Pozdravljeni
Sem nov na forumu in imam eno vprašanje.
Pred časom sem v Valu prebral potopis o jadranju po Savi in Donavi do Črnega morja. Pot naj bi bila nekdanja pot Argonavtov. Opravili pa so jo možaki iz Horjula z majhno jadrnico.
Zanima me tip in lastnoti ter mere jadrnice. Saj za plovbo po rekah mora bit majhna.
Za odgvore hvala
LP Janez
Jadrnica
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Pozdravljen!
Ja to je bilo pred leti... Možakar, ki je bil pobudnik vsega tega Janez Grdadolnik je bil res iz Horjula, sem ga tudi osebno poznal. vendar pa je sedaj žal že nekaj let pokojni. Jadrnica s katero so pluli po Savi je bila njegove lastne proizvodnje, tip Argonavt.
Kasneje so jadnico dodelali in pod peresom gospoda Paš-a je nastala jadrnica Argo 680. V načrtu je bila tudi večja sestra Argo 790, ki pa zaradi smrti gospoda Grdadolnika ni nikoli ugledala luč sveta. Ideje so bile velike in verjetno bi danes imeli že celo serijo jadrnic Argo. Žal pa...
Upam, da pomaga. LP
Ja to je bilo pred leti... Možakar, ki je bil pobudnik vsega tega Janez Grdadolnik je bil res iz Horjula, sem ga tudi osebno poznal. vendar pa je sedaj žal že nekaj let pokojni. Jadrnica s katero so pluli po Savi je bila njegove lastne proizvodnje, tip Argonavt.
Kasneje so jadnico dodelali in pod peresom gospoda Paš-a je nastala jadrnica Argo 680. V načrtu je bila tudi večja sestra Argo 790, ki pa zaradi smrti gospoda Grdadolnika ni nikoli ugledala luč sveta. Ideje so bile velike in verjetno bi danes imeli že celo serijo jadrnic Argo. Žal pa...
Upam, da pomaga. LP
Osebno poznam človeka iz Zagreba, ki je skupaj s svojo ženo v sredini osemdesetih let splavil svoj doma narejen katamaran dolžine sedmih metrov na Jarunu in potem po Savi, Donavi, Črnem morju skozi Turčijo okoli Grčije in po slabem letu dni avanture pristal v Betini na Murterju. Ko sem imel še jadrnico v Betinjski marini sem ga večkrat povabil na pivo in veliko noči je bilo prekratkih za vse kar se jima je zgodilo v tem letu. Zanimiva izkušnja, ki je vsekakor izvedljiva.
^^^^^^^^^^^||
|______________||'""|""\__,_
|UNION_je zakon!!||__ |__|__ |)
I(@) |(@)"""**|(@)(@)****|(@)
|______________||'""|""\__,_
|UNION_je zakon!!||__ |__|__ |)
I(@) |(@)"""**|(@)(@)****|(@)
-
Rok-11
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
To je pa bolj odvisno od reke in tvojih idej/želja. Sam bi ti bolj priporočil kaj z (izvlečno) kobilico - bo bolje zaradi zanosov pri ev. jadranju v veter. Lahko je pa tudi katamaran, saj če se prav spomnim ima tudi Hoby kakšno verzijo s kobilico.
Kot zanimivost - včasih so jadrali tudi po Ljubljanici. Tako se je moj oče naučil jadranja. Jadrali so še z L5-kami, ki niso prav mini majhne barke.
Pod mostovi pa je šlo z nagibanjem barke into j eedina reč, ki jo na katamaranu n eboš mogel izvesti.
Kot zanimivost - včasih so jadrali tudi po Ljubljanici. Tako se je moj oče naučil jadranja. Jadrali so še z L5-kami, ki niso prav mini majhne barke.
Pod mostovi pa je šlo z nagibanjem barke into j eedina reč, ki jo na katamaranu n eboš mogel izvesti.
yenkee napisal/-a:Kakšno jadrnico priporočate za plovbo po rekah.
LP J
Ena od "jadrnic", ki bi jo lahko uporabil za plovbo po rekah, je McGregor. Ima malo greza(uvlačljiva kobilica), jambor se ji enostavno podira(podatek iz prospekta), enostavna za prevoz po cesti(prodajajo jo skupaj s prikolico) ima vodni balast, ki ga izpustiš, ko se jadrnica spremeni v "gliser".
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov