Glisiranje jadrnice??????

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

Glisiranje jadrnice??????

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Jan 27, 2016 17:29

@Skiathos
Od tukaj - da ne 'posirjemo' preveč pri gumenjakih...
skiathos napisal/-a:Ne bi rad bil preveč pameten ampak vseeno moje mnenje, jst mislim, da ne izglisira temveč se pač za tako velikost čolna dovolj hitro pelješ. Dobro je poznati definicijo glisiranja. Hitrost vožnje nam ne pove kdaj glisiraš, kajti potem takem tovorne ladje čez ocean glisirajo. Jst imam na gumenjaku tomosa 4,5 in posledično po vsem tem če sedim zadaj pri motorju, prvi konec je meter iz vode, torej glisiram? Isti primer se držim nad špico, peljem se po celi vodni liniji gumenjaka, morda sedaj glisiram?
Hitrost plovbe nam ne pove kdaj kdo glisira, toliko o mojem mišljenju
glisersko jadranje ;)

Kolikor vem, to na tvoji - in povezavi pod to sliko
    Slika

ni glisiranje (po delu trupa), ampak plovba ('letenje') po podvodnih krilih.

Dober del principov naj bi bil enak (recimo, da je upor sorazmeren velikosti omočene površine), so pa definicije in tudi računi potrebnih dimenzij kril - ter stabilnosti pri plovbi - precej drugačni kot pri gliserskem trupu.

Zato, ker je toliko razlik po mojem Hydroptere ne glisira, ampak plove (ali morda 'leti') na podvodnih krilih (hidrofoil).
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Pe Jan 29, 2016 19:02, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Če Jan 28, 2016 09:20

Kakšno hitrost pa doseže takšna jadrnica?
Dimen
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Dimen » Če Jan 28, 2016 09:40

Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Jan 28, 2016 10:07

Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Če Jan 28, 2016 10:18

Nore hitrosti. Uf kaj dela moč vetra.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Jan 28, 2016 10:20

Naslov bi moral popraviti v "Glisiranje s pomočjo vetra", ker na slikah niso jadrnice.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Jan 28, 2016 10:24

kaj pa so?

Iz SSKJ
jádrnica -e ž (ȃ) čoln ali ladja, ki se premika s pomočjo jader

iz free dict

sailing boat -a boat propelled chiefly by sail
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Če Jan 28, 2016 12:52

Daki napisal/-a:Kakšno hitrost pa doseže takšna jadrnica?

Bolj normalne (civilne in dosegljive) hitre moderne jadrnice pri glisiranju dosegajo cca 13 do 26 vozlov.
V že zoprnih razmerah so verjetno lahko tudi hitrejše a zadeva lahko že postaja nevarna za kakšen lom oz. poškodbe.

https://www.youtube.com/watch?v=BQFkplZ964s

https://www.youtube.com/watch?v=eUxe3YmKgvs
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Jan 28, 2016 14:09

Te jadrnice na krilih bi lahko bile še bistveno hitrejše, če bi znali preprečit uparjanje vode in z tem povezane nevarnosti.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Jan 28, 2016 21:14

@Marchi
    Sprememba imena teme: temo sem odprl, da ne 'posirjem' teme o glisiranju gumenjakov s tem, ali Hydroptere glisira ali kaj drugega, zato je bilo ime tako.

Tema se je prav zanimivo razvila. Lahko predlagaš novo ime teme - ko pa 'letenje na podvodnih krilih' mogoče ni glisiranje?
@mM
    Je jadrnica? Ni jadrnica? :lol:

Odgovor lahko poiščemo na več načinov, zanimiv bi bilo s trganjem listkov s cveta marjetice :wink:

Sicer imata ti in Marchi prav. Ladja, katere osnovni pogon so jadra, je po definiciji jadrnica. Ampak amaterji smo mnenja, da so jadralne in 'zmajske' deske svoja kategorija - in Marchi je najbrž mnenja, da je tudi Vestas Rocket in podobno svoja kategorija - ampak me zanima, kako jo poimenovati...

En tip jadrnice na podvodnih krilih, ki se jo je dalo kupiti:
      Slika

@Daki
    Hitrosti jadrnic na/v vodi so povezane z uporom trupa ob tekočino. Trenutna meja mislim da je nekje okrog 60 vozlov (nekaj čez 100 km/h). Jadrnice na kopnem (slane ravnice, zamrznjena jezera) dosegajo veliko večje hitrosti (tudi 200 km/h +).

Za vodo - vsaj trenutno, kolikor vem - dosegajo največje hitrosti z zmanjševanjem upora z manjšanjem omočene površine in s povečanjem površine jader (in s tem razpoložljive moči), ne da se pri tem kaj prevrne, polomi ali pa zaradi potrebne trdnosti postane pretežko. V bistvu nič drugega, kot pri motornih gliserjih, le pogon je veter in ne (tak ali drugačen) motor.

Najhitrejše - Vestas Rocket in podobno - ne nosijo praktično nič koristne mase (če je pilot pogojno koristna masa :wink: ), namenjene so praktično samo za rekordni poskus in tudi ne vem, kako se obnesejo v običajnem okolju (brezvetrje, nemirno morje, vplutje v marino ali na carinski pomol :wink: )

Hydroptere je imel zanimive težave - in bi bilo zanimivo izvedeti, kako so jih rešili - ampak mislim da za razliko od Vestas Rockets nosi toliko koristne mase, da lahko pluje tudi na razdaljo in po oceanu, ampak če bi jo kdo obložil z opremo, kot jo večina pričakuje od 'počitniške jadrnice', bi take spektakularne hitrosti najbrž ne bile več dosegljive (ampak o tem bi bilo zanimivo razpravljati).

Aha - manjši bratec Hydroptere: Parrot, ko ga spuščajo s krila večjega brata
    Slika

Video pokaže, kako malček plove po podobnih podvodnih krilih, kot veliki brat:
      Slika
@Rok-11
    Pri vseh gliserjih imamo problem mase, ki jo je treba držati iz vode, pri jadrnicah pa še problem stabilnosti pri visokem prijemališču pogonske sile. Trenutne rešitve za stabilnost mislim da so
    • nagibne kobilice (jadrnice za Vendee Globe ipd.), ki za to morajo s seboj vleči utež,
    • večtrupci in
    • podvodna krila.
    Kot nam je v nekaj temah pokazal Joško, postajajo večtrupne jadrnice počasi dostopne - in hitrosti znajo biti tudi za cruiser kmalu proti zgornjemu koncu intervala, ki si ga zapisal.

Je še nekaj možnosti (katamaran z podvodnima kriloma med trupoma), ampak kolikor sem videl, obstajajo le motorne različice. Ampak če uspe kdo uspešno križati večtrupec (stabilnost) s podvodnimi krili (manjša omočena površina pri enaki koristni masi) zna postati zanimivo.
@SR 290
SR 290 napisal/-a:Te jadrnice na krilih bi lahko bile še bistveno hitrejše, če bi znali preprečit uparjanje vode in z tem povezane nevarnosti.

Bi lahko več o tem? Uparitev na podtlačni strani krila in zato odtrganje vodnega toka?

Bi bila smotrna nova tema?
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
dijo_porko
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a dijo_porko » Pe Jan 29, 2016 10:37

Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Jan 29, 2016 12:44

@Marjan Tomki

Če nekaj izgleda, kot krava,
če se oglaša, kot krava
in ima celo vonj, kot krava...
Je pač to zame krava!

Surfa ne mešaj zraven. On ima ime Surf. Kot ima Kite ime kite.

Pač to je moje mnenje :)

Lahko se motim in naj nekdo izbrska ime...
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Pe Jan 29, 2016 13:08

Zanimivo wiki branje.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Jan 29, 2016 14:08

Grega295 napisal/-a:Zanimivo wiki branje.

Čak čak...

Jaz sem sam spesnil to o kravi. V originalu je o dreku, ampak imam rad jadrnice in jih ni za primerjat z drekom.

:)

Jaz upam, da meni kdo kaj ne zameri. Nobenemu ne protivim, samo zanima me pa res, ker povsod za te raketoplane na veter uporabljajo pač "sail boat"
brovch
Kapitan korvete
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a brovch » Pe Jan 29, 2016 14:21

http://www.quant-boats.com/

glisiranje postaja ...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta