Prvih 100 milj

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Kovač
Admiral

Prvih 100 milj

OdgovorNapisal/-a Kovač » To Jul 14, 2020 15:47

Pozdravljeni,

Sem razmeroma nov član na forumu in na sploh v navtiki.

Lansko leto sem si kupil Elan Zeta jadrnico, naredil izpit med dopustovanjem na Krku. Potem pa me je pičilo in sem se odločil še za individualno obravnavo, pri čemer mi je pomagal Marchi .

S tečajem sva pričela v Januarju, 20. februarja pa sem imel samostojni plov z Bavario 36 , še z ženo in hčero (14 let).

Potem pa obdobje korone, brez plutja in komaj smo čakali da gremo spet na morje. Forumaš Polanc, se me je usmilil in povabil na eno nedeljsko jadranje, da smo vsaj malo dobili občutkov in veselja. En teden pred našim glavnim dopustom pa sem imel pri kolegu, ki ima v Puli B36, še malo hitrega tečaja in piljenja tehnike jadranja, pristajanja, manevriranja,...

No, potem pa je napočila sobota 11.7. ko smo tričlanska družina in moj prijatelj Jan (študent elektrotehnike) odrinili na prvo plovbo oziroma letni dopust. Mogoče se sliši čudno, zakaj na družinski dopust še nekdo, ki ne sodi zraven?
Pa vendar, zadeva se je izkazala super, kajti z dvema bab... bi šlo na momente kar težko. Zato sem želel še ene roke in ene možgane zraven. Jan je namreč zelo bister in hitro učljivo, zna pa jadrati tudi na Zeti. Naučil se je vozle, v Puli sva na uvajanju šla skupaj skozi vse manevre in to je to.

Sobota:
Izpluli smo ob 6:30, pihala je šibka burja, in glej ga zlomka zunaj že lepo število jadrnic :shock: . Aha, pravi jadralci niso zaspanci. Šibamo lepo v orco , preko Kvarnerja sva iz kurza odhajala po 1 miljo v orco. Končno destinacijo smo si določili Mali Lošinj in jo dosegli po 9 urah. (50 EUR privez, sanitarije doplačilo )
Zanimivi občutki, ko prvič pristajaš v marino ki jo ne poznaš in niti ne veš kako izgleda, kako ti signalizirajo kam pristati....
Bilo je malo vetra ampak pristanek na krmo uspel v prvem poizkusu :D .

Takoj pivo, več kot zasluženo za prvih 42 milj. Utrujen sem bil pa ko šus...

Nedelja:
Mali Lošinj - Olib kjer smo si izbrali zaliv Sv. Nikola.
Na koncu Lošinja, smo šli po južni strani od majnšega otoka Kozjač, kjer so nas glede na to, da je bilo zelo malo vetra, presenetili visoki valovi. Sklepam, da zaradi srečevanja tokov med otoki...
Na poti do Oliba smo na Silbi naredili uspešno vajo sidranja. Do konca Silbe smo se potem bolj cjazili, potem pa do Oliba kot raketa po maestralu. Je blo kr škoda, da smo to izbrali za cilj. Vendar nam je bilo pomembno dobiti bojo!! Prvič smo šli na bojo in zopet posebni občutki. Pihal je veter 18knt , tako da smo enkrat popravili, v drugo pa uspešno privezali na bojo in takoj pivo. Za nami pridejo na sosednjo bojo Italijani z eno hudo jadrnico z boatrusterji (ne vem kako se napiše) in so konkretno telovadili in v četrto jim je uspelo, vmes pa povozili bojo...
( 25 EUR vezanje na bojo in odpeljal je smeti)

Ponedeljek:
Olib - Dugi otok zaliv Pantera
Zjutraj je pihala burja 15 - 20 knt v sunkih, ko smo štaratli iz Oliba. Štartali smo s krajšavo obeh jader približno na polovico ali pa mogoče malo čez. Do prvih refulov o.k. potem pa nas je kar dobro polegalo. Opa, to je to o čemer ti vedno vsi govorijo in si rečeš, da ti boš pa previden... Takoj smo imeli jutranjo akcijo in še krajšali, potem pa je šlo 5.5 knt z cca. 1/3 krajšave. Pri teh krajšavah ne jemljite opisov preveč natančno, ker se je tolk hitr dogajalo, da adijo. Ampak smo lepo mirno speljali in hitro spravili zadevo v normalno stanje. So pa obučtki neprijetni, če tudi se gre za nekaj minut.. In odločili smo se, da imamo zlato pravilo, ker gre za družinsko jadranje, preko 5.5 knt ne plujemo.
Potem ko smo že bili rutinirani, smo še popoldanskem maestrali naredili pravočasno krajšavo in dobro smo se počutili, ker smo pravočasno odreagirali.
Potem pa pristajanje v Panteri, pri 17 knt vetra. Moje prvo pristajanje pri tako močnem vetru v marini. Spet nova marina, vse novo,.. 1m valovi pred marino... cmok v grlu. Trikrat poskusil, potem lepo pristal na pozicijo. Ufff , dinamičen dan.
Potem pa sem gledal pristajanje drugih in še kar nekaj mojstrov je bilo, ki so po dvakrat ali več popravljali.

Torek:
Dugi otok - Žut
Danes je pa fajn. Čist u izi, zato imam caj pisat tole. Do kosila smo šli na motor potem pa sem imel plan, da plutamo in pojemo kosilo, da ne bo ropotal motor. Mimogrede , zjutraj na privezu govorim s sosedom iz MB, in ker vidim da je strasten ribič , malo debate in mi podari velikega brancina, ki ga je ujel zvečer v marini. Že je bil za kosilo :lol:
In si rečem, bomo pa malo odprli genovo, tolk da nas malo nese v smeri, tud če 0.5knt. Talerji na mizo, v tistem pa začne lepo vleči zahodnik 10 knt in nas lepo potiska proti Žutu z 3-4.5 knt .
Mi pa še vedno samo genovo in poslušamo jazz, beremo, se razgledujemo … juhu, prov paše nam.
In BTW prevozili smo prvih 100 milj
Verjetno bomo šli na bojo, če bo prosta, sicer v marino ... EUR

Če bo čas, še kaj napišem, in če pogruntam kako se objavi fotke, pa še kakšno prilepim.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

Re: Prvih 100 milj

OdgovorNapisal/-a polanc » To Jul 14, 2020 16:04

Lepo se imate,že vidim nasmejane obraze ,ko se dobimo po dopustih in si povemo zgodbe..Upam ,da ti da hčerka vsaj malo krmilo,da probaš pilotirat :D Mogoče bi te popravil edino tam..plujte vi tud 7 ,če dajo razmere,jadra pa toliko pokrajšajte, da niste trajno podrti, čez recimo maks 25 ,še bolje 20 stopinj.Pa upoštevajte še eno malenkost.Če plujete z vetrom recimo 6 vozlov in vam instrument kaže 15 vozlov,je realnega vetra 21 in ko obrnete v veter vas to počaka pri recimo zlaganju jader..Uf,sem zatežu..dobronamerno UŽIVAJTE
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Jul 14, 2020 16:38

Bravo Kovač in ekipa! Lepo ruto ste naredili do zdaj. In ja, družina je dober alarm, ko se desci spravijo postavljat rekorde. :lol:
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » To Jul 14, 2020 20:38

Slika
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » To Jul 14, 2020 21:20

Lejte kako prav so jo prvezal.Na rinko in še spodaj za svaki slučaj..
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Jul 14, 2020 21:37

Zelo lep prispevek. Sem ga z veseljem prebral. Super posadka ste.
Samo tako naprej!
Uživajte. Srečno plovbo.
:D
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » To Jul 14, 2020 21:47

Slika
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » To Jul 14, 2020 21:55

Slika

Slika

Slika
Naša B36 ob sončnem zahodu na Žutu.

Z Janovo pomočju, sem uspel spravit fotke na forum. Še nekaj novega :-) .
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Sr Jul 15, 2020 07:04

polanc napisal/-a:Lejte kako prav so jo prvezal.Na rinko in še spodaj za svaki slučaj..

Glede tega smo tud izpadli kekci. Nismo bli čist sigurni ali se lahko
navežemo samo na zgornjo rinko. Iz prve smo ujeli bojo, vendar jo žena in Jan nista mogla toliko dvigniti ker je dobro pihalo.
Če pa bi dali vrv samo zgoraj, pa z lahkoto.
Po nekaj poskusih predvsem fizičnih vaj na premcu, smo se odločili da vežemo na zgornjo in konec. Potem pa v vodo in še en štrik še na spodnjo rinko, za ziher.

Ni mi dalo miru, vzamem gumenjaka in grem pogledat še ostale, kako so vezali. 70% jih je vezalo samo zgoraj , ostali kombinacija.

Potem sem zgruntal, da glede na tip boje , brez težav vežeš samo iz vrha, ker gre dejansko cev preko sredine boje in na njo je navarjena ukrivljena okrogla palica fi 14.

Še nismo končali z vezanjem, že pride kelnar iz gostilne, da je boja zastonj, če gremo k njim na večerjo, sicer pa 300kn.

Dali smo 300kn, ker tista večerja bi me prišla takoj še 50€ zraven...
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Sr Jul 15, 2020 07:15

In še malo glede psihologije.

Danes zjutraj vstanem ob 6:00. Z ženo pijeva kavico, jutranji utrinki v zalivu na boji, zvečer sva iz spalnice skozi okno gledala zvezdnato nebo. Skratka, super 8)

No, ob 6:30 pa že piha 9knt . Ufff, me že ima, da bi prtisnu uno tipko za kontakt :roll: . Ampak ne, ne boš, ker smo se zvečer zmenili da gremo zjutraj po kruh, malo po kopnem,.... seveda pa sta Jan in Maruša še v globokem spancu :twisted:

Motor bi ju seveda prijazno zbudil, ampak tisti pogledi, nakremženi obrazi, ki pridejo iz kabine,................ Jaz bi pa že eno uro plul.

Ja nč, telefon, knjige, plan, vreme, navigacija, čeprav že vse vem kam grem danes in čakat, da se mladi naspijo. Mater, kako se jim da ? :roll:
Uporabniški avatar
Lure
Admiral
Kraj: Ljubljana - Izola

OdgovorNapisal/-a Lure » Sr Jul 15, 2020 07:27

Super zapis in samo pogumno naprej!
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Jul 15, 2020 10:00

Če je le možnost in NI NEVARNOSTI se kam zaletet..komot potegneš ven mal jadra,se odvežeš in pustiš še motor spat..Kako je to uživaško lepo,ko v popolni tišini oddrsiš dalje,pa bog var radio pržgat,morje špila tko lepe simfonije zjutri da adijo pamet..
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Sr Jul 15, 2020 15:27

Danes smo se lepo naspali, ogledali kopenski del marine in okolice na Žutu, se skopali in štart.

Žut-Kaprije

Motorja samo toliko, da smo prišli iz zaliva, do 14-ih smo orcali v vzhodnik s 3-5knt , potem pa je le potegnil Jug 8-10knt, tako da lepo drsimo z bočnim vetrom 4-5.5 knt . Po začetem orcanju, je takšno nadaljevanje idealno.

Tudi hči Maruša je prišla na račun, da lepo vozi po zastavljenem kursu.

Aja, btw vmes pa nam jo je mimo pršibal delfin, 5m od barke :-)

Ostalih jadrnic na morju je ravno prav, tako da se lepo srečujemo, izogibamo,.. top top top

Zdej bom mogu pa res mal popustit in vključit malo več kopenski režim :-) . Res imamo srečo z vremenom, in malo tudi s korono, da ni gužve.
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Sr Jul 15, 2020 15:57

polanc napisal/-a:Lejte kako prav so jo prvezal.Na rinko in še spodaj za svaki slučaj..

samo spodej vežeš pa je?
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Jul 15, 2020 18:50

Jaz se na teh bojah vežem zgoraj,ker imajo inoks štango skozi bojo in spodi enako rinko.Torej edino če se bo var odlomu je težava.So pa te štange fi 18 mm cca in navite iz enga kosa in sam rinke varjene skup tko da mi kr varno deluje.Jaz edino eno vrv vežem oba konca na eno bitvo in ne vsak konec na eno,ker se vrv drsa po rinki če je prvezana na vsako stran barke.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta