Docking sticks

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

petertop

Docking sticks

OdgovorNapisal/-a petertop » To Maj 11, 2021 21:33

Pozdravljeni.

Sem nov na tem forumu in zanima me ali kdo za solo pristajanje z jadrnico uporablja t. i. "docking sticks" in kako se obnesejo v praksi? Na internetu je nekaj pozitivnih komentarjev ampak zanima me kako ustreza vam. Vidim, da jih nekateri izdelajo tudi sami.

https://www.youtube.com/watch?v=0YSn3qR_FQw

Lep pozdrav,

Peter
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Re: Docking sticks

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Maj 11, 2021 21:57

Brez zveze! Samo ena krama več.
V praksi se ne pristaja tako, da bi to sploh potreboval.
Uporabniški avatar
Leut
Admiral

OdgovorNapisal/-a Leut » To Maj 11, 2021 22:09

Pristajanje za penzioniste, v popolni bonaci, vsi gibi so slow motion. V realnem svetu enkrat piha z boka, drugič v krmo, tretjič ... tile na videu bi vsi končali ... raje ne bi komentiral.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Maj 11, 2021 22:10

Jaz pristajam kr z 2ma API senzorjema,en je spredaj,en zadaj.Sta tako narejena in zvočno opremljena, da bolj ko piha,bolj sta glasna. Precej velik imata tudi energijski potencial,tudi ponoči delujeta, sam mal slabše.Sta sicer občutljiva na vodo,posebno slano,ampak nekako še delujeta.Sta tudi omejeno gibljiva in prilagodljive visočine in širine.Domet imata kr velik,preskok pa cca 1 meter.Najbolj sta usklajena v brezveterju,če je pa ene 25 vetra, se pa že nadležn dereta.Če se pa pristaja,pa da je le en senzor v funkciji, je pa mal večja jeba,pa nekak tud gre sam se bolj matra.En senzor je Andreja,drug pa Iztok..LP
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » Sr Maj 12, 2021 14:23

Jaz česa takega ne uporabljam in tudi ne nameravam.
Če ne piha, potem tega itak ne rabiš, če pa močno piha ti pa ne pomaga prav dosti.
Kadar solo pristajam pazim na tole:
Pravočasno (ko sem še dovolj daleč od vsega) namestim bokobrane levo in desno, čeprav mislim, da jih bom rabil samo na eni strani. Prav tako privezne vrvi.
Raje kaka vrv preveč, kot premalo. Vrvi si sprednjih bitev si speljem nazaj proti kokpitu zunaj ograjic, a tako, da ne padejo v vodo. Vedno namestim tudi vrv na srednji bitvi.
Zelo dobro gledam kako piha veter zunaj in kako piha ob privezu (glej zastavice privezanih plovil).
Gledam, če je kak tok (na Jadranu ga navadno ni).
Izberem privez, kjer je relativno enostavno pristati glede na veter. Praviloma se z motorjem ustavim ob pomolu,
stopim (nikoli ne skočim - če bi moral skočiti bi bil predaleč od pomola) na pomol in privežem krmno ali srednjo vrv (odvisno od vetra), potem pa odvisno od vetra bodisi privežem še vrv s prednje bitve, ali pa grem na barko in z motorjem držim barko tam, kjer mora biti in potem v miru privežem ostale vrvi.
Ne se bat, če te nasloni na pomol. Zato imaš bokobrane.
Če se vežeš s krmo (recimo v marini) si izberi prostor med dvema barkama, ki ni prevelik. Potem te bokobrani lepo držijo med obema sosedoma. Če na eni strani ni barke te lahko obrne počez in imaš problem. Če je le ena barka izberi pristanek na njeni privetrni strani. Naj te lepo nasloni nanjo.
Če preveč piha, potem raje sidram zunaj in počakam, da veter malo pade, kot pa, da bi rinil na težak privez.
Moja barka je jadrnica, 47 čevljev, 12 ton. Navadno gre vse v redu, nekajkrat pa sem žal tudi naredil prasko. Zato pač obstaja gel coat repair kit. :-)
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Maj 12, 2021 15:20

Ne morem sodit o zgornjem pripomočku, ker ga nisem še nikoli uporabil. Zgleda enostavno.
Sem pa pristaš čimpreprostejših zadev. Torej vrv brez dodatkov. Ker če gre z opremo lahko kaj narobe, gre slej ko prej. In pri pristajanju je najmaj primeren čas, da gre kaj narobe.
Bočno pristajam pogosto, predvsem izven sezone, ko je za to na vseh pomolih še možno. Seveda pristanem na zavetrni strani pomola, sploh če malo bolj piha. In solo vedno najprej privežem srednjo bitev. Če barko lepo pripelješ do pomola, ni težave ujeti bitve z vnaprej pripravljenim, dovolj velikim pašnjakom. Pa ne prehitro, da te ne zavinta pregrobo v pomol.
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Sr Maj 12, 2021 17:02

peter@petertopic.si napisal/-a:Pozdravljeni.

Sem nov na tem forumu in zanima me ali kdo za solo pristajanje z jadrnico uporablja t. i. "docking sticks" in kako se obnesejo v praksi? Na internetu je nekaj pozitivnih komentarjev ampak zanima me kako ustreza vam. Vidim, da jih nekateri izdelajo tudi sami.

https://www.youtube.com/watch?v=0YSn3qR_FQw

Lep pozdrav,

Peter

Tudi meni se zdi čisto odveč. Če je res točno takšna situacija kot v videu, vrv enostavno vržem. Malo sem vadil, pa sem se naučil vreči kot kavboji laso - čeprav je večinoma odveč.
Enostavno stopim dol in pripravljeno zanko položim čez.
petertop

OdgovorNapisal/-a petertop » Če Maj 13, 2021 09:23

Hvala za uporabne nasvete.

Pa mirno morje, Peter

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost