Nakup jadrnice na hrvaškem
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Nakup jadrnice na hrvaškem
Pozdravljeni,
Na hrvaškem imam načeloma izbrano jadrnico proizvajalca Elan, letnik 85. Narediti moram še ogled , in seveda predhodno PCR test.
Lastnik barke jo ima zadnjih 15 let in je hrvaški državljan.
Rezerviran imam privez v sloveniji.
Če bo vse o.k. ob ogledu, plačam aro in potem papirji...
Sedaj pa bi prosil za nasvet, priporočila kako speljati postopek.
Na kaj moram biti pozoren.
Kaj so plusi in minusi, če ostane registrirana na hrvaškem in kaj če jo registriram v sloveniji. Kako je najbolje urediti glede zavarovanja.
Nekje sem zasledil, da z registrirano v HR naj ne bi smel pluti SLO, območje plovbe ali nekaj v tem stilu?
Kako je z dokazili o plačanih davkih..
Nakup plovila bom delal prvič, zato mi bo vsakršen nasvet zelooo dobrodošel. Kam vse naj se obrnem za pojasnila.
Je kdo v kratem šel skozi podoben postopek, lahko tudi na ZS.
Za konstruktivne odgovore, se že v naprej zahvaljujem.
Lp Kovač
Na hrvaškem imam načeloma izbrano jadrnico proizvajalca Elan, letnik 85. Narediti moram še ogled , in seveda predhodno PCR test.
Lastnik barke jo ima zadnjih 15 let in je hrvaški državljan.
Rezerviran imam privez v sloveniji.
Če bo vse o.k. ob ogledu, plačam aro in potem papirji...
Sedaj pa bi prosil za nasvet, priporočila kako speljati postopek.
Na kaj moram biti pozoren.
Kaj so plusi in minusi, če ostane registrirana na hrvaškem in kaj če jo registriram v sloveniji. Kako je najbolje urediti glede zavarovanja.
Nekje sem zasledil, da z registrirano v HR naj ne bi smel pluti SLO, območje plovbe ali nekaj v tem stilu?
Kako je z dokazili o plačanih davkih..
Nakup plovila bom delal prvič, zato mi bo vsakršen nasvet zelooo dobrodošel. Kam vse naj se obrnem za pojasnila.
Je kdo v kratem šel skozi podoben postopek, lahko tudi na ZS.
Za konstruktivne odgovore, se že v naprej zahvaljujem.
Lp Kovač
Re: Nakup jadrnice na hrvaškem
Mislim, da pri letniku 85 ne bi smelo biti težav z davki.
Če se spomnim prav, so plovila starejša od 20 let oproščena, ne spomnim pa se iz glave, kje to natančno piše (takrat še niti ni bilo DDV pri nas oz. v jugi).
Osebno ne bi nikoli imel plovila pod CRO zastavo. Osebna preferenca sicer toda razlogi so naslednji:
- sem Slovenec in sem ponosen na svojo državo in zastavo
- davke plačujem tam, kjer živim
- barka je “moje” ozemlje. Če sicer plujem po “ljepi njihovi” sem še vedno na krovu v Sloveniji (upoštevajo se naši predpisi glede opreme, področja plovbe in vsega ostalega)
- če gre kaj narobe, se pogovarjam z našo zavarovalnico (nič pa ti ne preprečuje, da ne skleneš zavarovanja kjer koli drugje).
Če se spomnim prav, so plovila starejša od 20 let oproščena, ne spomnim pa se iz glave, kje to natančno piše (takrat še niti ni bilo DDV pri nas oz. v jugi).
Osebno ne bi nikoli imel plovila pod CRO zastavo. Osebna preferenca sicer toda razlogi so naslednji:
- barka je “moje” ozemlje. Če sicer plujem po “ljepi njihovi” sem še vedno na krovu v Sloveniji (upoštevajo se naši predpisi glede opreme, področja plovbe in vsega ostalega)
- če gre kaj narobe, se pogovarjam z našo zavarovalnico (nič pa ti ne preprečuje, da ne skleneš zavarovanja kjer koli drugje).
fakinx napisal/-a:Osebno ne bi nikoli imel plovila pod CRO zastavo. Osebna preferenca sicer toda razlogi so naslednji:
- barka je “moje” ozemlje.
...Don't take life too seriously . No one gets out alive! ...
...Never sail with a crew who can't sing!...
...Never sail with a crew who can't sing!...
- 1stofficer
- Admiral
fakinx napisal/-a:Mislim, da pri letniku 85 ne bi smelo biti težav z davki.
Js bi se sicer strinjal a če mi moja država greni žiljenje pač registriram barko dol. Je kar nekaj prednosti, davke sicer vseeno plačujem doma. Plus naša zvarovalnica mi ni bila pripravljena prit naproti oz pogoji niso bili do kolen hrvaškim. Mam pa vseeno gor na barki, čeprav je registracija hrvaška, obe zastavi
snwl napisal/-a:fakinx napisal/-a:Osebno ne bi nikoli imel plovila pod CRO zastavo. Osebna preferenca sicer toda razlogi so naslednji:
![]()
![]()
ti pa si en
jaz imam pa sto in en razlog proti temu, zanič zavarovalnice, pod CRO zastavo se nihče ne obregne ob mene, pustijo me na miru in to šteje največ
MareC napisal/-a:snwl napisal/-a:fakinx napisal/-a:Osebno ne bi nikoli imel plovila pod CRO zastavo. Osebna preferenca sicer toda razlogi so naslednji:
![]()
![]()
ti pa si en![]()
![]()
![]()
![]()
jaz imam pa sto in en razlog proti temu, zanič zavarovalnice, pod CRO zastavo se nihče ne obregne ob mene, pustijo me na miru in to šteje največ
A res?
Moja zavarovalnica je TOP, hrčki mi še 1x niso težili (neglede na SLO zastavo) in davek plačam domačemu FURSU, ki od tega fila trenutno marsikateri žep. Od CRO davkov nima SLO rezident ama nič.
Sem morda karkoli narobe povedal?
Sicer pa - če je komu kje drugje bolj všeč, ve se kakšna je pot....
1stofficer napisal/-a:Js bi se sicer strinjal a če mi moja država greni žiljenje pač registriram barko dol. Je kar nekaj prednosti, davke sicer vseeno plačujem doma. Plus naša zvarovalnica mi ni bila pripravljena prit naproti oz pogoji niso bili do kolen hrvaškim. Mam pa vseeno gor na barki, čeprav je registracija hrvaška, obe zastavi
No, pojma nimam, kako sicer CRO država greni življenje, ker nimam popolnoma nič z njimi, razen barke v marini. In moram reči, da mi je marsikateri njihov predpis milo rečeno čuden (TT, črni čarter, koncesije, NP - barka posebej, ljudje posebej ipd)
Te pa moram izzvati - si pogledal drobni tisk svoje zavarovalne police? Moja SLO zavarovalnica ni "okom trenula", ko je bil račun za reševanje in popravilo 15% vrednosti barke (15% zavarovalne vsote)... Res je sicer, da imam sedaj cca 5% višjo premijo ampak to preživim, če bo le tudi v prihodnje tako kooperativna... (pa hkrati upam, da nikoli več ne bom rabil).
Kot rečeno - osebno ne bi nikoli barke registriral v CRO registru.
*edit: zavaruješ lahko pa pri kateri koli zavarovalnici na svetu
-
CAR
- Admiral
- Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab
V kolikor si rezident SLO placas davek v SLO, ne glede kje imas registrirano barko, ker si dolzan plovilo prijaviti FURS-u, tako da davek ostane SLO ne glede na registracijo. Tvoja odlocitev pa je ali prijaviš ali reskiraš.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Danes pereveril pri nas na kapetaniji, in če želiš registrirat barko v slo, potrebuješ izjavo o skladnosti oz. certifikat od barke.
V Elanu pa se ne da dobiti kopije za tako stara plovila. Drugače bi plačal 100€ in rešeno.
Na hrvaški kapetaniji pa so lastniku napisali, da ob odjavi plovila iz registra dobi izjavo o skladnosti v kolikor je bila vložena.
Kaj pa če jo ne najdejo? Ali to pomeni, da ne bo možna registracija plovila pri nas? Oziroma jo lahko imam samo v hr registru ?
V Elanu pa se ne da dobiti kopije za tako stara plovila. Drugače bi plačal 100€ in rešeno.
Na hrvaški kapetaniji pa so lastniku napisali, da ob odjavi plovila iz registra dobi izjavo o skladnosti v kolikor je bila vložena.
Kaj pa če jo ne najdejo? Ali to pomeni, da ne bo možna registracija plovila pri nas? Oziroma jo lahko imam samo v hr registru ?
Lastnik ima možnost vpogleda v papirje,ki so shranjeni na kapitaniji,kjer je barka registrirana in naj pregleda ali je certifikat dol predno jo odjavi ,da se nebi pol čudno gledali-Kaj ni tvoja slo reg?
Tole je dobil v odgovoru iz kapetanije:
Poštovani,
Ako prodaje brodicu u inozemstvu morate je brisati kod nas u kapetaniji.
Podnesete zahtjev za brisanje brodice (u privitku), 35,00 kuna državnog biljega, preslik osobne iskaznice i Dozvolu za plovidbu brodice, te u napomenu napišete da želite da se vrati Izjava o sukladnosti (ako je predana pri upisu brodice)
--------------------------
Malo me skrbi kaj lahko pomeni tisto v oklepaju.
Poštovani,
Ako prodaje brodicu u inozemstvu morate je brisati kod nas u kapetaniji.
Podnesete zahtjev za brisanje brodice (u privitku), 35,00 kuna državnog biljega, preslik osobne iskaznice i Dozvolu za plovidbu brodice, te u napomenu napišete da želite da se vrati Izjava o sukladnosti (ako je predana pri upisu brodice)
--------------------------
Malo me skrbi kaj lahko pomeni tisto v oklepaju.
še nalaš jo bo vrgu u smeti kak taprau pol se pa je..
Letnik 1985 nikakor nima in ne more imeti izjave o skladnosti oziroma Declaration of Conformity ker so jih zaceli izdajati sele leta 1998. Moj predlog-obdrzi HR zastavo
- 1stofficer
- Admiral
fakinx napisal/-a:1stofficer napisal/-a:Js bi se sicer strinjal a če mi moja država greni žiljenje pač registriram barko dol. Je kar nekaj prednosti, davke sicer vseeno plačujem doma. Plus naša zvarovalnica mi ni bila pripravljena prit naproti oz pogoji niso bili do kolen hrvaškim. Mam pa vseeno gor na barki, čeprav je registracija hrvaška, obe zastavi
No, pojma nimam, kako sicer CRO država greni življenje, ker nimam popolnoma nič z njimi, razen barke v marini. In moram reči, da mi je marsikateri njihov predpis milo rečeno čuden (TT, črni čarter, koncesije, NP - barka posebej, ljudje posebej ipd)
Te pa moram izzvati - si pogledal drobni tisk svoje zavarovalne police? Moja SLO zavarovalnica ni "okom trenula", ko je bil račun za reševanje in popravilo 15% vrednosti barke (15% zavarovalne vsote)... Res je sicer, da imam sedaj cca 5% višjo premijo ampak to preživim, če bo le tudi v prihodnje tako kooperativna... (pa hkrati upam, da nikoli več ne bom rabil).
Kot rečeno - osebno ne bi nikoli barke registriral v CRO registru.
*edit: zavaruješ lahko pa pri kateri koli zavarovalnici na svetu
Vem da jo lahko kjerkoli registriras. Ampak kot sem napisal, za nase zavarovalnice nisem bil zanimiv, razlogov ne vem. Morda sem imel smolo z agentom, cisto mozno. Pred tem je bila zavarovana v Belgiji cena sicer ugodna, a ce bi hotel imet barko vseskozi na Jadranu bi placal 20% vec. Ce bi jo vozil nazaj pa ne. To mi ni odgovarjalo, zato sem jo zavaroval pri Grave po priporocilih kolegov, ki majo ladje registrirane tam. Cena ugodna glede na ponujeno, skodnega primera pa se nisem imel. Prvo leto so mi celo dali SeaHelp zastonj.
Če se prav spomnim, je kar nekaj članov pisalo, da je info kapetanij, da je barka zavarovana v državi, katere zastavo vije. Torej zna biti problem, če imaš barko pod HR zastavo v slovenski marini, ker ti SLO zavarovalnica noče zavarovati, hrvaška zavarovalnica pa te vpraša v kateri HR marini je barka.
Imam podoben primer in zato razmišljam, da bi HR zastavo zamenjal za SLO.
Je pa zanimivo, da slovenske zavarovalnice ne moti če imaš barko v italijanski marini in zavarovanje ni problem.
Skratka, malo cigu migu. Verjetno pa obstajajo kakšne večje svetovne zavarovlanice, ki so glede tega bolj fleksibilne, sploh če je vse znotraj EU. A ima kdo kaj izkušenj s tem? Za osnovno zavarovanje, ne za dodatno ali kasko!
Imam podoben primer in zato razmišljam, da bi HR zastavo zamenjal za SLO.
Je pa zanimivo, da slovenske zavarovalnice ne moti če imaš barko v italijanski marini in zavarovanje ni problem.
Skratka, malo cigu migu. Verjetno pa obstajajo kakšne večje svetovne zavarovlanice, ki so glede tega bolj fleksibilne, sploh če je vse znotraj EU. A ima kdo kaj izkušenj s tem? Za osnovno zavarovanje, ne za dodatno ali kasko!
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost