Upravljanje jadrnice iz notranjosti

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

Upravljanje jadrnice iz notranjosti

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Feb 23, 2011 04:18

Pri večjih, predvsem skandinavskih barkah sem že opazil možnost krmarjenja iz notranjosti, npr.

Southerly 115
http://www.boat24.com/de/Boot/Segelboot ... ail/30167/
Slika

Nordship 38
http://www.avto.net/mornar2003//ad.asp?ID=98554
Slika

... pojavila pa se je tudi ena manjša barka - Elan 31 s tako predelavo in sicer:
http://www.elan31s.si/
http://www.avto.net/mornar2003//ad.asp?id=95671
Slika

Najbrž je to uporabno na daljših poteh, npr. ponoči, v slabem vremenu, ko se motorira in je v uporabi radar?

Me zanimajo mnenja, so take predelave smiselne, je to uporabno?
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Feb 23, 2011 09:30

Glede na vgrajeno opremo na podlagi slik nobena od prikazanih variant ni uporabna za navigacijo zgolj od znotraj ne glede na intenzivnost prometa in vremenskih pogojev! Nametane je cel kup ene šare brez repa in glave. Na prvi pogled izgleda vauuu za nekoga, ki ne pozna posameznega instrumenta. Dejansko pa je navigacijska oprema zelo skromna.

Prva sicer ima radar, vendar je ta ploter RC520 zeloooo počasen. Pritisk na zoom ... vmes lahko skuhaš kavico.... voila in slika se ponovno naloži. Ostali pa so zelo okrnjeni in je za plovbo uporaben samo ploter. Samo z ploterjem na slepo pluti neupoštevajoč promet ni priporočljivo.

Barko upravljati vizuelno iz notranosti je možno predvsem na plovilih z deck salon izvedbo, ko je vidljivost naprej zagotovljena. Za instrumentalno (slepo) plovbo pa je pomembno da instrumenti zagotavljajo vse potrebno da lahko navigiraš s pomočjo GPS ploterja, določaš smer, popravljaš smer avtopilotu, z radarjem pregleduješ promet, z sonarjem preverjaš globino,

Za resno navigacijo sem opazil najmanj potrebujem multi displej montiran na nosilcu krmilnega kolesa. Na daljših poteh in predvsem ponoči moraš precej opazovat kompas, da bi v popolni temi lahko plul naravnost, zato to raje prepustim avtopilotu sam pa se skrijem v zavetje spray hooda in če sem že tam potem imam raje na tem mestu STALNO pred očmi radar, ploter, sonar..kar potrebujem za varno plovbo. Občasno preverim okolico tudi vizuelno v glavnem pa takrat, ko na radarju opazim v moji smeri kakšen predmet. V času, ko grem v notranjost pogledat na TV kaj zanimivega ali ko grem v notranjost ... iz kakršnega koli razloga že, pogrešam zaradi varnosti možnost hitrega pogleda na ploter in radar, nikakor pa ne bi pristal na to, da bi moral za vsako sranje hoditi v barko gledat na ploter in potem ven itd. Tako montirani instrumenti mi dajo vedeti, da uporabnik tega plovila ne pluje dosti, če pa že, potem pa niti ne uporablja navigacijskih pripomočkov v taki meri kot bi jih lahko, dosti pa jih niti ne zna izkoristiti in zato itak ne čuti potrebe po tem, da bi bili na dosegu. Taki plujejo v glavnem SAMO podnevi, če pa jih ujame noč pa ponavadi stalno tekajo iz kokpita v salon, kot neka kura brez glave.

Po vsem tem lahko rečem, da je popolna navigacija obvezna v kokpitu, naslednja postaja pa je lahko v notranjosti plovila. Nikakor pa ne more in ne sme biti primarna navigacija tista v notranjosti, razen pri plovilih, ki imajo zares pregledno notranje krmarsko mesto.
Dober kompromis je že tudi multifunkcijski displej zunaj (pod spray hodom) in samo prenos slike na TV zaslon. Kmalu pa se izkaže, da predvsem otroci med plovbo uživajo ob gledanju TV zato je le redko ta varianta zares uporabna.

Nadaljujam drugič
Lep pozdrav
Nikola Tesla

:D
Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a luftar » Sr Feb 23, 2011 11:02

Nikola, veš kaj sem večkrat pogrešal na mojih potovanjih - vzvratno ogledalo. Sediš za sprayhoodom piješ kavico in vsake toliko pogledaš v ogledalo. Nikogar pred mano - fino. Poizkusil sem z ročnim, pa se je kar obneslo. Lp
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Feb 23, 2011 11:35

Zanimive barke. Vedno rad pokukam v sosedovo barko, da vidim, kako ima stvari "urejene". S prvima dvema barkama bi z lahkoto krmaril iz notranjosti, ker imata pogled zagotovljen na vse strani in tudi krmilna mehanika je tam, kot sem uspel razbrati na slikah. Problem pa je pri jadrnicah, ki tega nimajo in to je večina naših jadrnic.

Vprašanje krmarjenja od znotraj zanima tudi mene. Predvsem v smislu pobega "na toplo" npr. ob nevihti, podnevi. Največ za nekaj minut do ene ure.

Razmišljam
Krmarjenje iz "salona"
Nočem komplicirati s prenosom do krmila, kar pomeni, da bi barko z mojim usmerjanjem (levo/desno) moral upravljati avtopilot, za navigacijo pa bi skrbeli kamera/e, radar, GPS.

Plusi:
- preprosta inštalacija
- majhna investicija

Minusi:
- avtopilot v neurju ne pride v poštev, ker se prepočasi odziva!!!
- preko kamer ob nalivu ne vidiš nič (tudi sicer v nalivu, s prostimi očmi oz. masko, zaščitnimi (smučarskimi) očali ne vidiš kaj dosti)

Krmarjenje iz kokpita (klasično, z rudom oz. kolovratom, kot bi rekla moja hči)

Plusi:
- barko (krmilo) imaš v svojih rokah in se hitro odzivaš na dogajanje
- pogled zagotovljen 360

Minusi:
- doživljanje situacije je intenzivnejše x10 (možnost panike)

Zaključek:
Več energije in sredstev je smiselno vložiti v pripravo na krmarjenje po klasični poti iz kokpita (oblačila, varnostna oprema, navigacija).

Še vedno pa me rajca tudi krmarjenje iz "salona".
Ena od variant je tudi v smeri, kot jo je imel legenda Šterk. Še vedno pa je potrebno zagotoviti nek prenos za krmarjenje, ki ni odvisem od elektrike in je relativno direkten in hitro odziven. Mislim, da se je varianta na spodnji sliki dala zapreti, tako da je bila barka zaščitena pred udorom vode, on pa je po potrebi stopil na stopnice in gledal ven. Skratka potrebno je zamenjati samo pokrov z neko kupolo, ki omogoča pogled na vse strani. Ne najdem druge slike
Slika
Vir: Foto Beseničar
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Feb 24, 2011 00:08

Mene pa zanima, če mi lahko nekdo, ki ima jadrnico pove, ali je navigacijski kotiček dejansko uporabna zadeva, kolikor sem bil udeležen na raznih čarterjih, nisem ravno videl njegove uporabnosti. Karte smo pregledovali za jedilno mizo, ter tako nihče ni uporabljal tega kotička, pa sem imel idejo da je mogoče ta kotiček odveč, le pri enem proizvajalcu jadrnic sem pri enem modelu opazil da nima tega kotička.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Feb 24, 2011 00:14

Imaš prav. Barko kupuje ponavadi tisti, ki jo vozi in navigacijski kotiček, je pač tisto, kar želi videt in je tam samo zanj. Marketinška poteza. V velikih barkah to ni problem, v manjših pa je škoda prostora. Novejši modeli že imajo zadeve kombinirane s klopjo v salonu ipd.

Slika
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Feb 24, 2011 00:33

Jaz ga uporabljam veliko, ampak predvsem v marini, da tam sedim za prenosnikom. V salonu težko delam na računalnik; nekako tako kot doma ne morem, če dam prenosnik na klubsko mizico in sedim na sedežni; vse skupaj je prenizko.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Feb 24, 2011 21:56

NT, ali družine ponoči nič ne moti hrup motorja?
Sem bral tule, da je mariniziran VW motor zelo tih in miren. Pri meni pa je hrup Yanmar 2GM motorja tako velik, da te mika samo pobegniti iz pod-palubja, kadar je prižgan.

Še to me zanima - v kolikor bi želel imeti 2 zaslona z navtičnimi kartami in sliko radarja - primarnega v kokpitu, pa še informativnega v kabini. Najverjetneje ni zadržka, da se ne bi priključilo dveh GPS ploterjev oz. sekundarnega zaslona na en radar in instrumente (veter, globina)?
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Feb 24, 2011 22:21

Preveri, če imaš še vredu amortizerje jih je treba po določenem obdobju zamenjati, pa ne z raznimi Motomarine variantami, ampak ali original, ali pa pojdi v Scam, imajo zelo dobre, so pa pravi amortizerji zelo dragi, ampak tukaj se ne sme šparati. Dobro izoliraj motorni prostor, ne z navadno gobo, ampak tisto, ki ima več plasti in na koncu alu plast, te imajo v sebi še obtežitev, tako da so dokaj težke, je pa res da so prave izolacije drage tudi po 100€ m^2, bistvo je da je težka in ima različne plasti iz različnih materialov, da je orientacija posameznih vlaken ali pene, čimbolj neurejena(nima lastne freq.), tako najbolje duši, če pa imaš le navadno peno ima pa zelo ozek spekter dušenja, pa še to bolj kot ne le višje frekvence. Razmišljaj tudi o vgradnji Aquadrive ali Pythondrive sistema, pri 2 cilidričnem motorju se kar pozna. Jaz imam dobro izolacijo pa tudi Aquadrive in motor 2cilindra, pa me marsikdo vpraša ali imam barko na električni pogon. Motorni prostor imam pa neprodušno zaprt, nikjer nekih rež da pride noter zrak, v motorni prostor pa imam od zunaj spreljano cev za zrak primernega premera. Motor mora čim bolj prosto vibrirati, zato moraš imeti odrivni ležaj, kot je pri Aquadrive in podobnih sistemih, tako ti osovina, ko je v pogonu, ne duši nihanja motorja in se tako ne prenaša dalje po trupu, razlika je res očitna, še posebej pri motorjih z manj cilindri. Npr. moj motor vibrira na nekaterih mestih tudi 2cm, na minimalnih obratih, to ti je garant da lepo lebdi na amortizerjih, ki absorbirajo nihanje, le tako lahko zares utišaš motor, ki mora tako v brzini kot v leru prosto vibrirati, če nimaš odrivnega ležaja, pa ko je v pogonu propeler preko osi pritiska na menjalnik in tako posledično onemogoča prosto vibriranje motorja ter se vibracije prenašajo na trup.

Ne verjamem, da je 2GM bolj glasen od mojega LDW502, ki velja za bolj glasnega.

Kolikor sem videl fotografije NT, je to tudi uredil na podoben način, ima pa tudi več kot 2 cilindra, tako da primerjava s tvojim motorjem ni možna

Lahko ti tudi glede zaslonov odgovorim, bi bilo pa dobro povedati kaj imaš sedaj vgrajeno. Praktično vsi novejši sistemi podpirajo mrežo, ali prek utp, ali prek NEMA, SeaTalk ....., če imaš kolikor toliko novo zadevo, vgranja dodatnega displaye ne bo problem, povej kaj imaš sedaj.

Drugače pa vsi malo boljši sistemi danes komunicirajo prek UTP, pa prek switchev, ter tako delijo podatke, če imaš pa le dva zaslona, jih lahko pa brez switcha povežeš direktno, v najnovejših modelih niti crossover kabla ne rabiš, pač običajna mreža, lahko tudi PC priklopiš na switch in s posebnim programom spremljaš vse prek pc-ja, možnosti so danes praktično neomejene.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Feb 24, 2011 23:53

Gospoda so to rešili že pred davnimi leti ;)

http://uk.yachtworld.com/core/listing/p ... id=2234880
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Pe Feb 25, 2011 00:00

Gaso, hvala za info, pa imam takoj spet nekaj vprašanj:
- lahko priporočaš kakšno izolacijo, pa kje se nabavi
- sem že pobrskal malo glede Aquadrive in Pythondrive; nikjer pa ni podatkov o cenah; praviš, da je drago - v kakšnem rangu so te zadeve?
- nosilci motorja in amortizerji - je to eno in isto?

Sem drugače bral o tvoji obnovi Pasare tukaj ... zelo lepo.
Si ti vgradil motor drug motor notri? Ali ni pri teh dodatkih, kot npr. Aquadrive nikoli problemov, da je premalo prostora v motornem delu? Aquadrive pride na konec statvene cevi, si to jaz prav predstavljam?

Glede navigacije ... nisem nabavil še nič, moram pa nekaj do začetka sezone, najverjetneje bo to Raymarine C80.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Pe Feb 25, 2011 00:24

cca 600 € je Aquadrive, Python drive je cca 15% cenejši, ni pa nič slabši od aquadrive, ti rabiš najmanjši model za osovino phi 25

Nosilci - amortizerji, je eno in isto, gumjasti nosilci. Za tvoj motor kolikor imam v glavi cene cca 200-300€ bodo kvalitetni nosilci, vprašaj v Scam-u.

Za izolacijo, ne vem točno kje bi jo nabavil, jaz sem zaradi omejitve prostora nabavil 1cm debelo, nisem mogel debelejše, nabavil sem jo v lotos marine, ti pa priporočam debelejšo če imaš dovolj prostora, poglej v teh navtičnih trgovinah, Vetus(Expo comm LJ) in podobno. Najbolje je da je samlepljiva, da nimaš togega stika izolacije z stenami okoli motorja, včasih pa lepilo čez čas tudi spusti, zato ti priporočam da jo zalepiš na siko, je bolj fiksno, meni je lepilo spustilo po pol leta, z siko pa nimam problema. Če pa imaš z vijaki pritrjeno, pa izolaciji dušiš gibanje in s tem njeno funkcijo, zato ni najbolj priporočljivo pritrjevati izolacije z vijaki, sicer so to že finese, ampak če daš toliko € za utišanje, se splača tudi to upoštevati, da dobiš optimum.

Motor v barko sem vgradil nov Lombardini LDW 502, če imaš premalo prostora je problem, moraš imeti med statveno cevjo in menjalnikom minimalno cca 30cm, aquadrive pa se montira na menjalnik na prirobnico, ležaj, pa potem od oka cca 15cm od menjalnika vmes pa je gumijast kardan, ne vem sedaj na pamet mere, ampak ne pride na konec statvene cevi, montiraš ga na menjalnik, osovino pa potem prilagodiš na mero, rabiš pa za montažo ležaja, ki se prtrdi na ploščo pritrjeno na trup, dovolj prostora, ležaj ima phi okoli 80, tako da če imaš osovino globoko v kobilici so lahko problemi s prostorom, pač bi moral premeriti situacijo pri tebi, poglej še mere najmanjšega aquadriva za osovino phi 25, imaš na internetu. Sicer se da montirati tudi na drugo mesto ne na menjalnik, z vmesnim komadom, ampak je večja komplikacija pa tudi strošek.

Glede navigacije če boš vzel Raymarine imaš že vse rešeno, samo boš moral vzeti switch za dodatni display, če boš imel še digitalen radar in soner, brez veze je dva displaya povezovati prek Seatalk-a ali NMEA, po moje imaš boljše opcije če se odločiš kar za mrežo(UTP - SeaTalkHS), da imaš več portov, mogoče boš v prihodnosti, želel še PC priklopiti na mrežo, nisem pa prepričan ali je prenos podatkov digitalnega radarja prek navadnega Seatalk sploh možen. Poglej npr, CW modele, jaz sem imel prej E120, sedaj pa imam CW120, C - serije jaz nebi kupoval, ker je CW boljša, pa tudi navionics platinum + podpira, ima hitrejši procesor, hitreje izisuje, zumira itd.... Npr CW90 2x .

Glede obnove, pa lahko rečem, da bi po teh letih marsikaj drugače naredil, se pač učim vseskozi in razmišljam :lol:
Mogoče se pa še kdaj lotim kakšne barke, če bom imel kjer prostor za to, volje in idej je dovolj :)
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Po Feb 28, 2011 20:33

Po mojem je edini pravi odgovor na upravljanje jadrnice iz notranjosti oblika barke Pilot Cutter. Zelo popularna na Nizozemskem. Jasno, zaradi vremenskih razmer.
Nekaj fotografij ene take jadrnice.
Slika
Slika
Slika

Pa še povezava na internetno stran ladjedelnice.
http://www.bestewind.nl/index-gb.php?page=home
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Sr Mar 02, 2011 12:07

Peč v salonu je pa huda !
FISHING & SAILING IS LIFE
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Sr Mar 02, 2011 15:46

Se strinjam. Ker si navdušen nad pečmi (ni čudno pri takem mrazu zunaj) prilagam še par fotografij enakega tipa barke iz aluminija na kateri se vidi:
kakšen mraz je zunaj (slikano na Spitsbergenih) in zakaj rabiš takšno peč
Slika
kot je vidna na tej sliki
Slika
ter, da ne bi pozabili kaj je tema še navigacija v pilotski kabini
Slika
Lp Edo
Living well is the best revenge

https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov