Enavigo-sanje
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Enavigo-sanje
To tudi "motoriste ", ne more pustit hladne.Krasna vožnja, še lepše plovilo !
http://www.enavigo-yachts.com/hr/
LP
http://www.enavigo-yachts.com/hr/
LP
Da bomo razumeli kaj je kuter!
Klasifikacija jadrnic glede na snast (jadrovje), vzeto iz pomorske enciklopedije.
1-petjambornik s križnimi jadri
2-petjamborni bark
3-petjamborna goleta
4-petjamborna križna goleta
5-štirijambornik s križnimi jadri
6-štirijamborni bark
7-štirijamborna goleta
8-štirijamborni škuna-bark
9-trijambornik s kržnimi jadri
10-trijamborni bark
11-trijamborni škuna-bark
12-barkantina (škuna-beštija)
13-škuna bark
14-trijamborna goleta
15-brik
16-škuna
17-košna goleta
18-loger
19-goleas (jahta)
20-kuff-tjalk
21-besan-ewer
22-galiot
23-bragoc
24-trabakul
25-pelig
26-galeas
27-kuff
28-atlantski loger
29-kahn
30-kuter
31-tjalk
32-bracera
33-leut
34-yawl z bermudskimi jadri
35-yawl s sošnimi jadri
36-ketch z bermudskimi jari
37-ketch s sošnimi jadri
38-škuner
39-kuter
40-slup
41-cat
No vsega je kar preveč za takojšnjo prepoznavnost. Ko pa se malo poglobiš v osnove in nato kombinacije pa gre. Kot znimivost bi poudaril razliko med yawl-om in katch-em. Jambor pred ali za krmilom.
Lep pozdrav!
Za povečavo slik se bom potrudil in jih v več delih dodal.
Turški gulet je tradicinalno turško plovilo izdelano iz lesa. Uporablja se za obalno plovbo ter ima visok premec ter odsekano krmo. Paluba je široka in se v zadnjem obdobju uporablja kot odlično turistično plovilo. Več se jih vidi tudi v Jadranu.
Ima dva jambora ter spada med škunerje.
Kuter,ki si ga priložil, ima sošno glavno jadro in dve prečki, kar ga v bistvu poimenuje (prečki namreč, glavno je lahko tudi bermudsko)
Turški gulet je tradicinalno turško plovilo izdelano iz lesa. Uporablja se za obalno plovbo ter ima visok premec ter odsekano krmo. Paluba je široka in se v zadnjem obdobju uporablja kot odlično turistično plovilo. Več se jih vidi tudi v Jadranu.
Ima dva jambora ter spada med škunerje.
Kuter,ki si ga priložil, ima sošno glavno jadro in dve prečki, kar ga v bistvu poimenuje (prečki namreč, glavno je lahko tudi bermudsko)
Ali se je že kdo vprašal zakaj je toliko morjeplovcev v bistvu celincev? Tudi naša največja pomorca admiral Tegetthoff (rojen Mariborčan) in veliki admiral Anton Haus (rojen v Tolminu), pa tudi Mušič,Šterk,Ali Ulaga in pokojni Slavc Šikonja so kontinentalci.Zadnji se jim je pridružil Miran Tepež.
Od Jugoslovanov je bil edini obmorec Franjo Visin, ki je prvi s tega območja obplul svet.
Med kontinentalci bi vsekakor omenil pisatelja JOŽA HORVATA.ki je s knjigo Nad brezni oceanov "krivec" za moje drugačno gledanje na morje.
Torej zakaj toliko celincev?
Od Jugoslovanov je bil edini obmorec Franjo Visin, ki je prvi s tega območja obplul svet.
Med kontinentalci bi vsekakor omenil pisatelja JOŽA HORVATA.ki je s knjigo Nad brezni oceanov "krivec" za moje drugačno gledanje na morje.
Torej zakaj toliko celincev?
Mogoče je pa več primorcev med smučarji!?
Vsaj tako se mi zdi, da mi celinci gledamo na morje zgolj romantično, primorci pa še vse ostalo (turisti, delo, kruh, burja, mraz...).
Nekoč nekdaj sem imel deklino iz Pirana, ki je morje skorajda sovražila. Plavat je šla redko kdaj, sonce je tudi ni privlačilo, skratka, skregana z morjem na celi črti.
In tista zgodba, ki sem jo nekje že opisal, o mojem sosedu, ki je sanjal, da bo objadral svet. Prej ni nikoli jadral, zato sem ga enkrat povabil na 3 dnevno jadranje. 2 dni je kozlal, 3 dan sva se zibala v marini. Zdaj sanja o drugih rečeh.
Vsekakor pa vsa čast tistim, ki so sanjali in dosanjali svoje sanje. Eni celo večkrat. "Norci!!!".
Moje mnenje je, da imam vsaj za 15 let dovolj dela z Jadranom in me prav nič ne vleče na offshore daleč v divja morja.
Vsaj tako se mi zdi, da mi celinci gledamo na morje zgolj romantično, primorci pa še vse ostalo (turisti, delo, kruh, burja, mraz...).
Nekoč nekdaj sem imel deklino iz Pirana, ki je morje skorajda sovražila. Plavat je šla redko kdaj, sonce je tudi ni privlačilo, skratka, skregana z morjem na celi črti.
In tista zgodba, ki sem jo nekje že opisal, o mojem sosedu, ki je sanjal, da bo objadral svet. Prej ni nikoli jadral, zato sem ga enkrat povabil na 3 dnevno jadranje. 2 dni je kozlal, 3 dan sva se zibala v marini. Zdaj sanja o drugih rečeh.
Vsekakor pa vsa čast tistim, ki so sanjali in dosanjali svoje sanje. Eni celo večkrat. "Norci!!!".
Moje mnenje je, da imam vsaj za 15 let dovolj dela z Jadranom in me prav nič ne vleče na offshore daleč v divja morja.
Pred leti, ko sem še bil na barki ( Splošna Plovba Piran), nas je na prvi ladji bilo okrog 24 pomorcev. Od tega polovica Štajercev z Prekmurjem, eden iz Bosne, nekaj Dalmatincev in štirje Primorci. Dva z Obale in po eden iz Postojne in N. Gorice. Eden od dveh z Obale, takrat še je bil kadet, je že dolgo zaposlen na Luški kapitaniji v KP (kdo ima pri nas registrirano plovilo, je sigurno imel opravka z njim).
No če ostanemo pri tej stvari, kontinentalci in morje, je verjetno za mnoge stvar v tem, da nam je morje nekako oddaljeno in povezano z večjimi stroški pridet do njega , kot Priobalcem in zato smo ga bolj željčni kot oni , kateri ga vidijo vsak dan. In pa seveda tudi to, kar je zapisal Marchi v drugem stavku.
Ta pravi Primorci, kateri živijo z morjem in ne samo ob morju, pa seveda enako tako gojijo ljubezen do morja in tudi ne morejo brez njega. Tako kot mi nekateri.
LP
No če ostanemo pri tej stvari, kontinentalci in morje, je verjetno za mnoge stvar v tem, da nam je morje nekako oddaljeno in povezano z večjimi stroški pridet do njega , kot Priobalcem in zato smo ga bolj željčni kot oni , kateri ga vidijo vsak dan. In pa seveda tudi to, kar je zapisal Marchi v drugem stavku.
Ta pravi Primorci, kateri živijo z morjem in ne samo ob morju, pa seveda enako tako gojijo ljubezen do morja in tudi ne morejo brez njega. Tako kot mi nekateri.
LP
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti