Jadrnice in bow thruster

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
evovii
Admiral

Jadrnice in bow thruster

OdgovorNapisal/-a evovii » Če Avg 05, 2010 14:20

Pozdravljeni,

Ali morda kdo pozna kakšno internetno stran, kjer bi se dalo videti katere jadrnice imajo serijsko vgrajen bow thruster. Nekeko mi je jasno, da skoraj vse potovalne jadrnice od 43ft naprej imajo omenjeno zadevo. Zanima pa me v rangu od 32 pa do cca 43 ft. Ali obstaja kakšen seznam? Kolega me je spraševal če morda vem ali ima Elan 344 Impresion bowthruster pa nikjer ne najdem tega podatka.
Mislim, pa da bi bil omenjeni podatki zelo uporabni v kolikor bi se odločal za najem kakšnega drugega plovila, ker v kakšnih ozkih marinah pride zadeva zelo uporabna.

Hvala za mnanja,

Lp Andej
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Avg 05, 2010 15:11

Večina v tem rangu ima bowtruster kot opcijo. Najprej kupi trup potem pa luknaj, po želji oz. glede na debelino denarnice, je filozofija večine ladjedelnic.

Morda pride prav, je pa to še ena stvar, ki lahko crkne oz, ko se cela posadka na jadrnici "naguzi" v kokpit, bowtruster v premcu komajda prime.
Najboljši bowtruster je uporabna, prisebna posadka in trening pristajanja ;)

Moje mnenje je, da bowtruster popravlja samo lepotne napake pri pristajanju z jadrnico do npr. 43 feet in velikokrat bega skiperja, ker ponuja manj kot ta pričakuje.
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Če Avg 05, 2010 16:29

Ne vem če kdo ponuja prav v serijski opremi, sigurno pa lahko naročiš kot opcijo, pri večini proizvajalcev. Omejitev je edino prostor in "globina" trupa pod vodno linijo. Tako da vprašanje kako je s tem pri recimo 34 čevljiv, čeprav sem mnenja da pri 34 čevljih res da skoraj ne rabiš BT.

Za večje "krave" se pa nebi ravno strinjal da zadeva ne nudi koliko pričakuješ, res da ne dela čudežev, vendar če je pravilno zmontiran in dosti močan je zadeva še kako uporabna.

Zdej če pristajaš na mestih kjer je dovolj prostora z recimo 13m barko ni noben problem, težave nastanejo kjer ni dovolj prostora za manever, kar a je zadnje čase kar pravilo v kakšnih starejših marinah. Mi smo prvo leto probali brez BT, potem pa smo se odločili za vgradnjo in je super. Res pa je da ga osebno uporabljam recimo 10-20% pristankov, oziroma vedno probavam čim bolje speljati vse po "PS-u", BT je pa vedno pripravljen za pomoč.
LP, Uroš.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Avg 06, 2010 01:29

Ne rabim ga veliko, vendar ko pa je potreben pa je zlata vreden. Na barki letno preživim 70-90 dni. Večkrat mi je že pomagal v kritičnih situacijah, da je barka ostala cela. Danes sem se med nevihto privezal bočno na zavetrno stran ob tramontani na odličnem privezu. Pred menoj se ni uspelo privezati točno na tem mestu jadrnicama, ki sta to poskušali. Z bow thrusterjem pa smo se privezali za šalo pa še varno povrhu vsega.
NE POZABI - bow thruster zares (samo) dobro dela, ko ga pravilno in dobro krmiš. Pri tem mislim na tok z akumulatorkih baterij.
LP NT
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Pe Avg 06, 2010 10:11

Tudi sam se strinjam. da BT ni nujno potreben do 40 feetov, ampak...... elegantno pa je, če ga imaš. V naši marini je 12m od premca do premca bark, vmes so še muringi. Torej je pristajanje z 11m znanstvena fantastika. Marina je stara, narejena po sistemu 1,2,3, (samo da jim uzmemo pare).... Ko sem imel 11m motornjaka z dvema motorjema in BT sem pristajal z zavezanimi očmi, zdaj ko pa pristajam z jadrnico brez BT in kobilico 2m pa se tuširam od švica preden pridem v marino. Saj gre, vendar me vedno šraufa.
Poleg tega pa situacije kot jih opisuje Nikola Tesla,.... jaz vem, da si bom s prvim "iberžnim" denarjem montiral BT. Mogoče že zaradi psihologije v glavi...

Evovii, kot so ti napisali, je BT samo plačljiv dodatek tja do 40 feetov in dvomim, če ga ima katera jadrnica serijsko vgrajenega.

LP
:wink:
u-r-o-s
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Pe Avg 06, 2010 11:36

Za manjše barke okoli 10m je sedaj zelo zanimiv eksterni BT, katerega se da praktično vgraditi na vsako plovilo
LP, Uroš.
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Pe Avg 06, 2010 17:03

Bow thruster je zelo uporabna zadeva, predvsem, ko je nuja, sicer pa se da vsaka barka upravljat tudi brez tega.

PS... najboljše je pa gledat kako novo pečeni češki in madžarski in podobni mornarji turirajo propelerčke da se obračajo v vse možne smeri.....
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
u-r-o-s
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Pe Avg 06, 2010 18:52

Ti čarteraši so zanimivi ja, ko povsod uporabljajo te thrusterje, od sidranja do vožnje z njimi po marinah.

Poleg tega pa vseh 8 komafov v kokpitu spredaj pa BT veselo zrak vleče in se peni vse okoli, "krmar" pa velike oči, zakaj se barka ne obrača :lol:
LP, Uroš.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Pe Avg 06, 2010 20:47

Jaz mislim, da je bow thruster, kar uporabna zadeva če veš kdaj in kako ga uporabit. Sam ga na svoji jadrnici nimam, lahko pa povem, da kadar peljem kakšno večjo klapo in najamemo kaj večjega (43+) pa pride kar prav. Je prav zanimivo vidit, ko npr. čakaš v koloni (gužvi) na bencinsko črpalko pa da je mal bočnega vetra... Z kolegom sva imela vsak svojo barko (čarter) z nekaj člani posadke... jaz sem na moji imel bow thruster sem samo malenkost popravljal on pa je imel kar probleme, tako da je mogu kar ene parkrat zakrožit, ker ga je odnašalo...
Sam sem mnenja, da če imaš lastniško barko to ni tako nujen pripomoček, ker barko poznaš v nulo in te ne more (skoraj ) nič presenetit... če pa barko najameš je pa žal ne poznaš takrat pa bow thruster kar prav pride in ti oprosti marsikatero napakico :D
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » So Avg 07, 2010 07:51

Na srečo imajo skoraj vsi novejši BT temperaturni sensor. Pri daljši časovni uporabi se le ta izklopi in ne reagira na krmarjeve komande.

Ali vgrajeni BT ter kanal vpliva na hitrost jadrnice pa je lahko nadaljevanje te teme. Osebno sem prepričan, da se pri jadranju vsekakor pozna, upam si trditi, da najmanj pol vozla.

:D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Palcek
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Palcek » So Avg 07, 2010 08:40

Letos pozini sem se vračal z jadranja v marino ob relativno močni burji. Privez imam med krajšo jahto in daljšo jadrnico, katere krmo je veter potisnil popolnoma na moj vez, krajši jahti pa je muring ponosno štrlel iz vode. Poskusil sem se nekako zrinit notri, vendar sem vseeno zadel muring, nakar mi je veter jadrnico takoj obrnil. Skratka... z 2 gomonoma so me prijazni mornarji vlekli ven več kot uro.
Predvsem ker imam 2 majhna otroka (in posledično rahlo panično ženo) ter si tega dogodka nekako ne želim ponoviti z njima na krovu, sem vgradil BT, torej predvsem zaradi varnosti.
In kot je pred tem napisal Nikola Tesla je privezovanje tudi ob močnejšem vetru z neugodne smeri lahkotno.
u-r-o-s
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » So Avg 07, 2010 22:16

Joško napisal/-a:Na srečo imajo skoraj vsi novejši BT temperaturni sensor. Pri daljši časovni uporabi se le ta izklopi in ne reagira na krmarjeve komande.

Ali vgrajeni BT ter kanal vpliva na hitrost jadrnice pa je lahko nadaljevanje te teme. Osebno sem prepričan, da se pri jadranju vsekakor pozna, upam si trditi, da najmanj pol vozla.

:D

pol vozla je pomojem kar pretirana ocena, no mi smo kompenzirali ob vgradnji BT, z zložljivim propelerjem :)
LP, Uroš.
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Po Avg 09, 2010 09:21

Palcek napisal/-a:Letos pozini sem se vračal z jadranja v marino ob relativno močni burji. Privez imam med krajšo jahto in daljšo jadrnico, katere krmo je veter potisnil popolnoma na moj vez, krajši jahti pa je muring ponosno štrlel iz vode. Poskusil sem se nekako zrinit notri, vendar sem vseeno zadel muring, nakar mi je veter jadrnico takoj obrnil. Skratka... z 2 gomonoma so me prijazni mornarji vlekli ven več kot uro.
Predvsem ker imam 2 majhna otroka (in posledično rahlo panično ženo) ter si tega dogodka nekako ne želim ponoviti z njima na krovu, sem vgradil BT, torej predvsem zaradi varnosti.
In kot je pred tem napisal Nikola Tesla je privezovanje tudi ob močnejšem vetru z neugodne smeri lahkotno.

Opcija je tudi , da pristaneš na premec.
FISHING & SAILING IS LIFE
MicTic
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a MicTic » To Avg 17, 2010 14:23

Bow thruster je dobra stvar tudi pri manjših barkah. Jaz sem bil proti, toda ker sem ga dobil že vgrajenega, sem se sprijaznil z njim.
Poiskusim ga uporabljati čim manj, da se ne razvadim, toda kot so že predhodniki rekli, ti lahko pride prav pri pristajanju v vetru. Toda imej ga samo v pomoč, če ti res zagusti. odkar ga imam (7 let), sem ga uporabil le izjemoma (beri manj kot 15x). Imam pa ga vedno prižganega. Saj veš zihr je zihr....
--------
če je pravilno vgrajen, ne dela nikakršni težav pri plovbi.
--------
Bow thruster je zmeraj opcija. Je pa več možnosti, da ti ga vgradijo že v tovarni (dražje) ali pa da ti ga kasneje vgradi kak mojster (ceneje) oz dobavitelj, tako kot vso dodatno opremo.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Sep 09, 2010 11:24

No, sicer ne vem, kako je pri vas jadralcih, ( ali vam ne drži kobilica smeri bolje kot motornjaku,v vetru ? ) toda mislim, da neglede na to ali je mot.ali jadrnica, je BT pametna izbira, in ne potuha !
Se še nikomur ni zgodilo, da je moral hitro v marino, ker je bilo zunaj neurje,in ga je le to ujelo ?
Ne mi rečt,da takrat ne pride prav BT, ko ti nabija veter iz ene strani ko pr norcih, in seveda, jasno, takrat je itak še pol sosedove barke na tvojem vezu !
Če pa takrat vi mojstri brez BT to sparkirate, brez da kam butnete, in vas obrne ste pa res junaki !
Kot je rekel Nikola T, je BT super zadeva, in zakaj je nebi uporabljal, če jo imaš ?
Ali v avtomobilu tudi tempomata ne uporbljate ?
BT lajša pristajanje,seveda moramo znati pristat tudi brez njega,velikokrat ni potreben, vidim tudi modele ,ki imajo ST, pa kaj, on parkira, z pivom v roki zakaj bi se sekiral :wink: popravi spredaj, popravi zadaj, pa je mir :lol:

Sam imam 2 aksi, in gre brez, toda če bi ga imel, bi ga sigurno že kdaj uporabil... pa nism ravno čisto lev v parkiranju.

Največje sranje je pa, ko ti mojstri veleumi, montirajo prešvohotn BT, takrat je pa drek, imaš od njega samo ropotanje ! V vetru pa nič pomoči !

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti