi zanimivo.

Sicer pa ne vem kaj si hotel povedati s tem, da imaš 190cm? Ker vse barke, ki si jih naštel nimajo te stojne višine (tam okoli oz. do 187cm se gibljejo; pa še to pri vhodu; naprej v podpalubje pa višina seveda pada).

Torej udobja (kot si ga jaz razlagam) ne boš našel na 10metrih. Najbrž se bo zdaj "vsul" plaz kritik v stilu, da je lahko lepo že na 8ih metrih, kar je res ampak udobje se po moje začne nad 36feet (raje 38 ). In še to za dve osebi.

Vtaknil sem se prav zaradi besede udobje. Tudi sam sem namreč iskal udobje, ko sem kupoval jadrnico (imam 189cm) pa še lomastim kot slon v trgovini s porcelanom zato mi je to pomembno.
Če je možnost (ne samo nakupa ampak tudi vzdrževanja) bi ti priporočal skok navzgor po dolžini plovila.

ps. vidim, da si pozdravil z Ahoj! A si ravno iz jadranja prišel? hihi
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Apr 15, 2015 18:44

Če imaš 190cm na metru, potem imaš največ 185 v resnici, saj ne hodiš naokoli kot fižol prekla :), tako da se ne sekiraj preveč zaradi višine. 33ke imajo dovolj prostora zate, tudi postelje so dovolj dolge, bolj ali manj pri vseh. In pri 190 veš, da se avtomatsko sklanjaš tudi tam kjer ni večje potrebe, ker si že parkrat usekal v luster na kuhinjsko mizo. :lol: :lol: Nisem valjda sam jaz tak štor :oops:

Če pa bi rad v salonu igral basket, potem pa glej barke nad ... in pejt v španovijo z "Dregonom" :wink:
Gora59
Praporščak
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Gora59 » Če Apr 16, 2015 16:35

Hvala fanta za odgovora. Ceprav sta v splosnih forumskih manirah - 10 komentarjev, 15 razlicnih mnenj. Ampak res mi pomaga. Tudi sam vem, da ne mores in stisnt in prdnt, ampak dejstva in budget so jasni.

Me je pa, ce sem odkrit, bolj zanimalo osnovno vprasanje. Barke. Z E333, SO 32i in Bavario 34 sem ze plul, tako da obcutke za te barke imam Za druge ne. Me pa zanima ali obstajajo kaksni razlogi ali pomisleki, kateri firmi ali letniku bi se bilo morda potrebno izogniti.

In da, tudi Event 34 je bil opcija.
Nazadnje spremenil Gora59, dne Če Apr 16, 2015 16:57, skupaj popravljeno 1 krat.
Če vprašaš kaj neumnega izpadeš neumen 5 minut. Če ne vprašaš, si neumen celo življenje.
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Apr 16, 2015 16:53

Kakšnih 15 mnenj? Jaz sem ti lepo povedal.
Če rabiš luksuz, potem glej od 38feet naprej.
Če pa je budget zastavljen in tega ne omogoča, ja potem pa je vprašanje samo vprašanje in je vseeno kaj odgovorimo. :)

Sicer pa je to solidna iztočnica za temo: serijske napake jadrnic (in ostalih plovil...).
Za to, kar tebe zanima ne vem.
Napisal bom kar vem:
ELAN 37 problemi v laminaciji (baje so poizkušali nekaj novega pa je imelo nekaj bark resne problem s trdnostjo)
ELAN 38 problemi pri vpetju napon v trup. Videl, kako je podrlo jambor in odtrgalo del palube.
BAVARIA 42 MATCH - odpadale so kobilice; tudi ena smrtna nesreča je bila
BAVARIA (ne vem modela)- problemi z razpadanjem krmila

Tole s krmili se je pojavljalo tudi na ostalih: Jeanneau... Krmilo je polnjeno s peno in ko je voda vdrla, je to razpaldo in ostala ti je os z dvema prečnima štangama:)
Bom poiskal še eno fotko krmila Bavarie v kateri živi rakec:)
Ali je res oz. ali kdo ve, da naj bi krmila delali nekje v SLoveniji?
Gora59
Praporščak
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Gora59 » Če Apr 16, 2015 17:35

Tisto o mnenjih je bilo misljeno le kot prispodoba. Sicer pa mi vasa mnenja veliko pomenijo pri samem razmisljanju in tudi pri odlocitvi.
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Apr 16, 2015 19:06

Ja, cenovni razpon je kar dobra orientacija.
Ampak ravno te dni malo brskam po netu in najde se kakšna starejša barka (kakšna Švedska npr) za primerno ceno.

Sam nakup se mi ne zdi problem (ok, rabiš en kup eur; jasno jih moraš imeti,če o barki razmišljaš) ampak berem in opažam, da stroški vzdrževanja (marina, dvig spust itd...) opazno narastejo nad 12 metrov. Hočem reči, da je tam nekje do 10, 12m še vse nakako obvladljivo, potem pa je skok (čeprav se ga ne da vedno iz cenika marine razbrati). Aja, marsikatero barko do 10 (11m) lahko dvigneš tudi na kakšnem manjšem liftu, v kakšni plitvini...

Skratka kupit barko: še gre (vsaj tisti trenutek razmišljaš tako), potem pa vzdrževanje...
Npr. akumulatorji: tako živa tema je tukaj na forumu ampak ko moraš enkrat menjati 5akk, po možnosti AGM (ker to imaš in si še želiš) je to veliko več, kot pa dva na kakšni 33ki (saj jih imaš lahko več seveda, ampak jih nimaš kam dati).

Malo nakladam.
Skratka moja izkušnja: kupil sem si pač udobno barko in ne glede na vzdrževanje sem mnenja, da bom na koncu prišel "ceneje" skozi, kot če bi kupil manjšo, jo opremil, potem prodal in potem kupil večjo pa spet to opremil...
Da ne govorim, da moraš vsako barko osvojiti, jo spoznati, kaj popraviti in vedeti moraš kaj je popravljeno in kdaj...
Ne rabi biti barka velika, meni se zdi pomembno, da si z njo zadovoljen, da ne razmišljaš ves čas, da ti en meter manjka.
Vedno pa ne gre tako. To je meni povsem jasno.

In kot pravi grega295: vsak ma svoj okus. Čisto vsak.

Kar se tiče tvojega nabora sem jadral z Elanko 333, 31 in SO 32i.
Sem mnenja, da glede na budget, ki ga imaš išči pač dobro vzdrževano in opremljeno barko, kot pa da se podiš za znamkami.
Morda je celo bolj pomembno, katera ti je bolj všeč. Meni je to pomemben faktor, ker mi ni lepšega, ko se s tenderjem peljem iz pira ali kofeta na plaži proti barki in sem čist navdušen vsakič znova, kolk je moja barka lepa:)
Najbrž tko vsak misli za svojo:) -tudi če ima Bavario, hehe.
Karkoli boš kupil (oprosti, ne poznam te in ne vem koliko imaš izkušenj- da ne boš mislil, da ti pametujem) moraš vedeti, da rabiš nekaj denarja, da si jo porihtaš po svojem okusu. Recimo menjaš nujne zadeve, dvigneš, nov AF; pregledaš os (sailidrive), servisiraš motor, zamenjaš blazine in prevleke, dokupiš kak kos opreme.

Če bi jaz ponovno kupoval barko, bi si, glede na moj okus in želje (bivanje na barki- tudi izven sezone) kupil morda celo kak m krajšo, pa toliko bolj opremljeno, po možnosti kakšnega proizvajalca iz severa; tudi če je stara več kot 15, 20 let... Seveda bi mi (kot so mi takrat, ko sem kupoval) moji vrli prijatelji (ne vsi) jadralci svetovali, da to pa ni prava barka, da nikamor ne gre itd... ampak smo potem spet pri okusih...
Dober nakup!
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Apr 16, 2015 19:15

al napisal/-a:Morda je celo bolj pomembno, katera ti je bolj všeč. Meni je to pomemben faktor, ker mi ni lepšega, ko se s tenderjem peljem iz pira ali kofeta na plaži proti barki in sem čist navdušen vsakič znova, kolk je moja barka lepa:)

A British author once wrote, in effect, that you can go away for a week's cruise, and everything goes wrong: your favorite jib blows out, the portlights leak water onto your berth, the head plugs up, the engine only fires on half its cylinders, the stuffing box springs a leak, and you run out of rum. Disastrous? Yes! But as you row ashore from your mooring, you look back at your boat and, if she is truly beautiful, all her sins are forgiven.
http://www.goodoldboat.com/reader_servi ... beauty.php
NIL
Kapitan

OdgovorNapisal/-a NIL » Če Apr 16, 2015 20:44

Če hočemo najti primerjalne značilnosti pri teh barkah, lahko napišemo tehnično enciklopedijo z podatki proizvajalca, nato pa še zbirko knjig o izkušnjah in mnenjih posameznikov. Mission impossible :wink:

Če kupuješ barko, najprej začni z svojim budgetom ali pa z dolžino. Eno ali drugo te omejuje.

Nato poišči nekaj takšnih bark in jih primerjaj med seboj; po ohranjenosti plastike, opreme, vrsti opreme, primerjaj jadra, motorje, kje se barka nahaja, koliko lastnikov je bilo, tvojih osebnih željah ( npr stojna višina ) etc.
Na koncu izberi pet do deset bark, si jih osebno zelo dobro oglej, zgoraj in spodaj ( če nimaš izkušenj, vzemi koga s seboj ki se na to spozna ), opravi poizkusno vožnjo ali več, jadraj z njo in tista, na kateri se najbolje počutiš, bo tvoja :D

Pavšalne ugotovitve kot npr. Elan serija x ali Bavaria serija y imajo to in to napako so čisto zavajanje. Vse barke imajo določene napake, od HR do Harmony - tisti, ki trdi nasprotno, je očitno stopil na premalo bark.

Izberi svojo barko, skrbi za njo in na njej maksimalno uživaj - z lepimi trenutki ti bo vrnila vse kar ji daješ in še tisočkrat toliko zraven :wink:
kuljo
Desetnik
Kraj: Ilirska Bistrica

OdgovorNapisal/-a kuljo » Če Apr 16, 2015 22:49

lani sem kupoval z enakimi merili kot ti. dobil bavario 32, zelo posrečeno. 2003 letnik, vrhunska izdelava. je pa problem, da jih je večina iz charterja in bos imel veliko dela z njo.
gibb sea in benetau oceanis za mene zelo slabo. elan 333 je ok - malo drzaje so se mi zdi. sun odisex starejsi letnik mislim, da tudi ne bi bila slaba izbira.
Kariera
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Kariera » Pe Apr 17, 2015 23:03

kuljo napisal/-a:lani sem kupoval z enakimi merili kot ti. dobil bavario 32, zelo posrečeno. 2003 letnik, vrhunska izdelava. je pa problem, da jih je večina iz charterja in bos imel veliko dela z njo.
gibb sea in benetau oceanis za mene zelo slabo. elan 333 je ok - malo drzaje so se mi zdi. sun odisex starejsi letnik mislim, da tudi ne bi bila slaba izbira.

Jaz sem isto lansko leto kupoval po teh merilih...gledal vsaj leto in pol, videl cca 20 bark med Zadrom in Izolo, letniki med 1980 do 2005 in vse vmes...mislim da moraš videt vsaj 5, 10 bark če kupuješ prvič, kot sem jaz, kajti prve želje so se po 20 barkah spremenile v čisto drugo realnost...no na koncu sem se odločil za y999, 2003 letnik, prvi lastnik, izjemno lepo ohranjena z malo manj opreme in eno specifiko, odprto ter podaljšano premčno kabino, ki nam je po prvi sezoni totalno prirasla k srcu ker imamo posteljo dobesedno 2x2...:)...no, da ne zaidem, moja izkušnja je bila ta, ko sem stopil na barko, sem takoj vedel; točno to hočem imet...Od 20ih sem to doživel samo še pri eni, ampak je stric potem ni želel prodat...
NIL
Kapitan

OdgovorNapisal/-a NIL » So Apr 18, 2015 15:55

Kariera, tudi jaz imam Y999 ( in moja izkušnja je bila točno takšna kot tvoja - ljubezen na prvi pogled ) vendar še nisem slišal za takšno obliko kabine. Kaj bi lahko prilepil kakšno fotografijo?
Kariera
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Kariera » Ne Apr 19, 2015 11:21

NIL napisal/-a:Kariera, tudi jaz imam Y999 ( in moja izkušnja je bila točno takšna kot tvoja - ljubezen na prvi pogled ) vendar še nisem slišal za takšno obliko kabine. Kaj bi lahko prilepil kakšno fotografijo?

Grem danes dol cistit, slikam in prilepim. Drugače pa vabljen na ogled v Portorož, pomol E, sva dve y999 na nasem pomolu...
Kariera
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Kariera » Ne Apr 19, 2015 20:59

NIL napisal/-a:Kariera, tudi jaz imam Y999 ( in moja izkušnja je bila točno takšna kot tvoja - ljubezen na prvi pogled ) vendar še nisem slišal za takšno obliko kabine. Kaj bi lahko prilepil kakšno fotografijo?

https://www.dropbox.com/s/3h2ne7p8eukr1 ... 5.jpg?dl=0

Tole je povezava...slikce ne znam s tablice prilepit... Drugace pa kar se tice izbire in nakupa barke...najprej se zaljubis, potem pa opravicujes njene dobre in slabe lastnosti...:)

Aja, prvi lastnik si je kabino dal naredit po meri, ker je bil 190+...Mislim, da je bila to prva taka izvedba, barka je mislim da 55ta po vrsti, naj bi jih bilo pa potem se nekaj v taki izvedbi narejenih...
Poletni veter
Kapitan
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Poletni veter » Ne Apr 19, 2015 21:20

Gora 59, se moje mnenje, ker jadram prav na takih barkah : Sun odisey 32 ti bo premajhna, nanjo raje pozabi....poisci si kako sun odisey 34.2 ali pa sun odisey 35 -na teh dveh bos kot car...
Zelo fina je tudi elan 333, ampak po komfortu ( prostornosti ) se z so 34.2 ali 35 ne more primerjati...ampak elan 333 pa zato odlicno pluje...

drugac pa kot je eden prej povedal : ko bos videl veliko bark, bos potem spoznal ta pravo...lahko da bo tudi res taprava, lahko bo pa zaj.eb...kokr pri zenskah pac...sej jadrnice so pac zenskega spola ane ?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov