Tesnilni ležaj VOLVO!

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
snwl
Admiral

Tesnilni ležaj VOLVO!

OdgovorNapisal/-a snwl » Sr Apr 06, 2011 09:50

Pozdravljeni!
Najprej lep pozdrav vsem forumašem tukaj. Na veter se preganjem po Jadranu gor in dol cca. 10 let. Do sedaj sem imel na osovini tesnilni ležaj BMW, pa RIECHLE, ležaj POVHE me nekako ni prepričal (se opravičujem) in tako sem sedaj namestil tesnilni ležaj VOLVO. Do sem vse lepo in prav. V navodilih piše, da je potrebno enkrat letno ležaj namazati s priloženo mastjo. In moje vprašanje. Kako se lahko ta ležaj podmaže? Razmišljam, da mazanje s pomočjo tube z mastjo, ki bi jo vtaknil med osovino in ležaj ne bi bilo priporočljivo - predvidevam, da bi preveč poškodoval notranje pahljače (semeringe). Prav tako bi verjetno ob takšni akciji pritisk morske vode sproti spiral mast in tako je učinek zelo vprašljiv. Hvala za vaše odgovore.
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Sr Apr 06, 2011 12:01

pozdravljen
Jz z vazelinom napolnim injekcijsko brizgalko ,tanko iglo potisnem med os in ležaj in stiskam ,med stiskanjem injekcije obračam os.
lp.
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Sr Apr 06, 2011 20:43

jaz enako kot predhodnik
stanec
Kapitan
Kraj: Ljubljana

mazanje

OdgovorNapisal/-a stanec » Sr Apr 06, 2011 21:04

S priloženo tubo ob vrtenju osi neposredno ob gumi ali celo nekaj na gumo in osovino naneseš mast iz tube in mast kar potegne med osovino in gumo.Jaz sem tako naredil in s tem nisem imel nobenih težav.
Igla že lahko poškoduje gumo,prav tako tudi v tem času minimalno vdira voda,če se to dela, ko je barka v vodi.Res pa je, da je vse lažje pri tem delu, če je barka na suhem.
Upam, da ti uspe brez težav!
z vetrom v laseh
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Apr 07, 2011 15:34

Če imaš Volvo mast original tubo, stisneš levo-desno z roko kolikor je mogoče, da dobiš zgoraj spodaj par mm luknje, potisneš špic tuube v luknjo kolikor je mogoče, in stisneš 1 ccm3 masti, nato še spodaj enako. Potem stisneš zgoraj-spodaj, z roko kolikor lahkoš, da dobiš reže levo-desno in po enakem postopku stisneš mast. To bi moral narediti na cca 150ur uporabe.
Tako je iz navodil Volva.

Ne pozabi vedno odzračiti, manšeto ko daš barko nazaj v vodo, če nimaš speljano cev iz izpuha motorja v statveno cev. Stistni manžeto, da pride ven morje tudi iz gornje reže, stisni levo,desno.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti