Ležišče in kondenc

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

RIBAK
Poročnik fregate

Ležišče in kondenc

OdgovorNapisal/-a RIBAK » So Mar 12, 2011 18:56

Še nekaj bi prašal - kondenc oz. vlaga se naredi pod ležiščem in pa na zunanjih stenah barke -recimo v kopalnici v omaricah. Je to normalno zdaj pozimi?

Mogoče kdo ve za podlogo pod ležiščem, da bi bila boljša cirkulacija zraka. Na tv H2o je reklama za podlogo, vendar je 1 m2 cca 80 eur.

Pozna kdo cenejšo varijanto?
Ne sekiram se kaj drugi mislijo o meni, pač pa me skrbi kaj si mislijo o sebi.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » So Mar 12, 2011 19:37

Priporočajo, da ko te v barki ni, privzdigneš vsa ležišča, tako da so zračna.
Prav pridejo tudi zračniki, ki barko vsaj malo zračijo.
RIBAK
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a RIBAK » So Mar 12, 2011 20:00

Ja zračniki so - eden je na palubnem oknu, drugače vse privzdignem in vsa vrata odprem, da noben prostor ni zaprt.
Me pa moti ko se zjutraj vstanem, je vedno vlažno pod ležičem, pa ne od lula.... hm :lol:
marjan5
Viceadmiral
Kraj: Sevnica, Osor

OdgovorNapisal/-a marjan5 » So Mar 12, 2011 20:58

Jaz sem nabavil v Purplatexu posebno dokaj trdno zelo odprto peno 2cm in jo dal pod ležišča noč pa dan sedaj :D
LP Marjan
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Mar 12, 2011 23:56

Marjan5
Najlepša hvala za vzorčno peno skoraj 1m2. Ti vrnem ko bom nabavil še ostalo količino. Sedaj jo bom sprobal ampak že, ko sem jo otipal, vidim da je to odlična varianta in je to ena boljših informacij, ki smo jih bili deležni morjeplovci na tem forumu v zadnjem času.
Ležišča bom opremil s tako podlago, ker je funkcionalno identična zelo dragim podlogam, ki sem jih zasledil na sejmih. Že večkrat sem jih hotel naročiti ampak je bila cena za celo barko zares zelo pretirana. Z to pa ni problema.
LP NT
RIBAK
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a RIBAK » Ne Mar 13, 2011 07:56

Kje pa je Purplatex? Če je dobro kot praviš bi nabavil.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Ne Mar 13, 2011 09:33

RIBAK napisal/-a:Kje pa je Purplatex? Če je dobro kot praviš bi nabavil.

http://www.purplatex.si/
primusr
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a primusr » Ne Mar 13, 2011 21:14

Pozdravljeni,
v roku 14-dni dobim krasno zadevo za pod vzmetnice, katera krasno cirkulira zrak . (postali smo zastopnik za Slovenijo in Hrvaško za omenjeno podjetje)
Cena je 40,00€ za m2
Podloga je možna v beli ali črni barvi, višina 8mm, širina 1 meter ter dolžina po izbiri. Max.22 t/m
Obe varijanti bosta na zalogi.
Izdeluje jo podjetja Gisatex iz Nemčije ter se imenuje Thermoflex polsteraulage.
Za začetek lahko najdete nekaj kratkega opisa tukaj;
http://www.segelforum.de/gisa-tex-thermoflex-polsterauflage-29172.html
ali tukaj
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=250702117553
ali pa link do podjetja;
http://www.gisatex.de/

Za morebitna naročila me prosim kontaktirajte na email ali ZS.
Fiat Justitia ... Some day....
Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a luftar » Ne Mar 13, 2011 22:58

Ena od variant je, da imaš preveč soli v barki, posebno pa v ležiščih. Jaz se vedno striktno držim tega, da nihče v slanih kopalkah ali celo mokrih ne sme sedeti na blazinah. Sol se nabere v blazinah in privlači vlago. Če se ti to zgodi, vlage ne boš odpravil drugače, kot zamenjati blazine in dobro očistiti barko.
Uporabniški avatar
primula
Kapitan
Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a primula » Po Mar 14, 2011 07:58

Ali uporabljaš higroskopsko sol, ki pobere kar precej vlage iz zaprtih prostorov?Sam jo imam preko zime vedno v salonu, caa 1/2 kg gre v posodo.
Omarice pa odpri, in dvigaj ležišča, da kroži zrak.
primula
MicTic
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a MicTic » Po Mar 14, 2011 12:17

Sol pomaga. Toda v vsak prostor po eno posodo in razkopaj vsa ležišča in jih postavi pokonci. Odprta vsa vrata, podnice itp in kdaj pa kdaj pojdi pozimi na barko, ko piha burja in jo prezrači. Kondenz je hudič
RIBAK
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a RIBAK » Po Mar 21, 2011 20:00

Hojla

Čakal sem na peno - vzorec od Purplatexa - dobil, vendar je lepljena iz dveh plasti - osnovna pena t.i. navadna pena v kombinaciji z filter peno.

No, ta filter pena debela cca 2 cm, modre barve - mislim da bi to bilo ok.

Sem poslal email pa da vidim če mi bodo dali ponudbo.
Mislim pa da se bom kar oglasil pri njih ko grem dol in vzel. Neka grozna cena itak ne more biti.
Hvala za info Marijan.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Avg 15, 2011 17:37

A kdo uporablja in priporoča kakšen solarni ventilator, ki vsaj malo zrači plovilo? Luknjo imam fi 8,5 cm.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Avg 15, 2011 18:41

Jaz sem od prejšnjega lastnika podedoval dva. Eden je že napol razpadel, rja je požrla kovinske dele, ki so ga držali skupaj, drugi pa deluje - se vrti, ko je neposredno obsijan s soncem (mislim da deluje le cca. 2-3 ure na dan). Premer luknje je 11,5 cm.
Vendar pa se sam ne bi nikdar odločil za vrtanje luknje in nameščanje ventilatorja; se mi zdijo ti motorčki tako švoh, da ne vem, če je kaj haska, pa še za grob poseg v barko gre.
Tak kot je pri meni, ga imajo v Bauhausu; tam kjer prodajajo solarno tehniko.

---
Če bi bil pred tem, da bi solarni ventilator vsekakor želel imeti, pa da se izognem vrtanju v palubo, je po moje veliko bolje prirediti vhodna vratca - narediš odprtino, montiraš zaščitni zračnik, za njim ventilator, ki se napaja iz aku (kar je viška toka od solarne celice pri vzdrževanju aku-jev). Joškota ali NT pa bi vprašal še za kak regulator /časovni prožilec /omejitev dnevne porabe, da ne gre preveč toka ...
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

Re:

OdgovorNapisal/-a motorni » Pe Apr 06, 2018 19:18

Nikola T. napisal/-a:Marjan5
Najlepša hvala za vzorčno peno skoraj 1m2. Ti vrnem ko bom nabavil še ostalo količino. Sedaj jo bom sprobal ampak že, ko sem jo otipal, vidim da je to odlična varianta in je to ena boljših informacij, ki smo jih bili deležni morjeplovci na tem forumu v zadnjem času.
Ležišča bom opremil s tako podlago, ker je funkcionalno identična zelo dragim podlogam, ki sem jih zasledil na sejmih. Že večkrat sem jih hotel naročiti ampak je bila cena za celo barko zares zelo pretirana. Z to pa ni problema.
LP NT

Moja žena je našla tole. NT, o kakšni peni je govora, v purplatexu ne vejo, za kaj se gre. A imaš kašno sliko, je mogoče podobno TEMU
Pa glede na starost te teme, kako se obnese po nekaj letih?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost