VMG

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

VMG

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Nov 30, 2020 10:31

Prestavljeno od tu
1stofficer napisal/-a:Mal izven teme, vidim na instrumentu gumbe, pa bom kar tu vprasal. Mi zna kdo razlozit kaj je VMG? Tack vem, VMG pa sem nekaj bral a mi ni cist jasno kaj to pomen

Tale graf ti to najbolje opiše. Po domače povedano ti VMG kaže najhitrejšo pot do cilja. Na grafu je to rdeča črta, se pravi oster kot na veter. Pogosto, v malo šibkejšem vetru, pa je to srednja pot do cilja. Če cilja nimaš določenega, običajno VMG kaže VMW, se pravi, najkrajša pot proti vetru.

Slika
Slika
https://www.skshapes.com/2017/10/11/what-is-vmg/
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

Re: Raymarine i60 prikazovanje hitrosti vetra

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Po Nov 30, 2020 10:57

Jasno zdaj, hvala... Itaq zelo pomembno, predvsem za tekmovanja in uporabno ce moras tackat ko bi rad prisel na nek dolocen cilj.

Predvidevam, da mors za zgornji instrument nekje vnest zeljeno lokacijo? Smeri in hitrosti vetra itaq imas in pol ti predvidevam kaze kurs. A zna to povezat tudi z avto pilotom?

Je kaksen namenski softver za tole izracunavat za android morda, ki ga priporocas? Predvidevam, da boljse navigacije to itaq majo. Morda celo Open CPN?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Nov 30, 2020 11:59

1stofficer napisal/-a:Jasno zdaj, hvala... Itaq zelo pomembno, predvsem za tekmovanja in uporabno ce moras tackat ko bi rad prisel na nek dolocen cilj.

Predvidevam, da mors za zgornji instrument nekje vnest zeljeno lokacijo? Smeri in hitrosti vetra itaq imas in pol ti predvidevam kaze kurs. A zna to povezat tudi z avto pilotom?

Je kaksen namenski softver za tole izracunavat za android morda, ki ga priporocas? Predvidevam, da boljse navigacije to itaq majo. Morda celo Open CPN?

Nisem prepričan, da kaže kurz ampak samo kaže VMG in ti pač trimaš jadra in kot plovbe na veter, da dosežeš najvišjo vrednost VMG v tistem trenutku. Potem, če imaš avtopilota, mu lahko daš Wind Vane Mode in boš kar dobro letel proti cilju, tudi če se smer vetra malenkost spremeni.
Ne vem, mogoče ima kdo še kakšen drug inštrument, način. Jaz, do pred kratkim, nisem imel dobro povezano vse skupaj, da bi izkoriščal te možnosti. Bom kaj več lahko povedal, ko bom več na barki :| .
Sigurno obstaja možnost na CPNju, za Android pa ne vem. Navionics nima.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Po Nov 30, 2020 14:55

Sicer ce bi hotel dobro simulacijo in primerjavo razlicnih smeri proti istemu cilju bi moral upostevat se kaksna jadra mas gor. Na primer, ce mas gennaker namest jiba gor ti barka gre precej hitreje v bok kot ostro v veter z jibom (kjer gennaker ne dela vec) in bi moral tut to upostevat pri kalkulaciji - ker niso isti pogoji. Pol je tu se brzina vetra in krajsave. Vprasanje zdaj, ce je optimalen VMG v vseh primerih ravno orcanje. Najbrz majo kaksne resne regatne jadrnice konkreten softwer, ki pomaga pri tem kako najhitreje od tocke A do tocke B.

In verjetno majo stari jadralski mački te senzorje kar lepo v krvi ;)
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

Re: VMG

OdgovorNapisal/-a MarjanT » To Dec 01, 2020 14:48

Jaz bi malo drugače tole razložil. Kratica VMG pomeni - Velocity Made Good. Prikazuje hitrost približevanja cilju. Ko je cilj nekje, kamor ne moremo direktno jadrat, bomo proti njemu križarili. Naša hitrost je npr. 6kn, a proti cilju se približujemo s hitrostjo npr. 4kn. Če za malenkost povečamo kot jadranja glede na veter, bomo dosegli večjo hitrost jadrnice in če se poveča tudi VMG, se nam splača držati ta kurz, oziroma s spremembo kota iščemo najboljši VMG.
Wind instrument, kateri prikazije tudi VMG, mora biti povezan s ploterjem preko nmea vodila, ker za izračun VMG rabi podatek o hitrosti in smeri jadrnice. Če nima podatka o našem cilju, bo kazal hitrost plovila proti smeri vetra, kar je vglavnem tudi hitrost proti cilju.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » To Dec 01, 2020 16:22

@MarjanT

Pogled z malo drugega kota, makes sense. A se vedno je VMG nekako vmesni rezultat. Pravzaprav v koncni fazi isces optimalen kot, ki ga pa seveda lazje najdes s pomocjo VMG. Zanima me ce je v tem smislu povezava tudi z avto pilotom, saj se potem lahko posvetis samo se trimanju jader, medtem ko elektronika vozi okoli VMG max.

Morda prevec razmisljam z vidika solo jadralca saj vecinoma jadram sam, pa vedno iscem nacine kako bi si olajsal in optimiral delo :)
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral

OdgovorNapisal/-a MarjanT » To Dec 01, 2020 16:52

Jaz imam povezan tudi avtopilot. Če samo vklopiš na avtopilotu avtomatsko krmiljenje, bo on držal smer v kurz katerega pelješ. Če imaš nek zanos - tok z boka, veter, valovi, te bo odnašalo v smer toka in ne boš prišel v točko ki si si jo zamislil. Če imaš povezan ploter z avtopilotom, pa lahko na ploterju izbereš točko kamor bi rad šel, jo označiš in na ploterju pritisneš go-to, ali kaj sorodnega, odvisno od vrste ploterja. Na avtopilotu, s pritiskom na obe tipki hkrati +10 in -10 (Raymarine) in potrditvijo te funkcije, omogočimo da nas bo avtopilot peljal točno na izbrano točko, neglede na zanos. To bi lahko uporabil tudi za VMG. Nastaviš kurz tako, da imaš čimvečji VMG, izbereš v tem kurzu pred sabo neko točko (mogoče točko obrata), usmeriš avtopilota v to točko in se igraš s trimanjem jader.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Dec 01, 2020 17:31

MarjanT napisal/-a:Jaz bi malo drugače tole razložil. Kratica VMG pomeni - Velocity Made Good. Prikazuje hitrost približevanja cilju. Ko je cilj nekje, kamor ne moremo direktno jadrat, bomo proti njemu križarili. Naša hitrost je npr. 6kn, a proti cilju se približujemo s hitrostjo npr. 4kn. Če za malenkost povečamo kot jadranja glede na veter, bomo dosegli večjo hitrost jadrnice in če se poveča tudi VMG, se nam splača držati ta kurz, oziroma s spremembo kota iščemo najboljši VMG.
Wind instrument, kateri prikazije tudi VMG, mora biti povezan s ploterjem preko nmea vodila, ker za izračun VMG rabi podatek o hitrosti in smeri jadrnice. Če nima podatka o našem cilju, bo kazal hitrost plovila proti smeri vetra, kar je vglavnem tudi hitrost proti cilju.

Isto! :lol:
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral

OdgovorNapisal/-a MarjanT » To Dec 01, 2020 17:38

Ja Marchi, je isto, ampak napisal sem, da bi malo drugače to razložil.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Dec 01, 2020 17:55

MarjanT napisal/-a:Ja Marchi, je isto, ampak napisal sem, da bi malo drugače to razložil.

Saj vem. Je zanimivo, kako vsak po svoje pride do iste stvari. Nisva v isto šolo hodila :)

Imamo pa na ploterjih označene še layline, to pomeni začrtane meje optimalnih tackov, da kar najhitreje prideš do cilja. Če je cilj označen, ti laylajni kažejo optimalen tack da prideš do cilja, drugače pa kažejo robove glede na smer vetra, da optimalno obračaš v smeri proti vetru in seveda tudi z vetrom.

Če jadraš na prosto, ostro v veter, ti VMG kaže neko vrednost, ki ti ostane v spominu. Naslednjič, ko jadraš skušaš ta svoj rekord podreti. Itd. itd., dokler ne ugotoviš, kaj je najvišja vrednost, ki si jo sposoben doseči, ti in tvoja barka ter jadrovje. Recimo da je to 5vz hitrosti in da je to 100%VMG pri tvoji barki in istih nastavitvah jader. Če je vrednost manjša hitro vidiš, da se da še nekaj narediti z jadri oz. si odpreš pivo, ker veš, da šibaš optimalno. Eni imajo prikazano minus vrednost in ko dosežeš 0, pomeni 100% VMG.

Sofisticirane barke imajo to vse skupaj povezano s polarnimi diagrami itd. in na displeyu prikazane prav procente.
Je pa še nekaj drugih faktorjev (tok, vrsta valov ...), ki jih je težko vkomponirat v sistem.

Zadnjič so razlagali, da je pri Vendee globe že kar nekaj te AI (artificial intelligence, umetne inteligence), ki se uči tudi od skiperja, zato da bi software zabeležil vse možne vzorce in celo predvidevanja pri krmarjenju. Sami pa vemo, kako težko je to, ker če človek gleda 50m naprej kakšen val prihaja, lahko to predvidi in odreagira, še preden bi odreagiral katerkoli autopilot. Ampak stvari se razvijajo, tako da nikoli ne veš kako se bomo pogovarjali z novodobnimi autopiloti.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » To Dec 01, 2020 18:07

Preveč elektronike nekako izniči človeški faktor, ki bi po moje moral ostat ključen saj se tu kaže mojstrstvo. Čeprav sem navdušen nad tehnologijo in pomagali pa malo dela skiperju (končna odločitev) tudi mora ostat ;) Kot v F1. V neki točki je šofer (pilot pardon) delal vse manj in manj ker ga je nadomeščala/izrivala elektronika. A ni čar ravno v tem kako znaš s telesno in umsko spretnostjo nadzirat odnašanje zadka in s tem optimalno pospeševanje ter hitrost? Ali kot je rekel pokojni N. Lauda nekoč, da bi zaradi elektronike sedaj bolide lahko vozile kar opice. Dec je legenda stare in je že vedu kaj je govoru :D :D
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » To Dec 01, 2020 18:15

Ko je ravno nekdo od vaju omenil Chart plote. Mi pomagata bolje razumet tale diagram? Vnešen imam polar za mojo barko, pa čist ne razumem kaj vse se tukaj ven bere.

PS nisem ziher, da sem tule še jadral, kot kaže da sem šel na motor, zato takšen izpis. Druge slike ne najdem. Spodnje številke vem, jadra pa se v območju rdečega in zelenega polja. Bolj ko greš v veter bolj na širokem delu polja si.

Slika
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Dec 01, 2020 18:21

1stofficer napisal/-a:Ko je ravno nekdo od vaju omenil Chart plote. Mi pomagata bolje razumet tale diagram? Vnešen imam polar za mojo barko, pa čist ne razumem kaj vse se tukaj ven bere.

PS nisem ziher, da sem tule še jadral, možno je da sem šel na motor, zato takšni rezultati

Slika

Bi rekel, da si šel na motor, saj je kazalec za veter znotraj NO GO območja, kjer z jadri ne moreš nikamor.
Pluješ v AWS/11°/7.3kt.
Tvoja hitrost SOG 3,4kt.
VMG 3,3kt, ker greš skoraj proti vetru (VMG ti računa cilj od koder piha veter).
Če bi šel direkt v veter bi bil VMG=SOG.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » To Dec 01, 2020 18:27

No tale pa je pod jadri. Tle sem mel navidezni veter nekako v bok, VMG pa sploh ni kazalo. Gennaker kot vidim ker je SOG skoraj enak AWS.

Slika
Nazadnje spremenil 1stofficer, dne To Dec 01, 2020 18:41, skupaj popravljeno 4 krat.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » To Dec 01, 2020 18:33

@Marchi

To še razumem. Kaj pa diagram sam? Desno je COG, levo je SOG. Rdeče, zeleno polje je območje jadranja. +/- 30 stopinj pri širokem delu je NO-GO, downwind tam kjer se stikata vrhova rdečega in zelenega polja.

Kaj pa tista črta na roži pomeni? Črtkana tack morda... ? Poševna je nekako v smeri vetra.

Kaj predstavlja površina rdečega in zelenega polja? Zakaj je široka v orci in ozka v downwind?
Nazadnje spremenil 1stofficer, dne To Dec 01, 2020 18:43, skupaj popravljeno 3 krat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost