Boom topping lift
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Re: Boom topping lift
Naredi tako kot treba, sploh če imaš jambor doma.
Kako napreduješ?
lp
Kako napreduješ?
lp
Dosti je narejenega, imam pa še par stvari za naredit. Zadnji mesec pred morjem in je kar napeto.. Ko končam bom objavil slike celotne obnove.
-
dijo_porko
- Kapitan bojne ladje
Vsi, ki jih poznam rečemo tej špagi rečemo gondoljer, in ja, mora iti skozi koleščke.
lp
dijo_porko napisal/-a:
Vsi, ki jih poznam rečemo tej špagi rečemo gondoljer, in ja, mora iti skozi koleščke.
lp
Če nič drugega, je to rezervni štrik, če ti poči dvižnica glavnega.
Če bo gondoljer fiksen, bo tudi višina buma fiksna.
Pri prejšnji barki sem ga vedno ko sem dvignil glavno jadro odklopil. Saj jadro drzi bum pokonci. A bi naj imel ta gondoljer tudi kaksno vlogo pri trimanju glavnega jadra?
Ne, gondoljer ima samo funkcijo držanja booma (debla) ko nimaš jadra. Tudi pri barkah z plinskim vangom razbremeni vang. Med jadranjem je samo moteč faktor.
Lure napisal/-a:Ne, gondoljer ima samo funkcijo držanja booma (debla) ko nimaš jadra. Tudi pri barkah z plinskim vangom razbremeni vang. Med jadranjem je samo moteč faktor.
Pogosto ga med jadranjem kdo pozabi popustit in potem se čudi, zakaj ima jadro čudno oz. trebušasto obliko obliko. Roll jadra so pa sploh problem pri rolanju z zategnjenim gondoljerom.
Lure napisal/-a:Ne, gondoljer ima samo funkcijo držanja booma (debla) ko nimaš jadra. Tudi pri barkah z plinskim vangom razbremeni vang. Med jadranjem je samo moteč faktor.
Saj zato sem mislil da bi kar tako naredil. Fiksno. Čeprav je pa rezervna dvižnica glavnega jadra in tudi prav pride.
Gondoljer gre lahko tudi od buma na vrh jamborja preko koleščka nazaj na bum, kjer ga kolešček obrne po bumu proti jamborju, nekje na bumu pa je vinč, ko omogoča zategovanje vrvi. Sistem sem videl ravno prejšnji teden. Mi pa prav pripravno, ker vrvi ne moreš popuščati iz kokpita.
Lp MKN
Lp MKN
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov