šola jadranja

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

zami
Naddesetnik

šola jadranja

OdgovorNapisal/-a zami » Pe Dec 05, 2008 12:48

pozdravljeni,

sem bol nov na forumu sicer pa vas že nekaj časa spremljam, no pred kratkim sva si z punco kupila jadernic ki jo zdaj v celoti obnavljama, me pa zanima katero šolo jadranja mi priporočate, no na to temo še nisem nič zaslediv na forumu pa verjamem da je kr zanimiva, ker na enem tečaju sem bil pa ni blo glih tak kot so obljubljali a ma kdo kakšne iskušnje?

hvala!
Uporabniški avatar
Lipi
Kapitan
Kraj: LJ - Vrsar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Lipi » Pe Dec 05, 2008 13:43

Lep pozdrav in dobrodošel med jadralci :D

Kar se tiče šole jadranja je vse odvisno od tega, kaj ti hočeš. Iz lastnih iskušenj ti lahko dam informacije o 2 jadralnih šolah (malenkost različnih):

1: JKL - jadralni klub Ljubljana: vsako leto spomladi in jeseni organizira jadralni tečaj (teorija in praksa). Tečaj mislim da traja približno 2 meseca - 2X na teden v Ljubljani teorija in 4 - 5 vikendov v Piranu na jadrnicah. V primeru, če ispit že imaš, se lahko dogovoriš samo za praktični del (jadranje) tečaja. Je pa fajn, ker se lahko kasneje udeležiš tudi kakšne regate na slovenskem morju.
V tem klubu sem tudi sam začel svojo "jadralno kariero", odpeljal marsikatero regato, pa tudi tečaje sem vodil ... :D

2: EYC - Event yachting klub: imajo 2 tipa tečajov - samo teorijo (ispit), ali pa samo jadralni tečaj. Tu je zgodba malenkost drugačna od JKL-ja. Jadralni tečaj traja 4 ali 7 dni. Ni razpisanih kakšnih terminov, je bolj po principu povpraševanja. Tudi v tem klubu umaš kasneje ceu kup možnosti jadranja in drugačnega druženja - trenutno je v organizaciji off-shore jadranje... Sem pa tudi v tem klubu odpeljal kakšen tečaj :D

Verjamem, da je še cel kup drugih (dobrih) jadralnih šol. V omenjenih sem tudi sam aktivno sodeloval in v EYC še sodelujem, tako da vem kakšen princip "dela" je v teh dveh klubih. Za kakpnega drugega se bo pa še kdo drug razpisal, ki ga verjetno bolje pozna kot jaz.

Upam, da ti je odgovor v pomoč ...
še kakšen meter več ...
kiwi

OdgovorNapisal/-a kiwi » Ne Jan 18, 2009 19:07

Pozdravljeni!

Sem dokaj nov na temle forumu pa vendar ga občasno spremljam že nekaj časa. Jadram že 5 let. Narejena imam oba izpita (voditelj čolna in GMDSS). Pa vendar jadrnice sam še nisem najel. Vedno je bil zraven prijatelj, ki je tudi skiper. Od njega sem se kar nekaj naučil. Pa vendar razmišljam,d a bi zaradi svojega dobrega občutka letos šel še na en tečaj preden bi sam najel barko. Toliko da dobim malo več prakse kar se tiče izplovljavanja (sidranja) in pristajanja. Predvsem slednjega meje najbolj strah - verjetno je tako pri večini začetnikov. Razmišljal sem o tečaju, ki ga ponuja ANA iz Murterja. Kolikor vem so zelo priznana šola jadranja na jadranu. V ponudbi imajo trenutno 3 dnevni tečaj - Priprava na charter. Pa me zanima ali mislite, da bi to bilo dovolj. Predvsem me skrbi, ker je to samo 3 dni. Vem pa da so tečaji pri njih zelo intenzivni.
Link do omenejnega tečaja.
http://www.anasailing.com/tecajevi.asp

Ali je kdo od vas obiskoval to šolo in kakšne so vaše izkušnje z inštruktorji. Saj veste. Njihov odnos do slovencev. Hrvaški jezik mi načeloma ne dela problemov, saj sem doma iz haloz. To pa je samo nekaj kilometrov od hrvaške.

Za morebitne napotke se vam že v naprej zahvaljujem. Pred dnevi sem pisal na kar nekaj jadralnih šol pri nas pa nisem dobil žal še nobenega odgovora.

Lep pozdrav
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Ne Jan 18, 2009 20:45

kiwi....

najhuje je, da je pristajanje problem, ki se ga lahko naučiš, le da je z vsako jadrnico drugače. In nikoli se ga ne boš naučil na pamet, ker bo vedno nekaj drugače, kot je bilo prejšnjič. Enkrat bo veter v krmo, drugič v bok..
Najenostavneje je gotovo, da se vpišeš na tak tečaj, kjer ti bodo pokazali, kako se pristaja, kako veže in kako ravna, če slučajno gre kaj narobe... slednje je še najhuje, ko vsi sedijo in gledajo, kako se matraš in želiš popraviti stvar, ki je nisi predvidel.
Resnica pa je, da se boš moral 100 krat zapeljati ven in not iz marine, da boš lahko rekel, danes pa znam, pa še takrat se zna vedno zgoditi, da kaj zamočiš.

Tehnika....Precej pomemben je zanos jadrnice pri vožnji vzvratno, ene vleče levo, druge desno. Ko se navadiš je ok, prej pa je stvar silno moteča in povzroča največ težav (kar se spomnim iz mojih izkušenj). Druga zadeva je obvladovanje hitrosti tako pri vožnji naprej, kot nazaj. Veliko kopenskih pomorcev misli, da je potrebno v marini voziti skoraj 0 vozlov, pa pogosto ni tako, ker je treba reagirati odločno in zato je potrebna tudi neka hitrost, sicer te barka ne uboga... Aja, pa še obnašanje pri obračanju.... menda si že opazil, da jadrnica ni kot avto... nekam čudno reagira na krmilo in tudi "rajdni" krog je drugačen...

Mislim, da se da o tej temi veliko prebrat, tako, da zadevo začutiš preden jo imaš v rokah, potem pa trening... enim gre s prve, drugi pa morajo malo vadit... do takrat pa se izogibaj močnim vetrovom in ozkim marinam pa bo vse ok...
PS... če boš šel na ta tečaj, pa nam poročaj, ker verjetno še marsikoga zanima kako je tam. Vprašaj tudi kakšno eliso ima barka, ki jo voziš (sam imam zdaj auto-prop in s tem odpade zanos barke)..

Skratka, naj ti ne vzame volje prvi pristanek...
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Jan 18, 2009 22:17

Vse kar piše DR.E je res in velja upoštevati.
Mogoče še tole. Če boš imel aktivno posadko, ki ti bo veselo metala štrike v marinah, potem ne bo večjih težav. Stvar je veliko težja, če imaš samo ženo in otroka, ki "turistično" opazujeta, kako se ata matra. Takrat je bolj malo prostora za napake.

Zame je najtežje pristajanje. Izkušnje mi povejo, da je najlažje pristati ob bok že privezani barki. Če je prostora preveč, te hitro lahko začne zanašati. Če pa se "priklopiš" na soseda, potem si vsaj v eni točki fiksiran in potem sledijo še ostale bitve.

Naj ti ne bo nerodno prositi za pomoč posadk na sosednjih barkah in pomolu.

In pa, vzemi si čas. Dober kapitan ne pridrvi v marino, ki je ne pozna in se zakadi v prvi privez, ki je prost ampak si situacijo najprej dobro ogleda, preuči in mirno zapluje v manever pristajanja. Za začetek morda kar s premcem naprej, kasneje tudi s krmo...

Kar pogumno!
Kariera morjeplovca se začne s prvo prepluto miljo. Več jih bo, bolje bo.

Glede šole pa sem o ANI bral da je ok v smislu celovitega tečaja. Za samozavest pa najemi inštrukcije z nekaj urami pristajanja. To ti bo najbolj koristilo.
V izolski marini sem velikokrat opazoval, ko so tečajniki cel dan pristajali, obračali in spet pristajali. To je to kar rabiš.
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Po Jan 19, 2009 08:43

ja.. kar Marchi pravi glede pristajanja in inštruktorja je res zakon... samo nisem predlagal tega, ker ponavadi če najameš barko je cilj pot in ne igranje v marini...

Najtežje je če imaš ženo z malim otrokom, ki ga ne upa izpustiti iz rok... potem je metanje vrvi in privezovanje izključno v tvojih rokah.. po drugi strani pa je jasno, da nikoli ne zapustiš krmila in ročice za "gas" dokler nisi privezan.

Pri pristajanju s premcem upoštevaj seveda vztrajnost plovila, dolžino in seveda dejstvo, da nimaš razen motorja nobenih zavor.
Nazadnje spremenil DR.E, dne Po Jan 19, 2009 10:05, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Po Jan 19, 2009 09:58

Murphijev zakon pristajanja:
Uspešnost pristajanja je obratno sorazmerno s številom gledalcev na obali.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Jan 19, 2009 10:22

Gusarski zakon pristajanja:
Število mrtvih je sorazmerno s številom smejočih in nepomagajočih na pomolu.
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Po Jan 19, 2009 10:24

Ostanimo resni.... ko lastniki plovil vidijo, da bo "sran.." kaj hitro priskočijo na pomoč, čeprav so pred tem samo gledali...

u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Po Jan 19, 2009 12:45

Vse je res kar so napisali predhodniki. Je pa tudi res da če pristajaš na bok oziroma ob lastniško barko boš vsekakor deležen pomoči, če že ne zaradi drugega iz "strahu" lastnika. Vsaj jaz vedno stopim na bok in popazim na barko, med tem ko čarteristi ponavadi takoj potem ko se privežejo oddrvijo iz barke in jim je vseeno kaj se bo zgodilo.

Je pa res da pri pristajanju je le vaja vaja vaja in še 1x vaja! 1000 različnih pogojev in temu tudi pristajanj, nikoli ne boš pristal kot parkiraš avto. Še zelo izkušenim se nam kdaj pa kdaj ponesreči. Pa brez panike če ne gre prvič, ponovi vajo, ne rini če ne gre. Če imaš možnost ponovi manever še 1x.
LP, Uroš.
Uporabniški avatar
barba&capo
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a barba&capo » Po Jan 19, 2009 13:08

Pozdravljeni!

Šolo jadranja oz. začetni tečaj jadranja lahko opravljate tudi pod okriljem Akademskega jadralnega kluba na Fakulteti za pomorstvo in promet. Več informacij pa na sledeči povezavi:

http://www.fpp.edu/~ajk/_ajk_fpp/Zacetni%20tecaj.htm

Naj omenim še to, da bom na tečaju tudi sam aktivno prisoten, tako da lahko za dodatne informacije kontakrirate tudi mene.

LP Urban
burjovc
Viceadmiral
Kraj: Ta domač

OdgovorNapisal/-a burjovc » Po Jan 19, 2009 14:30

V lanski sezoni sem se udeležil skiperskega tečaja pri ANA-SAILING na Murterju, leto poprej pa sem opravil štiri dnevni tečaj pod vodstvom Iztoka Nežmaha v organizaciji BRAVO-yachting.
Priporočam slednjega, saj smo ravno pristajanje v različnih vetrovih trenirali vsak dan - kolikokrat smo pač želeli.
Dejansko pa, kot je že v prejšnjih odgovorih napisano, se vsaka jadrnica pri pristanku na krmo obnaša drugače. Obnašanje je največ odvisno od oddaljenosti propelerja od krmilnega lista.
Najboljše je, da na odprtem morju oz. tam kjer je dovolj prostora probaš kako se odziva. Glavno pravilo pa je - manever pristajanja začeti dovolj zgodaj :!: :!: :!:
Veliko vetra in mirno morje
kiwi

OdgovorNapisal/-a kiwi » Sr Jan 21, 2009 12:07

Pozdravljeni!

Vidim, da ste se kar razpisali. Mi je jasno ja da je potrebna samo vaja in še enkrat vaja. Ravno zato bi rad obiskal še en tak tečaj preden bi sam najel. Sedaj sem dobil tudi ponudbo od Euronautic, ki ima svojo poslovno enoto v Biogradu. Dejstvo je to, da mi njihov termin najbolj odgovarja. Sem namreč muzikant in imam vikende že precej v naprej zasedene in takrat ko bi lahko recimo pri ANA imel tečaj imam že vse polno. En prijaterlj ima svojo jadrnico pri njih v čarterju in tudi sam se je pri njih učil in pravi, da so kar vredu. Tako da se bom najverjetneje odločil za njih. Termin je od 23.5 do 30.5. Bom pa poročal o svojih izkušnjah. Za vse predloge in pomoč se vam vsem zahvaljujem.

Lep pozdrav
Boštjan
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Jan 21, 2009 18:29

Pozdravljeni
Nisem še zasledil,da bi kdo omenil Jadralni priročnik.Jaz že kar nekaj let -čez 20 plujem, pa velikokrat najdem kak odgovor v njem.Res se ga splača imeti in prebirati seveda :wink:
LP Iztok
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Če Jan 22, 2009 15:51

Priročnik je tudi dobra zadeva, vendar vseeno za konkretno zadevo je potrebna le praksa, je pa dobro prej poznati nekaj teorije.
LP, Uroš.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost