Nakup jadrnice

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

zlatizlatko
Kapitan korvete

Nakup jadrnice

OdgovorNapisal/-a zlatizlatko » Če Jul 28, 2011 16:23

Dozorela je ideja o nakupu jadrnice, v rangu nekje 32-34 ft. Izbira bo najverjetneje med Bavario, Elan, Janneau ali Benetau. Če bo kaj pametnega in seveda skladno z financami, bomo ciljali na tri kabine (kakšna 34 ft), sicer pa dve kabini in bo pač potrebno kdaj pa kdaj prespati tudi v salonu (načeloma za 4 osebe).
Vse te znamke so nekako v podobni kvaliteti, a vseeno, kateri bi po vaših izkušnjah dali prednost?

Drugo vprašanje je okrog pogona. Kateri pogon je boljši, Z drive ali direkt, predvsem iz stališča uporabe in vzdrževanja?
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Jul 28, 2011 17:22

Mogoče malo pobrskaj na forumu med oglasi.

Polančeva Elan 33 recimo je mogoče na spodnji meji (za več klikni sliko).Slika j

Mislim pa, da boš težko dobil boljšo barko za podoben denar, in če ti ustreza, bo pa Polancu tudi prav prišlo.

Glede na to, da je Polanc vedel, kaj hoče in kaj dela in kako, ko jo je prirejal zase, se definitivno splača pogledati.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Če Jul 28, 2011 21:57

Najboljša izbira je Elanka s krmilom od Bavarije :D

p.s. imaš ZS
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
zlatizlatko
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a zlatizlatko » Ne Jul 31, 2011 13:32

Kaj pa naši Slovenski proizvajalci (razen Elana)? Za Y so me že prepričali, naj bom previden, ker je dosti samogradenj, tudi "napackanih" skupaj, s skritimi napakami, ki se ne vidijo.
Kaj pa Adria event? Nisem je še ne videl, ne preiskusil? Po fotografijah se mi zdi kar lična in lepo zložena. Kaj pa ostalo?
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

Re: Nakup jadrnice

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Ne Jul 31, 2011 13:54

zlatizlatko napisal/-a:Izbira bo najverjetneje med Bavario, Elan, Janneau ali Benetau.

Barke se med seboj razlikujejo tudi po "značaju". Sam sem nekaj let iskal lepo Elan 295, predvsem zato, ker je imel ta model meni všečno hkratno kombinacijo stojne višine, hitrosti, cene in zmernega udobja za 4 osebe. Ko se na mornar.net v celem letu ni pojavila nobena 295-ka, sem začel gledati tudi za drugimi modeli in za nakup sem se že zmenil za Bavario 30. Lastnik pa me je imel za rezervo, cel čas je imel tudi že sklenjen dogovor z nekim Nemcem in tako sem spet ostal brez barke. Zanimivo naključje pa je bilo, da sem naslednje leto našel Elan 295 in to ravno v marini Vrsar, kjer sem lepo prej gledal Bavario 30. Ko sem lani delal antifouling so zanimivo, to Bavario dali na stojala poleg moje. Slika je spodaj; zdaj pa poglejmo značilnosti ene in druge: Elanka ima daljšo kobilico, je ožja ... brez dvoma je barka hitrejša, medtem, ko je Bavaria širša in s tem prostornejša, notri je lepše opremljena.

Ampak če bi pa primerjal Bavaria Match modele in Elan Impression bi bilo pa ravno obatno; Match ožja in z daljšo kobilico kot Impression.

Kar želim povedati je to, da morda razmisli tudi o temu kakšen "značaj" barke želiš, kakšno opremo (navijalna ali klasična jadra) ... vsak proizvajalec ima več modelov in bolj smiselno je morda primerjati modele proizvajalcev in njihove značilnosti kot same proizvajalce.

Barke se tudi zelo razlikujejo po opremi; ena ima sidrni vitel, bimini in spayhood, sklopljiv propeler, nova jadra, solarne celie in cel kup druge opreme, druga tega nima. Da ne govorim o dotrajanosti, ki se tudi precej razlikuje med barkami. Ampak opremo in poškodbe je mogoče sanirati, "značaja" pa ne.

Slika
IMG_1190 by Elan295, on Flickr
zlatizlatko
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a zlatizlatko » Ne Jul 31, 2011 15:42

Ja, imaš popolnoma prav. Načeloma bom dal udobnosti prednost pred jadralnimi sposobnostmi. Med temi modeli gre tako bolj za finese, raje plujem/jadram kakšen vozel manj, kakšno stopinjo manj proti vetru na račun večjega prostora (širše jadrnice). Izbrani modeli se mi zdijo najbližje temu, kar iščem, tudi v primerjavi z cenami. Bom videl, kaj bom našel na trgu, kakšne bodo cene, ohranjenost bark,...., ko bo kaj konkternega, bom vas hitro povprašal za mnenje.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Jul 31, 2011 15:59

zlatizlatko napisal/-a:Kaj pa naši Slovenski proizvajalci (razen Elana)?
...
Kaj pa ostalo?
Seaway :?: :wink:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
zlatizlatko
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a zlatizlatko » Po Avg 01, 2011 14:37

Kaj menite o tem plovilu?
http://www.avto.net/mornar2003//view/media.asp?ID=96088

Sem že slišal za to znamko, baje bi jih naj celo prenehali izdelovat :?:
O kvaliteti gradnje in plovnih lastnosti pa nimam pojma, verjetno je še videl nisem, ali pa se nisem zavzel.
Uporabniški avatar
Mace
Kapitan fregate
Kraj: Perth

OdgovorNapisal/-a Mace » To Avg 02, 2011 10:07

že po zastavi vidm, da boš imel čez par let probleme k bo croatia v eu, za tak denar si raje kaj bolšega omisli
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Avg 02, 2011 10:23

zlatizlatko napisal/-a:Kaj menite o tem plovilu?

Visoka cena, brez DDV.
Pojdi pogledat, na pamet se ne da govorit.
zlatizlatko
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a zlatizlatko » To Avg 02, 2011 10:41

Se strinjam z obema. Tole bo stvar pogajanj.
Predvsem sem mislil kvaliteto in uporabnost teh jadrnic. Za Adrio event nimam pojma, z čim je primerljiva in če je sploh vredna ogleda, kot jadrnica, ne glede na ceno in pogoje.
Uporabniški avatar
Mace
Kapitan fregate
Kraj: Perth

OdgovorNapisal/-a Mace » To Avg 02, 2011 11:27

http://www.avto.net/mornar2003//view/ad.asp?ID=107190 tole je pomoje dosti bolje kot adria
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » To Avg 02, 2011 11:42

Sem že slišal za to znamko, baje bi jih naj celo prenehali izdelovat :?:
O kvaliteti gradnje in plovnih lastnosti pa nimam pojma, verjetno je še videl nisem, ali pa se nisem zavzel.

Če je barka iz Šimunov je imela nekaj težav. Več na zs
FISHING & SAILING IS LIFE
andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » To Avg 02, 2011 13:55

Jaz sem nekajkrat jadral na najetem Eventu 34 in po moji oceni to ni jadrnica, ki bi jo kupil zase. Jaz sem za malo več denarja dobil 2 leti staro testno bavario cruiser 34.
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » To Avg 02, 2011 15:34

Mace,

ne vem kakšna je vem pa, da je ta oglas vsaj leto dni že na netu.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.

Kdo je na strani

Po forumu brska: nautilus in 1 gost