Tip sidrne žarnice na jamborju
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
- 1stofficer
- Admiral
Tip sidrne žarnice na jamborju
Ne morm se spomnit ker tip sidrne žarnice je na Selden jamborju, 10 m barka? Kolk W LED je dobro dat?
- modro morje
- Viceadmiral
- Kraj: Ljubljana - Krk
Re: Tip sidrne žarnice na jamborju
Po moje svetilka na vrhu jamborja nima veze s proizvajalcem Selden. Jaz imam zdej na vrhu 3W LED žarnico, ki se nahaja v svetilki-ohišju iz Aliexpressa, in sveti že peto leto. Prejšnja svetilka je razpadla v koščke, ko sem poskušal odvit pokrov, da bi žarnico zamenjal. Po načinu montaže in končanja življenjske dobe prejšnje bi sklepal, da ni bla glih zlo kvalitetna, kakor bi se za "Selden" spodoblo.
Navigare vivere est.
- 1stofficer
- Admiral
Ker tip? 15D, 15S? Al ker drug. To se ne spomnim 
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Pazi, če boš dal led žarnico naj bo taka z uporom in ne s switcherjem!!
Motorni je zapisal,
...Potem sem čisto slučajno ugotovil, da radio postaja neha delati na sprejemu, ko prižgeš sidrno luč...
Zakaj je temu tako...
Motorni je zapisal,
...Potem sem čisto slučajno ugotovil, da radio postaja neha delati na sprejemu, ko prižgeš sidrno luč...
Zakaj je temu tako...
- 1stofficer
- Admiral
Kater tip mora bit BA15D ali BA 15S?
D pomeni najbrz double kontakt spodaj, 2 nitki, S pa single, ena nitka. Bega me to, da berem tu in tam ter vidim D, logicno pa ni, saj je svetilka 360 in je dovolj ena nitka.
Kaj torej? Stromarji?
Tale je D

D pomeni najbrz double kontakt spodaj, 2 nitki, S pa single, ena nitka. Bega me to, da berem tu in tam ter vidim D, logicno pa ni, saj je svetilka 360 in je dovolj ena nitka.
Kaj torej? Stromarji?
Tale je D

- Nikola T.
- Admiral
- Kontakt:
Namig:
Obe varianti D in S imata eno samo nitko!
Ne rabiš biti štromar, da bi pogruntal katera žarnica bo pasala, kajti vse je odvisno od izvedbe "fasunge" in tega nihče od nas ne more vedeti za tvoj jambor!
Ne rabiš biti štromar, da bi pogruntal katera žarnica bo pasala, kajti vse je odvisno od izvedbe "fasunge" in tega nihče od nas ne more vedeti za tvoj jambor!
- 1stofficer
- Admiral
Nikola T. napisal/-a:Namig:
Drgac sem vsaj mal stromal ampak avtomobilske zarnce, ki imajo dva kontakta majo dve nitke.
Iskreno priznam, da ne vem vsega na svetu in me res zanima zakaj rabis dva kontakta spodaj za eno nitko?
Sprasujem pa zato, ker je fasunga na vrh jamborja in mi na kraj pameti ne pride, da bi lezu gor gledat kaj mam in potem sel kupit, da bi se enkrat plezal na f'n jambor.
Zato sem tut odprl tole temo...
Glede na to, da se menimo o ceni žarnic v centih… kaj pa če daš obe v žep pa, ko si na jamboru vidiš katera je in menjaš.
Lo Miha
Lo Miha
- 1stofficer
- Admiral
m1ha napisal/-a:Glede na to, da se menimo o ceni žarnic v centih… kaj pa če daš obe v žep pa, ko si na jamboru vidiš katera je in menjaš.
Lo Miha
Ja sej to bom naredu, ni druge, ker noben ne ve kater tip je za uporabit. Sem pa vseen probal vprasat, sem namrec gorenc pa da ne kupim obeh
Ni pa LED v centih kvalitetna je kar dost več
Na moji Bavariji je BAY15D 12V 10W.
Sem jo pa zamenjal z LED in senzorjem za svetlobo, tako da se zjutraj sama ugasne, če pozabim izklopit.
Sem jo pa zamenjal z LED in senzorjem za svetlobo, tako da se zjutraj sama ugasne, če pozabim izklopit.
- Nikola T.
- Admiral
- Kontakt:
Za tiste, ki še niso menjali žarnic v avtu - žarnice istega tipa imajo različne čepke glede na njihovo moč, da tudi laiki pravilno zamenjajo žarnice v avtu.
Zakaj imajo žarnice v navtiki dva kontakta za eno samo nitko?
- Včasih so delali kovinska ohišja ("fasunge") za sidrne žarnice 5- 20W, ker so se močno grele.
- Masa ne sme priti v stik z jamborom, zato so v navtiki uporabili kar grla žarnic z dvema nitkama iz avtomobilske branže!
- Če so uporabili kovinsko ohišje so jo torej morali ločiti od mase, zato so morale imeti žarnice ločene kontakte za napajanje in ne zato, ker bi bile dve nitki v žarnici.
Sidrne led žarnice, tiste z uporom, da ne delajo motenj na VHF postaji, ponavadi nimajo vgrajenega graetz mostička, ki bi pravilno obrnil polariteto, zato je možno, da nova ne bo delovala tudi, če bo vse štimalo in plus in minus ne bosta pravilno obrnjena.
Verjetno boš moral res iti dvakrat na jambor, pa ne pozabi ta prvič s seboj vzeti voltmetra, da preveriš polariteto in telefona, da poslikaš, ker boš moral verjetno glede na starost tudi že menjat tudi ohišje sidrne luči.

Zakaj imajo žarnice v navtiki dva kontakta za eno samo nitko?
- Včasih so delali kovinska ohišja ("fasunge") za sidrne žarnice 5- 20W, ker so se močno grele.
- Masa ne sme priti v stik z jamborom, zato so v navtiki uporabili kar grla žarnic z dvema nitkama iz avtomobilske branže!
- Če so uporabili kovinsko ohišje so jo torej morali ločiti od mase, zato so morale imeti žarnice ločene kontakte za napajanje in ne zato, ker bi bile dve nitki v žarnici.
Sidrne led žarnice, tiste z uporom, da ne delajo motenj na VHF postaji, ponavadi nimajo vgrajenega graetz mostička, ki bi pravilno obrnil polariteto, zato je možno, da nova ne bo delovala tudi, če bo vse štimalo in plus in minus ne bosta pravilno obrnjena.
Verjetno boš moral res iti dvakrat na jambor, pa ne pozabi ta prvič s seboj vzeti voltmetra, da preveriš polariteto in telefona, da poslikaš, ker boš moral verjetno glede na starost tudi že menjat tudi ohišje sidrne luči.

- 1stofficer
- Admiral
@lure hvala za podatek , to sem iskal
@NT hvala za razlago. Sem se nekaj novega naucil
@NT hvala za razlago. Sem se nekaj novega naucil
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost