Dvojno vpetje glavnega jadra

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

Dvojno vpetje glavnega jadra

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Avg 31, 2010 01:46

Prejšnji lastnik je škoto glavnega jadra, poleg na traveller, dodatno vpel še v dno pred vhodom v kabino. Mi zna kdo poveati, ali ima to dodatno vpetje kako dodano vrednost (na sliki označeno s puščico)? Hvala.

Slika
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Avg 31, 2010 12:07

Nisem povsem prepričan ampak se mi zdi nesmiselno. Mogoče je imel to drugo vpetje za off opcijo, za čez zimo, tako da se vrv od škote ne "stara", ampak tudi to je brez veze, ker bi lahko za ta namen pač zamenjal vrv v škoti. Res ne vem čemu bi to služilo.
Uporabniški avatar
barba&capo
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a barba&capo » To Avg 31, 2010 13:20

Če prav vidim so tudi na rumeni škoti dvojni škripci? Torej je ta za bolj fino trimanje oz. "ženska" škota, ker potrebuješ manjšo silo za zategovanje jadra. Potemtakem je rdeča škota "moška".
Tak sistem kot sem ti ga opisal ima veliko regatnih jadrnic (tudi tista na kateri sam jadram). Verjemi, da po eni uri orcanja v močnem in sunkovitem vetru na regati pride tak sistem za tistega, ki je na glavnem jadru zelo prav.
Imaš mogoče kakšno sliko od bliže?

LPU
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Avg 31, 2010 13:37

Hvala za odgovor, prilagam še dve fotki:

Slika

Slika
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Avg 31, 2010 14:12

Se pravi, da potem delaš z dvema vrvema hkrati?
Daj malo opiši Barba&capo.
Uporabniški avatar
popaj
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a popaj » To Avg 31, 2010 15:39

Po mojem mnenju je to to, kar je opisal Barba&capo, vendar pa se mi zdi ta stvar za to barko nesmisel: 1.-barka ni tako hudo regatna, da bi bilo potrebno tako fino trimanje, 2.-površina jadra ni tako ekstremna, da se je nebi dalo z normalno(3x) škoto potegnit, 3.-s tem ne boš imel nič več jadralskih užitkov-le dodatno delo in napoto!
Uporabniški avatar
barba&capo
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a barba&capo » Sr Sep 01, 2010 08:29

Marchi napisal/-a:Se pravi, da potem delaš z dvema vrvema hkrati?
Daj malo opiši Barba&capo.

Bom razložil konkretno na primeru 10 metrske regatne jadrnice (površina glavnega jadra približno 40 m2). Do 17 vozlov vetra se da upravljat samo z "moško" škoto. Pri močnejšem vetru in pri dinamičnem (ne dopustiškem) jadranju praktično ne moreš več do konca zategnit jadra samo z "moško" škoto. Takrat se uporabi "žensko" škoto. Dejansko imaš dve škoti, vendar hkrati ju ne zateguješ ali popuščaš. Vedno delaš ali z eno ali z drugo. Morem dobit primerno sliko naše izvedbe in jo prilepim.
Poimenovanje "moška" in "ženska" škota izhajata iz tega kolikšno silo potrebujemo za zategovanje ene ali druge. Ker se predpostavlja, da so ženske običajno fizično šibkejše, se škota z večjim prenosom pač imenuje "ženska" škota. Nasprotno je z "moško". Večina jadrnic ima samo "moško" škoto. Tudi regatne imajo lahko samo "moško", predvsem tiste namenjene match race-om, kjer mora biti vse čimbolj enostavno.
Se strinjam, da je smisel namestitve takega sistema na manjši jadrnici (manjša površina glavnega jadra) vprašljiv. Po drugi strani pa pride "ženska" škota prav tudi, če z jadrom upravlja fizično manj močna oseba (npr. otrok).
Pustiti ali odstraniti tak sistem na jadrnici pa je stvar odločitve posameznika.

LPU
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Sep 01, 2010 09:18

Se pravi najprej zategneš moško škoto, potem ko ne gre več nadaljuješ z žensko škoto. Kaj pa ko pride reful in moraš hitro popustiti obe škoti na enkrat?
Uporabniški avatar
barba&capo
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a barba&capo » Sr Sep 01, 2010 09:52

Marchi napisal/-a:Se pravi najprej zategneš moško škoto, potem ko ne gre več nadaljuješ z žensko škoto.

Tako je.
Marchi napisal/-a:Kaj pa ko pride reful in moraš hitro popustiti obe škoti na enkrat?

Pri refulih spuščaš samo moško. Ženka se res uporablja bolj za minimalne popravke.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Sep 01, 2010 10:03

barba&capo napisal/-a:Pri refulih spuščaš samo moško. Ženka se res uporablja bolj za minimalne popravke.

Kako, če ga pa "ženska" še vedno drži?

Zdaj sva že presegla teoretsko razpravo, bo treba enkrat v praksi poizkusit, da ne bom, tu na forumu, izpadel še večji butelj kot sem :lol: :oops: :lol:
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Sr Sep 01, 2010 14:40

Samo ne vem v čem je finta, če je na obeh isti prenos, zakaj bi bila potem ena "lažja" druga "težja". Tako kot zgleda na sliki je za moje pojme čisto brezvezna zadeva, samo v napoto je. Poleg tega je "original" vpet na "trewelerju", ta dodatna je pa fiksna.

Jst bi odstranil.
LP, Uroš.
marjan5
Viceadmiral
Kraj: Sevnica, Osor

OdgovorNapisal/-a marjan5 » Sr Sep 01, 2010 14:47

:D Običajno je "moška" škota en konec privezan na enega od škripcev ali zgoraj ali spodaj drugega pa vlečeš v tvojem primeru pa tisti del ki bi moral bit privezan se nadaljuje na "žensko" škoto.U biti je moška in ženska škota en štrik samo na ženski imaš veliko večjo moč. :D
Pa LP Marjan
Uporabniški avatar
zeja
Kapitan
Kraj: Litija

OdgovorNapisal/-a zeja » Sr Sep 01, 2010 14:57

Poznam prejšnjega lastnika te barke, pri menjavi jambora so dodali še dodatno škoto da bo lažji prenos in fina nastavitev jadra… po mojem čisto mimo pa še napota je tako kot napisal uros…zgleda pa športno… :D :D :D
right or wrong I am still the captain !
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Sep 01, 2010 15:00

Jaz bom to žensko škoto odstranil, ker je res v napoto; rinko za vpetje v tleh pa bom pustil, tako da lahko eventuelno tudi kdaj nazaj namestim. Hvala vsem za odg.
Uporabniški avatar
popaj
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a popaj » Sr Sep 01, 2010 17:04

Rinko le pusti (če ni v napoto), boš lahko kaj druzga privezal :wink: :D.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta