Vinči, koliko in kje ?
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Vinči, koliko in kje ?
Morjeplovci,
Zadnje dni sledim temi "značilnosti jadrnic po izdelovalcih". Zanimiva mnenja, saj se tudi sam ogledujem za barko. Med omenjenimi barkami in znamkami sem opazil, da imajo barke Sun odyssey 34.2, 33 "samo" dva vinča pri vhodu, drsniki genove pa tečejo po robu "strehe", večina ostalih, Bavaria, Event, Beneteau,elan 333, pa imajo vinče levo in desno od kokpita. Elan 333 bolj zadaj, S.o.35 bolj na sredi....in podobno. Lahko sem kakšno tudi zamešal, pa ni bistveno za vprašanje. Kaj je sedaj "bolje" in v čem vse se kažejo razlike? Kdaj je lažje sam upravljati barko, kdaj je potrebnih več rok ? Sam sem bil do sedaj pri čarterju vedno navajen na 3 ali 4 vinče ( eden ali dva zgoraj pri vhodu in dva precej zadaj na krmi. Kaj vse je torej pri plovbi in uporabi povezano z lokacijo vinčev ?
Lepa hvala za mnenja
Zadnje dni sledim temi "značilnosti jadrnic po izdelovalcih". Zanimiva mnenja, saj se tudi sam ogledujem za barko. Med omenjenimi barkami in znamkami sem opazil, da imajo barke Sun odyssey 34.2, 33 "samo" dva vinča pri vhodu, drsniki genove pa tečejo po robu "strehe", večina ostalih, Bavaria, Event, Beneteau,elan 333, pa imajo vinče levo in desno od kokpita. Elan 333 bolj zadaj, S.o.35 bolj na sredi....in podobno. Lahko sem kakšno tudi zamešal, pa ni bistveno za vprašanje. Kaj je sedaj "bolje" in v čem vse se kažejo razlike? Kdaj je lažje sam upravljati barko, kdaj je potrebnih več rok ? Sam sem bil do sedaj pri čarterju vedno navajen na 3 ali 4 vinče ( eden ali dva zgoraj pri vhodu in dva precej zadaj na krmi. Kaj vse je torej pri plovbi in uporabi povezano z lokacijo vinčev ?
Lepa hvala za mnenja
kalužni mali
-
al
Pri teh velikostih bark, ki jih naštevaš je tako kot pač je in gre po navadi pri postavitvi le za prilagajanje designu barke, ker je prostor omejen.
Mislim, da so druge postavke, ki so pomembnejše, kot to kje so vinči, ker njihovo pozicijo boš kmalu osvojil in pri 33feetih ne bo težko "skočit" do sprednjih vinčev.
Mislim, da so druge postavke, ki so pomembnejše, kot to kje so vinči, ker njihovo pozicijo boš kmalu osvojil in pri 33feetih ne bo težko "skočit" do sprednjih vinčev.
No jaz si tudi predstavljam 4 vinče kot dobro varianto in zadnja dva čimbolj zadaj. Sploh če se odpravis na turo čisto sam. Poleg tega znata pomagati tudi pri privezovanju barke na obalo, sploh če moras malce pohiteti.
Če vprašaš kaj neumnega izpadeš neumen 5 minut. Če ne vprašaš, si neumen celo življenje.
- DR.E
- Admiral
- Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
- Kontakt:
Nekaj je res, da je pozicija prilagojena designu barke, definitivno je pa število vinčev povezano z velikostjo in opremo jadrovja.
Barke, ki imajo roll glavno jadro denimo nimajo krajšav in posledično že zato lahko imajo 1 vinč ob vhodu v plovilo manj, ker enostavno ni dveh vrvi, ki bi jih bilo nujno sočasno navijati...
Večja plovila, ki so že po defaultu dražja in to krepko dražja, kot barke tam do 35 feetov imajo veče opreme že samo zato, da lahko upravičijo njihovo ceno, poudarijo večje udobje pri upravljanju... itd...
Po mojem denimo 6 vinčev v kokpitu ni neka grozna prednost.
Barke, ki imajo roll glavno jadro denimo nimajo krajšav in posledično že zato lahko imajo 1 vinč ob vhodu v plovilo manj, ker enostavno ni dveh vrvi, ki bi jih bilo nujno sočasno navijati...
Večja plovila, ki so že po defaultu dražja in to krepko dražja, kot barke tam do 35 feetov imajo veče opreme že samo zato, da lahko upravičijo njihovo ceno, poudarijo večje udobje pri upravljanju... itd...
Po mojem denimo 6 vinčev v kokpitu ni neka grozna prednost.
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Na Elan 333 sta vinča postavljena bolj zadaj, pri krmilu. Zelo sta uporabna za delo na genovi, še bolj pa za upravljanje z genackerjem. Praktično lahko delam vse sam!
Ob vhodu sta nameščena dva vinča, za upravljanje z glavnim navijalnim jadrom je malo več v uporabi, medtem ko je oni drugi malo manj. Tega imam za zategovanje vanga, dvižnice booma in za dvižnico - upravljanje z genackerjem.
Dodatnih nisem nikoli pogrešal in tudi velikost je ravno pravšnja!
LP
Ob vhodu sta nameščena dva vinča, za upravljanje z glavnim navijalnim jadrom je malo več v uporabi, medtem ko je oni drugi malo manj. Tega imam za zategovanje vanga, dvižnice booma in za dvižnico - upravljanje z genackerjem.
Dodatnih nisem nikoli pogrešal in tudi velikost je ravno pravšnja!
LP
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
DR.E napisal/-a:užitkar napisal/-a:Ce se ne motim gre tudi za vprasanje vpetja skote...
Aja? Pa še nisem imel barke, ki bi škoto na vinč navijal.. je pa res, da še nisem imel vseh modelov, ki plujejo!
Tule eden ne bi na roko potegnil škote.
Če si požiral refule, si na škoti rabil dva: eden je ob refulu popustil, potem pa spet napel škoto, da je vitel prijel, drugi pa navijal ročko. Odlična aerobna vadba za tega drugega.
Če tu dobro pogledaš, boš videl, da bum pod obremenitvijo ni več čisto raven.
Tu škote ne potegneš na roko.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
- DR.E
- Admiral
- Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
- Kontakt:
ja no, o tem bi se dalo debatirat.... škoto v osnovi ponavadi popuščaš... ko veter pade pa bremena na jadru ni več in škoto lahko pritegneš ročno. Vsaj po mojem, sploh glede na to, da imaš napeljano preko več škripcev. Je pa vprašanje kakšna je kvaliteta škripčevja in kako to vpliva na drsenje vrvi skozi škripce in štoper....
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost