Začetniško vprasanje?

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

pocar
Višji vodnik

Začetniško vprasanje?

OdgovorNapisal/-a pocar » Če Okt 02, 2008 21:01

Lep pozdrav sem novi na forumu!Vsako ko grem na morje se ne morem nagledat raznih jadernic in vsako leto bolj si tupim da bi jaz to mel.Zaj pa me zanima naslednje:Kupil bi jadernico okol 8 m.Malo sem jih spremljal pa sem videl da za 20000 evrov dobis zelo lepo.to se ni taksen problem,samo zdaj pa me zanima kakšni so dejansko stroski v enem letu.to mislim vse komplet:-privez, vzrzevanje, vglavnem vse kaj sodi zraven?!vzemimo pa za primer eno marino na hvaskem(punat).

Najlepsa hvala za pomoc!

LP!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Okt 02, 2008 21:18

Če gre za Marino Punat, potem so stroški kar visoki, načelno med najbolj astronomskimi na jadranu. Za privez boš ob cca. 4.000 EUR letno, seveda odvisno od dolžine. Tukaj je všteto še, da boš recimo barko 1 x letno dvignil. Potem pa vsako leto servis motorja, jader, antifouling, razna čistila... Če bodo vse to delali drugi še cena dela... No tako čez prst in minimum še recimo 1.000 EUR. Skupaj rabiš vsako leto vsaj 5.000 EUR predno prvič izpluješ...

Ja navtika ni poceni! Hvala bogu! Tako pač nima vsak čolna in tako še niso zasedeni prav vsi zalivi... Še vedno se najde na morju nekaj miru...

Ravno na preteklem sejmu v Rijeki je stekla debata o tem, kaj bi bilo, če bi povprečna 10 m barka stala 1.000 EUR. Potem bi jo verjetno kupilo ogromno število ljudi... Koliko bi potem stala marina? Po naši oceni vsaj 50.000 EUR /leto... Pa da ne govorim o servisu... Pa o tem, kje bi se kopal...

Uf sem zafilozofiral, samo to je realnost.
LP
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Če Okt 02, 2008 22:29

Ja, kakšnih 5000 na leto bo kar prav. AMpak le, če je tehnika (motor, jadra oz. celoten rig, vinči in plastika) v redu. Če boš moral kaj menjati te bo stalo še vsaj polovico več.

Računaj tudi, da boš vsaj tretjino do četrtino vikendov ki jih boš preživel na morju delal - se pravi poliral, brusil, barval, kontroliral, trimal, ipd.

P.S. Resno ti priporočam, da se pred nakupom naučiš jadrati in predvsem pristajati. Sicer boš imel stroške precej višje, pa še sosedje te bodo grdo gledali. Za zraven pa tako znanje zelo pomaga, da se boš pri nakupu prav odločil glede tega kaj sploh želiš. Namreč bark je precej in čeprav so vse jadrnice, je namembnost lahko bistveno različna in plovba res zelo različna. Kot noč in dan.

P.P.S Aja, še tole. Učenje jadranja in obvladovanja barke na morju ni stvar za en mesec ali eno sezono. Računaj da bo trajalo.
Uporabniški avatar
Lipi
Kapitan
Kraj: LJ - Vrsar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Lipi » Pe Okt 03, 2008 08:33

Lp!

Sam imam jadrnico, podobne dolžine kot jo želiš ti. Fiksnih stroškov na sezono je kar precej (kot so "ugotovili" že drugi). Marina me stane cca. 2.700 €/leto, pa še kakšnih 300 - 400 € za dvig/spust (+ material za vzdrževanje)...

Kar velik del stroška je tudi sama pot do marine (sem dejansko veliko na morju), pa je treba še kaj popiti pa pojesti...

Imaš pa še "manjše"stroške, ki pa tudi niso zanemarljivi... nove vrvi, nove bokobrane, tendo, kakšen manjši servis,... Ne rečem, da je vse to obvezno in vse v enem trenutku, sigurno te pa vsre to čaka slej ali prej ...

Da pa nebomo govorili samo o stroških... Moja iskušnja je pa taka. Ko sem kupil jadrnico, sem vestno in sproti zapisoval kaj vse sem kupil in zamenjal, ter vse stroške. Po približno 2 mesecih me je močno zabolela glava (kako lahko zapravim več kot pa imam mi še zdaj ni jasno) in sem list s stroški vrgel v smeti - najbolša stvar, kar sem jo naredil :D :D Od takrat naprej še zmeraj kupim vse kar potrebujem, s stroški se ne obremenjujem (se zgodi da kakšno stvar kupim malo kasneje) in samo še uživam v lepotah morja ....

Tako da, stroški so in vedno bodo, naučiti se je treba uživat in ne biti suženj plovila. Tako kot je že adnim napisal - če bi bili stroški majhni, bi bilo plovil na vodi kot "pleha" na cesti.
še kakšen meter več ...
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Pe Okt 03, 2008 11:05

Toplo ti priporočam preden se odločaš za nakup jadrnice , da se prej prepričaš če ti ta stvar odgovarja. Kot si zapisal si do zdaj le te opazoval le z obale!
V Sloveniji je kar nekaj jadralnih klubov ki organizirajo učenje veščin jadranja. Pomagali ti bodo pri najemu plovila, da probaš kako to v praksi izgleda! Organizirajo tudi skupna jadranja. Predlagam , da nekaj časa prepluješ z izkušenim skipperjem ,da te nauči osnove o mornarskih veščinah, navigaciji, o vremenu... Predlagam tudi,da si v roko vzameš kakšno knjigo .Zame ena boljših Mate Šutej, Taktike na olujnom moru.
Moja ocena stroškov za 10m cca 7000€ , da je barka v normalni kondiciji. Žal pa so vsako leto izredni stroški . Razmisli tudi o zavarovanju plovila.
Želim ti veliko uspeha ob morebitnem nakupu in mirno morje!
FISHING & SAILING IS LIFE
Uporabniški avatar
Lipi
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Lipi » Pe Okt 03, 2008 13:40

Se popolnoma strinjam z EL CAPITANO-om. Jadranje ni za vsakogar. Za kakšno urico na leto ali kakšen vikend jadranja ni problema. Čisto drugače pa je, če imaš svojo barko in na njej preživiš veliko prostega časa. Takrat boš videl, ali si za jadranje ali ne.

Vsekakor pa ti tudi jast priporočam kakšen jadralni tečaj - vsaj kakšno tedensko varijanto. Vsaj kar se "varnostnih" razlogov tiče... Meni namreč moja boljša polovica še zmerej z velikim veseljem pove, da se je imela priložnost naučiti krajšanja jader pri 25 - 30 vozlov burje :?
še kakšen meter več ...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Okt 03, 2008 20:16

Ne strašit človeka. Manj veš, manj se obremenjuješ. Ljudje smo različni. Eni se hitro znajdejo, drugi nikoli. Zagotovo se pa strinjam z vami, ki pravite, da je treba probat. Imam soseda, ki je resno sanjal da bo prodal stanovanje in obplul svet. Povabil sem ga na tri dnevno jadranje, dva dni je kozlal, tretji dan pa se je z veseljem usedel v avto. Ljudje se razlikujemo. Treba probagt

Glede učenja, je pa starejša barka zakon. Ni velike škode, če jo malo rajsneš po pomolu (ne po sosedu), in ves čas ti ponuja nove in nove izzive v smislu popravil, nadgradenj itd. V letu ali dveh jo spoznaš "u nulo".

Lowcost varianta, ki nudi veliko udobja in precej jadralskih užitkov je vsekakor cca. 8 m. Sam sem šel iz 7 na 11m, pa je večja razlika v strošku kot v kvaliteti.

Je pa pri strošku treba poudarit tudi to, da najem barke stane npr. 2000€/teden, tako da če ti je res do jadranja bi na ta način zapravil veliko tisočakov letno.

Splača se kupit dobro ohranjeno barko, to velja za jadrnice, kjer motor ni ključen faktor, kot pri motornjaku. Seveda pa tudi pri jadrnici menjava motorja takoj pobere 5000€+.

Se vidimo na morju. Povej kje boš plul, da se malo izognem istim pristanom :wink:
Uporabniški avatar
cougar
Poročnik fregate
Kraj: maribor

OdgovorNapisal/-a cougar » To Okt 07, 2008 08:18

Pocar, nabere se. Imam srečo s privezom, pa me nekakšen komunalni vez na Hrvaškem pride 600-700 € . Nekakšen pravim zato, ker ga kot tujec plačam veliko več kot Hrvat , pa še negodovanje včasih slišim od kakšnega domačina, češ kako mi lahko ipd...
Ostalih stroškov pa je kot je že povedano, pri meni naprimer dvig barke 600 kun, spust 400 , vendar delam to vsako drugo leto, vmes malo počistim propeler in boke (sprotno svinjarijo) za kar je najboljši kar star plastičen žakelj od krompirja ki ne stane nič.Druga stvar pa je kak servis motorja ki me je letos stal 700€, pa zdaj rostfrei kolektor 100€ . . . no sicer teh stvari ne menjuješ vsako leto .Teh kremic za ograjo, sprejev, in podobne potrošne opreme ne računam. Veriga vroče cinkana, osmička cca 6 €/m .Pa ne zaleti se takoj v navtično trgovino , malo tud tukaj na forumu povprašaj kako in kaj.In še nekaj ,, ne menjuj vsega kar se ti ne dopade, počakaj da crkne pa boš z 8 metersko zvozil za kakšnega jurčka al pa dva, čist odvisno,,brez priveza se razume.
Da ne bomo samo jamrali, lepo pa je imet svojo barko , :D
cougar
Uporabniški avatar
Lipi
Kapitan
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Lipi » To Okt 07, 2008 13:55

cougar napisal/-a:Da ne bomo samo jamrali, lepo pa je imet svojo barko , :D

... AMEN ...
še kakšen meter več ...
dobra_vila
Kapitan bojne ladje
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a dobra_vila » Sr Okt 08, 2008 12:11

Če gledaš vse skozi stroške, je tudi samo življenje nerentabilno. Ali se splača ali ne ali je bolje najemati? Hvala bogu, da smo ljudje različni in da imamo različne užitke in da ima vsak svoje prioritete. Svetujem ti, da greš najprej poskusno jadrat s kakšno ekipo maja ali oktobra za en teden (takrat so čarterji poceni) in nato spoznaš ali ti ustreza in se še malo naučiš. Če ti bo všeč in je "imeti svojo barko" visoko na listi tvojih prioritet (pred hišo, vikendom, dobrim avtomobilom, da raje ne omenjam kaj drugega) potem pa kar. So stroški, pa kaj. Vendar te opozarjam na pregovor, ki pravi, da je lastnik barke srečen dvakrat. Ko barko kupi in naslednjič, ko jo proda......

LP Dobra vila
superpuntar
Kapitan

OdgovorNapisal/-a superpuntar » Sr Okt 08, 2008 14:06

Ja navtika ni poceni! Hvala bogu! Tako pač nima vsak čolna in tako še niso zasedeni prav vsi zalivi... Še vedno se najde na morju nekaj miru...

Ravno na preteklem sejmu v Rijeki je stekla debata o tem, kaj bi bilo, če bi povprečna 10 m barka stala 1.000 EUR. Potem bi jo verjetno kupilo ogromno število ljudi... Koliko bi potem stala marina? Po naši oceni vsaj 50.000 EUR /leto... Pa da ne govorim o servisu... Pa o tem, kje bi se kopal...

super, vse naj bo elitno, raja pa naj bo zadovoljna, da ima kaj jesti in piti...

Sovražim tako razmišljanje, pa naj gre za politiko, sport, prosti čas,....
Stavek "še dobro, da je tako drago, da si marsikdo tega ne more privoščiti in je zato mir", to je višek bolanega stanja naše družbe. Tipično razmišljanje malega človeka.
Še dobro, da so vodne površine državna last in se jih ne da privatizirati...

Navtika je draga. Z razlogom. Stvarnim. Ne zaradi "elitizma", vsaj za sedaj.

Morja je veliko, veliko je zalivov, ok, marin in privezov manj, pa kaj zato. Sploh pa vsi vemo, da je pač poleti dva meseca gužve, potem pa se vrne mir in spokojnost. Morje pa je najlepše prav zdaj, ob taki vremenski napovedi, kot velja za naslednji teden. Indijansko poletje. Najlepši čas v vsem letu.

Lep pozdrav!
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Sr Okt 08, 2008 14:40

[quote="Marchi"]Ne strašit človeka. Manj veš, manj se obremenjuješ.

Žal se z to trditvijo ne morem strinjati! Na plovbo se je potrebno odpravljati pripravljen. Potrebno je , da si dobro seznanjen z potekom vremena in si posledično tako pripraviš tudi plovilo.

Še tako se stvari na morju rade zakomplicirajo ko misliš da si 100% pripravljen. Ne to ni strašenje vendar pametna praksa!

Prihaja vikend in plovba, če pa še kakšna riba prime bo pa tako super !
FISHING & SAILING IS LIFE
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Sr Okt 08, 2008 20:30

Pocar, ko berem te "strašljive" komentarje in nasvete se še sam ustrašim stroškov. Zaprem oči in pomislim, ter v glavi seštevam svoje stroške.
Pa kaj stroški!!! Zdravje!!!! Odkar sem na vodi, sem v službi veliko bolj pomirjen, znam obvladati stres in ko sem na morju pozabim na neplačnike, pozabim na svet, ki je na kopnem. Vsega tega, tudi največji stroški ne poplačajo. Kot pravi predhodnik, včasih moraš biti čarovnik in zapraviti več kot imaš. Pa tudi bav-bav ni tak, le dve zadevi od mene: prvič: spoštuj morje, ker si na njem njegov gost in drugič: nikoli si ne dovoli, da si prepričan, da o morju veš vse in na morju znaš vse .

(PS- ko plačam vse letne stroške sem še vedno revež s praznim tankom, ker imam namesto jader dva motorja, torej bodi vesel, da si izbral cenejšo varianto)
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
Polaris
Poročnik fregate
Kraj: lJUBLJANA

OdgovorNapisal/-a Polaris » Sr Okt 08, 2008 21:33

superpuntar,to si pa dobro povedal.
Srečno pot in mirno morje!
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Sr Okt 08, 2008 22:57

Hecno. Meni se zdi pa Superpuntarjev komentar precej zgrešen. Elitizem... neke vrste (zato ker je izraz v tem kontekstu čisto zgrešen) je jadranje (ali pa motoriranje) vedno bilo - zato ker enostavno ni za vse.

Je za posebne ljudi, s posebnim pogledom na svet, nase, na naravo in morje.
Če to gledaš z mornarskega vidika na kopenske "podgane"... je pač elitizem. Življenska dejstva.

Če pa je komentar letel na tistih par, ki so na morju zato ker je to nobel (in podobne neumnosti) - bi ga bilo treba pa drugače napisat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti