Kupujem jadrnico y33

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

RIBAK
Poročnik fregate

Kupujem jadrnico y33

OdgovorNapisal/-a RIBAK » To Jan 18, 2011 21:14

Pozdrav vsem.
Kupujem jadrnico y33. Jadrnice še nikoli nisem imel, pa me zanima kaj je pomembno ko kupuješ staro jadrnico.
So te jadrnice v redu? Ta je namreč samogradnja in je baje imel nadzor gospod, ki je delal v Elanu.
Je možno da je trup starejši kot pa je vpisan v registraciji?
Karkoli boste komentirali bo dobrodošlo.
Ne sekiram se kaj drugi mislijo o meni, pač pa me skrbi kaj si mislijo o sebi.
Uporabniški avatar
VirtoSailor
Kontraadmiral
Kraj: Velenje-Bunarina

OdgovorNapisal/-a VirtoSailor » To Jan 18, 2011 21:38

http://beatlon.zalozba-turistika.si/
Tole je stran o jadranju okoli sveta z y33.
Poti na žalost ni dokončal, ker je imel bližnje srečanje z veliko tovorno ladjo.
Ampak ti vseeno pove, da če je jadrnica vredu grajena in vzdrževana je zmožna veliko.
Na kopnem želimo si varnih obal, na morju sonce in Maestral!
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

Re: Kupujem jadrnico y33

OdgovorNapisal/-a Joško » To Jan 18, 2011 23:38

RIBAK napisal/-a:Pozdrav vsem.
Kupujem jadrnico y33. Jadrnice še nikoli nisem imel, pa me zanima kaj je pomembno ko kupuješ staro jadrnico.
So te jadrnice v redu? Ta je namreč samogradnja in je baje imel nadzor gospod, ki je delal v Elanu.
Je možno da je trup starejši kot pa je vpisan v registraciji?
Karkoli boste komentirali bo dobrodošlo.

Kar nekaj teh gospodov je konkretno sodelovalo pri gradnjah. :lol:

Če bi imel še kakšen podatek več, bi se morda spomnil lastnika.

Če gre za samogradnjo, je povsem možno, da je trup starejši. Odvisno od trajanja gradnje! Pa to ni kaj dosti narobe, saj je plastika počasi in lepo dozorela. Nekatere samogradnje so dokaj kvalitetne, posebno od lastnikov, ki so delali barke zase.
Na kaj je potrebno biti pozoren pri nakupu? Na vse!! Da les ni počrnel, da barka ni nasedena ali celo poškodovana, na opremo, itd....

Naj še kdo od morjeplovcev kaj napiše, tisti, ki že imajo izkušnje s tovrstnimi nakupi :)
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Jan 19, 2011 08:59

Videl sem že ogromno jadrnic izdelanih v samogradnji in lahko ti rečem, da predvsem tiste, ki imajo električne instalacije in ostale instalacije narejene doma brez kakršnih koli izkušenj, da so prava katastrofa. Že v nekaj primerih so tudi zgorele in se potopile (občasno naredim za zavarovalnice ogled tovrstnih plovil).

V lanskerm letu sem bil na barki ki je slovenski proizvod dokončan v lastni režiji, ki je prava šminka na prvi pogled. Za bow thruster od glavnih akumulatorjev do premca pa so napeljali 10mm2 kabel!?!? Kako je narejeno vse ostalo si lahko samo zamisliš. Novi lastnik me je najel, da si plovilo ogledam (zakaj ne pred nakupom?) Ko sem videl katastrofalno izdelano instalacijo, sem zahteval, da mi podpiše, da sem zapustil plovilo takoj, da se nisem ničesar dotikal in da sem ga obvestil, da na tem plovilu sploh ni vprašanja ali bo ali ne prišlo do požara ampak je to samo vprašanje časa. Najprej se je bunil in na koncu podpisal. Nakup take barke je popolna norost razen, če je ne dobiš skoraj zastonj, da vse demontiraš in narediš instalacije (električne napeljave, gorivo, gretje...) čisto na novo.

Pred leti sem prodal instrument in radijsko postajo, izdal račun in čez čas prejel dopis kupčevega odvetnika, zahtevek zaradi popolne izgube plovila !?!? Kupil je plovilo in že na prvi vožnji doživel požar, ki ga ni znal pogasiti in barka se je potopila. Seveda pa je logično zakaj je meni poslal zahtevek, saj je imel edini pisni dokument za vse kar je nabavil za plovilo le račun za blago nabavljeno pri nas, vse ostalo pa pa je delal na kako si ga vedi način. Kasneje sem izvedel, da je imel startni akumulator montiran pod karterjem motorja !?!?

Če barka ni izdelana v skladu z standardi potem je zelo velik riziko, da dobiš kaj takega. Plovila izdelana v samogradnji ne kupuj brez ogleda nekoga, ki se na to res spozna.
LP NT
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Sr Jan 19, 2011 10:28

.

Upam, da boš upošteval zgornje nasvete, ker kdo si pa želi težave?

lp

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
Mace
Kapitan fregate
Kraj: Perth

OdgovorNapisal/-a Mace » Sr Jan 19, 2011 10:41

mi mamo y33 im smo zlo zadovolni. bli že 4x v grčiji. edino kar me moti pa do zdej nismo še zamenjali je večji tank za gorivo in propeler ker je potovalna hitrost dobre 4 vozle. Drugače na jadra pa leti ko ...

stara je 20 let in še vedno super
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jan 19, 2011 10:45

Vseeno naj te dejstva, na katera NT upravičeno opozarja, ne odvrnejo od nakupa rabljene barke. Predvidevam, da barka ni nova in je stara preko 20 let, kar pomeni, da je itak pametno marsikaj obnoviti, zamenjati. Poleg električne napeljave bi jaz pogledal motor, morebitne konstrukcijske napake ali poškodbe (kobilica, spoji...), stanje "riga" (jambor, pripone) in krmilni sistem. To so ključne stvari na katere velja biti pozoren in ki zahtevajo malo več sredstev za obnovo.
Če je cena dobra, se da vse sanirati, pa še ob tem se ogromno naučiš in spoznaš svoje plovilo v podrobnosti, kar pa je bistven varnostni faktor.
medico
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a medico » Sr Jan 19, 2011 13:43

Torej je lahko trup starejši, kot pa je dejanska registracija? Registracija je 2001.
Zunaj je tik v kokpitu in je videt vredu. Ni črn.
Malo me moti paluba, treba jo bo prebarvat. Ni videt spokana, le neka flekasta je.
Jambor je videti OK, ni upognjen, zajle ki ga držijo so kar debele in lepo vpete v trup ter zablendane s plastiko.
Kobilica je solzica in je baje pritrjena z 12 vijaki, debelejšimi kot so jih uporabljali v elanu.
Napeljava je lepo vpeljana po notranji strani trupa in dosegljiva v kabini, vendar bi mogoče res moral dati prej preverit pri strokovnjaku. Kam se naj obrnem? Je dovolj električar?
Malo me moti, da je steklo na oknih pri zapiranju spokano. Je to samo od pritiska zapiranja?
Moram paziti kaj pri jadrih? Mislim da so uporabljena le 3 sezone (glavno in prednje), je pa tudi viharno.
Krmilo je kolo, ima napravo za smer vetra, drugega mislim da nič.
Kaj potrebujem za varno vožnjo - katere naprave in kje jih nabavit ?
Veriga je navadna, sidro pa je videt v redu.

Kaj res ne gre več kot 4 vozle?
GALEB
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Jan 19, 2011 13:54

medico napisal/-a:Je dovolj električar?

Je, samo mora bit takšen ki dela instalacije na plovilih, ne kakšen električar, ki dela 220V po hišah. Preveč specifike je pri navtiki. Obrni se na N.T. ali Joškota.
Uporabniški avatar
Mace
Kapitan fregate
Kraj: Perth

OdgovorNapisal/-a Mace » Sr Jan 19, 2011 13:57

mal poglej če je kaj osmoze. Kar se tiče okn so naša tut popokana od sonca itd. z jadri smo šli tut čez 10 vozlov problem je samo pri motoreranju mamo bl za en k... propeler, ker je bila barka narejena za jadranje ne potovanje. če te še kej takega zanima me pa lahko vprašaš
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jan 19, 2011 14:18

Tja okoli šest vozlov pa že mora iti z motorjem.
Paluba je mogoče samo za sčistit ali polirat.
Pri kobilici, dvigni podnice in preglej trup okoli "nevidnega" spoja s kobilico. Ponavadi je poden razpokan na sprednjem delu spojan s kobilico, kot posledica, trčenja s skalo ipd. Lahko, da neodgovoren lastnik vse skupaj zapaca z barvo. V veliki večini pa je stvar ok, saj nismo off road driverji.
Steklo na oknih preveri, da ne zamaka, se rado zgodi pri starejših barkah, da kje curlja in kaplja (potrebno zamenjati tesnilno gumo ali pa vse skupaj s steklom).
3 sezone stara jadra bodo zdržala vsaj še enkrat toliko. Dvigni jih in poglej če niso strgana oz. da material že na otip zgleda zmatran (sol, UV...) Nacufane robove daj popravit. Tu preveri še, kako tečejo vrvi v škripčevju. Če vse teče gladko in ni potrebno ogromne sile za dvig npr. glavnega jadra, potem je ok. Pogosto se roll genova malo težje zarola nazaj, kar ni napaka. Pomaga zamenjava vrvi ipd.
Krmilo ne sme imetu "lufta". Če je barka na kopnem, lahko to preveriš tako, da s spodnje strani na roko obrneš list krmila levo, desno, brez "lufta". Pod kolesom v notranjosti barke boš videl krmilni sistem, kjer naj bo vse BP.
Za varno vožnjo boš od opreme potreboval tehnično izpravno barko in vso opremo, ki je predpisana pri taki barki. Najpomembnejši varnostni faktor si ti, potem trup barke in motor, potem pa spet ti, glede na to v kolikšni meri se znajdeš v kritičnih situacijah (odpoved motorja, nenadna sprememba vremena ipd.).

Za začetek se ob lepi vremenski napovedi zapelji do prvega zaliva in nazaj in tako vsakič lepo počasi, vse do Tihomorskih otokov in nazaj v varni pristan.
Največ težav boš imel v marini s pristajanjem, tam lahko narediš tudi največ škode. Priskrbi si zadostno število prisebne posadke in skupaj lepo vadite in nabirajte kilometrino. Kakšen tečaj ali izkušen morjeplovec na obisku tudi ni napačna izbira.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Jan 19, 2011 15:52

Če si začetnik si raje pomagaj s profesionalcem, torej nekom, ki se s popravili bark ukvarja vsak dan ali vsaj nekom, ki ima barko v lastništvu že vrsto let, je pedanten in dobro pozna vse sisteme.

Ko sem jaz kupoval barko, sem naredil prvi ogled sam, nato pa je šel z menoj še nekdo, ki ima večletne izkušnje s proizvodnjo plovil in je tudi sam jadralec. Barko je temeljito pregledal tako znotraj, palubo, pripone, jadra in tudi dvignili smo jo iz vode ...

Danes bi skušal dobiti kakega dobrega s tega foruma ... kdor spremlja forum, hitro ve, kdo izstopa po znanju. Pošlji jim ZS in se skušaj zmeniti.

Naj ti ne bo žal dati med 0,5-2% vrednosti plovila za najem strokovnjaka; že če boš sam pri pregledu spregledal eno samo malo stvar, si skoraj na istem.
vrod
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a vrod » Sr Jan 19, 2011 16:27

Pozdravljen Ribak

Sam nisem nikakršen strokovnjak za izdelavo ali popravila bark. Sem samo vikend kapitan, ki si je vse izkušnje v zvezi z vzdrževanjem barke pridobil s pogovori z ostalimi vikend kapitani in trgovci. Na naši obali boš našel bolj malo mojstrov, ki bi ti bili pripravljeni kaj pomagati ali pojasniti. Še za plačilo jih težko dobiš kaj šele zastonj.
Do sedaj sem kupil dve rabljeni jadrnici in eno seveda prodal. :) Ko sem kupoval prvo sem bil popolni laik in sem pri nakupu uporabljal svojo kmečko pamet. Pregledal sem jo nekako tako, kot pregledaš avto preden ga kupiš. Bila je samogradnja in gospod, ki mi jo je prodal mi je marsikaj sam povedal (tudi slabe stvari) in tudi po nakupu sva ostala dobra prijatelja. Kot rad pove še sedaj tudi zato, ker se nisem obregoval ob vsako prasko na 22 let stari barki.
Pri nakupu naslednje barke sem bil seveda že izkušenejši in poznal sem že nekaj ljudi, ki sem jih lahko prosil še za njihov nasvet. In smo hodili na oglede. Po načelu več oči več vidi in več glav več ve smo si ogledovali barko za barko in postajali z vsakim ogledom "pametnejši", predvsem pa izbirčnejši. In tako celo zimo in pomlad. K sreči je pozno spomladi moji boljši polovici prekipelo in je ona poprijela stvari v roke. Našla je tri oglase na mornar.net in hajdi v nabavo. Verjel ali ne ampak tisti dan sem postal spet kapitan. Kupila sva jo spet na enak način kot sem jaz prvo. Po zdravi kmečki pameti in po poštenem pogovoru z lastnikom.
Povedati hočem naslednje:
1.) po mojih izkušnjah smo ljudje, ki imamo radi morje in plovila poštenjaki. Ni nam do tega, da bi nekoga peljali žejnega čez vodo ali pa da bi nekdo zaradi nas imel havarijo. Zato mislim, da boš z odprtim in poštenim razgovorom od lastnika izvedel več kot si predstavljaš.
2.) ne sekiraj se zaradi nekaj flekov na jadrnici. Jadrnica ni nova in kot vsaka druga stvar in bitje tudi jadrnica ni večno lepa in nova. Kar pa še ne pomeni da ni dobra.
3.) ne zavračaj apriori jadrnic narejenih v samogradnji. Marsikatera samogradnja je boljša od tovarniških bark. Nekateri samograditelji so zelo veliki strokovnjaki in so naredili več kot eno barko. In seveda vsaka je bila boljša, ker so na njej odpravljali pomankljivosti iz prejšnjih.
4.) in še za konec. Ne ponovi moje napake in ne vleči s seboj celega regimenta ljudi, ki naj bi ti pomagali pri nakupu, ker boš na koncu ostal brez barke. Nobena ne bo dovolj dobra. Kako že gre tisti pregovor? "Veliko babic kilavo dete." Ali tako nekako.

Lp

p.s. aja še to. Nobena barka se še ni potopila zaradi osmoze in 20 let star ladijski motor z 2.000 urami je boljši kot enako star s 395 urami.
RIBAK
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a RIBAK » Sr Jan 19, 2011 18:46

Hvala za nasvete,

zdaj pa ključno vprašanje. Kvarner in marine. Punat je kar drag. Kako pa je z marino na Cresu? Mislim da so pri taki jadrnice cenejši za cca 1500.
Je kdo v tej marini in ali mi lahko priporočate po svojih izkušnjah marino.
Ne sekiram se kaj drugi mislijo o meni, pač pa me skrbi kaj si mislijo o sebi.
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Sr Jan 19, 2011 19:11

Sem ti poslal na ZS.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti