Odločilna sekunda - to be or not to be

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Odločilna sekunda - to be or not to be

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Nov 23, 2021 12:12

Kot običajno, se posadka zbere v Puli, tokrat nas pet in vse se poklopi, da odplujemo že v petek, v noč čez Kvarner, do Unij, kjer je ta vikend fešta in regata in ni da ni. Dnevi so kratki, zato občudujemo sončni zahod in zimske barve neba, ki s svojimi rdečimi odtenki pogrejejo srce in dušo. Razpoloženje je na vrhuncu, kot prvi dan dopusta, ko veš, da vse ta bojše še sledi.

Veter SZ 15vz. Napoved za naprej podobna. Razpnemo genaker in zdrvimo proti Porerju smer Albanež, kjer prečimo direkt proti Unijam. Val od zadaj in plovba je precej mirna. Edino krmar mora ves čas držati "rit" pravokotno na val, da ni presenečenj. Hitrost 6.5 (e333). Rešujemo svet, debata gor dol levo desno, smeha polna kapa, tudi kakšno pivo in kasneje kuhanček padeta + malica seveda.

Slika

Slika

Slika

Slika

Nad Cresom vzide polna luna, zahod je še vedno krvavo rdeč. Neverjetna predstava narave.
Slika

Slika

Tako šibamo proti Unijam in kakšno miljo pred ciljem, ko veter parkrat nakaže, da bo potrebno genaker pospravit, tudi hitrost je bila že parkrat okrog 8vz, skiper da komando, da se to tudi naredi. Pustim fante, da to operacijo izvedejo sami, ni potrebno 5 nas, da ukrotimo eno jadro. Noben ni prvič na barki, nič ne bo šlo narobe :lol: .

Vse je šlo narobe :?

Skiper prižge motor in drži kar največjo hitrost, kar je ok, saj s tem zmanjša silo vetra na jadro.
Genaker ima nogavico za lažje dviganje in spuščanje.
Popustimo škote, nogavica noče dol. Ne ovira jo jadro, nekaj drugega se je zataknilo tam zgoraj. Noče in noče.
"Šit" se sliši tam spredaj pri jamboru, zakolnemo tudi zadaj v kokpitu.
"Ok ni panike" rečem, bomo spustili jadro z nogavico vred na palubo in se potem ukvarjali s tem kaj se je zataknilo.
En popušča dvižnico, dva spredaj vlečeta jadro na palubo, ostali skrbimo za škote da so popuščene. Tema je, ne vidi se isto kot podnevi.
Del jadra, ki se je namočil v morje, zagrabi tok in preden mi kapne, da to ne bo dobro, "POK", motor ugasne. Vse jasno. Štrik je v propelerju. Juhu, ponoči, miljo pred obalo, downwind brez motorja, val lepo gunca. Nič kaj prijetno. Iz vacation mode prešaltam na sport mode :) V ekipi ni panike, kar me pomirja, saj je to prva stvar, ki se pojavi pri neizkušenih. Nihče ne kriči in bezglavo leta po palubi.
Genaker spravimo na palubo, del ga je v vodi, ker ga vleče škota navita na propeler.

Plan A - odrolamo genoo in odjadramo v zavetrje Unij na sidro, kjer bi reševali štrik iz propelerja, voda 16°C je to še nekako omogočala. Nimamo neoprena, žal.

Plan B - odrolamo genoo in odjadramo proti Lošinju, da imamo čas razmišljat, kaj se da še naredit.

Zaenkrat se držimo plana A. Uspe nam zmanevrirat mimo svetilnika na zahodni strani Unij.

Če gre lahko kaj narobe bo šlo.
Medtem ko smo odrolali genoo, se je na boben navil štrikec (4mm) od nogavice genakerja, tako da je del jadra zataknjen tam in mora nekdo paziti, da ga ne razkoplje veter. Preostali kup genakerja navijemo okrog stranske pripone, da ga ne bi potegnilo še več v morje.

Ker nismo panični, nas Murfy nagradi s kančkom sreče, namreč uspe mi odvit zataknjen štrikec iz navijalnega bobna genoe. Uff, ok, en problem manj. Štrikce nabašem v vrečo, da jih ne vidim več :evil:, saj imam že eno podobno izkušnjo z njimi in od takrat na svoji barki nisem več uporabljal nogavice.

Tako počasi jadramo mimo svetilnika v zavetrje pod unijskim letališčem. Manever sidranja pod jadri načeloma ni kompliciran, dokler te veter odnaša stran od obale. Edino na hitrosti moraš pazit, da ni prevelikih sunkov na opremo ob sidranju in na globino seveda.
Med jadranjem malo zadihamo in ko gledam tisti kos genakerja v vodi, gruntam, kako bi ga spravili ven skupaj s škoto, ki je v propelerju.
Iz izkušenj vem, da navit štrik v propeler, pomeni v večini primerov, potapljanje in rezanje z nožem. To v valovih ne bomo počeli, tudi nobem se prav ne grebe, da bi skočil v mrzlo vodo. EMŠO je tudi že tukaj, tako da moramo biti previdni, da ne naredimo kakšne neumnosti.
Motor na barki je Yanmar 2gm 18KM. Ne ne vem kako močen.
Primem konec genakerja in rečem skiperju, "prižgi motor, obvezno v ler in boš na 1,2,3 dal v rikverc za sekundo, samo toliko, da se propeler obrne v nasprotno smer navitja vrvi". Skiper zavpije "1, 2, 3" in da v rikverc samo za trenutek in takoj nazaj v ler, obenem potegnem genaker in začuda ga premaknem za pol metra. "GRE!" zavpijem. "Dajva še enkrat". "1, 2, 3" ...... genaker je v celoti skupaj s škoto na palubi :D

V E Č S R E Č E K O T P A M E T I !!! (sreča spremlja hrabre :lol: )

Če bi tak nasvet prebral v kakšni knjigi, bi takoj sklepal, da avtor v življenju ni bil na barki in držal špage v roki. Ne vem koliko viskija je kdo zlil v morje za vse bogove ampak, ratalo nam je.

Preden da skiper motor v prestavo in zaplujemo nazaj proti Unijam (vas), naredim še en temeljit pregled, če so vse špage na palubi. Zlata vredna naglavna svetilka je bila tudi pomemben faktor. "Vse je gor, gremo". Motor dela normalno.

Slika
Nočni in jutranji track drame z genakerjem ter vplovljavanja in izplovljavanja iz Unij.

Čez pol ure pri Jozotu že pljuckamo kar nam je volja.

Naj omenim še prihod na privez. Na Unijah dograjujejo pomol in je tam prisidran delovni dok. Njegovi muringi so kot pajčevina vse naokoli in vpluti moraš precej do obale in levo proti pomolu, da se izogneš njegovemu 10cm muringu. Nekaj lučk je utripalo, skrajno desna boja, ki jo moraš pustiti na levi strani, pa ni označena in ponoči z vetrom in valom, je kar telovadba tam okrog. Nam uspe, za nami pa pridrvi motorna barka, ki je prišla na jutrišnji lignjelov in nas prehiti po levi. "Uff ne bo dobro" si mislim in res zapne špago. Tam so valovi še precej zoprni. Med tem ko se mi privezujemo na bok sosedni barki, se motornjak vendarle izmota iz zagate in pripluje zraven nas. Na srečo so zapeli samo s krmilom. Skratka več sreče kot pameti, tudi pri njih.

Slika
Improvizirani privezi na Unijah. Pazljivo pri vplutju!

Naslednji dan naj bi bila regata okrog Unij a jo je organizator odpovedal, ker ?? Malo je res bilo vetra in vala ampak očitno se jim preprosto ni dalo po včerajšnji prekrokani noči. "Idemo u planine" so rekli in oddurhali proti vrhu Unij. :lol:

Slika

Inspiron, naš član posadke je imel plan jadrati naprej na jug še cel teden, tako da smo ga pospremili do Lošinja, kjer smo se vkrcali na prijateljevo barko, in v nedeljo z njim nazaj prečili Kvarner do Pule.

Slika
V Lošinj na kavo in Artaturi na sidro čez noč.

Slika
Menjava posadk v Artatureju.

Slika
Sezona lignjev in gostitelja nas med motoriranjem čez Kvarner počastita s slastnim kosilom.

Slika
Porer, vedno lep, v vsakršnem vremenu.

Inspiron je med tem po 20 urah že prilul do Jabuke in potem potegnil naprej do Komiže.

Slika
Jabuka

Slika
Komiža
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

Re: Odločilna sekunda - to be or not to be

OdgovorNapisal/-a polanc » To Nov 23, 2021 13:18

Dobr ste se resili.Morda samo en nasvet.preverite sedaj nosilce motorja ker so dobili glede na visoke obrate motorjs ob soočenju z štrikom strasen udarec.In pa ,ko je motor ugasnjen v leru lahko iz motornega prostora na roke vrtiš akso.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Nov 23, 2021 13:21

polanc napisal/-a:Dobr ste se resili.Morda samo en nasvet.preverite sedaj nosilce motorja ker so dobili glede na visoke obrate motorjs ob soočenju z štrikom strasen udarec.In pa ,ko je motor ugasnjen v leru lahko iz motornega prostora na roke vrtiš akso.

Ja, bravo Polanc, to sem se potem spomnil, da bi lahko na roke zavrteli akso. Ampak če se štrik zagozdi močno, potem ne gre nikamor, ni šans. Saj pravim, več sreče kot pameti ampak poizkusit smo morali in je ratalo.
Se je pa tokrat izkazalo, da ni vedno treba imeti dovolj močan motor. Moj Volvo bi štrik navil na propeler do konca in šele potem bi crknil. Ta je pa ob prvem uporu crknil, kar je kasneje rešilo situacijo.
Kariera
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Kariera » To Nov 23, 2021 15:27

Bravo, dober tip za tale rikverc.

Lansko leto pred plitvinami pred Červarjem odrolam genovo ( glavno je bilo že odprto ), ko se mi strga dvižnica genove in je bila genova v dveh sekundah cela v vodi...motor sem takoj ugasnil, ampak hudič je bil, ker je bil upor genove in tok v vodi tak, da je ne glede na odprto glavno jadro, barko odnašalo na plitvino. Tečem naprej, vzamem še nož za vsak slučaj. Z ženo s hudimi mukami zvlečeva genovo ven, ker je bila napita vode. Sva bila samo še nekje 20m od kardinalne oznake, vmes sem razmišljal o sidru, samo sva jo pravočasno izvlekla, da sem dovolj hitro prižgal motor.

Predvsem zanimivo je, kakšen upor je imelo jadro v vodi...pri popoldanskem maestralu barka ni šla z glavnim nikamor oz celo v nasprotno smer.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Nov 23, 2021 17:23

Kariera napisal/-a:Bravo, dober tip za tale rikverc.

Tega z motorjem in rikvercom ne bi in ne bom svetoval nikomur. Lahko še bolj zakomplicira zadevo.
Ampak tale Polančev "na roke (do poroke)" pa je kul, če se da obrnit akso.

Glavni tip štorije je, dokler čaraš s špagami in nisi 100%, da so vse na palubi in pritrjene, ne motoriraj.
Mal nas je noč zhebala, pa nismo imeli vsega pod kontrolo.
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » To Nov 23, 2021 19:51

A vidim Slaparja na četrti sliki?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Nov 23, 2021 20:06

omas napisal/-a:A vidim Slaparja na četrti sliki?

Recmo, da tukaj na forumu uporabljamo nikname, da ne bi koga na bolniškem dopustu prepoznal :)
Kariera
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Kariera » Sr Nov 24, 2021 06:09

Marchi napisal/-a:
Kariera napisal/-a:Bravo, dober tip za tale rikverc.

Tega z motorjem in rikvercom ne bi in ne bom svetoval nikomur. Lahko še bolj zakomplicira zadevo.
Ampak tale Polančev "na roke (do poroke)" pa je kul, če se da obrnit akso.

Glavni tip štorije je, dokler čaraš s špagami in nisi 100%, da so vse na palubi in pritrjene, ne motoriraj.
Mal nas je noč zhebala, pa nismo imeli vsega pod kontrolo.

Hja...se strinjam, samo uporabil si ga... :D

Poleg Polančevega "na roke", je lahko drugi korak v košu možnosti tudi tale...ko nimaš možnosti sidra, ne pelje barke v pravo smer, je morje premrzlo, valovi previsoki za v vodo...
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » Sr Nov 24, 2021 10:00

omas napisal/-a:A vidim Slaparja na četrti sliki?

Samo, vidis :)

In ker se bolj v penziji, kot na bolniski, lahk tud po priimku :)
sasha_fishter
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a sasha_fishter » Sr Nov 24, 2021 10:42

@Marchi niste imali rezervrni vanjski motor za svaki slucaj?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Nov 24, 2021 11:12

sasha_fishter napisal/-a:@Marchi niste imali rezervrni vanjski motor za svaki slucaj?

Motorček je res bil na ograji. Običajno ga pozimi nimamo, pa tudi čolna ne, ker je dovolj prostora na pomolih za priveze.
Ja, mogoče bi se dalo kaj sčarat z motorčkom. Ampak val je kar lepo guncal, tako da se ne bi zanašal na to rešitev, sploh pa ne na daljše razdalje.

@Kariera
Ja, rešitev odvijanja špage z motorjem smo uporabili, kot vmesni poizkus med tem, ko smo pluli proti sidrišču. In imeli smo veliko sreče. Običajno bi se na ta način špaga v propeler še bolj zategnila in jo bi bilo potem še težje dobiti ven (več potopov, več rezanja). Ok sekundica v rikverc ne more naredit ne vem koliko škode. Probaj enkrat :lol:

Se je pa spet pokazalo nekaj pomembnih stvari; npr. dobro opremljen mornar lahko funkcionira v taki situaciji. Kaj s tem mislim? Topla oblačila in primerna obutev, naglavna svetilka na glavi ali vsaj pri roki, da si jo hitro namestiš. Rokavice (brez prstov). Skrajno previdno gibanje po plovilu med guncanjem in lovljenjem jader, štrikov ... Točno moraš vedet, kje so oprijemne točke na barki. Rešilnih jopičev nismo imeli na sebi :oops:, kar bi v takem primeru bilo zelo prav. Nekaj alkota je bilo in lahko kdo čmokne v vodo, sploh ko je malo "panike" in akcije, pa tudi brez alkota se zgodi da kdo izgubi ravnotežje in roka gre mimo zajle in čmok.
Naslednja stvar je ena komanda oz. vsaj en govori naenkrat in predstavi svojo idejo, ne en čez drugega. Če vidiš, da skiper in tisti na premcu komunicirata, se postaviš vmes kot repetitor, da pride naprej res sporočilo skiperja. Včasih je treba kaj bolj naglas povedat :) Mogoče še kaj, zdaj se ne spomnim. Aha, gps karta pri roki. Najbolje ploter na konzoli, da pregledaš možnosti navigacije in narediš plan A, plan B ... In pa, vsak poskrbi zase, za svojo varnost, potem šele za varnost drugega.
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » Sr Nov 24, 2021 11:57

Evo se se jaz javim, se vedno morjeplovec z zgoraj omenjeno barko, trenutno tule:

Slika
sites for uploading pictures

(jadram v nemogocih pogojih mrtvega morja - mece kot pri norcih - ampak gre).

No tole zgoraj je Marchi odlicno opisal, naj pa povem, da kot skipper prevzemam 95% odgovornosti za nastalo situacijo. Vec razlogov:
-ze cca. 20 minut prej mi je bilo jasno, da za to barko in genaker piha prevec - sam je tako lepo letelo. (TiIsto pravilo: krajsaj/pospravljaj prvi trenutek, ko na to pomislis). No, jaz nisem dal komande 20 min.

-ko dam komando, zacnemo pospravljat. Res je, da sem pomagal zmotorjem, toda genaker ni sel dol. Nikakor. Takoj bi moral vsaj ulearat, ce ne ze ustavit moped. Pa nisem.

-ko se zacne kalvarija z vlecenjem dviznice genakerja dol, je edina logicna varianta ustavit motor. Spet nisem.

No motor se ustavi sam, ko potegne noter skoto. Ker smo blizu obali, reagiramo hitro, dvignemo genovo in odjadramo proti odprtem.

Marchi predlaga za moje pomoje totalno bedasto idejo (zavrtit motor nazaj), zato se 1 minuto niti ne pogovarjava. Potem pa rata!!!! In to iz prve!

Se to: vmes razmisljam, da gremo vseeno na Unije v zaliv (kljub temu da vem za vse strike - @mirante jih je tudi opisoval - toda imamo 80m verige in jo lahko zazenemo ze dalec zunaj, pa na UNijah imam potapljace prjatucke, ki bi nam pomagali kadarkoli.

Kakorkoli, vse ok.

(Moj potopis nadaljevanja).

P.s.: Zakaj sam 95% odgovornosti?
3% zato, ker sem jih uspel prepricat, da me dol ne vrzejo sred noci.
2% pa zato, ker sem mimo vseh strikov in obilici vetra brezhibno pristal na Unijah. Pa se mislim da pir sem castil. :)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Nov 24, 2021 12:07

inspiron napisal/-a:No tole zgoraj je Marchi odlicno opisal, naj pa povem, da kot skipper prevzemam 95% odgovornosti za nastalo situacijo.
P.s.: Zakaj sam 95% odgovornosti?
3% zato, ker sem jih uspel prepricat, da me dol ne vrzejo sred noci.
2% pa zato, ker sem mimo vseh strikov in obilici vetra brezhibno pristal na Unijah. Pa se mislim da pir sem castil. :)

Ja, saj, taka je skiperska. Najprej voziš 5 ur varno, super hitro, vsi te hvalijo, potem pa se tvoj renome podre v sekundi :P . Ne bo šlo :wink: Kar nekaj napak posadke je bilo narejenih do takrat, ko je šel štrik v propeler. Sve u svemu pa je Murfy imel mlade. Priznam ti 20% krivde (100/5) :wink: Pa nismo ti mi Rusi, ki jih skiperiraš. Mi obvladamo 8) in rešimo kar zakuhamo.
Nočno vplovljavanje v Unije, čista 10, prav tako pristajanje in vezanje. :idea:
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Sr Nov 24, 2021 17:09

Marchi napisal/-a:
sasha_fishter napisal/-a:@Marchi niste imali rezervrni vanjski motor za svaki slucaj?

Motorček je res bil na ograji. Običajno ga pozimi nimamo, pa tudi čolna ne, ker je dovolj prostora na pomolih za priveze.
Ja, mogoče bi se dalo kaj sčarat z motorčkom. Ampak val je kar lepo guncal, tako da se ne bi zanašal na to rešitev, sploh pa ne na daljše razdalje.

@Kariera
Ja, rešitev odvijanja špage z motorjem smo uporabili, kot vmesni poizkus med tem, ko smo pluli proti sidrišču. In imeli smo veliko sreče. Običajno bi se na ta način špaga v propeler še bolj zategnila in jo bi bilo potem še težje dobiti ven (več potopov, več rezanja). Ok sekundica v rikverc ne more naredit ne vem koliko škode. Probaj enkrat :lol:

Se je pa spet pokazalo nekaj pomembnih stvari; npr. dobro opremljen mornar, lahko funkcionira v taki situaciji. Kaj s tem mislim? Topla oblačila in primerna obutev, naglavna svetilka na glavi ali vsaj pri roki, da si jo hitro namestiš. Rokavice (brez prstov). Skrajno previdno gibanje po plovilu med guncanjem in lovljenjem jader, štrikov ... Točno moraš vedet, kje so oprijemne točke na barki. Rešilnih jopičev nismo imeli na sebi :oops:, kar bi v takem primeru bilo zelo prav. Nekaj alkota je bilo in lahko kdo čmokne v vodo, sploh ko je malo "panike" in akcije, pa tudi brez alkota se zgodi da kdo izgubi ravnotežje in roka gre mimo zajle in čmok.
Naslednja stvar je ena komanda oz. vsaj en govori naenkrat in predstavi svojo idejo, ne en čez drugega. Če vidiš, da skiper in tisti na premcu komunicirata, se postaviš vmes kot repetitor, da pride naprej res sporočilo skiperja. Včasih je treba kaj bolj naglas povedat :) Mogoče še kaj, zdaj se ne spomnim. Aha, gps karta pri roki. Najbolje ploter na konzoli, da pregledaš možnosti navigacije in narediš plan A, plan B ... In pa, vsak poskrbi zase, za svojo varnost, potem šele za varnost drugega.

Nekaj bi se dodal glede varnosti pri jadranju ponoci. Obvezno vsi ki so na palubi naj imajo lucko, ki se prizge v primeru padca v vodo. Enkrat smo skoraj enega izgubili ker je bilo malo prevec pijace... potem pa ko sem malo razmisljal za nazaj... ce ponoci pade v vodo brez, da se vklopi signalna lucka na jopicu ni sanse da ga najdes... sploh ce se malo bolj piha... pri meni je sedaj to pravilo. Sploh ce gremo musko in je kaksen pircek prevec takrat je to lahko zivljenskega pomena....
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Sr Nov 24, 2021 17:15

:) dobro dečki oziroma samci z izkušnjami :wink: važno, da so se stvari izpeljale vsem v prid in tako naj bo tudi v prihodnje :D 8) l.p. alesjo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov