Obdelava stropov - tapeciranje

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Kovač
Admiral

Obdelava stropov - tapeciranje

OdgovorNapisal/-a Kovač » Če Apr 22, 2021 08:20

Ker že imam razkopano barko, se bom lotil tudi menjave tapeciranih sten in stropov.

Naredil bom tudi malo opisa postopka s fotografijami.

V tej temi bi prosil za pomoč in priporočila katere materiale uporabiti. Všeč mi je ideja od Nikola T , da izolacijo naredim z armafleksom od tu dalje mi pa zmanjka idej , poznavanja..

Torej , kaj predlagate kot material za bočne stene katerega bi lepil direktno na armaflex. In kaj uporabiti na stropovih, kjer bo podloga 4mm vezana plošča.

Bil sem v Arcom Trzin, pa so me preusmerili na Stanka Čeha.

Bi pa imel neko navtično zadevo podobno usnju.. ? Zelo se mi mudi in ne bom imel časa preveč raziskovat zato nujno potrebujem dobre usmeritve.

Za konstruktivne odgovore , se že v naprej zahvaljujem.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Re: Obdelava stropov - tapeciranje

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Apr 22, 2021 08:36

Kovač napisal/-a:...Bil sem v Arcom Trzin, pa so me preusmerili na Stanka Čeha.

Bi pa imel neko navtično zadevo podobno usnju.. ? Zelo se mi mudi in ne bom imel časa preveč raziskovat zato nujno potrebujem dobre usmeritve.

Za konstruktivne odgovore , se že v naprej zahvaljujem.

Pozdravljen Kovač
Škoda, ker se nisi oglasil pri meni, razen če si bil včeraj, ko sem bil na terenu, saj se nahajamo točno vizavi v modri stavbi.
V Arcomu kupiš material in ga pelješ do Čeha nakaširat peno debeline 3mm! Stanko Čeh SAMO kašira peno na njihovo blago. Ma ne morem verjeti, da ti tudi niso pokazali Aquastop materiala tiste variante, ki je na las podobna usnju, če to želiš, kajti TO JE EDINO KAR JE PRIMERNO ZA BARKO!!!
Očitno se niste nekaj razumeli. Pridi greva skupaj do njih. Danes in jutri bom v firmi.
LP Iztok
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Apr 22, 2021 08:39

A tako kaširano blago / skaj se lahko lepi tudi direkt na armaflex?
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Apr 22, 2021 10:31

Ne, ker se bodo videle vdolbine in končni rezultat bo namesto vrhunski popolnoma češki. Blago za tapeciranje za take primere MORA IMETI KAŠIRANO 2-3mm peno.
Skaj BREZ pene lahko direktno lepiš zgolj na popolnoma novo vezano ploščo in na popolnoma ravno podlago, drugače bo zelo grdo.
Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

OdgovorNapisal/-a Darh » Če Apr 22, 2021 10:49

Pomembno je tudi, da lepilo ( Neostik) cimbolj enakomerno nanasas na peno in zelo previdno pri pritiskanju le tega na podlago, najbolj primeren kaksen valjcek, ker od pritiskov rok lahko kaj hitro nastanejo vdolbine, ker se pena zlepi skupaj.
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Če Apr 22, 2021 11:36

Ko sem gledal razne video prikaze na youtube , te sezuje kako šlampasto to delajo američani. Ampak snemajo se pa radi :-)
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Apr 22, 2021 12:23

Darh napisal/-a:Pomembno je tudi, da lepilo ( Neostik) cimbolj enakomerno nanasas na peno in zelo previdno pri pritiskanju le tega na podlago, najbolj primeren kaksen valjcek, ker od pritiskov rok lahko kaj hitro nastanejo vdolbine, ker se pena zlepi skupaj.

Za lepljenje kaširanega blaga je definitivno najbolje uporabiti NEOSTIK V SPREJU !!! Z njim delajo tudi profesionalci, verjel ali ne ker ni potrebno čistiti pištole po vsakem lepljenju, drži pa enako.
Na podlago pa se ga lepi s postopnim polaganjem in z zelo rahlim gladenjem. Uporabil sem manjši kos vezane plošče na katero sem nalepil isto blago in z njim polagal in gladil površino, tako kot to delajo profesionalni tapetniki.
Nazadnje spremenil Nikola T., dne Če Apr 22, 2021 13:51, skupaj popravljeno 2 krat.
Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

OdgovorNapisal/-a Darh » Če Apr 22, 2021 12:56

Tudi jaz sem delal z Neostikom v spreyu (Bapco) gladil pa potem ko sem ene 2 komada zaje...., ker sem kar z roko pritiskal. Potem sem isto naredil kasiranega na eno plosco, potem pa se z valjckom z najdaljsimi dlakami in se mi je zdelo se najlepse, pa najhitreje. Robove ( spoje) sem imel presite in so bili “ hribcki”, zato se je plosca tudi malo zaletavala v te “hribcke”, zato mi je bil boljsi valjcek.
Itak je pa miljauzent nacinov postopkov dela.
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Če Apr 22, 2021 15:40

Pred več leti sem tapeciral celotno zadnjo kabino s kaširanim skajem. Uporabil sem Neostik v spreyu. Končni izgled je bil super. Po desetih letih so obloge iz stropa enostavno popadale na tla. Problem je bil, da pena na skaju enostavno razpade v prah. Na zunanji strani je bil skaj še kot nov, zato sem obe površini spucal in po istem postopku zalepil ponovno. Izgled - katastrofa. Kasneje sem kaširan skaj nalepil na več tankih vezanih plošč, ter pritrdil na strop. Je lepše, a nisem čisto zadovoljen.
Ker moram obnovit tudi prednjo kabino, katera je še originalno tapecirana (dobrih trideset let), sem razmišljal o sledečem postopku. Prosim za vaše mnenje.
Staro tapecerijo bi odstranil ter spucal podlago. Uporabil bi lesene letvice 20 x 20 ustrezne dolžine. prečno bi jim nažagal utore, vsake 2 cm, globina cca 15mm, tako, da bi lahko letvico skrivil po obliki stropa (upam, da sem jasno razložil). Letvice bi nalepil na strop v razmaku pol metra oziroma, kakor narekuje oblika stropa. Lepil bi verjetno z epoksi lepilom. Mogoče ima kdo boljši predlog. Nakar bi v prostore med letvicami nalepil armafleks, debeline 2cm. Skaj bi razrezal na kose široke kolikor je med letvicami, ter jih s klamficami pritrdil na letvice. Najprej na eno letvico, potem bi skaj nategnil čez drugo letvico, ter ga pritrdil. Spoje nad letvicami bi prekril s tankimi okrasnimi letvicami.
Hvala za komentarje.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Apr 22, 2021 17:07

Na Bavariah in še kje so obloge samo na štirih mestih privijačene na strop, steno ... Mislim, da je skaj nalepljen na tanko nosilno ploščo iz "lepenke". Izgled je perfect :P Na ta način rabiš zalepit samo štiri nosilce, toliko da ne vijačiš v trup.

Tu se vidi material kamor je lepljen skaj. Drugače je to odprtina za zračnik, ki sem ga takrat montiral.
Slika
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Apr 22, 2021 19:00

Marchi, to je skaj nakaširan na 3mm peno in zalepljeno na vezano ploščo s kontaktnim lepilom. Točno o tem že ves čas govorim, le da je blago a'la Aquastop po izgledu daleč pred skajem, ki je pase!
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Apr 22, 2021 21:05

Nikola T. napisal/-a:Marchi, to je skaj nakaširan na 3mm peno in zalepljeno na vezano ploščo s kontaktnim lepilom. Točno o tem že ves čas govorim, le da je blago a'la Aquastop po izgledu daleč pred skajem, ki je pase!

Verjamem da so novejši materiali boljši. Mi je pa všeč tako, da ti ni treba limat po stenah ampak vse skupaj narediš izven barke in potem samo namontiraš na strop in stene. A nisi tudi ti na tak način delal?
Je pa po 18 letih v odličnem stanju. Strop itak, ampak tudi obloge po stenah v kabinah, kjer se valamo po postelji in se naslanjamo na to zadevo, pa nič ne spreminja oblik. Niti se nič ne lušči ipd.
Sam povem. Zgleda kar dobro narejeno glede na to da je mass production.
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Če Apr 22, 2021 21:21

MarjanT napisal/-a:Letvice bi nalepil na strop v razmaku pol metra oziroma, kakor narekuje oblika stropa. Lepil bi verjetno z epoksi lepilom. Mogoče ima kdo boljši predlog.

Jaz imam zelo dobre izkušnje z poliuretanskim lepilom Mitopur E45

Prime na vse živo, lepo zapolni praznine, v 45 min je fiksen. Sicer pa dovolj elastičen oziroma manj tog od epoksija

Epoksi pa ti vzame 24h, ni nujno da lepo prime po celotnem stiku, potrebno ga je tiksotropirat, da ti ne steka povsod.....

Probajte Mitopur in boste presenečeni.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Apr 22, 2021 21:37

Ktero lajšto sem do sedaj nalepil z kentom..še ni nobena stran padla..Trup diha,kent je mal elastičen,,dobitna kombinacija.
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » So Apr 24, 2021 23:06

Danes je bil dan za lakiranje lesa.
Vmes me je pa firbec matral kako je s tapecirungo ?

Stropni del :
Letvice
Zračni kanal
Vezana plošča 4mm ( lepo črna... ) ker se kondenz gor zbira in pol zaplesni
Sky s peno

Bocna srtranica, tam kjer so okna
- preko originsl lesa nalepljena z flexom zlaminirana plošča (epoksi+tkanina) zgoraj barvano

Del stropa po pohodnim delom vzdolž salona
- s purpenom prileplena laminirana plošča

Ostala tapecirunga
Par mm plute
Kaširan sky

Skratka, znotri kabine za pogledat solidno, nikakor pa mi ni všeč kako je narejeno.
Zato gre komplet dol.

Armaflex , vezana plošča, tapeciranje.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti