Tangun - dolžina

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

Tangun - dolžina

OdgovorNapisal/-a a-lex » Pe Jan 28, 2011 09:55

Zanima me, če je kakšno pravilo kakšne morajo biti mere za tangun.
Rabil bi ga npr. samo za genovo (za metulja). :?: :?: :?:
lp

Aleš
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » Pe Jan 28, 2011 10:44

Videl sem, da obstajajo raztegljivi. Sama uporaba le teh pa nebi vedel koliko je praktična.

L.p.
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral

OdgovorNapisal/-a a-lex » Pe Jan 28, 2011 10:56

Ja sem videl v SVB katalogu - 167,00 evrov+poštnina, pa se mi ne zdi preveč praktično.
Uporabniški avatar
Joško
Admiral

OdgovorNapisal/-a Joško » Pe Jan 28, 2011 17:30

A-lex, ne vem, koliko imaš v mislih rabit tangun, lahko pa ti povem, da ga jaz v zadnjih treh letih nisem rabil niti enkrat. Eno leto pred tem sem ga posodil celo prijatelju za na dopust in ga nisem pogrešal.
Poleg tega sem se vedno trudil z namestitvijo, ko pa je močneje pihnilo pa še s pospravljanjem. Redkokdaj so pogoji na morju idealni za tako plovbo.
To je samo moje mnenje :D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral

OdgovorNapisal/-a a-lex » So Jan 29, 2011 11:05

Ja Joško, mislim, da imaš zelo prav, me je že napad minil.
Zdaj moram najprej vgradit števec delovnih ur,ne? :wink:
Uporabniški avatar
Joško
Admiral

OdgovorNapisal/-a Joško » So Jan 29, 2011 17:57

Upam, da ni povsod tako :lol: (da te hitro mine)

Tangon, kar sem ga sploh rabil, sem uporabljal tudi za špinaker. Ker pa je uporaba z maloštevilčno (2) posadko otežkočena, sem tega pred odhodom v Grčijo pustil doma, tangon pa vlekel s sabo. Na žalost mora zdaj ostati kar na barki tam dol.

Kva, a še nis zmontiral??? Čakaš na mene?
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral

OdgovorNapisal/-a a-lex » So Jan 29, 2011 18:21

sem se malo predajal belim strminam, ju3 se grem pa malo peljat v Piran.
Ko bo malo zagrelo štartam z deli na barki kar na suhem. Bom videl kdaj bodo imeli v YC Izola čas zame. Temu bom potem prilagodil moje aktivnosti na barki. :lol: :lol: :lol: :lol:
Seveda, če ne bo šlo - ali v vsakem primeru - te pokličem, je pivce vedno na barki!!
MicTic
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a MicTic » Ne Jan 30, 2011 10:27

Za tangun ni pravila.
tekmovalne jadrnice imajo ponavadi daljše. CCa 0,5m do 1 m čez prvi štraj. Pri izurjenih posadkah, ni problema, ker potem zanihajo ob preletavanju in tudi vpetje gaja (škotine, ki gre skozi prednje uho tanguna), je potem težje. In lomije se hitreje.
.....
"Turistične" barke, pa ponavadi imajo tangun toliko dolg (malo krajši kot je razdaljamed jamborom in sprednjim štrajem), da ga lahko spravijo na drugo stran, ne da ga odpenjaš na jamboru. Zmeri razdaljo od ušesa na jamboru do vpetja sprednega rogla jadra na palubo - 1dm.
Seveda, z tem zmanjšaš površino spina. (širino). Kraši je tem manj ga lahko porineš ven.
Če ga pa rabiš samo za genovo. moraš to poiskusiti z različnimi dolžinami, da ti genovo lih prav odpira. Je zelo uporabno. Večkrat tako vozim.
Pazi pa na stranske pripone jambora. Pri nekaterih jadrnicah so vpete naprej in ti ovirajo namestitev tanguna.
kvizko
Višji vodnik
Kraj: Zgorica nad Kamnikom

OdgovorNapisal/-a kvizko » Če Maj 12, 2011 13:32

Joško napisal/-a:A-lex, ne vem, koliko imaš v mislih rabit tangun, lahko pa ti povem, da ga jaz v zadnjih treh letih nisem rabil niti enkrat. Eno leto pred tem sem ga posodil celo prijatelju za na dopust in ga nisem pogrešal.
Poleg tega sem se vedno trudil z namestitvijo, ko pa je močneje pihnilo pa še s pospravljanjem. Redkokdaj so pogoji na morju idealni za tako plovbo.
To je samo moje mnenje :D

Hojla, med pravkar minulimi prazniki smo imeli veter več ali manj stalno v krmo cel teden in sem hudo pogrešal tangun. Ga bom od letos naprej zahteval od čarteristov.
dober veter

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta