BAVARIA 32

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

zlatko83
Admiral

BAVARIA 32

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Po Sep 13, 2010 14:35

Čeprav kupujem načeloma večji gliser, malce spogledujem tudi za rjuhami. Sicer se mi zdijo stroški jadrnice malce visoki za moj žep, predvsem marine, recimo kar 3-4X dražje od kakšnega suhega veza, pa tudi cene so kar visoke.
Mimogrede sem si ogledal Bavario 32, letnik 2003. Lastnik trdi, da ni bila nikoli v čarterju (po moje tudi ne, ker je nemška zastava), izgleda kar v redu, ohranjena, morda ima malce švoh motor (14kW)?? Morda se bo lastnik stegnil pod 40k, kar bi nekako zdi sprejemljivo.
Malo se mi zdi "mala" za jadrnico, najmanjša, s katero sem do sedaj plul, je bila 38-ka, navadno pa smo rentali kakšno 432 ali 46.
Pluje kdo med vami z takšno barko???
Vsaka izkušnja bo dobrodošla.
marjan5
Viceadmiral
Kraj: Sevnica, Osor

OdgovorNapisal/-a marjan5 » Po Sep 13, 2010 15:03

Bil sem na sejmu v takšni meni osebno je barka všeč . Dve kabini in dokaj prostoren salon isto kokpit. Glede motorja te pa ta kamot požene na hitrost trupa v mirnem morju, proti vetru pa boš še zmeraj imel cca 5 vozlov. Glede na ceno kaj ti nudi se mi je zdela super rešitev. Za potepanja z družino ali mogoče dva para je res dobra :D
LP Marjan
Uporabniški avatar
popaj
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a popaj » Po Sep 13, 2010 15:45

B32 je za moje pojme dobra barka z nadpovprečno prostornostjo. Motor zadostuje za normalne razmere. Preveri, kakšno dolžino ima vpisano v knjižici, če se ne motim, so vpisovali dolžino "čez vse" (tudi ograja), to pa pomeni, da je daljša od 10m in posledično tudi višja cena priveza.
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Po Sep 13, 2010 19:21

Ko sem jaz kupoval B 34 do 36 me je eden od prodajalcev "posiljeval" s svojo jadrnico B32, podatki pa:
LENGTH OVERALL 9.90
REGISTER LENGTH 9.25
REGISTER BREATH 3.35
REGISTER DEPTH 1.57

Malo še poglej na www.plovila.hr (jaz sem svojo kupil preko tega naslova)

LP
:lol:
Uporabniški avatar
JanezJ
Poročnik bojne ladje
Kraj: Slovenj Gradec

OdgovorNapisal/-a JanezJ » Po Sep 13, 2010 20:01

Imel sem jo pred tremi leti v čarterskem najemu. Dobra barka in dosti prostora za eno družino oz.dva para. Takrat mislim, da je bila peto leto v čarterju in je bila odlično ohranjena. Z motorjem nismo imeli problema in je bil dovolj močan.
Lp,J
Uporabniški avatar
popaj
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a popaj » Po Sep 13, 2010 20:43

Sicer sam nisem šel merit in tudi ne preverjat dejansko stanje glede zapisane dolžine(kljub temu, da sem bil teden dni član posadke na taki jadrnici), sem pa našel Val, v katerem je objavljen test te jadrnice(dec.2001, št:65) in tam lepo piše, da naj bi bil trup dolg 9,9m , v vpisnem listu pa naj bi pod dolžino pisalo 10,30! Torej bi bilo vredno preveriti(seveda, če ti to kaj pomeni). Je pa za moje pojme ta jadrnica dovolj udobna za štiri, še boljša za dva+dva, da ne govorim za dva :wink: 8) .
gregstr
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a gregstr » Po Sep 13, 2010 21:01

Kot lastnik B30 lahko povem, da so jadrnice tega tipa precej prostorne in predvsem relativno kvalitetno izdelane. To opažam pri svoji letnika 2006. Moja je sicer "samo" 9,45 m dolžine, ampak je več kot dovolj za 4 odrasle ljudi. Jadralne lastnosti so zadovoljive ima pa vso komoditeto velikih bark, le stojna višina je pač za to dolžino samo 1,85m. Da ne nakladam preveč. Če te kaj zanima še vpraši. 8)
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Po Sep 13, 2010 22:23

Pozdrav!

Jaz sem imel B32 holiday, zadeva je kar ok, mogoče pri jadranju ne boš navdušen nad nagibom, kar je bistvena razlika od ostalih jadrnic, ki sem jih do sedaj sprobal... sicer je pa ok. Kvalitetna izvedba, brez škripanja in ostalih čričkov iz lesa.
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Uporabniški avatar
popaj
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a popaj » Po Sep 13, 2010 23:32

DR.E napisal/-a:Pozdrav!

Jaz sem imel B32 holiday, zadeva je kar ok, mogoče pri jadranju ne boš navdušen nad nagibom.......

Treba je vedet, da je B32 precej drugačnih gabaritov kot B32H, saj je to druga barka in ji ni kaj dosti podobna. Če bi stale ena zraven druge, je razlika očitna. Mislim, da bi B32H bi lahko primerjal s prejšnjo B31(podoben kokpit-vpetje škote in notranjost, jambor, širina in dolžina... ). B32 je bolj polnih oblik(dolžina 9,9,širina3,35, kvadratura jader pa je približno enaka-49) in temu posledično je tudi nagib manjši.
Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a luftar » To Sep 14, 2010 10:20

Sam sem dolgo imel Jaeneaujevo barko starejšega tipa Folie Douce, s katero sem nekajkrat prejadral Jadransko morje in bil z njo dvakrat v Grčiji. Barke teh dolžin so dovolj dobre že za resnejša jadranja in uživanja na morju. V kolikor je v redu, jo kar kupi. Lp
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » To Sep 14, 2010 12:27

Hvala za prve informacije. Stojna višina, me ne moti, ker je nihče iz naše družine ne presega, hehe
Glede nagiba nisem najbolje razumel, barke v orco ne moreš spravit v max. nagib ("pranje bokov"), ali je zelo občutljiva in se prekomerno nagiba?
Ne kupujem jadrnice za ekstremno jadranje, ampak za preživljanje dopusta. Še vedno se namreč nagibam med nakupom kakšnega gliserja okrog 9m (recimo kak Bayliner 2855) ali pa manjše jadrnice. Želja je že večja po jadrnici, ampak finančno se mi zdi gliser ugodnejši (jadrnica-višji strošek nakupa, vzdrževanje, priveza, manjša poraba goriva).
Pa še vprašanje, ker je v živo še nisem videl, se na klopi v salonu da prespat, ali je premajhna. Rabim namreč prostor za pet oseb, dva odrasla, dva otroka in občasno še tretji odrasel otrok?
vrod
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a vrod » To Sep 14, 2010 13:33

Jaz bi ti za 5 člansko posadko priporočal, da iščeš nekaj s tremi kabinami. Le tako boste res uživali. Tista ležišča v salonu so res samo za silo, čeprav so udobna. Vendar tisti, ki bi spal v salonu mora vedno prvi vstati in zadnji zaspati ali pa biti gluh. To je moje mnenje.
Uporabniški avatar
popaj
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a popaj » To Sep 14, 2010 16:07

zlatko83 napisal/-a:................ Želja je že večja po jadrnici, ampak finančno se mi zdi gliser ugodnejši (jadrnica-višji strošek nakupa, vzdrževanje, priveza, manjša poraba goriva). .....

No, tole mi pa ni čisto.....Nabavna cena-višja??? Vzdrževanje-višje??(od kje ti to???) Poraba goriva: v eni sezoni boš ob solidnem dopustu porabil za gliser toliko, kot imaš za jadrnico za par let(če boš primerno jadral). Občasno spanje v salonu ni tako mukotrpno, če je res OBČASNO!
Svetujem ti, da najprej rentaš eno in drugo, pa boš videl, kaj ti bolj paše. Kruta resnica je, da se na jadrnici več dela :!:

Sory, ampak po vsem tem imam občutek, da ti prav veliko morskih izkušenj nimaš. (al pa nas vse skupaj mal fiiiiiiiiijjjjjjuuuuuuuu, mi pa smo ti v dobri veri, da ti pomagamo, nasedli!).

To je to od mene!
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » To Sep 14, 2010 16:09

zlatko83 napisal/-a:Hvala za prve informacije. Stojna višina, me ne moti, ker je nihče iz naše družine ne presega, hehe
Glede nagiba nisem najbolje razumel, barke v orco ne moreš spravit v max. nagib ("pranje bokov"), ali je zelo občutljiva in se prekomerno nagiba?
Ne kupujem jadrnice za ekstremno jadranje, ampak za preživljanje dopusta. Še vedno se namreč nagibam med nakupom kakšnega gliserja okrog 9m (recimo kak Bayliner 2855) ali pa manjše jadrnice. Želja je že večja po jadrnici, ampak finančno se mi zdi gliser ugodnejši (jadrnica-višji strošek nakupa, vzdrževanje, priveza, manjša poraba goriva).
Pa še vprašanje, ker je v živo še nisem videl, se na klopi v salonu da prespat, ali je premajhna. Rabim namreč prostor za pet oseb, dva odrasla, dva otroka in občasno še tretji odrasel otrok?

Kar se nagiba tiče... jaz sem z B32 čez hrvaški atlantik imenovan kvarner jadral da je voda tekla čež ograje na robovih plovila... iščem sliko, ampak je že precej daleč nazaj... pri bolj trebušastih barkah to ni mogoče... sicer pa če imaš občutljive člane ti priporačam "nenakup B32", ker je občutljiva na vse vetrove, posebaj na bočne.
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011

POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » To Sep 14, 2010 16:48

popaj napisal/-a:
zlatko83 napisal/-a:................ Želja je že večja po jadrnici, ampak finančno se mi zdi gliser ugodnejši (jadrnica-višji strošek nakupa, vzdrževanje, priveza, manjša poraba goriva). .....

No, tole mi pa ni čisto.....Nabavna cena-višja??? Vzdrževanje-višje??(od kje ti to???) Poraba goriva: v eni sezoni boš ob solidnem dopustu porabil za gliser toliko, kot imaš za jadrnico za par let(če boš primerno jadral). Občasno spanje v salonu ni tako mukotrpno, če je res OBČASNO!
Svetujem ti, da najprej rentaš eno in drugo, pa boš videl, kaj ti bolj paše. Kruta resnica je, da se na jadrnici več dela :!:

Sory, ampak po vsem tem imam občutek, da ti prav veliko morskih izkušenj nimaš. (al pa nas vse skupaj mal fiiiiiiiiijjjjjjuuuuuuuu, mi pa smo ti v dobri veri, da ti pomagamo, nasedli!).

To je to od mene!

Hja, ne bo ravno držalo. Probal sem eno in drugo, gliser imam sam, jadrnico pa rentamo. Res, najmanjša jadrnica, s katero sem plul, je bila Elanova 31, pred 20-imi leti, ali tako nekako, v zadnjem času pa družba rentamo vsaj 431 ali navzgor, tako, da sploh nimam več občutka, kako z kakšno manjšo jadrnico v težko morje. Saj boste rekli, krajšava, pa bo, ampak biti v morju z 8 ali 10 t, ali pa slabuimi 4t pa je že razlika. Pa tole bomo že prebrodili.
Drugo pa so seveda stroški. Sedaj imam gliser, dobrih 8m. Zimovanje z spustom in dvigom v vodo me stane 800E, cca 250E me stanejo olja, filtri za servis, zavarovanje in vinjeta cca 400E, na leto pa pokurim okrog 2000E goriva.
Jadnico bom moral imet v marini, cca 3000E, stroški servisiranja, zavarovanja, vinjete podobni, pokuril bom recimo 400E goriva, če pa se bo potrebno lotit jader, vinčev, stoperjev, tam pa cene ravno niso majhne.
Tu je del moje računice, že pri zimovanju je čez 2000E razlike, res, plovba pa bo bistveno cenejša. Nabavne cene jadrnic pa so vseeno višje, novih ali rabljenih. Nikogar nimam namena vlečt za nos, sam razmišljam, kalkuliram, seveda pa pričakujem tudi vaše izkušnje. Morda se kje tudi motim? Na žalost nimam denarja za razsipavanje, kolk ga imam, želim optimalno izkoristit. Odločiš se pač, ali si kupiš dragega Mercedesa in je 11 mesecev v garaži, ali pa plovilo in je 11 mesecev v marini :idea: Jaz sem se pač odločil za barko.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov