malo drugače

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

gorenjc
Admiral
Kraj: LJ

malo drugače

OdgovorNapisal/-a gorenjc » Ne Sep 20, 2009 20:29

fotografija je slaba, vendar vseeno kot zanimivost

mogoče kdo ve katera jadrnica je to in kako se obnesejo takšna jadra

Slika
Uporabniški avatar
navigator
Viceadmiral
Kraj: LJUBLJANA

OdgovorNapisal/-a navigator » Po Sep 21, 2009 09:14

Zanimiv pristop.. zanima me, ali jo sploh jadrnica, da ni mogoče katamaran?tega pa niti na TV še nisem videl, zna pa bit zadeva precej stabilna, hitra najbrž ni, a je toliko bolj varna.. takole na oko.. mogoče malo hecno izgleda, pa vendar? gledamo jadrnico prihodnosti?
MORJE, ŠIROKA CESTA..
gorenjc
Admiral

OdgovorNapisal/-a gorenjc » Po Sep 21, 2009 10:57

je jadrnica, samo nisem pofotkal z drugih strani, ko sem se peljal okoli, pa ni bilo nikogar videti na njej, da bi kaj povprašal
Somolovac
Kapitan
Kraj: Vinica

OdgovorNapisal/-a Somolovac » Po Sep 21, 2009 14:11

Dobro sem si jo ogledal parkirano v Martinščici. Moje mnenje je, da je jadrnica samogradnja - ni v serijski proizvodnji.
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Po Sep 21, 2009 15:51

Tole sem tudi jaz že 1x srečal, zanimiva zadeva.
LP, Uroš.
Uporabniški avatar
popaj
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a popaj » Po Sep 21, 2009 16:09

Zanimiva in predvsem "moderna" izvedba latinskega jadra. Prikličite si v spomin obliko jadra malih ribiških čolnov, ki imajo lesen jambor in jadro zvito na poševniku. Ko ga dvignejo in razprejo, je oblika podobna-ležeči trikotnik. Je pa to predvsem zelo inovativna izvedba. Kaj vse se ljudje ne spomnijo. Bogve, kako se obnese v "akciji".
Uporabniški avatar
navigator
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a navigator » Po Sep 21, 2009 19:38

Opažam da nima glavnega jadra, me prav zanima, kakšna sila deluje na premec pri polni obremenitvi, težnost take barke je povsem drugačna kot pri klasiki..in verjetnost, da pluje v orco,proti vetru, je bolj malo verjetna,tole je bolj barka pasatnih vetrov..
MORJE, ŠIROKA CESTA..
Uporabniški avatar
popaj
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a popaj » Po Sep 21, 2009 20:28

Mislim, da misliš narobe. Kaj ima tu opraviti obremenitev premca, saj je največja površina jadra proti zadnjem delu, na premcu je samo prednje vpetje jadra, tako kot pri klasiki in tudi plutje v orco, menim, ne more biti problem, saj je oblika jadra podobna, kot pri naših klasikah. (sicer pa takšno obliko jadra še vedno nosijo jadrnice na Nilu in veselo plujejo gor in dol). Nisem strokovnjak, razmišljam iz lastnih izkušenj. Bi pa bilo zanimivo slišati profesionalno razlago.
gorenjc
Admiral

OdgovorNapisal/-a gorenjc » Po Sep 21, 2009 20:55

v bistvu večje jadro tvori trikotnik premec-krma-vrh jambora, kar je zeloooooo veliko, veliko večje kot klasično glavno jadro......... laično se mi zdi, da je več problemov (omejitev) s smerjo vetra kot pri klasičnem, več je dela pri obračanju jadrnice, ko je pa smer (in moč) "idealna", pa pride prednost pred klasiko
Uporabniški avatar
popaj
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a popaj » To Sep 22, 2009 08:39

Se mi zdi, da pri obračanju enostavno jadro zarolajo in po obratu odrolajo na drugo stran. Ko pa vozijo z manjšim, pa verjetno še to ni treba.
Uporabniški avatar
navigator
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a navigator » To Sep 22, 2009 11:36

ja, tudi jaz menim enako.. jadrnica zna bit zelo stabilna, in z vetrom verjetno tudi hitra, a da bo kako zelo uspešno plula v orco, pa močno dvomim....sam sem poskušal razne stvari, pluti v orco, proti vetru samo z genovo je bolj ali manj neuspešno, če ne že nevarno, glavno jadro vendarle toliko stabilizira barko, da jo potem lahko genova potisne, a nasprotno...ne vem.. bi pa res rad kako strokovno mnenje prebral o tem....
MORJE, ŠIROKA CESTA..

Kdo je na strani

Po forumu brska: jozko in 1 gost