Zanimiv dopust - nove izkušnje

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Kovač
Admiral

Zanimiv dopust - nove izkušnje

OdgovorNapisal/-a Kovač » Pe Jul 15, 2022 12:18

Tri leta nazaj smo šli prvič na dopust z B36 , potem smo kupili svojo ( renovacija... in nismo šli na hrvaško)

Letos pa smo našo Elan31 poštimali do te mere, da smo bili ready za v hrvaško.

Še en teden pred odhodom sva nekaj govorila s Polancem in je beseda nanesla na sidro. Mu pokažem sliko in samo "jao jao" to ni glih sidro. In seveda akcija, iskat drugega in novo ketno.

Zelooooo sem mu hvaležen za ta namig, kajti spali smo povsem mirno. Pred tem smo namreč sidrali samo parkrat in še to v Portorožu -soline.

Prvi dan smo pripluli do Rovinja in šli na bojo pred kampom Veštar . Dosti boj, prijazni marineroti in pa vrhunski kamp kamor smo šli malo pod tuš in ostale kopenske zadeve..

Naslednji dan smo šli do Pule kjer smo se sidrali v Banjolah in to je bilo naše prvo sidranje , da smo tudi prenočili. Kar čudni občutki, kam se postavit, kje majo drugi sidra, kako se bo vrtelo čez noč...
Ampak o.k. smo prebili led.

3. dan
Prečimo kvarner, gledam windy do 18kt burje in val 0.4m . Vse lepo in prav, ko preplujemo nekje 10% kvarnerja, se pa začne veselica. Močno pojača veter val pa 2m+ . Takrat so mi pa jebale vse po spisku. Jaz pa užival v jahanju valov.. Vse je bilo pod kontrolo pa vendar je razlika ali voziš ali si potnik.
Tri vale odpeljem lepo, četri nas zalije , kaj sem jih poslušal tud na wc niso mogle.. in vsakih 5min. sem slišal isto pesem.. sam šena kopno me pripelji, pa. grem z avtobusom domov. Sred kvarnerja smo že prodajali barko :-)
No in potem je v drugi polovici dneva burja padla in v mirnem pridemo na Lošinj. Gremo v mestno marino in nad obrnejo ker je napoved neverina in mocne burje , potem pa dobimo privez v marini ob prehodu Privlaka. Zvečer za piko na I , prleti še nevihta z močnim vetrom in dan je bil za moje punce popoln.

4.5. dan
Čakamo oba dneva , ker je pihala burja "na pas mater" , se lepo pogovorimo in barke ne prodajamo več :-)
Proti koncu 5. dne pa me že vleče ven vsaj na južno stran Lošinja ker ne morm bit dolg na enem mestu. No in malo po 17-ti z marineroti ki so pomagali z vrvmi, da smo pri burji na tako ozkem privezu z nasprotnim pomolom, lahko izpluli.
Zelo sem bil vesel , da smo se odlepili pri tako mučni burji.
Dobro urco in smo bili v zalivu Krivica , to je bilo pa TOP TOP.
Vse je odvagalo, ko so videle kam smo prišli.
Lep pripravimo večerjo uživamo v miru, veseli da smo na top lokaciji, se veselimo jutra potem pa se začne nova akcija :evil:

Po barki se slišijo zvoki kot bi jo nekaj grickalo oziroma kot bi se nekaj dogajalo pri kablih na konektorjih sk sk sk , kr naprej in ne najdemo izvora.
Uno , bedn filing do konca k ne veš če se ti bo barka vžgala !!!
Sosedu na privezu še v mraku povem da naj malo pazi če bi slučajno prišlo do požara , naj pripravi gasilni aparat oziroma da se pravočasno odveže če bo potrebno.
Seveda je takoj prišel na barko in sva jo razkopala do konca, odklopila elektriko iz akumulatorjev in še kr sk sk sks cik cik sk
Na koncu sva zaključila da v elektriki definitivno ni problem , je pa možnost izravnavanja vode v laminatu zaradi osmoze, katero pa vem da jo imam, ker je bila barka zunaj. Logično sva sklepala ker je barko zadnje tri dni non stop guncljalo - zategovalo..

Ali je pa en drug parazit v morju k gricka barko ???? Tudi v vodo sem šel z svetilko, pa nic našel.

Tole mi ostaja skrivnost še naprej ??????

6.dan
Žena še mal v šoku od večera, reče da bi šla kr proti domu.
Tisto prasketanje se umiri, skoraj ga ni slišat več in jo le prepričam, da gremo naprej proti jugu. Si damo cilj Silba, potem pa veter v takšni smeri, da mi je bolj pasalo proti Premudi . Ja klinc, pol pa premuda :-) ,to mi je pa najlepše pri jadranju.
Si že skoraj odločim za sidro v uvali Premuda, pa mi je bilo kr na ozko in še na obalo bi moral vezat, šli smo sicer pogledat lokacijo, pa vendar mi je nekaj reklo, pojdi na bojo v Krijal.
Ponoči pa je kr lepo pihnilo ( lokalni vetrovi) in sem bil vesel da sem se tako odločil, na boji smo se počutili varno v tistih luknjah pa glede na moje izkušnje s sidranjem ne bil najbolj miren

7.dan
Potegnemo do Ista, kjer se suvereno zasidramo in uživamo na lepi lokaciji, malo kopnega ... Ponoči so nekateri presidravali, jaz pa sem spal kot dojenček ( Mantus 11.5 kg in 8mm ketna)

8. dan
Sicer planiramo Cres in prehod Osorja, vendar je naslednji dan napovedana burjica. Opekline iz prvega prečenja kvarnerja pri burjici so bile še nezaceljene, tako da sem ženi povedal da je opcija prečenja kvarnerja še danes. sicer bomo dan čakali na Cresu ali pa še kakšnega več.
Kot iz topa izstreli, ja ja bomo kr dons potegnili :-)
In tako smo pičili v 10 urah Ist - Pula. Hvala bogu je bil dober maestral in smo se popoldan peljali kot raketa. Čeprav so bili pred kamenjakom že potem kr veliki valovi in je že vihala nos :-) .
Ampak je to z veseljem pojedla v primerjavi z burjo, ki bi jo stregla naslednji dan.
Sidramo se v uvali Cintinera, vse o.k. le domačini se mi zdi so me gledali postrani in se vozili 2m mimo barke z osornimi pogledi.

9. dan
premaknemo se do Rovinja pred avtokamp Polari, kjer imamo ene prjatle, tolk da se punce mal stuširajo, oddamo smeti, kakšno rečemo in to je to.
Veter do tja v piko, tko da smo leteli tudi 6.5kt

Lepo se zasidramo na 4m, pride kolega s čolnom po nas in zasavci na kup in takoj pade kr neki pirov, čevapi ,... juhuhu
Dobro uro pred zahodom pa le nekako izprosim, da nas zapelje do barke. Tam še en rumček ...
Ni se mi dalo čakat na sidru, pa si rečem vsaj 1 h gremo naprej, da bo naslednji dan krajša pot.
Pridem v Rovinj uvala Lon - vse polno na bojah.
O.k. gremo dalje na sidrišče , Valderbora , Leso ipd. in to je to.
Tam pa nobene barke sidrane in preurejeno v marino za lokalce.
Ujame na tema in postane mi tesno v mislih. Kak pa zdaj ?????
Čudn filing, ujet v temi , zmatran od dneva...

Malo premlevam in pade odločitev , nočno bomo imeli do Poreča kjer vem da so boje.
Ukažem skuhati močno kavo, se oblečem prštimam vse potrebno za navigacijo in pičimo.
Prve pol ure je bil čudn filing, na najbolj zajebanem koncu Istre kr se tiče plitvin, se grem jst ponoči zajebavat.
Ampak bila je lepa mesečna noč, Volvo je lepo predel , jaz pa užival v večerni navigaciji. Edino kar mi je bilo dosadno , ker je bilo ribiških boj veliko v vodi.
Žena in hči sta mi vseskozi asistirali, gledali smo ven , v navigacijo in nazadnje nam je bilo vsem trem zelo kulsko.
Malo pred polnočjo prispemo v Poreč in še nikoli si nisem tako želel videt tiste rumene krogle , da bi bila fraj :-) .
Zapeljemo v zaliv in nekaj še prostih, juuuuuhu dan rešen.

10.dan
Klasično malo klatenja po Poreču, kopanje in seveda kosilo, da se oddolžim za vse skupaj in pičimo via Piran. Tako kot prvi dan , so nad tudi tokrat prišli pozdravit delfini.

Zaključek:
Zanimiv , aktiven dopust, polno novih izkušen in pridobljene morjeplovske samozavesti. Barke ne prodajamo in tak stil dopustovanja furamo dalje. Ga ni kampa, da bi v njem ždel 14dni glavnega dopusta, takle cirkus mi kr paše. Pa še to smo si ga po večini naredili sami.
Je pa 14dni mogoče kr dolga za nejadralce oziroma sopotnike na jadrnici. Jaz bi jadral 24/7 če bi se dalo, mojima pa že po 3urah kr malo dopizdi. Seveda pa radi vidijo lepe lokacije, kopanje v kristalni vodi... Tukaj bomo še delali na tem, da konvergiramo z vsemi željami, ki jih imamo.

Seveda je bilo še kup enih dogodivščin, vendar je namen tega zapisa, da zeleni morjeplovci kot sem jaz, izmenjamo izkušnje, vidimo kakšne občutke doživljamo, kaj se nam pri plovbi mota po glavi in kakšna je interakcija z družino.

Jaz sem najbolj vesel, da se ne bojimo več sidranja, ker brez tega si po mojem kr revež in obsojen na marine.

lp Aleš
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Re: Zanimiv dopust - nove izkušnje

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Jul 15, 2022 13:22

Bravo Aleš in posadka! Lep zapis in veliko spominov mi vzbudi ob branju. Mi smo prvo leto jadranja bili samo na bojah in v marinah. Ker dolgčas :? Ko odkriješ sidro in če vreme sodeluje, si freeeeee. To je to. Večerna navigacija do samotnega zaliva, kjer vržeš sidro in zjutraj se zbudiš in ob kavici/travarici spremljaš svojo drago, kako gola golcata počofota v turkizni vodi :D To je to.
Bravo tudi za nočno navigacijo. Tam okoli Rovinja, Vrsarja, Poreča je res precej gneča. Sicer zvečer ostanejo samo še otoki in ribiči. Podnevi pa je urnebess.

Boš pa moral seveda tudi še kakšno moško jadranje udarit, kjer bo posadka pač sestavljena iz samih kaskaderjev :lol: Drugače te bosta tvoji dve dali na hladno :P .
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Jul 15, 2022 14:02

Kovač napisal/-a:Vse lepo in prav, ko preplujemo nekje 10% kvarnerja, se pa začne veselica. Močno pojača veter val pa 2m+ . Takrat so mi pa jebale vse po spisku. Jaz pa užival v jahanju valov.. Vse je bilo pod kontrolo pa vendar je razlika ali voziš ali si potnik.
Tri vale odpeljem lepo, četri nas zalije , kaj sem jih poslušal tud na wc niso mogle.. in vsakih 5min. sem slišal isto pesem.. sam šena kopno me pripelji, pa. grem z avtobusom domov. Sred kvarnerja smo že prodajali barko :-)

Enako napako sem tudi jaz naredil na krstni plovbi čez Kvarner (samo v nasprotni smeri). Ker sem bil še zelen, sem podcenjeval morje in nas je ujel orkanski jugo in 3 do 4 metrski valovi tako, da smo se komaj privlekli čez Kvarner :shock:

Žena je otrokoma že nadela rešilne jopiče, pa tudi jaz sem bil precvikan, čeprav sem se delal, da imam vse pod kontrolo :roll:

Ko smo končno prišli čez Kvarner, je žena pograbila otroka in se pobrala z barke, kot so jo nesle noge. Najela je sobo v najbližjem hotelu, kjer so prespali. Še prej mi jih je pa pošteno napela in mi zabičala, da če jo bom (in otroke) še kdaj spravil v nevarnost, ali da se bodo nelagodno počutili na barki, ne bo več stopila nanjo :evil:

Od takrat naprej vedno gledam Aladina in Windy, in ne rinem na morje, če ni zlikano 8)
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Pe Jul 15, 2022 14:10

Tisto crickanje po barki pa je plankton. Tko da brez skrbi, lahko pospravis gasilni aparat ;)
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Pe Jul 15, 2022 14:43

evovii napisal/-a:Tisto crickanje po barki pa je plankton. Tko da brez skrbi, lahko pospravis gasilni aparat ;)

Meni je bila to največja travma. Zato sem hotel tudi zapisati izkušnjo , če se komu zgodi podobno.

Ker so občutki res bedni, ko to poslušaš in nimaš prave razlage. In sem si mislil, glej ga bimbota zdej bo pa zarad tebe še Lošinj zagorel..
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Jul 15, 2022 14:47

Kovač napisal/-a:
evovii napisal/-a:Tisto crickanje po barki pa je plankton. Tko da brez skrbi, lahko pospravis gasilni aparat ;)

Meni je bila to največja travma. Zato sem hotel tudi zapisati izkušnjo , če se komu zgodi podobno.

Ker so občutki res bedni, ko to poslušaš in nimaš prave razlage. In sem si mislil, glej ga bimbota zdej bo pa zarad tebe še Lošinj zagorel..

Baje so neke mikro kozice. Sem tudi svetil pod podnicami na svojem prvem jadranju :lol:
Nč bat :wink:
Je pa nekje tema posvečena temu pojavu, pa je zdajle ne najdem.
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Pe Jul 15, 2022 15:11

Lep zapis. Tudi moja polovica, še po 30 letih plovbe, ni čisto sproščena ko zapiha burja. Kvarner je pa posebna zgodba. Če se mu uspe preselit v tvoje (njene) možgane kot nek bav bav, ti ni več pomoči. Jaz nisem nikoli imel teh problemov, moja boljša polovica pa ja. To je bil tudi eden od vzrokov, da sem preselil jadrnico iz Verude v Nerezine.
Kar se pa tiče ''grickanja'', se mi je dvakrat zgodil ta pojav v Božavi. Prvič sem skoraj celo barko razšraufal, a seveda nič našel. Drugič, čez par let, se je na istem mestu grickanje zopet ponovilo. Ko smo pa zvečer sedeli v kokpitu, sem videl, da se na vodni liniji sosednje barke nekaj dogaja. Posvetil sem z baterijo in videl jato majhnih ribic, ki grickajo alge in mulj na sosedovi barki. Bilo jih je ogromno. Tako da, če se ti to do dogaja, bodi vesel, ker ti bodo ribice očistile vodno linijo.
Jadranje je odklop
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Pe Jul 15, 2022 17:09

Kovač imel sem popolnoma enako izkušnjo z grickanjem 15 let nazaj. Ponoči smo celo barko razkopali in iskali kje preskakujejo iskre na elektriki. Skratka noč brez spanja. Drugi dan zjutraj takoj v prvo najbližjo marino Šimuni z namenom da barko dvignejo in vse pregledajo od zunaj in od znotraj. Ni minil daljši pogovor z marineroti, ko mii objasnijo, da je to plankton in to je bilo smeha. No nadaljevali smo nepozaben dopust. Pa naj ti barka dobro služi. Na koncu bodo punce bolj zagrižene za plovbo kot ti :)
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » Pe Jul 15, 2022 23:00

Da še sam potrdim to s planktonom.
Nam je hotelo barko “raztrgati” pred plažo Sakarun na Dugem. Celo sem razšraufal, vmes našel, da mi je počil pokrov sprednjega vodnega tanka (in se je nateklo nekaj sveže vode okrog), drugega pa ni bilo. Celo noč sem dežural pri razmontirani barki…
Drugi dan se je vse umirilo, tonili nismo, goreli tudi ne. Malo googlanja je izpljunilo vzrok. Plankton.
Od takrat smo to doživeli še večkrat, običajno pa vedno s svežim AF. S starim nikoli…
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » So Jul 16, 2022 09:07

Takrat ko gricka barko :wink: probaj v wc napumpat malo vode, voda se bo svetlikala z tisoče iskricami :) Moram rečt, ko sem prvič to doživel sem tudi jaz mislil, da mi bo nekaj pojedlo barko :wink: :)
james.7
Kapitan
Kraj: Vrtojba-portorož

OdgovorNapisal/-a james.7 » Ne Jul 17, 2022 08:44

Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Ne Jul 17, 2022 10:25

Sem se prav nasmejal ob branju. Kako tipicno, kot kaze mamo enake izzvive vsaj kar se tice mornark. Meni je dve leti nazaj skor skup padla zarad valov in jo do letos nisem spravil gor na jadrnico. No, zdej je sama spet sla parkrat z mano, s tem, da jo vsakic posebej pripravim na situacijo, jadrava pa sam od 90 stopinj naprej navideznega vetra ( da se ne nagibamo prevec 8) )...

O tem grickanju pa se veliko govori, a nisem nasel neke kredibilne informacije o tem kaj je vzrok. Ne verjamem skoraj, da bi tak hrup lahko povzrocil plankton. Kake ribice, rakci ja, ampak plankton ???
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Jul 17, 2022 10:31

Mene je tista izkušnja na Kvarnerju naučila, da moram pač poskrbet, da se bo posadka na barki dobro in varno počutila, če nočem plut sam 8)

Pa da imajo ženske strožje kriterije do tega, kaj je še varno in dobro počutje na barki.
dijo_porko
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a dijo_porko » Ne Jul 17, 2022 10:35

1stofficer napisal/-a:Sem se prav nasmejal ob branju. Kako tipicno, kot kaze mamo enake izzvive vsaj kar se tice mornark. Meni je dve leti nazaj skor skup padla zarad valov in jo do letos nisem spravil gor na jadrnico. No, zdej je sama spet sla parkrat z mano, s tem, da jo vsakic posebej pripravim na situacijo, jadrava pa sam od 90 stopinj naprej navideznega vetra ( da se ne nagibamo prevec 8) )...

O tem grickanju pa se veliko govori, a nisem nasel neke kredibilne informacije o tem kaj je vzrok. Ne verjamem skoraj, da bi tak hrup lahko povzrocil plankton. Kake ribice, rakci ja, ampak plankton ???

Zooplankton niso drugega kot majhni rakci in druge podobne živalce. Tudi mivkasto dno zna proizvajati zvok...
james.7
Kapitan
Kraj: Vrtojba-portorož

OdgovorNapisal/-a james.7 » Ne Jul 17, 2022 15:31

Včeraj zvečer sem poslušal grickanje v vodi ko sem se potopil v vodo, v bistvu je slisat isto kot če bi bil v barki. Tako da po moje nima veze z tem sama barka nic, skozi trup samo slisimo...morje je živo.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov