Globina v Osorskem prekopu

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

Globina v Osorskem prekopu

OdgovorNapisal/-a EDO » To Avg 10, 2010 20:07

Zanima me, če kdo ve natančen podatek o globini v Osorskem prekopu. Ali bomo uspeli priti skozi z vgrezom 2,2m :?: :roll:

Hvala za odgovore!

Lp Edo
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » To Avg 10, 2010 20:32

Brez problema. Sam gas !

Globina je dobra 2,5 metra.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral
Kraj: NOVA GORICA

OdgovorNapisal/-a ljubo » To Avg 10, 2010 20:38

Opis: Tjesnac širok 12 m i najmanje dubine 2,6 m, premošten je pokretnim mostom, a plovan je samo za manja plovila.

Našel pa na tej strani
http://peljar.cvs.hr/show_place_info.php?id=6&type=
pomisli in zgodilo se bo
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » To Avg 10, 2010 20:46

To, da je ploven samo za manjša plovila pomeni, da se kakšen kitajc ne bi zarinu noter ob vplutju v reško luko.
Mi amaterji pa razmemo pod "manja plovila" tista pod 5 metrov :oops: :P
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral
Kraj: NOVA GORICA

OdgovorNapisal/-a ljubo » To Avg 10, 2010 21:26

Odvisno kako barko maš. Taka kot je pristala na Malem Lošinju predkratkim sigurno ne spada pod manjše plovilo je pa za njega moja desetmetrska lepotica pristajalni čoln. :D :D :D :D
pomisli in zgodilo se bo
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Avg 10, 2010 22:08

A si rekel 2.2m? :?
Slika

Slika

Jaz bi šel. Dno je muljasto. :wink:
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » To Avg 10, 2010 22:11

Ni problema, samo alarem boš moral ugasni, drugače ti bo skozi piskal.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » To Avg 10, 2010 23:44

Ko se oglasi me kr strese.
Letos mi je parkrat na globini 30 m skočil na 1,2,Ko mi je ro prvič naredil sem barko takoj obrnil,genova se je kr na pripone naslonila ,glavno je pa preletelo in že sem kontra jadral.Ampak v sekundi je bilo zopet 30,ne vem kaj je bilo spodaj,mogoče mi je kaj zaplavalo.Ampak občutek je pa grozen .
lp
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Sr Avg 11, 2010 07:05

val napisal/-a:Ko se oglasi me kr strese.
Letos mi je parkrat na globini 30 m skočil na 1,2,Ko mi je ro prvič naredil sem barko takoj obrnil,genova se je kr na pripone naslonila ,glavno je pa preletelo in že sem kontra jadral.Ampak v sekundi je bilo zopet 30,ne vem kaj je bilo spodaj,mogoče mi je kaj zaplavalo.Ampak občutek je pa grozen .
lp

Najbrž si zapeljal čez kakšno špuro od gliserja ali kakšnega drugega čolna. Mehurčki hitro naredijo odboj.
marjan5
Viceadmiral
Kraj: Sevnica, Osor

OdgovorNapisal/-a marjan5 » Sr Avg 11, 2010 07:06

:D To k ti skoči naenkrat na 1,2 m si dobil kak mehurček zraka pod trup men se to večkrat zgodi - večji valovi prehod čez val gliserja mal bol športno jadranje...... od začetka sem tud jt skaku pol pa pogledaš na ploter pa naprej pa ni nič :D Nekaj tega se da rešit z nastavitvami globinomera sam še zmeri ostane neki tega. Pa sory za off topic :D
LP Marjan
Uporabniški avatar
EDO
Admiral

OdgovorNapisal/-a EDO » Sr Avg 11, 2010 08:44

O.K., gremo!
Zadnji v konvoju, v primeru, da se zagozdimo in zapremo prekop.

Hvala za odgovore!

Edo

Uporabniški avatar
nig888
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a nig888 » Sr Avg 11, 2010 10:56

marjan5 napisal/-a::D To k ti skoči naenkrat na 1,2 m si dobil kak mehurček zraka pod trup men se to večkrat zgodi - večji valovi prehod čez val gliserja mal bol športno jadranje...... od začetka sem tud jt skaku pol pa pogledaš na ploter pa naprej pa ni nič :D Nekaj tega se da rešit z nastavitvami globinomera sam še zmeri ostane neki tega. Pa sory za off topic :D
LP Marjan

Najbolje to rešiš s "forward looking sonar" napravo. Cca 50m naprej vidiš kaj te čaka... :D
Uporabniški avatar
EDO
Admiral

OdgovorNapisal/-a EDO » Sr Avg 11, 2010 20:23

Uspeli priti skozi brez problema :lol:
Na najplitvejšem delu je globinomer kazal celih 0,9 m pod kobilico :lol: . Se pravi cca 3,1 m globine ob neki srednji vrednosti plime.
Prej sem poreveril še plimo, ki je bila ob 17.00 cca 0,3 m nad srednjo vrednostjo.
Bilo je tudi precej nasprotnega toka zaradi SZ vetra tako, da je bilo potrebno res dati "gas do daske", kot je svetoval kr en (šli smo iz smeri Nerezin proti severu).
Kaj bi bilo, če bi ob tisti hitrosti treščili v dno si rajši niti ne predstavljam :roll:

Hvala še enkrat in lp!

Edo

Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Če Avg 12, 2010 00:11

Odlično Edo. Če bi ugriznil v krmilo, ker bi nasedel, bi moral jaz že zbirati za popravilo tvoje kobilice :( No zdej grem pa lahko končno spat :wink:
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Avg 12, 2010 08:13

Velikokrat prakticiram plovbo skozi Osorski prekop. Pot čez Kvarner še posebej ob močni burji poteka ob ugodnejšem kotu. Zdi se mi, da smo od tu najhitreje čez.
Se pa vedno najde kak nastopač, ko z nizkim gliserjem ali gumenjakom zapelje v prekop v času odprtja mostu, čeprav bi ga lahko preplul ob zaprtem in se nato afna na minimalnem gasu. Z jadrnico moraš dati konkretno gas, drugače te močan tok lahko obrne ali pa ti krmilo ne prime, če pluješ s tokom. Kljub takim nastopačem dam konkreten gas in potrobim enkrat dolgo. Pred časom se je kljub temu nek gumenjak pred menoj afnal in kljub trobljenju ni hotel zapustiti kanala. Gasa nisem odvzel, samo ko mu je tik za glavo pogledalo naprej moje sidro se je usral in šele takrat zmigal svojo eksibicionistično rit. Prejšnji teden je bilo isto. Gliser je z kvarnerske strani stal v toku in se afnal. Z nerezinske strani je že štartala lesena barka in plula proti njemu on je šele takrat dal v rikverc in takrat mu je obrnilo gliser z notranjim motorjem. Manjkalo je minimalno, da ni domov peljal trsk.
Še to. Niti z čakljo se ne drži za boje na vzhodni strani, ker so pred dvema letoma tam kasirali nočenje vsem, ki so se z čakljo držali boj pod grožnjo kazni itd !?!? Plačal je en Avstijec in Italijan oba z Azimutom, jaz pa sem ga namesto plačila poslal v njihovo ta lepo.
LP NT

Osor
Slika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta