Vsak začetek je težek

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Rudolf Erjavec
Poddesetnik

Vsak začetek je težek

OdgovorNapisal/-a Rudolf Erjavec » Ne Dec 13, 2015 23:33

Živ,

Najprej moram objasniti da sem na forumu popolnoma nov, in bolj nov tudi v navtičnih vodah, zato bi si želel, da se vam moja vprašanja ne bi zdela trapasta, tudi vi ste bili enkrat prvič na barki ane?

Torej, čisto slučajno sem zašel v jadranje, sem se pa vanj kar hitro zaljubil. Prijatelj, ki ni bil jadralec, je podedoval super jadrnico, dolgo 40 čevljev in povabil na tedensko jadranje.Vsi smo sicer imeli smo izpite za voditelja čolna in bili jasno vsi zâjebani, in takoj celi mornarji, pojma pa nismo imeli. Pa smo šli. Še pred več leti. Potem smo vsako leto najeli (prejšna barka se je prodala) v marini eno spodobno jadrnico in pilili znanje. Pa smo se tudi naučili kakih veščin, toliko pač, da ostaneš nad vodo. Prideš v soboto, prevzameš barko, se malo voziš in jadraš po Jadranu, sidraš v nekaj zalivih, burje preždiš v dobro zavarovanih uvalah in naslednjo soboto spet vrneš. To je bilo pač to.

Zdaj me pa malo zanima da bi se malo bolj resno naučil kakih jadralskih spretnosti. Pa imam za stare mačke nekaj vprašanj:

1. Recimo da grem na malo bolj resno odpravo, za malo več kot en teden. Pa mi zmanjka zalog, ali pa bi si rad malo odpočil v marini. Kako zgleda privezovanje v marini? Zapeljem noter in se parkiram na prvo prosto mesto, ali naj pokličem po radiu ali telefonu in vprašam, kako je s tem? Do sedaj so nas vedno pričakali v marini in pokazali mesto (ki je bilo ponavadi isto kot tisto od koder smo izpluli), ampak to so bile pač čarterske jadrnice, in so nas pričakovali... Kako izgleda če želim v neko ne-domačo marino napolnit vodo, zaloge, počivat...?
2. Zanima me kje pridobiti kakšne jadralske izkušnje? Nikogar ne poznam, ki bi mi kaj povedal, vzel s seboj na jadranje ali kaj takega. Jaz pa želim resne izkušnje, nekaj takega da lahko rečem da sem skiper z vsaj nekaj izkušnjami. Nekaj takega da se upam odpraviti na jadranje do Palagruže npr. Zanima me kje najti kakšno šolo, tečaj, ali kakorkoli že gre to. Ko sem delal izpit za voditelja čolna nisem čolna videl niti od daleč...

Toliko za začetek, ampak od mornarja mojega kova lahko pričakujete še kako neumnost... No, pa saj sem rekel, vsi smo bili enkrat prvič na barki...

LP
Uporabniški avatar
Leut
Admiral

OdgovorNapisal/-a Leut » Ne Dec 13, 2015 23:55

Pozdravljen, ne bom komentiral tvojih dosedanjih izkušenj in pristajanj v marinah, ki si nam jih opisal. Kot vidim, bi rad nadgradil svoje pomorsko in jadralsko "znanje". Prav je, da ne delaš bližnic, kot si jih do sedaj, saj iz vsega napisanega kar kriči tvoje pomanjkljivo znanje, predvsem pomorsko. Če imaš resnično željo postati dober skiper, potem ti priporočam obisk A.N.A. - Academia Navalis Adriatica (so v marini Jezera na Murterju). Boljših od njih ni. Naj ti ne bo žal denarja in časa, saj boš na njihovem tečaju dobil ravno to kar iščeš, če si res želiš Palagruže. Najdeš jih na http://www.anasail.com/
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Dec 14, 2015 01:09

Dobrodošel na forumu! Rudolf, ti kar vprašaj, zato je forum.

V tečaj se spača investirat, ja, sploh če nimaš koga izkušenega, ki bi te sabo vzel na jadranje. Za ANA sem slišal, da je ok. Je pa tako pri morjeplovstvu, kot povsod drugje, vaja dela mojstra. Večkrat boš pristal, bolj suveren boš.
Nasvet "začetniku" bi bil, "lotevaj se stvari v lahkem vetru ali brezvetrju" in potem postopno naprej v težje razmere. Če imaš dovolj posadke, tudi v močnejšem vetru stvari niso toliko komplicirane.
Na jadrnici, je seveda pomembna veščina jadranja in znanje manevriranja z jadri. Tega se človek lahko nauči pri vjuganju med bojami s kakšno majho jadrničko, na majhnem prostoru, v kakšnem varnem zalivu. Tak dril ti priporočam, ker kasneje prinese veliko podzavestnih reakcij in pravilnih odločitev v določenih delikatnih situacijah. To je kar se jader tiče.

Kar zadeva vplutja v marine, ima vsaka marina svoj vhf kanal, kjer se najaviš in ti sporočijo, kje te bodo čakali oz. kam zapelji. Ampak, to je na Jadranu v sezoni teorija. V praksi, ko je gneča, slediš koloni bark in vidiš, kam jih privezujejo in privežejo tudi tebe. Če kolone ni, vedno na pomolu dežura mornar, ki ti zamahne v smer, kjer te bo čakal za privez. Skratka, ko "uočiš" mornarja, mu slediš. Včasih je malo za počakat. Če pa ni nikogar, pa se privežeš na prosto mesto in te kasneje, ko se spomnijo, mogoče prevežejo drugam ali pa tudi ne.
Če si prišel samo natočit vodo, to poveš in ti v večini zaračunajo nekaj kun. Recimo na črpalki v M. Lošinju ob tankanju goriva, lahko natočiš tudi vodo brezplačno, vsaj tako je bilo letos.

Za "tečaj" se da zmenit tudi s kakšnim jadralcem s foruma, samo zdajle ni čas za to. Mogoče se spomladi najdemo s časom in odjadramo en dan.
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Po Dec 14, 2015 08:45

Dobrodošel med nami Rudolf. Si boš že nabral izkušnje, tako kot mi vsi.
Aky
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a Aky » Po Dec 14, 2015 09:07

Še en glas za ANA-o.

A.
Uporabniški avatar
Lure
Admiral
Kraj: Ljubljana - Izola

OdgovorNapisal/-a Lure » Po Dec 14, 2015 09:41

Lahko se tudi pridružiš kakšnemu jadralnemu klubu. Jaz sem večino osnov pridobil z jadranji na raznih dogodkih pri JK Odisej. V klubu imamo tudi Srečota, ki tudi rad ljudi uči na svoji jadrnici v Červarju, tako da sem pri njemu opravil 5-dnevni tečaj, ki je bil res super. Če rabiš, ti pošljem kontakt na zasebno sporočilo.
Rudolf Erjavec
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a Rudolf Erjavec » Po Dec 14, 2015 15:19

Hvala ljudje, ste se izkazali in vse objasnili! Zdaj delam malo plane za poleti, se obnavlja stanovanje in moram napravit proračun, jadranje pa me vsebolj zanima in imam namen malce investirat v tej smeri..

Imam tudi nekaj knjig o tehniki jadranja, samo, praksa je pač nekaj drugega...

Iskal sem nekaj takega kot je ANA ja, čeprav tudi če me kdo vzame za vajenca mi tudi ne bi bil problem. Bi pa rad, da imam na koncu kakšen papir, tako da bom razmislil o tem. Zaenkrat kontakta (še) ne rabim, če pa ga bom, bom pa povprašal.
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Dec 14, 2015 15:26

...
Nazadnje spremenil al, dne Ne Jan 17, 2016 16:14, skupaj popravljeno 1 krat.
PeterV
Admiral

OdgovorNapisal/-a PeterV » Po Dec 14, 2015 22:43

V vsakem primeru je dobro nekaj teorije, ki jo dobiš na izpitu za voditelja čolna in na izpitu za rokovanje z radiotelefonijo. Potem pa se poskušaj priključit kakšni ekipi, ki redno jadrajo. Z vsako prevoženo miljo na jadra, z vsakim sidranjem, z vsakim pristajanjem v marini ali na bencinski črpalki, boš znal več. Ko boš dobil občutek, da bi lahko šel sam, boš vedel, da že nekaj malega znaš in prav je tako. Potem pa samo praksa, praksa in praksa.
Uporabniški avatar
omahens
Kontraadmiral
Kraj: Raztez
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a omahens » To Dec 15, 2015 04:17

Nisem imel pojma, naredu izpit, kupil barko in jadral v vseh pogojih. To svetujem tudi tebi. Ko zapiha prava burja, januar, februrar, najami barko in jadra gor, ter na odprto. To je pravi način, da postaneš izkušen, pa na barko pojdi sam.
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » To Dec 15, 2015 07:50

Nisem imel pojma, naredu izpit, kupil barko in jadral v vseh pogojih. To svetujem tudi tebi

Jaz pa ti to odsvetujem. Predvsem nakup barke dokler ne zbereš vsaj nekaj izkušenj, da boš lahko plul bolj samozavestno.
Največji stres za "mladega" skipperja je vedno vezanje po marinah in mestnih lukah ter izbira pravega sidrišča za čez noč. Vse ostalo ni tak bav-bav ker je povsem vseeno ali pluješ vozel hitreje ali počasneje. Pa dobro je še tudi, da se vrneš v marino z vsaj istim številčnim stanjem posadke kot si izplul.
Na Obali je pri nas firma Skipper, ki nudi široko paleto navtičnega izobraževanja. Zanimivo je dvo dnnevno šolanje na Elan 333, ki je ravno prav velika, da postane zanimivo.
Sicer pa še moj nasvet glede vezanja:
Zapluj v luko, gledaj po prvem pomolu ki ga vidiš in glasno vprašaj tistega, ki običajno grdo gleda tam pod sončnikom, kaj želiš (samo vodo, vez za čas kosila ali pa spanje) in ti bo povedal kam ter običajno poslal koga tja (v sezoni)
Izven sezone (predvsem od oktobra do konca aprila) se po večini vsem malo je**e in pač vežeš tam, kjer je prostor. Sam običajno ne izbiram marin pač pa po večini gradske luke, da zjutraj nimam daleč do kave in dodatka :oops:
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » To Dec 15, 2015 11:12

Jaz se ponavadi vedno ko pridem pred marino najavim po 17 kanalu pa te usmerijo. Predvsem je super zadeva ročna postaja :) Včasih pa kar pokličem po telefonu in najavim svoj prihod oz. preverim razpoložljivost preivezov predvsem kadar sem bolj pozen. Ker je jeba da je že skoraj tema pol pa rečeš bom potegnu do neke marine pa prideš tja pa ni prostora.
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » Sr Dec 16, 2015 07:17

Postaja je super stvar le da se mnogokrat sploh ne javijo pa sem se enostavno skoraj nehal ubadati s tem. Sploh v sezoni je to problem, ko te lahko po postaji včasih tudi kar odpikajo, čeprav je morda še kakšen prost privez.
Še ena zadeva - pri jadranju je hudič, ker maestral poleti piha močneje popoldne in je užitek jadranja toliko večji, ti pa bi moral biti že najkasneje do 16. ure na privezu, da zanesljivo dobiš prostor. Isto velja tako za boje kot marine. Edino v mestih lukah (po mojih izkušnjah) je malo več opcij (seveda pa to ni pravilo).
Moja rešitev tega problema je, da dopoldne obiskujemo mesta, popoldne jadramo dolgo v večer, spimo pa v veliki večini po zalivih na sidru. Seveda je izbira zavetja močno podrejena rezultatom Aladina... :roll:
Pa še na denarnici se močno pozna.... :D
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Dec 16, 2015 07:25

...
Nazadnje spremenil al, dne Ne Jan 17, 2016 16:06, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Dec 16, 2015 09:18

Če je lepo vreme v marinah ni gužve in lahko jadraš in se kopaš kolikor dolgo hočeš. To ne velja za marine/marinice z 20 privezi, kot npr. Silba, kjer se v glavni sezoni menjave delajo že ob 12h. :roll:
Če je pa napovedano slabo vreme, potem pa je dobro malo pohiteti s privezom.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov