jadrnica Viko ecopower
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
jadrnica Viko ecopower
Že nekaj časa gledam jadrnice velikostnega razreda okoli 25 čevljev. Menim da bi bil ta dolžinski razred najbolj primeren glede price/performence za na jadran. Zadnjič sem naletel na eno zanimivo zadevo in sicer Viko 25 eco power. Glede na to da je sedaj vse eco "in" še cena ni preterana. Prosil bi če lahko kej pokomentirate to zadevo, mogoče je že kdo kej takšnega sprobal, kakšne izkušnje, itd, ...
http://www.burzanautike.com/testovi/viko-25-ecopower
LP Matej
http://www.burzanautike.com/testovi/viko-25-ecopower
LP Matej
Mnenje
Ja optimalna velikost plovila, to je stvar vsakega posameznika. Na splošno je znano, da je vsaka barka za en meter prekratka. In osebno mislim da je ta trditev kar pravilna.
Priznam ,da je ta električni pogon zanimiv ampak ima premajhen domet.
Moraš vedet, da je povprečna dneva razdalja pri poletnem potepanju med 30-40 nm dnevno. In ker je veter zelo nezanesljiv pogon pač motoriraš.Tu so še dnevi ko boš prespal v zalivih v katerih ni elektrike.
Zato boš moral na vikota montirat še dodaten izvenkrmni motor z kakimi 8 konji. In s tem pogonom boš postal zares neodvisno mobilen. Je pa vprašanje, če se ni bolje odločit za notranji dizel in veš kaj imaš, pa še lažji je.
To je moje mnenje o električnem pogonu.
Priznam ,da je ta električni pogon zanimiv ampak ima premajhen domet.
Moraš vedet, da je povprečna dneva razdalja pri poletnem potepanju med 30-40 nm dnevno. In ker je veter zelo nezanesljiv pogon pač motoriraš.Tu so še dnevi ko boš prespal v zalivih v katerih ni elektrike.
Zato boš moral na vikota montirat še dodaten izvenkrmni motor z kakimi 8 konji. In s tem pogonom boš postal zares neodvisno mobilen. Je pa vprašanje, če se ni bolje odločit za notranji dizel in veš kaj imaš, pa še lažji je.
To je moje mnenje o električnem pogonu.
Ja imam eno malo starejšo devet metrsko jadrnico, z privezom na Krku. Zato me zanimajo stvari o vzdrževanju jadrnic in podobno.
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
To je krasna jadrnica za krajše izlete. Elektro pogon je komaj dovolj samo za izpluti in vpluti v marino. Vse ostalo glede el. pogona je lari fari. Dokler električne energije ne moremo uskladiščiti v razmerju teža/energija VSAJ 1:20 so vsa tako imenovana eko plovila eno samo sranje, ki z izrabljenimi akumulatorji onesnažujejo in obremenjujejo okolje ob njihovi izdelavi tako močno, da bi vsakega, ki pravi današnjemu elektro pogonu EKO, kar za jajca obesil
.
Hibrid je drugo in ima svoje prednosti pri uporabi ampak to ni stvar te teme, da bi o njej diskutiral. Jadrnica je pa zelo luškana, sem imel že priliko biti na njej je pa vsekakor premajhna in prepočasna. Če nisi glede tega prezahteven boš zelo zadovoljen, saj nizek ugrez (dvižna kobilica) nudi pristajanje čisto na koncu zalivčkov ali v manjših mandračih, kar pa ima glede stroškov velike prednosti. Pa še podili te ne bodo z privezov misim na hrvaškem.
LP NT
Hibrid je drugo in ima svoje prednosti pri uporabi ampak to ni stvar te teme, da bi o njej diskutiral. Jadrnica je pa zelo luškana, sem imel že priliko biti na njej je pa vsekakor premajhna in prepočasna. Če nisi glede tega prezahteven boš zelo zadovoljen, saj nizek ugrez (dvižna kobilica) nudi pristajanje čisto na koncu zalivčkov ali v manjših mandračih, kar pa ima glede stroškov velike prednosti. Pa še podili te ne bodo z privezov misim na hrvaškem.
LP NT
Jaz sem tudi že imel priliko biti na njej. Notranja prostornost je glede na svojo dolžino je ok predvsem na račun visokih bokov. Problem pri tej barki z dvižno kobilico, ki sem ga jaz opazil je v tem da ima previsoko težišče oz. ima prelahko utež (teža kobilice) in je v rahlo vzvalovanem morju zelo nemirna.Vsaj na sidru se gunca ko hudič... Ne vem pa kako se obnaša ista jadrnica z fiksno kobilico (če obstaja)... Videl sem pa tudi kako se je barka ulegla na bok, ker je bila barka na boji z dvignjeno kobilico... veter je pihal iz ene strani valovi pa iz druge pa se je dobesedno zvrnila na bok in se ni pobrala..... Če bi bila spuščena kobilica najbrž do tega ne bi prišlo...
Veter v laseh, travarca v zobeh 
Tudi jaz sem imel priložnost preizkusit tako barko, in če jo primerjam s svojo 29 feet, ali s kako 47 feet barko, je bistvena razlika. Tole je v bistvu čoln, ki poskuša bit jadrnica ali pa po potrebi tudi čoln, da ne rečem kak gliser, ker lahko z malo močnejšim motorjem tudi kar hitro pluješ z njo.. naj me ljubitelji gliserjev na raztrgajo, nimam pojma kako deluje gliser in kako se obnaša na morju, vem kako se obnašajo jadrnice, ko so malo večji valovi ali pa močan veter pa skoraj brez valov. Torej, moja izkušnja je bila ne preveč ugodna, barka je nemirna pod jadri, slab občutek, da se bom zdaj zdaj zvrnil, kobilica ne dovoljuje kakega naglega manevra, ko sem plul, je bilo morje mirno in vetra okoli 3 bofore, a barka je močno bežala iz smeri, težko je vodljiva in neokretna.. ko je deloval motor, na tej je bil dizel Yanmar, pa se pokaže druga slika, lepo je šla skozi vodo, hitrost precej višja kot pod jadri a še vedno nisem bil povsem prepričan, če bi jo na hitro obrni, da se ne bi preveč nagnila, ko poskusiš jadrat z njo, ti malo strahu ostane tudi na motor.. kar se tiče pa vsega ostalega, pa je kar udobna, kljub sorazmerno majhni prostornini.. za kak dopust ali dnevno počitniško plovbo, bo kar v redu, kaj bolj zahtevnega pa od nje ni pričakovati, tole je moje mnenje, lahko pa da bi kdo veliko bolj izkušen od mene, lahko iztisnil iz nje precej več. a to je že druga tema..
MORJE, ŠIROKA CESTA..
- Novinec
- Admiral
- Kraj: Sailing on the world
- Kontakt:
luftar napisal/-a:Cavelj, napisal si, da je povprečna dnevna razdalja poleti na dopustu z jadrnico prevožena razdalja med 30 in 40 Nm. Kakšno jadrnico pa imaš? Kje poleti najdeš veter za take razdalje?
Ne potrebuje vetra, ker motorira,... vsaj tako je napisal. Vseeno pa je 30 do 40 milj na dan veliko, ne glede ali jadraš ali motoriraš, saj se pogovarjamo o cca osem metrskem plovilu. To je 7 do 9 ur za takšno plovilo na dan. No ja, to pa ni več dopust.
LP
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
...........................................................(J.H.)
Veter
Ja če si omejen z dopustom in imaš privez na Krku(Malinska) je ponavadi prva postaja Rab(36nm),duga Dugi otok(Veli rat ali Božislava)...Vmes pride kak dan slabega vremena in pa nekaj dni namenjenih bolj za lenarjenje.
Je pa vsekakor res, da za 36nm potrebujem malo več kot 6 ur, če pa jadraš pa lahko k temu dodaš še nekaj časa.
Jaz največ prejdram v tikotniku med Malinsko, Cresom in Opatijo na dopustu pa zaradi omejitve s časom in "sreče" z vetrom 3/4 časa premotoriram, z vključenim avtopilotom.
Je pri vas drugače?
Lp
Je pa vsekakor res, da za 36nm potrebujem malo več kot 6 ur, če pa jadraš pa lahko k temu dodaš še nekaj časa.
Jaz največ prejdram v tikotniku med Malinsko, Cresom in Opatijo na dopustu pa zaradi omejitve s časom in "sreče" z vetrom 3/4 časa premotoriram, z vključenim avtopilotom.
Je pri vas drugače?
Lp
Ja imam eno malo starejšo devet metrsko jadrnico, z privezom na Krku. Zato me zanimajo stvari o vzdrževanju jadrnic in podobno.
Ja dopust tudi jaz preživljam z družino.
Dolžino plovbe 6-7ur delim na 2 do tri dele z vmesnim kopanjem. Vsaj eden od premikov pa poteka v času ko otrok spi(starost 2,5 let).
Dolžino plovbe 6-7ur delim na 2 do tri dele z vmesnim kopanjem. Vsaj eden od premikov pa poteka v času ko otrok spi(starost 2,5 let).
Kar nekaj vnetih pomorščakov je na tak način izgubilo familje.. preveliki apetiti po potovanju pobirajo davek..
potreben je kompromis.. če imaš na krovu družino, je prvo pravilo, da se prilagajaš najšibkejšemu članu.. ponavadi so to obiski obale in življenje v obmorskih mestih, želja po plovbi pa je bolj postranskega pomena.. premiki da, a če se le da, ponoči, zgodaj zjutraj ali pa, ko posadka spi.. pol ni nobenih težav.. 
MORJE, ŠIROKA CESTA..
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Se popolnoma strinjam z Navigatorjem in v tem je zares veliko resnice. Sam daljša prečenja opravim predvsem ponoči, recimo Izola - Lošinj ali nazaj. Vendar je za tovrstno plovbo potrebno biti previden kar se tiče vremena in biti zelo dobro opremljen. V vseh letih povem, da bi vsaj 5x imel zanesljivo pomorsko nesrečo v kolikor ne bi imel radarja. Ob krajših premikih pa najraje opravim plovbo ob prvem jutranjem svitu, ko družina še spi. Ko pozajtrkujejo pa so že na novi plaži pripravljeni za takojšnje uživanje.
LP NT
LP NT
Ja tudi družina je vsaka "narejena" malo drugače. Pri nas v stabilnem vremenu 3 ure ni problem, po kosilu in kopanju pa stvar še enkrat ponovimo.
Jaz imam več težav z družino, če zaradi vremenske napovedi obtičim za nekaj dni.
Recimo letos sem moral tri dni čakati v marini Pomer (Medulin), tu v bistvu ni plaže do mesta pa je daleč. Na takih krajih imam jaz problem z posadko...
Lp
Jaz imam več težav z družino, če zaradi vremenske napovedi obtičim za nekaj dni.
Recimo letos sem moral tri dni čakati v marini Pomer (Medulin), tu v bistvu ni plaže do mesta pa je daleč. Na takih krajih imam jaz problem z posadko...
Lp
Fist 25.7.... jaz sicer še nisem plul z njo sem si jo pa ogledal na enem od sejmov... meni je kar se notranjosti tiče zelo ušeč. Pomoje taka barka z fiksno kobilico pa notranjim motorjem zmaga... Uglavnem jaz sem bil kar se tiče prostornosti in kvalitete izdelave zelo navdušen. Prav tako sem dobil občutek, da barka tudi v zahtevnejših pogojih plovbe nebi razočarala. Kako se pa obnese pod jadri bo pa kakšen drugi kaj napisal. Verjamem pa, da morajo biti tudi plovne lastnosti super, glede na to, da ima proizvajalec večletne izkušnje.
V kolikor pa ima to barko kakšen od naših članov bi se pa z veseljem priporočil za en krog, da vidimo kako gre zadeva...
V kolikor pa ima to barko kakšen od naših članov bi se pa z veseljem priporočil za en krog, da vidimo kako gre zadeva...
Veter v laseh, travarca v zobeh 
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov