Napeljava nove dvižnice za genaker

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Sea storm
Poročnik bojne ladje

Napeljava nove dvižnice za genaker

OdgovorNapisal/-a Sea storm » Če Jun 21, 2018 13:27

Prejšnji lastnik je imel dvižnico genakra napeljano kar po zunanji strani. To se ni izkazalo za primerno. Saj se mi je dvižnica zataknila na zgornjem škripcu in sem jo moral v sili odrezati. Sedaj poskušam napeljati dvižnico v jambor (Selden mainsail reefing system, z dvema križema).
Uporabil sem preverjen način, ki sem ga že uporabljal. Tanka vrv na koncu katere so matice (z magnetom lahko potem z lahkoto potegneš napeljno vrv iz jamborja). Splezam na jambor in vstavim v uvodno luknjo za vrv. Problem pa nastane, ker se zatakne pri križu (ojačitev) in nikakor ne spravim mimo nje. Mogoče bi bil primernejši kabel za napeljevanje elektroinštalacij?
Ima kdo še kakšno idejo?
Napeljava s pomočjo druge dvižnice (genove) žal ne pride v poštev.
sailord
Kontraadmiral

Re: Napeljava nove dvižnice za genaker

OdgovorNapisal/-a sailord » Pe Jun 22, 2018 14:44

Vedno vžge, če poskusiš z tanjšo vrvjo/vrvico. Nanjo daš obtežitev (matico, svinec ribiški, ipd) (, Tanjšo vrv spuščaš znotraj jamborja, nanjo pa pritrdiš dvižnico. Na koncu z vrvico potegneš ven dvižnico.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Jun 22, 2018 23:46

Ne vedno...

Jaz običajno počnem tako (primerno tanka vrvica in gledam tudi, da so matice dovolj majhne, da če je kje na vhodu kak škripec, gredo tudi skozenj) in praviloma mi uspe tako. Kaka dva tedna nazaj je nekdo (izkušen, ki ve bolje, ampak mu je padla koncentracija in je potegnil, preden je pomislil) ob snemanju jambora pri pripravi majhne jadrnice za prevoz potegnil dvižnico za kakih 10 cm v jambor.

Nekaj dni kasneje pred ponovnim sestavljanjem sem - trma - poskušal skoraj pol dneva na ta način z tanko vrvico in maticami, a tokrat neuspešno. Nekje je bilo nekaj, kjer samo teža matic ni bila dovolj, da pride skozi.

Potem je tokrat šlo čisto lepo, ko sem tam potisnil s 'foršpanom' (mislim da tokrat 30 m dolga - fiberglas zadeva, ki jo potisneš skozi cevi za elektriko, da potem potegneš žice v cevi). Prejšnjikrat sem že kdaj imel težave pri napeljavanju s 'foršpanom' vrvi v jambor ('se je napeljala' ena dvižnica okrog druge ali drugih), tokrat pa šlo od prve in OK.

Po mojem je treba imeti tudi srečo.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » So Jun 23, 2018 07:53

Ja, še to...

Trenutno imam to v zaboju z opremo v Bohinju, ampak grem predvidoma jutri tja in lahko prinesem in ti posodim, če meniš, da ti lahko pride prav (predvsem če je dolžina, kolikor mora skozi jambor manj kot 30 m).

Poglej ZS
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Sea storm
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Sea storm » Pe Avg 10, 2018 12:02

Pozen odziv iz moje strani. Se zahvaljujem za pripravljenost na pomoč. Sem kupil elektro-inštalacijski vodilni kabel (iz kovinske vzmeti; plastični se preveč zvija). Poskusil sem tudi s to metodo, vnedar ni bilo uspeha. Nato smo odnetali uvodni škripec dvižnice za genaker. V jamboru smo našli gnezdo. Če bo kdo imel podobne težave.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov