NEŽELENO OBRAČANJE JADRNICE V VETER

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

jimmboy
Višji praporščak
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

NEŽELENO OBRAČANJE JADRNICE V VETER

OdgovorNapisal/-a jimmboy » To Maj 25, 2010 01:08

Živjo!

Pred kratkim smo se vrnili z jadranja po Kornatih in smo imeli nekaj težav, ker nam je jadrnico pri vožnji v veter (orcanje) v močnejšem vetru obračalo V VETER tako da smo morali obračati krmilo povsem stran od vetra, kar je močno zmanjševalo hitrost jadrnice.

Kolikor smo ugotovili, je bila kriva preveč ohlapna baza glavnega jadra, tako da je bilo jadro preveč okroglo (premalo ravno). Baze si nismo upali zategniti, ker je bila najdaljša stranica glavnega jadra ("hipotenuza") že povsem napeta in nas je skrbelo, da lahko poči. Zato smo povsem popustili wang in škoto glavnega jadra (ter razbremenili najdaljšo stranico glavnega jadra) ter zategnili bazo glavnega jadra in šele nato zategnili škoto glavnega jadra (in tudi wang). Bilo je bolje, a jadrnica je še vedno nekoliko silila v veter.

Ima kdo od vas podobne izkušnje in kakšen nasvet, kako se temu izogniti?

Pa še ena ugotovitev glede spreminjanja smeri vetra med otoki. Na spodnji sliki rumena barva pomeni našo pot, modra pa smer vetra, ki smo jo pri tem imeli:

Slika

Sem bil kar presenečen, kako se lahko spreminja smer vetra. Imel sem občutek, da se veter neprestano obrača proti nam :)
Roadracer
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Roadracer » To Maj 25, 2010 07:37

Sicer nimam izkušenj za velike jadrnice, ampak pri moji prejšnji sem to kompenziral s prvim jadrom (genova,flok). Če ni bilo dovolj obremenitve prvega jadra se mi je dogajalo enako. Če sem prvo jadro preveč obremenil (premalo sile na glavno), pa je bilo obratno. Glede na to da imam izkušnje prej iz surfanja, sem ugotovil, da največji izkoristek dobim če jadra tako obremenim, da je sila na krmilu najmanjša. Ne vem pa kako je pri večjih jadrnicah, še posebej če imajo krmilno kolo, koliko imaš sploh občutka kaj se dogaja na krmilu.
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » To Maj 25, 2010 09:32

Roadracer napisal/-a:Sicer nimam izkušenj za velike jadrnice, ampak pri moji prejšnji sem to kompenziral s prvim jadrom (genova,flok). Če ni bilo dovolj obremenitve prvega jadra se mi je dogajalo enako. Če sem prvo jadro preveč obremenil (premalo sile na glavno), pa je bilo obratno. Glede na to da imam izkušnje prej iz surfanja, sem ugotovil, da največji izkoristek dobim če jadra tako obremenim, da je sila na krmilu najmanjša. Ne vem pa kako je pri večjih jadrnicah, še posebej če imajo krmilno kolo, koliko imaš sploh občutka kaj se dogaja na krmilu.

Točno to je bistvo, da ne "preforsiraš" zadeve kar se tiče zategovanja jader. Sam vedno večino "delam" kar s škoto, jadro naj bo v strogo orco čim bolj sploščeno, potem ga pa po škoti popuščaš, tako da ne "orješ" s krmilom. Pri barkah s krmilnim kolesom je malo manj feelinga za položaj krmila, hitro pa lahko vidiš položaj v brazdi, katera mora biti čim bolj "čista".

Je pa pri tem lahko tudi problem v samem vetru, če je konstanen je to fino, drugače pa je treba non stop "delati" na škoti in krmilu, če tega nočeš je treba pač glavno jadro malce bolj popustiti in se izogniti orcanju ob vsakem refulu. Čisto odvisno od števila in znanja same posadke.
LP, Uroš.
Uporabniški avatar
Lipi
Kapitan
Kraj: LJ - Vrsar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Lipi » To Maj 25, 2010 09:36

Jadrnico ti v močnejšem vetru postavlja v veter takrat, ko sile niso pravilnjo "razporejene" - ponavadi je to prevelika kvadratura jader na dane razmere, ali pa nepravilno postavljena posadka ...

Teoretično: če bo v močnem vetru vsa posadka sedela na zavetrinski strani jadrnice ("spodaj"), ti bo jadrnico periodično postavljalo v veter in od njega - dokler nekaj ne spremeniš (prestaviš posadko). Enako se bo zgodilo, če bo prevelika kvadratura jader - sunek vetra te bo položil, in če v tistem trenutku ne popustiš škote, bo jadrnica "sama poskrbela", da te bo postavilo v veter in da se bodo razbremenile sile. In tako kot prej, se to dogaja toliko časa, dokler nekaj ne spremeniš (krajšava, popuščanje škote, položaj posadke, ...).

Te zadeve (večje sile ob nagibu) prej občutiš na argoli, ker ni nobenih prenosov med listom krmila in pa samo argolo. Na večjih jadrnicah s krmilnim kolesom pa zadevo občutiš na krmilu kasneje, posledično zaradi vseh prenosov od lista krmila pa do krmilnega kolesa.

Pa še ena teoretična: če imaš vso posadko postavljeno optimalno, jadra natrimana optimalno in pa predvsem pravo kvadraturo jader, bo jadrnica sama plula v ravni liniji (dejansko ne potrebuješ krmila) - TEORETIČNO...

Pa še kar se tiče zategovanja (v vseh smereh :D ) glavnega jadra - v močnem vetru naj bi bila baza in pa vang zategnjena, da se jadro "umetno" splošči - manjša vzgonska sila.

Upam, da sem ti vsaj malo pomagal ...
še kakšen meter več ...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Maj 25, 2010 10:42

Dodajam.
Včasih je tudi utrujeno jadro vzrok, da se ga ne da plosko nategniti.
To, da te obrača pri močnejših sunkih vetra, je normalno oz. premalo aktivno delaš s škoto glavnega jadra. Če je veter konstanten, brez refulov, potem se to ne bi smelo dogajati, ko natrimaš vsa jadra. Pri orcanju ostro v veter jadralci in surfarji vedo, da morajo pritegniti jadro (jambor) proti krmi. Torej pritega jambora na krmi je zato tam, da se jo uporablja. Nasprotno, če pluješ z vetrom, te pritege popustiš.
Skratka neprestano trimanje jader, pa jambora, pa krmila, pa posadke in še kaj bi se našlo.

Kar se vetra tiče na vaši ruti, predvidevam, da ste narisano pot naredili v kar nekaj urah, kar pa pomeni, da je logično, da se veter na "daljši" rok obrača. Dopoldne vam je pihal N, med otoki je še vedno pihal N, samo pri kopnem moraš upoštevati mikro klimo, tako da obala otokov vpliva kot lijak in daje vetru smer, višina otokov in oddaljenost med otoki pa določa tudi jakost vetra. Višja sta in bolj blizu skupaj, močnejši bo veter. Medtem pa, ko ste pluli proti severu o. Žut, pa se je veter že obrnil na E oz. NEE.

Je pa lepo videti tako sled na karti. To lahko proizvede samo jadralska posadka, ki uživa v jadranju in ne dirja od A do B. Pohvalno!

Ljudje pri meni najemajo jadrnice, pa dobim na GPS zapisane same ravne črte, jadra pa zložena kot so bila ob odhodu. Ko bi znao!!??
Nazadnje spremenil Marchi, dne To Maj 25, 2010 15:40, skupaj popravljeno 1 krat.
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » To Maj 25, 2010 10:49

Pozdravljen
Najverjetneje niste imeli dobro postavljenih jader,možno tudi ,da teža na plovilu ni bila enakomerno porazdeljena.
Vsaka jadrnica ima točko težnosti ,ki je ponavadi nekje na sredini plovila.
če so jadra uravnana tako ,da je točka obeh jader pred težiščno točko bo jadrnico vleklo od vetra.
Če je pa točka obeh jader za težiščem bo barko vleklo v veter.
Pri tem ima veliko vlogo tudi raspored teže po ploviluTo lahko uravnamo tudi z premikom posadke,pred težiščno točko oziroma za njo.
če ste imeli zadaj barko preveč naloženo in potem so še vsi člani posadke sedeli v kokpitu,pri tem še popuščeno prednje jadro , vas je vleklo v veter.
lp
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » To Maj 25, 2010 15:29

Da jadra niso bila optimalno strimana se vidi tudi iz sledi katero ste zapisali na ploterju. Kot v veter bi bil, z boljše strimanimi jadri, manjši. Predhodniki so ti vse pojasnili, dodajam samo še eno enostavno razlago. Predstavljaj si, da je jadrnica tehtnica. Na eno stran pritiska sila prednjega jadra, na drugo pa sila glavnega. Če sta sili uravnoteženi, je uravnotežena tudi jadrnica in pluje ravno. Ostale možnosti si lahko predstavljaš sam.
Kakšno obliko pa naj ima posamezno jadro, pa tudi enostavno pravilo: močnejši veter - bolj zategnjena in sploščena jadra, slabši veter - vse popuščeno. Ostalo boš ugotovil s prakso. Pa še nasvet, med vsako spremembo nastavitev spremljal spremembo hitrosti na logu.
Jadranje je odklop
jimmboy
Višji praporščak
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a jimmboy » To Maj 25, 2010 19:26

Uauu, to pa so bogati odgovori. Superca! Hvala lepa!!!

Aleš
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » To Maj 25, 2010 21:08

Predvsem pa je potrebno opazovati morje pred sabo, ker na njem piše, kdaj prihaja reful.
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Maj 25, 2010 22:49

Če je dvignjenih malo premalo jader ne veš,če je pa dvignjenih malo preveč pa lahko izveš včasih na drag in boleč način...Po mojem ste imeli preveč glavnega jadra zunaj..
LP Iztok
dobra_vila
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a dobra_vila » Sr Maj 26, 2010 09:40

Mogoče preveč zategnjen ventam, raztegnjeno jadro ali enostavno preveč vetra za dano kvadraturo.

LP dobra vila
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Maj 26, 2010 10:17

So pa zanimivi vsi ti različni izrazi, ki jih uporabljamo.
Bi bilo dobro narediti en slovar vseh variant. Mogoče nova tema.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Sr Maj 26, 2010 10:17

polanc napisal/-a:...Po mojem ste imeli preveč glavnega jadra zunaj..
LP Iztok

Mislim, da je to glavni vzrok. Verjetno je bilo težišče jader preveč zadaj in je zato obračalo barko v veter.

Edo
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
kvizko
Višji vodnik
Kraj: Zgorica nad Kamnikom

OdgovorNapisal/-a kvizko » Po Maj 31, 2010 14:15

Hojla,
če pri jadranju v orco preveč orješ s krmilom, je to posledica slabo natrimanih jader. Mi se na naših potepanjih kar dosti igramo s tem (saj imamo skoraj vsakič drugo barko); najboljši znak, da so jadra dobro natrimana je to da ni upora na krmilu, ali pa zelo malo; teorija pravi da je do 8 stopinj zamika še v redu - s tem kompenziraš bočno zanašanje. ne vem kako ste kaj izkušeni, v začetku ti to vzame malo več časa, z izkušnjami pa to narediš v nekaj minutah.
Škoda, da nisi napisal v kako močnem vetru ste jadrali.
Seveda velja tudi kar so napisali ostali, kvadratura jader, razporeditev posadke, nekdo na škoti glavnega jadra, ki pazi na refule.....
Slab veter = trebušček na glavnem jadru, veter jača - zateguješ jadro po bazi,
če je res že staro in pretegnjeno pa krajšaš, raje prej kot v premočnem vetru !!
Prednje je ponavadi roll in ga ni problem krajšati.
Kar se vanga tiče, jaz ga uporabljam pri vetru od boka proti krmi, v orco zelo redko....
lp
zdravc
dober veter
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Po Maj 31, 2010 15:10

Marchi napisal/-a:
Ljudje pri meni najemajo jadrnice, pa dobim na GPS zapisane same ravne črte, jadra pa zložena kot so bila ob odhodu. Ko bi znao!!??

pohvala vsem za napisano, Joško vse kar napišeš in tu preberem ima zelo velik pomen!

Spremembe vetra so lahko časovno pogojene ali pa so efekti sapnice, saj na kartah to pogosto piše, da je potrebno upoštevat....

Zdaj pa samo še to.... včeraj sem ravno prišel domov z morja in kot vas večina verjetno že ve je most Ugljen-Pašman še vedno zaprt, kar je ozančeno z rumeno bojo in križem, neposredno pod mostom je plavajoča ploščad in stroji, vse skupaj je vpeto na mrtva sidra in preko velikih
"plutač" privezano na pontone jeklenicami ali debelimi vrvmi...
No, mislim, da je v soboto, ko smo se ustavili v Ždrelcu pripeljala jadrnica direktno iz Sukošana, mimo vseh opozoril in poglej.... direktno z jadrnico v jeklenico! Brez zaviranja!
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov