elan 33

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

brin
Naddesetnik

elan 33

OdgovorNapisal/-a brin » So Apr 09, 2016 16:25

Pozdravljeni,

sem pred nakupom svoje prve jadrnice. Že dalj časa se spogledujem z elan 33-ko, ki mi je finančno dosegljiva t.j. max 20t Eur vizualno mi je pa še vedno ena lepših bark kljub temu, da je letnik 90. Na netu ne najdem dosti opisov in mnenj, da bi si lahko pomagal in lažje odločil za nakup.

Zanima me vse okoli barke: osebna mnenja in izkušnje, jadralne lastnosti, ali je primerna za daljša jadranja, pomanjkljivosti, prednosti, ali pomeni 25 let, da je barka odslužila svoje,...

V naprej se Vam zahvaljujem za mnenja in nasvete
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » So Apr 09, 2016 16:39

Elanke so hitre in kvalitetne barke,smole so bile pa včasih boljše in barke trdnejše,ker niso tolk na hudičevo povsod šparali.Tko da se letnika 90 ne rabiš bat,če je pa kaka pika osmoze pa ne zganjaj kravala ampak pokitaš ali zaplastificiraš in 5 let spet pluješ.Mal poglej okoli pripon da so vpetja čvrsta,pritrdišče kobile mora biti suho.Jadra preglej.. in velik užitkov z njo ti želim,na ruti junija se pa vidimo in jo zalijemo.
LP Iztok
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » So Apr 09, 2016 16:51

:) kot ti je polanc povedal je vse ok, padla pa mi je v oči ta beseda....., ali je primerna za daljša jadranja........., seveda je 8) meni še ni uspelo pridet do teh metrov, z mojo 6,70 m pa grem kamor hočem, ni nobenih problemov le prostora je manj :wink:
brin
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a brin » So Apr 09, 2016 17:24

Hvala za spodbudo. Upam, da se bo končno želja uresničila - začne se, ko ti raste puh, realizira pa ko se obarva v srebrno :)
Jadra naj bi bila nova. Motor je yanmar gm 20, baje v dobrem stanju.
Aja pa nekje sem prebral, da naj bi hrvati l. 1992 s 33-ko zmagal na regati čez Atlantik - America 500. a je pol zmožna tudi tega :)
No super, pol osmoza ni taka panika tak pa lastnik pravi, da je nima.

Še enkrat ti hvala

p.s. zalijemo obvezno
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » So Apr 09, 2016 17:24

Da, glede same barke se strinjam s Polancem.
Če bi jaz na njej našel kaj osmoze, bi se je verjetno vseeno malo bolj resno lotil - a kakšna katastrofa to vsekakor ni.
Tako da če je strukturnimi elementi vse OK - ni problema.

Glede tvojega vprašanja o primernosti za daljša jadranja... mi pa enako kot Alesju ni čisto jasno; Vsaka barka je namreč primerna za jadranje - koliko dolgo in daleč je pa odvisno predvsem od tvojega potrpljenja in zalog hrane...
Če misliš glede dolžine... tudi s 6-metrskimi jadrajo čez oceane. Eden bolj znanih angleških solo jadralcev vsako zimo naredi kar nekaj milj po severnem Atlantiku, med ledom in viharji... z barko cca 8 metrov. Prejšnja je imela pa približno 6,5 metra.
Če je strukturno OK in jo še malce utrdiš in opremiš... greš načeloma lahko tudi čez ocean.
brin
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a brin » So Apr 09, 2016 17:40

Ja res je, da mi ni čist jasn glede dolgih plovb, mam predstavo, da je centralen kokpit obvezen, full hell kobilica,... V glavi imam Slavico od Alija Ulage. No super, da ni to nujno
Glede strukturnih elementov, na kaj je dobro biti pozoren?

hvala
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » So Apr 09, 2016 17:58

brin napisal/-a: Glede strukturnih elementov, na kaj je dobro biti pozoren?

Na denarnico. :wink: :lol:
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » So Apr 09, 2016 19:35

brin napisal/-a:Ja res je, da mi ni čist jasn glede dolgih plovb, mam predstavo, da je centralen kokpit obvezen, full hell kobilica,... V glavi imam Slavico od Alija Ulage. No super, da ni to nujno
Glede strukturnih elementov, na kaj je dobro biti pozoren?

hvala

Centralen kokpit je pogost v mrzlih krajih, ker se itak ne moreš kopati in si želiš biti čimdalj od vode.
Prav pride na pasažah (10% časa), na sidru (90% časa) pa je manj primeren.
Kopalna ploščad je boljša, če se rad kopaš. Zato imajo na Jadranu in v Karibih skoraj vsi kokpit zadaj in odprt prehod proti vodi.
Če pod "dolgo plovbo" misliš "barefoot circumnavigation" - se pravi obplutje sveta bosonog - to je po "toplem" ali bolj natančno: skozi Panamski in Sueški prekop, potem je to možno tudi s 333. Malo moraš gledati na vreme, morda ima barka malo predolg jambor in preveč jader in je bolj med lahkimi, a ni hude panike. Omejitev je lahko zaloga vode, goriva in nasploh prostor za opremo, rezervne dele itd. A za manjšo posadko je OK.
Če pa z daljšo plovbo misliš iz Kopra v Grčijo, potem je pa to idealna barka. Hitra, odzivna in prijetna za bivanje. Ima stojno višino - to je pomembno, ima prostorno kopalnico z dovolj prostora za morke cunje itd, ... Res ji nič ne manjka.
Zelo rada jadra kar precej nagnjena. Če ti to ustreza je super barka.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Uporabniški avatar
Leut
Admiral

OdgovorNapisal/-a Leut » So Apr 09, 2016 21:03

Tomaž, Brin ni mislil 333 temveč 33, to pa je velika razlika, tako v ceni kot kvaliteti jadranja. S 33 lahko greš do Grčije in še kam brez straha.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » So Apr 09, 2016 22:34

Leut napisal/-a:Tomaž, Brin ni mislil 333 temveč 33, to pa je velika razlika, tako v ceni kot kvaliteti jadranja. S 33 lahko greš do Grčije in še kam brez straha.

:D tudi z mojo 23ko lahko greš do grčije in še kam 8) :D no problem :wink:
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » So Apr 09, 2016 23:04

Leut napisal/-a:Tomaž, Brin ni mislil 333 temveč 33, to pa je velika razlika, tako v ceni kot kvaliteti jadranja. S 33 lahko greš do Grčije in še kam brez straha.

Leut, hvala za popravek. Sem na hitro prebral osnovni post in falil model.
Brin, pozabi na moje klobasanje. Z Elan 33 nimam nobenih izkušenj in ne morem komentirati.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
brin
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a brin » So Apr 16, 2016 00:58

Sem bil na ogledu barke in je bilo par zadev, ki so me zmotile. Sicer je bila lepa vendar pa mokra pri kobili in motorju bilo je tudi nekaj problemov z elektroniko,...
brin
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a brin » So Apr 16, 2016 01:17

Hvala Vam za nasvete in tebi Tomaž za inspiracijo s tvojim Heronom - bravo!
Uporabniški avatar
Leut
Admiral

OdgovorNapisal/-a Leut » Ne Apr 17, 2016 21:51

alesjo napisal/-a:

:D tudi z mojo 23ko lahko greš do grčije in še kam 8) :D no problem :wink:

Aleš, tale tudi gre očitno povsod, je pa tvoja v primerjavi z njegovo prava velikanka!

https://www.youtube.com/watch?v=PE564oYl4Ds
Katia
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Katia » To Apr 19, 2016 13:10

brin napisal/-a:Sem bil na ogledu barke in je bilo par zadev, ki so me zmotile. Sicer je bila lepa vendar pa mokra pri kobili in motorju bilo je tudi nekaj problemov z elektroniko,...

A je ta barka v čarterju kje, ki si jo gledal? Z E333 znajo bit težave, če ni dobro vzdrževana.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost